luni, 8 martie 2010

Mircea PLATON: Anticomunismul minimal

PLATON: Anticomunismul minimal
Vineri, 05 Martie 2010 17:56
Scris de Mircea PLATON
La alegerile din 20 mai 1990, anticomunistii obtineau aproximativ 10% din voturi (PNT 2% si PNL 7%). Comunistii si anti-anticomunistii obtineau 80%. |n randul celor din urma se afla si Traian Basescu. Confruntarea de acum douazeci de ani s-a transformat, si datorita experimentului CNSAS, intr-o batalie dintre anticomunismul ca lupta pentru adevar si anticomunismul ca afacere. Pe primul il saboteaza calaii. Impotriva celui de-al doilea striga sangele martirilor. Primul a ramas, in mare masura, privat. Cel de al doilea e bugetar si profita de el oameni care altminteri predica "statul minimal". si pentru ca nu avem stat minimal, ne-am ales cu un anticomunism minimal.



Deciziile presedintelui Basescu si ale primului-ministru Boc transforma cercetarea comunismului romanesc intr-un fel de abraca-bocus. Activitatea presedintelui consiliului stiintific al IICCMER, dl Vladimir Tismaneanu, o fac sa para mai ales un fel de hocus-cadabra. Strutocamila rezultata din imperecherea mai multor generatii de comunisti, "anticomunismul" oficial din Romania are cearcane furisat-cominterniste, maini mercenare si picioare, bugetare, de lut. Un intreg sistem politico-economic bazat pe ticalosie, jaf si minciuna are nevoie de justificare, de poveste, de identitate. Dupa cum au nevoie toti dictatorii. Unii dictatori sunt comunisti. Alti dictatori sunt anticomunisti. Dar toti dictatorii mint. si anticomunismul de tip hocus-cadabra e o minciuna.



Ca e o minciuna ne-o indica faptul ca dl Tismaneanu vrea uzufructul anticomunismului, nu si greutatile lui. Dl Tismaneanu a avut ocazia sa lupte impotriva comunismului in anii '70, atunci cand functiona ca activist comunist in serviciul unui regim "ilegitim si criminal". Dl Tismaneanu a avut ocazia sa lupte impotriva comunismului in anii '80, atunci cand a fugit din tara si cand, dupa cum singur a marturisit, a tacut pentru cativa ani. Exista oameni carora trebuie sa le cumperi tacerea si oameni carora trebuie sa le subventionezi anticomunismul. Dl Tismaneanu a avut ocazia sa se angajeze anticomunist in anii '90, cand a jucat la toate capetele, atacandu-l pe Corneliu Coposu pentru intransigenta anticomunista si, mai apoi, la inceputul anilor 2000, cand a ales sa flirteze cu Ion Iliescu.

Dl Tismaneanu ar fi avut dreptul sa se ocupe cu scrierea istoriei noastre daca nu ar fi fost naclait in atatea minciuni. si minciuna a fost cea care a ucis, in temnita "interioara" sau in cea "exterioara", milioanele de oameni a caror istorie vrea dl Tismaneanu sa o scrie astazi.

Dlui Tismaneanu ii place sa vorbeasca despre "memorie". Memorie are si un computer. Caruia ii schimbi cipul si, gata, i-ai sters memoria. Oamenii au insa altceva, ceva ce lipseste masinilor: istorie. Oamenii au istorie, adica identitate. De aceea oamenii, spre deosebire de masini, nu devin "depasiti" odata cu trecerea timpului. Un batran nu e depasit, ca un computer. Pentru ca memoria, in cazul omului, e legata de traire. si de marturisire,de adevarul transmis cuiva, impartasit. A avea identitate inseamna a marturisi, a nu te ascunde, a nu te dedubla: a invia. De aceea, identitatea incepe cu luciditatea. si luciditatea are de a face cu recunoasterea adevarului, al tau si al altora. si adevarul are de a face cu libertatea. Adevarul te face liber. Minciuna inrobeste. si memoria mincinoasa.

"Memoria" de care ne vorbeste dl Tismaneanu e mincinoasa. E o falsa memorie. Nu e memoria a ceea ce au trait romanii, ci e ceea ce ar vrea dl Tismaneanu sa ne faca sa credem ca am trait. La limita, "anticomunismul" dlui Tismaneanu nu e altceva decat un sinistru experiment de laborator, in conditii controlate si trucate. Imi aduce aminte de un film celebru, 36 Hours, cu James Garner si Eva Marie Saint, in care psihologii armatei germane il conving pe un prizonier de razboi american, pe care il rapesc si il drogheaza, ca razboiul s-a terminat, ca americanii au invins, ca el se afla acum intr-un spital militar american, si ca tot ce mai are de facut e sa rememoreze invazia americana si, mai ales, sa le spuna celor care-l ingrijesc (germani deghizati in americani) care a fost data invaziei din Normandia.

Scrierile "anticomuniste" ale dlui Tismaneanu sunt exact de acest fel, o uriasa minciuna cu glazura si fulgi de adevar menita a ne face sa recunoastem ceva. Dl Tismaneanu si patronii lui vor sa ne aduca undeva. Cine are rabdarea sa citeasca scrierile dlui Tismaneanu va observa ca "anticomunismul" dlui Tismaneanu e de fapt o rafuiala cu Romania veche, patriarhala. Pentru dl Tismaneanu si ciracii domniei-sale, vinovati de comunism sunt Eminescu si parintele Staniloae. Anticomunismul dlui Tismaneanu e un vehicul pentru neoliberalism, pentru atomizarea poporului roman si pulverizarea societatii romanesti.

Din pacate, premisele dlui Tismaneanu sunt impartasite chiar si de multi dintre adversarii sai de astazi. Daca a fi "specialist" inseamna a sti din ce in ce mai mult despre din ce in ce mai putin, atunci trebuie sa spunem ca adversarii dlui Tismaneanu sunt doar inamici specializati. Se cearta pentru mai nimic, de vreme ce impartasesc aceleasi premise. E o galceava metodologica mai degraba decat principiala. Poporul roman si-a ratat adevarul. Adevarul insa nu va abandona poporul roman. Deocamdata, le transmit lui Boc si scamatorilor sai doar atat: abracadabra, shalakazam, boo! Pe romaneste: asa sa-i ajute Dumnezeu!




Comentarii
1234

#31 Adevaratii luptatori anticomunisti — Romeo2004 08-03-2010 08:18
Merita facuta o distictie intre cei care au luptat impotriva comunismului pt "cresterea nivelului de trai", pentru vile si alte desertaciuni si cei care si-au asumat jertfa pentru marturisirea unui mod de viata crestin (in sensul ortodox).

Istoria luptei anticumnuste cuprinde grupul marturisitorilo r camarazi ai lui Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, apoi cei care s-au jertfit pentru Hristos, in temnite si puscarii, pe cei care au fost nedreptatiti pentru ca s-au opus experimentului anticrestin al reeducarii, declansat pe fata in 1789.

Prsonal am mari rezerve ca un Dan Iosif ar putea face parte din aceasta categorie: el a luptat pt vila dobandita fraudulor, pt fotoliul de senator (sau pt scqaune la GDS-Soros) si pt asemenea gainarii. Si a pierit de moarte napraznica.
Citat


#30 El hombre con insecticida — Ionel 08-03-2010 07:09
Citez pe Aristotel:

baietelul acesta, care se chinuie sa-si termine un doctorat, ar face mai bine sa invete limba germana ca tot se da mare specialist in sec XVII-XVIII...


hai bre, lasa vrajeala asta de inadaptat in State, baga tare la teza ca iar ramai de rasul curcilor...



Aristica, stii ce inseamna adaptare? Ti-o spune Tutea: "Adaptarea la imprejurari se cheama conformism si conformistul se deosebeste de plosnita doar prin aceea ca ea n-are ratiune". Din definitia "conformismului" deducem ca adaptatii tuturor regimurilor si cei care o duduc bine pe doua continente, domnul...exact, ai ghicit despre cine este vorba - si curelel lui de transmisie - le stii foarte bine -sunt niste plosnite. Platon es el hombre con insecticida tocmai fiindca nu-i "adaptabil". Cum va urcati pe pereti, cum va da cu flit.
Citat


#29 Baiii, iaca adevarul, eu am avut chiriasa o evreica din Romania. la Bucuresti, era angajata unei agentii, avea un salariu foarte mare, la fel ca toti evreii din diferite agentii, avea si masina, cu sofer gras platit, la scara... — Hu Ciu 08-03-2010 02:08
Calatorea si calatoreste mult in strainatate pe banii cretinilor de noi romanii, nu din salariul eu mare, tot din banii nostrii platea si plateste hoteluri, avioane, trenuri, taxiuri...

Logic gindind, am dedus ca evreii-s niste lipitori sugatoare de bugete in toate tarile lumii!!!!!!!!!! !!
Citat


#28 Bravo pribeagule, bravo! — Hu Ciu 08-03-2010 02:01
Imi place ca sti sa spui adevaruri, bravo!

PS. Si io fusei destui ani pribeag prin lume, acum sunt pribeag, ''venetic'' in tara mea, Rumaniiiaaaa.
Citat


#27 LIICEANU UNDE E? — Salvador 08-03-2010 02:00
Domnule Liiceanu, iesiti din grota si luati cuvantul! Ca sa luati cuvantul in fata tembelizoarelor va place.....
Citat


#26 superb! — atreides 07-03-2010 22:12
Excelent text, felicitari!
Citat


#25 Dreptate — big brother 07-03-2010 20:30
Gheorghe Fedorovici scre, cu dreptate, asa:

"După cum toată lumea ar trebui să ştie deja, istoria comunismului este istoria unei crime. Nu a unor crime, ci a unei crime: crima împotriva unui întreg popor. De aceea, crimele comunismului sunt imprescriptibil e. Iată însă că tocmai cînd o mînă de oameni conduşi de Marius Oprea erau pe punctul de a scoate cadavrul la lumină, Criminalii, Răpitorii, Evaluatorii (elita coruptă) şi Debarasatorii s-au unit într-un ultim efort de a scăpa de crimă. Dacă de această dată efortul lor va avea succes nu va fi doar pentru că Debarasatorii îi vor scăpa de cadavru şi vor şterge orice indiciu care ar putea sugera măcar existenţa unei crime, ci, mai ales, pentru că în România nimănui nu pare să-i mai pese."
vezi mai mult aici:
http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2010/03/debarasatorii.html
Citat


#24 Calareti si gloabe — Pribeagul 07-03-2010 19:42
Corect.
Citat


#23 Calaretii si gloabe — Pribeagul 07-03-2010 19:41
Din bezna au aparut in dec 89 si anii 90 Brucan, Iliescu, Roman, Olteanu, Tismaneanu etc, etc si au incercat sa ne faca sa aceptam ca instaurare comunismului cu toate atrocitatile lui a fost facuta de tata, chiaburul, zdrobit de securitate, Ceausescu, Vadim Tudor, Paunescu, Ungheanu, Micu, eroii muncii socialiste etc, etc...

In timp ce eu, urmasul comunistilor si comunist, trebuie sa fiu lustrat, ei si urmasii lor trebuie sa condamne comunismul, sa suga la tita bugetului alimentat de impozitele pe salariile amaritilor ca mine, si sa consilieze presedintele securist-antisecurist-anticomunist.

Aceasta riie ne-a fost adusa prin 1918 de rusi, si dupa atita timp constatam ca nu suntem in stare sa scapam de ea.

De ce valorosul Tismaneanu nu-si vede de treaba in state, de ce presedintele meu are nevoie de sfaturile lui!?

Unii sunt parca facuti sa fie mereu calareti, altii sa fie mereu... gloabe.
Citat


#22 @Suca — Freddie 07-03-2010 15:14
Ba, da tare le-o mai fi placand zaibaru nost'! Macar de ar avea si bunul simt sa nu-l injure...Sau, daca tot nu-l consuma, sa se duca, invartindu-se!

Niciun comentariu: