vineri, 12 martie 2010

Adrian Curaj. Evaluarea internationala a cercetarii romanesti si concursuri internationale pe posturi.

Evaluarea internationala a cercetarii romanesti si concursuri internationale pe posturi.

Fabrica de Bani



03 februarie 2010

Dupa conferinta de presa dedicata implinirii a 10 ani de cercetare romaneasca in domeniul nanotehnologiilor, am discutat cu dl. prof.dr.Adrian Curaj, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, despre un subiect atins in conferinta: evaluarea internationala a cercetarii romanesti si ocuparea posturilor in institutele nationale de cercetare-dezvoltare prin concurs international.

Adrian Curaj: Cred ca trebuie sa facem acest lucru cat mai repede posibil. Cu toate acestea, necesita timp sa faci o evaluare internationala. In evaluarea internationala trebuie sa ne bazam foarte mult pe diaspora stiintifica romaneasca.
In 2008 am avut o intalnire foarte frumoasa cu diaspora stiintifica romaneasca. Au fost atunci peste 150 de participanti romani din strainatate. Am spus atunci ca noi impreuna cu noi – cei de afara impreuna cu cei din tara - putem face lucruri deosebite. Anul acesta, in septembrie, este planificata alta conferinta cu diaspora stiintifica romaneasca. Ma astept sa avem peste 200 de colegi din diaspora, in acelasi format. […]

Daca Romania nu va face aceasta evaluare internationala, cred ca vom plati tare scump. Si acum trebuie sa va spun ca evaluarea internationala a pornit deja. Pentru universitatile din Romania, de la inceputul lui 2009, a pornit un proiect pe fonduri structurale care isi propune sa faca evaluarea de fond a cercetarii in universitati. Este o evaluare pe domenii, nu la ansamblu. Va fi o evaluare ingternationala si cred ca va avea un mare impact asupra sistemului universitar din Romania.

Atunci cand am preluat postul de presedinte al Autoritatii [Nationale de Cercetare Stiintifica] i-am intrebat pe colegii mei din institutele nationale de cercetare: cum anume veti gazdui de doua ori mai multi cercetatori in cinci ani de acum incolo? S-au uitat la mine si cu incredere si cu neincredere si au spus ca nu stiu. Le-am spus si eu ca nu stiu, dar ca impreuna putem afla si atunci am decis: impreuna vom aplica la un proiect finantat din fonduri structurale, din “Dezvoltarea capacitatii administrative”, ne vom propune sa avem evaluare internationala, vom vedea care sunt zonele in care cu adevarat avem forta si sunt convins ca rezultatele vor fi unele foarte frumoase. Necesita timp, hotarare avem.

FdB: Un orizont de timp pentru realizare?

Adrian Curaj: Asa cum imi place sa spun, viitorul incepe maine. Un astfel de proces in practica internationala dureaza 1-1,5-2 ani. Sunt convins ca pentru noi, n-as zice ca va fi un proces dureros, dar va fi un proces din care vom invata foarte mult. Si dincolo de rezultatul final, extrem de folositor, va fi procesul. In care oamenii discuta, sunt evaluati, accepta sau nu accepta, dar eu cred ca oamenii vor vedea si vor intelege foarte bine ca in cercetare competitia este nu numai regionala, nationala, este internationala.

Niciun comentariu: