joi, 4 martie 2010

Emanuel Valeriu turnatorul de ziaristi. Scris de A.C.

Emanuel Valeriu turnatorul de ziaristi Imprimare Email
Scris de A.C.
Marţi, 02 Martie 2010 19:27

Dupa doi ani de verificari, Colegiul CNSAS a decis ca informatiile oferite regimului opresiv despre colegii de la Europa Libera, turnatoriile despre Adrian Paunescu si sumele de bani primite de la ofiterii de Securitate sunt motive intemeiate pentru ca Emanuel Valeriu sa fie trimis in instanta. Dosarul fostului director al televiziunii publice si membru al CNA a fost trimis de CNSAS judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti pentru a se stabili calitatea de colaborator al Securitatii.



Numele conspirative folosite de Securitate pentru Emanuel Valeriu au fost “Emil”, “Epure” si “Vipera”. Chiar daca nu a avut angajament semnat sau apare rar insotit de titulatura “sursa”, informatiile oferite de fostul director al TVR abunda in rapoartele securistilor in perioada 1979–1986. Mai mult, acesta a primit bani din partea structurilor represive pentru colaborarea avuta. “In ziua de 03.03.1981, orele 19.30 la initiativa numitului Emanoil Valeriu, am facut o intalnire cu acesta la domiciliul sau /…/ A scos in evidenta ca el a fost informator al organelor noastre, lucrand cu colonelul Cepraga Constantin si alti doi ofiteri, mai mult, ar fi adus contributii deosebite Securitatii statului, in special asupra unor salariati ai postului de radio „Europa libera”, asupra carora a fost dirijat”, nota colonelul Georgescu Ioan in 4 martie 1981. In luna decembrie, E. Valeriu realizeaza pentru regimul opresiv o descriere amanuntita a angajatilor si colaboratorilor postului de radio “Europa Libera”. Printre cei vizati direct Max Banus si N.C. Munteanu. “Datele furnizate de sursa “Emil” in legatura cu Max Banus se confirma in mare parte si prezinta interes pentru noi, mai ales in ceea ce priveste relatiile acestuia… Mentionam ca in aceeasi masura ne intereseaza posibilitatile lui “Emil” in ceea ce priveste pe N.C. Munteanu”, se arata intr-o adresa a U.M. 0544 (Centrul de Informatii Externe) catre Securitate din decembrie 1982. Instruit de Securitate in cadrul misiunii “Eterul” (persoane care intretin legaturi cu posturi straine), Emanuel Valeriu face o vizita la Munchen lui N.C. Munteanu, sub pretextul ca nu cunoaste pe altcineva in oras, pentru a face rost Securitatii de o poza a ziaristului de la “Europa Libera”. Operatia a fost dusa la indeplinire.

L-a turnat pe Adrian Paunescu

„Nu se impaca cu faptul ca poetul Adrian Paunescu in numele unor personalitati din conducerea de partid si de stat, comite abuzuri si fraude si ca ar difuza prin localitatile tarii, pe unde se deplaseaza, in xerocopie, poezii nepublicate oficial. Ne-a mai informat ca acesta, pentru popularizarea in paginile reviste „Flacara” a unor personalitati din domeniul stiintei si tehnicii, ar primi de la acestea sume de bani”, scria maiorul Ciubota Traian, in nota de analiza din 15 ianuarie 1981.


Banii cu care “a fost stimulat”

Activitatea sa a fost remunerata de organele de Securitate in mai multe note rapoarte ale ofiterilor regasindu-se aceasta informatie. “Pentru informatiile furnizate, Valeriu Emanuel a fost stimulat baneste… A mentionat ca a furnizat materiale importante pentru care a fost felicitat, insa s-a simtit ofensat cand i s-a cerut chitanta pentru suma de 500 de lei cu care a fost stimulat”, nota a Securitatii din 15 ianuarie 1981, “in perioada cat a lucrat la Sportul Popular si efectua dese deplasari in strainatate cu aprobarea organelor superioare de partid, E. Valeriu a fost folosit de organele de Securitate in scopul furnizarii de informatii… Informatiile furnizate au fost utile organelor de Securitate, exploatate operativ si s-au verificat in intregime. A fost folosit de organele de Securitate pâna in 1973, iar pentru informatiile oferite a fost recompensat cu bani”, nota ofiterul de Securitate in 28 august 1979. (AC)

Reactia lui N.C Munteanu: In materie de sorici Emanuel Valeriu era/este imbatabil

“Daca unul ca el mai mai poate impresiona pe cineva in Romania, pe langa ego-ul supradilatat si lichelismul celui care saruta mina pe care n-a poate musca, linge unde a scuipat si scuipa unde a lins, ce m-a impresionat la Emanuel Valeriu a fost lipsa de caracter si dedublarea de personalitate securisto-comunista. Altfel mi-ar placea sa-i vad fata in timpul procesului. Insa ma tem ca nu va veni. Are 84 de ani, ii duce greu, pare si senil, daca nu cumva face pe senilul. In afara de rusinea de a fi deconspirat ca informator la securitatii, care nu-l va împovara prea tare, nimic n-o sa i se intimple. Cum nimic nu li s-a intimplat lui Constantin Balaceanu-Stolnici sau lui Dan Voiculescu, ca sa dau doua exemple mai cunoscute".

Declaratia lui N.C. Munteanu, al carei text integral il puteti citi incele doua facsimile, si foto preluate de la www.andreicristi.blogspot.com









Comentarii

#5 E. Valeriu mi-a provocat intotdeauna O GREATA IMENSA!!!!!!!!!!!!! — Huhu Ciu 03-03-2010 18:33
IMI E O IMENSASA GREATA+MILA PENTRU ACEASTA SPURCACIUNE UMANA!
Citat


#4 O mare jagardea, şi gata ! — CALUGARUL 03-03-2010 14:35
Cine mai are timp, domne, să se mai uite la epava asta ? Lăsaţi-l, Doamne iartă-mă să moară-n sucul lui ,,propiu" şi personal ! Paraipan, ca de obicei, are perfectă dreptate. Pe cine mai intereseşte javra asta ? Pe mine m-a scârbit emanuil ăsta de când l-am văzut prima oară. Eu l-am perceput ca pe-un limbist şi poponar, tot timpul. Dar, să nu uităm, că jagardistul ăsta a fost prima creatură românească ce a apărut după 89 pe ecran şi a folosit prima dată în istoria modernă a României un cuvânt ,,interzis" pentru urechile României pudice : ,,băi pulică !" Deci ? A făcut şi el un bine în viaţa lui amărâtă. Gata, puneţi-i capacul şi băteţi-i cuiele. Viaţa merje mai departe. Tinerii ! Tinerii să ne trăiască. Să uităm dracului putregaiul şi să ne bucurăm de frumuseţea tinereţii, ce mama dracului ? Cât o să ne mai jucăm dea fantomele ? ... Şi noi când o să mai trăim ?

Să trăieşti nene Paraipaneee !
Citat


#3 Treaba sta cam asa: — liviu1 02-03-2010 22:56
Toti pseudo-dizidentii de dupa 1989 au cam fost turnatori sau securisti la origine iar ordinul pe care l-au primit a fost urmatorul: STATI LINISTITI CA TOT NOI SUNTEM LA PUTERE SI TOT NOI O SA CONDUCEM SI IN CONTINUARE !!! Ne-am inteles si cu unii (rusii) si cu altii (vesticii) si vom construi de acum incolo cacapitalismu' in locul comunismului !!! Unii va mai dati un timp la fund dar in schimbul tacerii veti fi rasplatiti si veti reveni in forta ! Daca s-au intamplat diverse "neintelegeri" si a mai scapat cate ceva intre timp este din cauza ca cei care au intrat primii in paine au fost prea hulpavi si nu le-au mai lasat si celor care s-au dat la fund ... Da' in principiu intelegerea este intelegere si cine este cu ei este rasplatit si nu o duce rau ! Bineinteles ca unii mai si mor mai ales CA CU virozele astea noi te poate prinde "raceala" foarte repede ...

Cat despre Valerica ii iesea caracterul de turnator prin toti porii !!! Nu trebuia sa studiezi nicio arhiva ca sa-ti dai seama ce fel de om este ... Nenorocirea este insa ca au fost mult prea multi care l-au acceptat (asa cum rumanii au acceptat tot felul de loaza prin toate domeniile de activitate ...) si care s-au bucurat sa-l linga ! E, acu' e momentul ca cei care ii stiu pe lingatorii astia sa-i demaste sa-i stim si noi pe unde au ajuns si ce (pe cine) mai lucreaza !!! Nu este nicio vanatoare de vrajitoare ci o ajungere la un asa numit moment zero foarte important ! Daca nu plecam inca o data de acolo atunci nu o sa ajungem niciodata nicaieri si natia asta va disparea ! Daca nu cumva, in realitate (pentru ca nu ne ia nimeni in serios !), nu am si disparut !!!
Citat


#2 Pai — Pribeagul 02-03-2010 20:16
nu era asta omu' cu dezidenta, persecutatul, omul care alaturi de Iliescu, Brucan etc ne invata cum sa construim o... lume noua!?
Citat


#1 Pai ca EV — paraipan 02-03-2010 20:09
au mai fost probabil cel putzin 2 milioane de Romani. Nu astia ne intereseaza, ci securistii din fruntea tzarii, parlamentarii, adminstratziile locale, bancile, regiile, toate orasele, satele, tot leadershipu' la RO este in mina Secu. Luatzi'i nenica pe Iliescu si Basescu, pe Nastase si Patriciu, pe Voiculescu si Geoana, pe Tericeanu si Verstoy, pe .. pe totzi.
Nu incalzeste pe nimeni deconspirarea unui amarit de 84 de ani care'si vindea colegii pentru 500 lei. Bani pe care io'si altzii, ii faceam in doua sedintze de meditatzii.

Niciun comentariu: