miercuri, 17 martie 2010

Angajaţi pe salarii de mii de euro în plină criză

Angajaţi pe salarii de mii de euro în plină criză

Autor: Simona Roşu
Publicat: 15 Martie 2010
Vizionari: 12537;

2009 a însemnat nu numai scăderea afacerilor pentru majoritatea companiilor din România, ci şi creşterea numărului de candidaţi disponibili pe piaţa de executive search. În ciuda recesiunii, companiile autohtone au găsit resurse pentru a angaja manageri pe salarii de şaptezeci de ori mai mari decât salariul minim pe economie. capital.ro face o trecere în revistă a celor mai mari salarii oferite top managerilor recrutaţi în 2009 de către companiile de head-hunting.

Pe primul loc în topul salariilor acordate la angajări făcute în 2010 se află un salariu de 12.000 de euro net lunar acordat unui director general dintr-o instituţie financiar-bancară. Acesta a fost recrutat de compania head-hunterului George Butunoiu. „E vorba de o recrutare din rândul celor care aveau un job într-o companie din acelaşi domeniu”, a declarat pentru capital.ro Butunoiu.

Pe poziţia a doua se află un salariu de 10.000 de euro net lunar oferit unui CEO dintr-o companie din sectorul FMCG. „La remuneraţia fixă se adaugă şi un pachet de bonificaţii în funcţie de performanţe, o maşină de serviciu şi o asigurare medicală”, declară Daniela Necefor, managing partner al Total Business Solutions, compania care a realizat recrutarea. Aceasta a subliniat că persoana respectivă a fost “vânată” de pe un post similar din cadrul unei alte companii.

Următorul loc este împărţit de două poziţii de top management: un project manager dintr-o companie din domeniul energiei şi de un national sales manager din FMCG. Fiecare a fost recrutat în 2009 de către Total Business Solutions pe un salariu net lunar de 7.000 de euro. Pe lângă remuneraţia fixă, cei doi primesc şi bonusuri de performanţă, automobil de serviciu şi asigurare medicală, după cum a declarat Daniela Necefor. De asemenea, cei doi manageri au fost “furaţi” din alte companii.

Poziţia a patra revine unui salariu de 4.800 de euro net lunar. Acesta a fost oferit în 2009 unei persoane recrutate pe o poziţie de country management într-o companie din domeniul medical, după cum a declarat Rudolf Fedorovici, consultant în cadrul firmei de executive search Advice Human Resources.

Tot Advice Human Resources a recrutat şi un managing partner în cadrul unei companii din domeniul imobiliar care primeşte un salariu lunar net de 4.000 de euro. “La aceasta se adaugă un procent din profitul anual”, a subliniat Rudolf Fedorovici.

Manageri “vânaţi”

Cu toate că piaţa muncii s-a aglomerat în ultimul an de manageri rămaşi fără job, companiile de renume au avut cerinţe foarte stricte atunci când au căutat un executiv. „Când am fost solicitaţi de clienţii noştri pentru a recruta un specialist pe un post de management am primit liste de cerinţe foarte stricte”, spune Daniela Necefor. În aceste condiţii, după cum spune ea, majoritatea executivilor de top recrutaţi în 2009 au venit de la companiile concurente.

Necefor spune că, în ciuda exigenţelor, companiile au refuzat anumite persoane. “Au fost situaţii când am propus pe cineva pentru un post şi a fost refuzat. Motivul principal este că respectiva persoană nu provenea dintr-un mediu organizaţional care să fie pe placul angajatorului”, spune reprezentanta Total Business Solutions.

Rudolf Fedorovici afirmă, la rândul său, că majoritatea managerilor recrutaţi în 2009 erau activi la data abordării lor, fiind practic “vânaţi” şi apoi “furaţi” din compania în care lucrau.

Manageri mai puţin pretenţioşi

Anul 2009 a mai adus şi o altă schimbare pe piaţa de executive search. Managerii au lăsat ştacheta în ceea ce priveşte salariile şi au acceptat pachete mai mici şi cu 50%, după cum au declarat pentru capital.ro head hunterii.

“Cei care au fost concediaţi sau au rămas fără job deoarce compania a fost restructurată au scăzut chiar şi cu 50% din pretenţiile salariale”, a declarat George Butunoiu.

În cea mai mare parte a situaţiilor însă, managerii au cerut în 2009 salarii mai mici cu 10 -20%, după cum spune Daniela Necefor. Ea a mai adăugat că nu este vorba doar de cerinţele candidaţilor ci şi de bugetul companiilor. “O parte dintre salariile top managerilor nou recrutaţi au fost mai mici în 2009 comparativ cu 2008 şi pentru că firmele au elaborate strategii de ieşire din criză, stategii care au presupus şi salarii mai mici”, a declarat reprezentanta Total Business Solutions.

Scăderi foarte drastice a observat şi Rudolf Fedorovici de la compania de executive search Advice Human Resources. “Eu ştiu astfel de exemple de salarii care au căzut de la 85-90.000 euro brut anual la mai puţin de 35.000 euro brut anual. Atunci când este pus în faţa necesităţii de a negocia un nou contract de angajare, categoria aceasta de manageri este clar mai puţin pretenţioasă decât în 2008. Majoritatea înteleg contextul în care se situează şi s-au adaptat în consecinţă”, a declarat acesta.

Fedorovici a mai declarat că o altă categorie de manageri care a fost nevoită în 2009 să lucreze pe salarii mai mici a fost cea care primea bonificaţii în funcţie de performanţă. “Există manageri care aveau pachete salariale în care performanţa dictează cea mai importanta parte a salariului. Pentru aceştia salariul a fost afectat fără să le dea drept de apel. Ironic, cele mai afectate salarii din aceasta categorie sunt chiar acelea care au înregistrat cele mai semnificative creşteri in perioada de explozie economică”, spune consultantul Advice Human Resources.

Excepţia de la regulă

Au existat şi situaţii deosebite pe piaţa de executive search în 2009. Chiar dacă trendul salariilor a fost unul descrescător, Rudolf Fedorovici a declarat că nu au lipsit nici excepţiile. “Există şi manageri care şi-au văzut salariile crescute mai ales pentru că, odată cu transformările declanşate de criză, au fost plasaţi într-o poziţie extrem de sensibilă”, explică acesta.

Astfel, dacă firma este într-o situaţie dificilă, un top un manager poate fi soluţia salvatoare. Executivii angajaţi pe astfel de posturi sunt cei care au cele mai mari responsabilităţi şi în acest context remuneraţia este pe măsura efortului depus.

Unde se va angaja în 2010?

Anul 2010 nu va aduce schimbări majore pe piaţa recrutării de top manageri. “Cu siguranţă prima jumătate va fi la fel de grea ca şi în 2009”, spune Daniela Necefor care adugă că o mare parte dintre sectoare vor rămâne îngheţate. “Este vorba de real estate sau auto”, exemplifică ea.

Cu toate acestea, unele sectoare vor continua să facă angajări în structura de management. “Cu siguranţă în domenii ca FMCG, energie au leasing se vor face cele mai multe angajări de manageri în acest an”, spune Necefor.

După părerea ei, FMCG –ul a condus în 2009 şi va fi la putere şi în 2010. “Vorbim de bunuri de larg consum de care nimeni nu se poate lipsi. Companiie care le produc trebuie să aibă o activitate sănătoasă aşa că angajează manageri de top”, explică reprezentanta Total Business Solutions.

capital.ro a solicitat informaţii privind cele mai mari salarii primite de managerii recrutaţi în 2009 şi altor companii de executive search. O parte dintre acestea, printre care Alexander Hughes România şi Aims Human Capital Romania, nu au dori să ofere astfel de date, invocând clauze de confidenţialitate.

Niciun comentariu: