luni, 8 martie 2010

Revizionism, neo-nazism și negaționism: cazul Ernst Zundel, de Lucian-Zeev HERȘCOVICI

Revizionism, neo-nazism și negaționism: cazul Ernst Zundel, de Lucian-Zeev HERȘCOVICI
(Material propus pentru publicare la data de: 6-03-2010 de Petru CLEJ)



Recent a avut loc o intamplare care ne-a facut sa ne punem din nou cateva intrebari: eliberarea activistului politic si publicistului neo-nazist, revizionist istoric si negationist al Holocaustului Ernst Zundel din inchisoare, la Mannheim, in Germania, la 1 martie. Zundel fusese condamnat la inchisoare pentru negarea Holocaustului si activitate neo-nazista, interzise in Germania. Condamnarea lui la inchisoare activa avusese loc la 15 februarie 2007, pe baza a 14 capete de acuzare. La eliberarea lui, el a fost salutat de un grup mic de sustinatori, circa 20 de persoane. Totusi Zundel, in varsta de 70 de ani, s-a abtinut de la declaratii publice. Singurul lucru afirmat de el este dorinta de a se reintoarce in Canada. Dar guvernul canadian i-a refuzat viza de intrare. Ministrul canadian al securitatii interne, Vic Toews, a justificat acest refuz, reluand decizia Curtii Supreme a Canadei, din anul 2005, cand Zundel a fost expulzat din Canada in Germania: el reprezinta un pericol pentru securitatea Canadei.

Cine este Ernst Zundel? Ce activitate a desfasurat? Din ce cauza este atat de periculos pentru securitatea Canadei? Acestea sunt primele intrebari pe care si le pune cineva care nu cunoaste cazul sau in mod amanuntit.

Ernst Zundel (Zuendel) s-a nascut la 24 aprilie 1939 in orasul Bad Wildbad din Germania. Prima copilarie si-a petrecut-o in perioada nazista. Probabil ca amintirile acestei perioade i-au marcat gandirea. In anul 1958 el a emigrat in Canada - dupa afirmatiile sale, pentru a nu presta serviciul militar in Republica Federala Germania. Zundel a afirmat ca este crestin si pacifist. In Canada, la Montreal, a lucrat ca artist grafic si fotograf, s-a casatorit cu o canadiana francofona (in anul 1960), si tinerei perechi li s-au nascut doi fii. Perechea a divortat in anul 1977. De asemenea, Zundel a fost activ in domeniul luptei imigrantilor pentru drepturi egale si integrare in societatea canadiana. In anul 1966 el a cerut cetatenia canadiana, dar cererea lui a fost respinsa fara un motiv justificat. El a continuat sa locuiasca in Canada, in calitate de refugiat devenit rezident. In anii 60 si-a inceput si activitatea publicistica, dar nimic nu vestea orientarea lui ulterioara. Insa, in aceasta perioada a cazut sub influenta unui activist fascist canadian, Adrien Arcand. (continuarea pe situl revistei ACUM)

Niciun comentariu: