miercuri, 10 martie 2010

Adrian PATRUSCA. Omul viu si poporul mort

Omul viu si poporul mort


Batranul taranist Ion Diaconescu a dat statul roman in judecata si cere 18 milioane de euro daune morale pentru cei 15 ani de temnita comunista. O binecunoscuta emisiune interactiva a sesizat subiectul si a oprit cativa cetateni din treburile zilnice, solicitandu-le opinia. Majoritatea intervievatilor au cazut de acord ca omul trebuie sa fi suferit mult, dar acum, pe criza asta, de unde sa-i dea statul asa o gramada de bani lui Diaconescu? In glasul multora tremura indignarea cand pronuntau suma, dar afisau o pioasa smerenie, cand evocau suferintele intemnitatului. Ideea cvasi-generala era ca acum nu e momentul, sau ca petentul sa mai lase din pretentii. Ici, colo, cate o insinuare, ca ce-i trebuie lui, la varsta asta, 90 de ani, un purcoi de bani, cand mai de folos ar fi sa se ingrijeasca de cele vesnice. A fost nevoie de interventia hotarata a eternului domn cu caciula brumarie si alura de administrator de bloc deghizat civil pentru ca lucrurile sa fie puse la punct: da' de ce sa-i dea statul banii astia, adica sa dam fiecare dintre noi cate un euro din buzunar? Ce, noi l-am tinut la puscarie? Sa-i dea aia care l-au inchis!

Omul, in mitocania lui egoista si agresiva, cu simtul de protectie al activistului harsit de multe, avea dreptate. De ce sa platim toti? Sa plateasca vinovatii! Dincolo de vina colectiva - o nebuloasa compusa din lasitatile fiecaruia dintre noi, cei care am acceptat comunismul, "ne-am acomodat" cu el - exista vini concrete, exista crime, exista responsabili care au dat ordine si responsabili care au executat. A fost un sistem criminal, vinovat de a fi ucis toata floarea romaneasca. Un sistem conceput si pus in aplicare de indivizi, mii de indivizi cu identitati si biografii reale, nu de fantome. Acestia trebuie sa plateasca. Numai ca, la 20 de ani de la lovitura de stat, cu exceptia Ceausestilor, si a catorva tutari caraghiosi din CC, toata nomenclatura si toata securimea si toate progeniturile acestora sunt bine mersi. Cu iuteala si nebagarea de seama testate de Revolutia Franceza si consacrate de bolsevici, s-au aburcat in carca noastra. Si, de acolo, ne conduc. Pentru ca ei asta stiu sa faca. Asta e destinul lor tragic. Se sacrifica si ne conduc.

A existat un moment istoric: condamnarea politica a comunismului de catre Traian Basescu in Parlament, sub ploaia de huiduieli condusa de Vadim Tudor. Putea fi un punct de cotitura. S-a dus. S-a diluat. Apa de ploaie.

A urmat un raport al Comisiei Tismaneanu, care, chiar asa, plin de lacune si inadvertente, putea constitui o baza de pornire pentru un proces al comunismului. N-a constituit.


Prin 2007, guvernul Tariceanu a anuntat ca va da o ordonanta de urgenta pentru desecretizarea arhivelor PCR si UTC. Ba chiar se vorbea ca asta ar fi un prim pas spre legea lustratiei. N-a fost. Nu s-au desecretizat.

CNSAS-ului i s-a promis ca va primi toate dosarele de la Securitate, cu exceptia catorva, doar, care ar periclita, vezi Doamne, siguranta nationala. In rest, demascati Securitatea, voie ca la banu' Ghica! De toate camioanele alea cu dosare, de care nu mai incapea curtea CNSAS s-a ales praful. N-au demascat nimic. Ticu Dumitrescu a murit neimpacat.

Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului a ajuns astazi subiect de scandal politic. Cine sa-l conduca? Oprea cu ai lui? Pai e de-ai liberalilor, nu-l intereseaza crimele comunismului, il intereseaza sa-l infunde pe Basescu. Tismaneanu cu ai lui? Pai e de-ai lui Basescu, vrea sa-l acopere. In toata aceasta zarva de mahala, nimeni n-a auzit vorba mare spusa de Tia Serbanescu: de ce e nevoie de un institut de stat, finantat din bani publici, pentru cercetarea dosarelor comunismului? E suficient ca toate arhivele, ale Securitatii, ale PCR, ale UTC, ale Armatei sa fie deschise si tot cercetatorul sa fie liber sa scotoceasca unde are chef. Sa demaste pe cine gaseste. De ce trebuie sa fie cineva investit cu autoritate de stat ca sa cerceteze arhivele?

Cu totul altfel s-ar pune problema - si asa ar trebui sa se puna - daca s-ar organiza un proces al comunismului. Un proces penal adevarat, dupa modelul Nurnberg. Atunci, da, statul ar trebui sa se implice direct in organizarea sa. Pentru ca el reprezinta poporul. Si ar fi vorba de un proces al poporului roman impotriva comunismului.

Dar toate astea sunt vorbe goale. In timpul in care eu fac teorii de doi bani, un om sta sa moara. Doru Maries, aflat de doua luni in greva foamei si ajuns o umbra, cere un lucru simplu, mult mai simplu decat un proces al comunismului: declasificarea dosarelor revolutiei. Sa aflam cine a tras in noi dupa 22. Iar statul roman, care ar trebui sa-l reprezinte, sa-l apere pe Maries, ca si pe noi toti, sade cu mainile in san, asteptand ca el sa puna mainile pe piept si sa inchida gura. Sa fie iar liniste.

Doru Maries, asa aproape de moarte cum este, e mai viu decat noi toti.
Comentarii
12

#17 PENTRU FORUMISTI!!!! — admin2 09-03-2010 14:08
Salut, nu intelegem de ce spuneti ca sunt probleme cu forumul. Nu am introdus nicio restrictie!!!!
Singura noastra rugaminte este de a pastra un ton civilizat in cadrul discutiilor. Va rugam sa ne semnalati exact ce probleme intampinati pentru a le analiza si corecta. Va multumim pentru intelegere.
Doru DRAGOMIR


#16 Felicitari! (2) — Pribeagul 09-03-2010 12:46
Acesti mii de indivizi s-au sculat ei intr-o dimineata si au inceput sa faca atrocitatile cunoscute? S-au in august '44 au navalit in tara milioane de rusi, cu alta ideologie, au trecut ca un tavalug peste tara, dar si-au lasat aici reprezentantii pentru a-si impune prin orice mijloace ideologia si sistemul lor social. Acestia sunt "Acestia" si trebuie sa plateasca sau altii trebuie sa plateasca?

Acei altii sunt aceia care au scapat de sub tavalug (urmasii si apropiatii acelora care n-au scapat de sub tavalug) si s-au inaltat spre soare cu justificata dorinta de a-si exercita un drept, dreptul la viata. Poporul mort a ales viata. Pentru a avea o viata cit de cit viata, s-a apucat sa mai faca cite ceva. Multi au ales sa nu se ridice spre soare, au ales dreptul sa moara, si au murit.

Am trecut prin multe in cursul mileniilor, putem sa trecem si prin altele de genul: sa darmam, sa construim, sa platim este blestemul nostru; poate l-a aruncat asupra noastra nevasta Mesterului Manole.

Cazul Maries, omul inca viu, este in mic situatia tragediei in mare. Maries, daca doreste sa moara, va muri. Daca nu doreste asta, va trai. Noi suntem alaturi de el (cum?), dar alegerea este a lui.

Statul... in prezent are alt treburi. Senatorului voicu i s-a facut un dosar de 11 volume. El este... liber. Mostra de eficienta. Sa nu spuna nimeni ca in Romania nu se munceste.


#15 Felicitari! (1) — Pribeagul 09-03-2010 12:41
Ceva s-a intimplat. N-am putut sa postez acest comentariu aseara si azi dimineata. Cu scuze, il reiau integral:

#1 Felicitari! — Pribeagul 08-03-2010 22:10
Din nou, un articol... de sta pisica-n coada. Pune-n evidenta toate intrebarile noastre ramse fara raspuns. Nu se dau raspunsuri pentru ca putem trai si fara raspunsuri la aceste intrebari.

Cine si ce se poate raspunde la intrebarile (citeva):

1. Are dreptul dl Diaconescu la acesta despagubire? Cite victime si urmasi ai acestora au dreptul la aceasta despagubire?

2. Au dreptul cei pagubiti si urmasi acestora la restituirea proprietatilor in natura sau la dreapta despagubire?

Au dreptul romanii la restituirea unitatilor economice construite prin munca lor si instrainate sau distruse de o clica nenorocita si inconstienta care a pus mina pe putere in 22 dec '89, sau la dreapta despagubire?

3. "A fost un sistem criminal, vinovat de a fi ucis toata floarea romaneasca. Un sistem conceput si pus in aplicare de indivizi, mii de indivizi cu identitati si biografii reale, nu de fantome. Acestia trebuie sa plateasca."

Afirmatii foarte clare, limpezi. Numai ca amanuntele ne dau gata. Cine sunt "Acestia, ...cu identitati si biografii reale..."?


#14 CENZURA? — ulivia 09-03-2010 11:31
Repet ,poporul roman, nu po[cenzurat]tia stalinizat-sovietizata romaneasca nu are nimic in comun cu tradatorul Diaconescu ion,un fals detinut politic si un fals politician postdecembrist al unui fals pluralsim poliitc iliisto-kgb-ist. Diaconescu ion a pus umarul la reocuparea tarii de catre asasinul kgb-ist iliescu ion.Cred ca aveti obligatia sa va adresati scuzele de rigoare.


#13 ADEVARUL DIN SPATELE MINICIUNII. — ulivia 09-03-2010 11:26
In primul rand poporul roman cel coborat din daci si romani nu are nimic in comun cu po[cenzurat]tia romanessca venita cu tancurile sovietice(Dan Puric)Aceasta din urma este miloaga,umila si "intelegatoare" fata de o criza economica inexistenta in Romania decat ca paravan al rasismului socio-economico-juridic PSD-PDL-PNL.Da PNL,un PNL din care ACUM face parte si kgb-istul Roman petrica cel care alaturi de asasinul kgb-ist iliescu ion a chemat in dec.1989 trupele sovietice in tara sa distruga firava democratie a dreptei romanesti,dreap ta romaneasca inlocuita apoi cu tradatori si falsi taransiti sau liberali.In al doilea rand,Diaconescu Ion cel ce cere acum despagubiri statului(adica contribuabilulu i roman ,victima a criminalilor securisto-comunisti) va ramane in memoria istorie romanesti ca un TRADATOR deoarece acest individ a tradat romanismul atunci cand a acceptat sa joace rolul unui fals politician postdecembrist, intr-un fals pluralism politic iliisto-kgb-ist si astfel sa justifice reocuparea Romaniei de kgb-istii iliisto-PSD-isti.Articolul in sine este bun, dar a jigni un popor victima a tradatorilor de tara si neam nu este admis, de acea acest articol trebuie rescris.

Niciun comentariu: