luni, 15 martie 2010

15 Martie. Ziua maghiarilor: autonomie si limba oficiala

Ziua maghiarilor: autonomie si limba oficiala
15 Martie 2010 20:42:00
110 comentarii »

Maghiarii s-au strans in Secuime unde au votat ca limba maghiara sa devina limba oficiala a Tinutului Secuiesc, iar data de 15 martie sa fie considerata sarbatoare oficiala si sa fie zi libera.
Aproximativ 300 de primari si alesi locali din Harghita, Covasna si Mures au participat la cea de-a doua Adunare a Alesilor Locali din Secuime, unde au votat ca limba maghiara sa fie declarata oficiala in aceasta zona si ca 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sa fie zi libera.

"Cauza noastra e sfanta. Ma gandesc la acei oameni trimisi in administratiile locale. Avem o responsabilitate, ne-am asumat o sarcina. Aici in administratie putem crea bazele automiei. Doresc ca hotararile adoptate aici sa fie respectate. Vrem sa construim viitorul Parlament Secuiesc", a declarat vicepresedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Ferenc Csaba, transmite corespondentul NewsIn.

In ceea ce priveste oficializarea limbii maghiare, proiectul adoptat spune ca limba maghiara este limba oficiala in Tinutul Secuiesc, avand un statut idenic cu limba oficiala a statului, orice cetatean cu domiciliul in Tinutul Secuiesc are dreptul sa foloseasca liber si in aceleasi conditii ambele limbi, atat in scris, cat si oral. De asemenea, Comisia Permanenta a Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, impreuna cu specialistii autoritatilor publice, va stabili lista acelor functii publice care se pot ocupa numai de catre persoane care cunosc ambele limbi.

De asemenea, participantii au mai votat ca ziua de 15 martie (cand se sarbatoreste Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, n.r.) sa fie declarata sarbatoare oficiala cu caracter local si sa fie zi libera, precum si inaintarea catre Parlamentul Europei a unui memorandum, prin care se cere numirea unui raportor european pentru aceasta zona.

Daniel Buda: Limba oficiala e romana!

"Romania are in momentul de fata o Constitutie care reglementeaza in mod clar si explicit ca limba oficiala este limba romana, astfel incat orice decizii luate intr-o zona sau alta sunt decizii care contravin Constitutiei si nu pot fi luate in seama", a declarat deputatul Daniel Buda. El a mai spus ca Romania este un exemplu in Europa in ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor.

Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat ca pentru a fi acceptat, statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc trebuie mai intai sa fie acceptat de opinia publica si lumea sa inteleaga despre ce e vorba. " (...) Daca reusim sa convingem opinia publica ca niciunul din obiectivele statutului nu e ostil fata de nimeni, se poate duce o viata normala, chiar mai mult de atat, democratia si egalitatea deplina de drepturi numai asa se poate realiza, atunci vom fi mai aproape de adoptarea lui", a spus Izsak, transmite Ziare.ro.

Autonomie teritoriala

Partidul Civic Maghiar a propus ca toate regiunile istorice din tara sa dobandeasca autonomia teritoriala alaturi de Tinutul Secuiesc. "Daca reconturam judetele, dar nu dam mai multe instrumente, si deliberative, si executive in mana acestor regiuni redesenate, inseamna ca n-am facut altceva decat am economisit ceva bani, ca n-o sa avem 40 de prefecti, ci o sa avem nu stiu cati, n-o sa avem 40 de consilii judetene, ci doar nu stiu cate", a subliniat Szasz Jeno pentru Ziare.ro.

Peste 100 de membri si simpatizanti ai Filialei Cluj a Asociatiei Noua Drepta si ai Societatii Avram Iancu s-au adunat duminica in jurul amiezii in fata Monumentului Memorandistilor din Cluj-Napoca pentru a participa la un miting antiregionalizare. Participantii aveau steaguri tricolore si steaguri ale Noii Drepte, precum si un steag urias al Romaniei, portrete ale lui Avram Iancu, alaturi de pancarte cu texte precum „Romania este stat national, suveran, independent, unitar si indivizibil”, „Regionalizare – primul pas spre dezbinare” si „Romania noastra”, transmite corespondentul NewsIn. Tinerii au scandat „Unitate nationala”, „Rezistenta nationala”, „Covasna, Harghita, pamant romanesc” si „Romania romanilor”, iar dupa circa 40 de minute au pornit in „Marsul memorial Avram Iancu”, pe Bulevardul Eroilor, in directia Pietei Avram Iancu. In timpul marsului participantii au scandat „Romania mare in vechile hotare”.

Serviciile secrete si puterea de la Bucuresti i-au ajutat pe unguri sa ajunga in Parlamentul European, a declarat sambata liderul PRM Corneliu Vadim Tudor. "Cum sa fiu de acord cu oficializarea limbii maghiare? Mie mi-au ridicat ungurii in Senat de trei ori imunitatea parlamentara si acesti teroristi, pentru ca asta este, terorism impotriva statului unitar roman, in loc sa fie la inchisoare sunt la guvernare", a subliniat Vadim.

Extras din Comentarii

Trimis de alinmadrid la 15 Martie 2010, ora 11:46
NU SINT DE VINA NICI MAGHIARI SI NICI ROMANI,E DE VINA SARACIA CARE AU INSTAURATO PARLAMENTARI ROMANI CU CEI MAGHIARI EI SINT LA GUVERNARE,ACUM E FOARTE USOR SA NE OMARIM INTRE NOI,DUSI IN EROARE DE PROMISIUNILE PARLAMENTARILOR MAGHIARI SI DE MODUL DE LUCRU INFECT AL PARLAMENTARILOR ROMANI,FRATILOR ,DEPUTATI MAGHIARI NU VOR DECIT SCAUNE SI CIOLANE,CREDETI CA O VETI DUCE MAI BINE,STITI CUM SINTETI PRIVITI DE UNGARIA,EU CRED CA AM CONVETUIT BINE IMPREUNA SI CA NU A FOST NIMIC RAU CIND AM FOST IN HARGHITA SI MI SA RASPUNS IN MAGHIARA LA ALIMENTARA,GHANDITIVATI CA VETI FI CA MOLDOVA,TOTI VOR TRAGE IN VOI,SI NIMENI NU VA FACE NIMIC CA SA AJUTE SECUIMEA....IAR SINGURI NU STIU CE VIITOR VOR AVEA COPII VOSTRI,DESCHIDETI OCHII SI NU VA LASATI ADEMENITI DE PROMISIUNILE BOLNAVE A UNOR PARLAMENTARI MAGHIARI CARE ORICUM O DUC FOARTE BINE MAI BINE CA VOI TOTI...
Altul :
Reeditarea falselor conflicte interetnice din 1990 de la Tg. Mures, miza politica, "trocurile"politice de la Bucuresti,orgoliile personale sint metode vechi staliniste de mentinere a controlului asupra societatii prin abaterea atentiei asupra adevaratelor probleme sociale (vezi cazul enclavelor Transnistria,Regiunea Autonoma Maghiara,veritabile creatii ale lui Stalin si Dej).Se observa si "spargerea"unitatii" maghiare prin crearea unui conflict de idei intre UDMR (aflat la guvernare) si Adunarea Alesilor Locali din Secuime.Basescu sa traiasca pt. ca i-ati dat voturile si l-ati "omenit"cu palinca si kurtos-kolacs.Acum dupa "meniul" asta ,asteptam sa vedem cum rigiie,respectiv asteptam reactia oficiala a institutiei prezidentiale. JOCURI PERICULOASE,CARE NE POT CONDUCE SPRE IAD.

Niciun comentariu: