luni, 8 martie 2010

Fondul Proprietatea intra in era Franklin Templeton

Cu un comentariu de Titus Filipaș
A doua naţionalizare ?
februarie 27, 2010 prin blogideologic

Editorul financiar al ziarului România Liberă face dezvăluiri la adresa URL http://www.romanialibera.ro/bursa/a178568-fondul-proprietatea-intra-in-era-franklin-templeton.html, despre abordarea managementului Fondului Proprietatea de către puterea actuală. Comentariile mele nu au fost acceptate de redacţia ziarului, deşi eu nu focalizam critic şi peiorativ decât asupra politicii ministrului de finanţe Sebastian Vlădescu. Deoarece comentariul a fost respins, bănuiesc că ordinele asupra politicii financiare la Fondul Proprietatea sunt primite de către domnul Sebastian Vlădescu direct de la preşedintele Traian Băsescu. Fără să vreau, se pare că am atins un punct extrem de sensibil pentru puterea actuală, pentru puterea preşedintelui Traian Băsescu, vreau să spun. Nu ştiu care este punctul de mare sensibilitate, din această cauză voi relua aici comentariile pe care le-am trimis şi la RL. În primul rând, titlul articolului este pompos, pretenţios, pompieristic chiar : “Fondul Proprietatea intra in era Franklin Templeton”. + Prioritatea Franklin Templeton, odata cu semnarea contractului de administrare, este listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti si promovarea sa internationala, a declarat joi un reprezentant al fondului american de investitii […]. “Dupa numirea oficiala in pozitia de administrator, prioritatea noastra este listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de la Bucuresti si promovarea lui internationala, ca un vehicul atractiv pentru investitii, reflectand evolutia pozitiva a pietei de capital romanesti”, a afirmat responsabilul international al Franklin Templeton Investment Management (FTIM) pentru fonduri suverane si afaceri supranationale, David Smart.+ Să mă ierte domnul David Smart precum şi editorul financiar al ziarului România Liberă, dar totul este prezentat extrem de confuz. Şi bănuiesc că este prezentat intenţionat atât confuz. De ce cred unii că “bietul român” nu poate avea mintea limpede? În primul rând, acţiunile de la Fondul Proprietatea ar fi trebuit să fie administrate de un fond mutual cu abordare strategică de tip ETF (am mai discutat pe blog despre acest tip de fond). Mai ales că, mai ales că, în altă parte în articol se spune : “Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.” Pe de altă parte, tot în articol apare dezvăluirea că Franklin Templeton Investment Management (FTIM) este [intenţionat n.n.] pentru fonduri suverane. Or, aici pare că se ascunde punctul foarte critic şi criticabil pentru politica financiară ghidată de la Cotroceni. Preşedintele Traian Băsescu intenţionează să procedeze de facto la cea de a doua naţionalizare, la cea de a doua spoliere a foştilor proprietari, pentru că +participatiile la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic+, intră în construcţia unui fond suveran pentru statul român. Ceea ce, repet, este echivalent cu a doua naţionalizare.

Titus Filipas
Fondul Proprietatea intra in era Franklin Templeton
Bursa - Fondul Proprietatea intra in era Franklin Templeton
Rl online
Joi, 25 Februarie 2010
Prioritatea Franklin Templeton, odata cu semnarea contractului de administrare, este listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti si promovarea sa internationala, a declarat joi un reprezentant al fondului american de investitii, citat de Newsin.

"Dupa numirea oficiala in pozitia de administrator, prioritatea noastra este listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de la Bucuresti si promovarea lui internationala, ca un vehicul atractiv pentru
investitii, reflectand evolutia pozitiva a pietei de capital romanesti", a afirmat responsabilul international al Franklin Templeton Investment Management (FTIM) pentru fonduri suverane si afaceri supranationale, David Smart.

Contractul de administrare a Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton a fost semnat joi, la ora 16, dupa ce luni Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat contractul de administrare. Dupa semnarea contractului
, in termen de 45 de zile, Franklin Templeton trebuie sa aiba o sucursala autorizata de CNVM, iar Fondul trebuie sa fie inscris in
categoria alte organisme
de plasament colectiv.

Potrivit contractului renegociat, fondul american va primi un onorariu de 0,379% din valoarea medie a activului net pe ultimele trei luni si 0,1% din activ pentru administrarea FP.

Fondul Proprietatea va fi gestionat de o echipa de administratori stabilita in Romania si condusa de Mark Mobius, considerat un guru al pietelor emergente. Mobius considera Romania "un punct luminos pe harta
pietelor emegente, cu un potential imens in diverse domenii", potrivit comunicatului Fondului.

"Echipa Franklin Templeton a investit in Romania deja de cativa ani, ceva mai inainte ca ea sa fie descoperita ca zona interesanta. Sansa de a plasa investitii in mai multe domenii economice este excelenta, astfel incat investitorii locali si cei internationali ar putea participa la cladirea unui viitor promitator pentru Romania", a completat el.

Administrarea de catre Franklin poate urca valoarea actiunilor FP

Directorul general al Fondului Proprietatea, Ionut Popescu, a amintit ca a insistat in urma cu cinci ani, pe cand era ministru al finantelor, pentru o licitatie internationala pentru administrarea FP, solutie ce ar putea mari valoarea Fondului Proprietatea.

"Sunt sigur ca intrarea Franklin Templeton in Romania va avea ca efect si cresterea valorii actiunilor Fondului Proprietatea, dar si un interes crescut pentru Romania al altor investitori", a declarat Popescu.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii
, cele mai multe din domeniul
energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.

Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al Fondului Proprietatea prevede un profit net de 91,2 milioane lei, de opt ori mai mic fata de 2009. Anul trecut, Fondul a raportat un rezultat net de circa 730 milioane lei, dupa vanzarea participatiilor CEZ.

La inceputul lui februarie, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declara ca Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Bucuresti "a intrat in linie dreapta", urmatorul pas fiind semnarea contractului renegociat cu Franklin Templeton. El nu a avansat, insa, un termen clar pentru listarea Fondului.

Niciun comentariu: