marți, 9 martie 2010

Dennis Deletant. Este imperios necesară depolitizarea IICCMER

MAR 02
Este imperios necesară depolitizarea IICCMER
Dennis Deletant Opinii Comentarii

Am primit la redacţie un mesaj din partea cunoscutului istoric britanic Dennis Deletant, care a demisionat din Consiliul Ştiinţific al IICCMER.

Motivul demisiei mele a fost că nu am fost consultat în prealabil despre modificarea fundamentală a statutului IICCMER, care omite punctul f) din articolul 3 (Hotărâre 1372 din 18 noiembrie 2009), care permitea IICCMER să sesizeze organele de cercetare penală privind acţiunile care au lezat drepturile şi libertăţile omului în perioada dictaturii comuniste. Tocmai acest aspect al activităţii IICCMER era una din sarcinile principale - sunt, bineînţeles, şi altele - ale unei instituţii cu titlul Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România. De asemenea, din punctul de vedere organizatoric, sunt împotrivă, ca şi, de altfel, colegul meu din consiliu, Radu Ioanid, ideii ca preşedintele Consiliului IICCMER să aibă prerogative executive în structura IICCMER.

Ca o instituţie academică să se bucure de respect internaţional este nevoie ca poziţia de director managerial să fie deosebită de cel consultativ. Nu pretind ca forurile de decizie să asculte de părerea mea, dar mi se pare o lipsă de bună-cuviinţă din partea guvernului să schimbe statutul unei instituţii guvernamentale fără măcar să-i anunţe în prealabil pe toţi membrii consiliului ştiinţific, numiţi ei înşişi chiar de un guvern al României, mai ales că unii dintre aceşti membri au dăruit mult timp, în mod voluntar, deci fără remuneraţie, în sprijinirea activităţii acestui institut. Nu văd ce are a face această modificare a statutului IICCMER cu nevoia de a respecta anumite condiţii recomandate de FMI, în vederea îmbunătăţirii situaţiei economice din România.

După părerea mea şi a altora, este imperios necesară depolitizarea IICCMER. Înlocuirea unui grup politic cu un altul la conducerea unei instituţii nu poate decât să convingă un specialist străin că ştiinţa istorică din România este aservită unor interese politice şi personale, ceea ce este o situaţie arhicunoscută celor care au trăit sub comunism. Problema politizării IICCMER va rămâne una dintre sursele tensiunilor legate de natura forurilor instituţionale sub a căror egidă cercetarea istoriei din România se desfăşoară. Nu am o soluţie în buzunar, dar situaţia creată la IICCMER oferă şansa unei utile şi necesare dezbateri cu privire la rosturile istoriei contemporane în România şi organizarea cercetării ei. //

Adauga comentariu

1 Bogdan
Thank you for you very correct necessary opinion on this issue!2 Dorin Tudoran
@ Dennis Deletant Draga d-le Deletant, Cred ca nu sunt putini cititorii ca ar dori sa va multumeasca pentru aceasta argumentata punere a punctului pe "i". Eu sunt doar unul care chiar o face - va multumesc! Dorin Tudoran3 victor L
Pe mine m-ar interesa urmatoarele aspecte: -cind la conducerea IICCR erau dnii Oprea si Zamfirescu, Institutul era, cumva apolitic? si acum, cu dnii Stanomir si Tismaneanu, s-a politizat? Solicitarea depolitizarii acum doar, imi pare ceva cusut cu ata alba.4 sorin vanu
Draga Victor L., Din pacate nu ai inteles nimic.
5 Dorin Tudoran
@ Sorin Vanu Victor a inteles, dar se face. Sau este total "mancurtizat". I-am raspuns si pe blogul meu: 1. Dl Zamfirescu a fost adus cu forta la IICCMER prin comasarea institutelor facuta de dl. Boc. Aoi, tot dl Boc l-a dat afara. 2. Cand dl Oprea a fost numit Presedinte Executiv al IICCR (un proiect gandit de el si pe care, mai intai de a-l prezenta dl Tariceanu, l-a prezentat Presedintiei si a fost refuzat!),NU a fost dat afara nimeni spre a fi adus dl Oprea. Acum a fost dat afara dl Oprea spre a se aduce o echipa fidela unui partid politic. In plus, se aduc la in in jurul IICCMER oameni ce sunt sau graviteaza in jurul ISP. Simplu.
6 Mircea Platon
Dl Dennis Deletant vorbeste ca un istoric adevarat, nu ca un activist de partid de tipul noii conduceri IICCMER. Va multumim, dle Deletant, pentru ca rostiti adevarul intr-o tara in care istoria inca e scrisa, de mincinosi si de oportunisti, la comanda "de sus".
7 kretzu
felicitari d/le deletant pt gestul dvs de a demisiona dintr/un insitut caruia i s/au taiat toate parghiile si felicitari pt clarificarile aduse. poate cei de la rev 22 se vor trezi putin la realitate si vor intelege ca nu poti sa astepti rezultate concrete in pedepsirea vinovatilor de crimele comunsimului de la un presedinte si partid care se afiseaza cu gigi netoiu si ofera functia de ministru securistului silvian ionescu. ma tem insa ca cei din redactie si/au pierdut demult si iremediabil impartialitatea
8 Michael Shafir
Mie mi se pare aproape tot atat de grav ca scrisoarea lui Dennis Deltant nu este reprodusa in intrebimea ei. Am avut ocazia s-o citesc, stiu despre ce vorbesc. Sper ca alte publicatii sa reproduca intreaga scrisoare. Dennis, "istoria", dupa cum constati, continua sa se "faca" dupa vechea retseta. Si asta in numele valorilor "civice".
9 Dorin Tudoran
@ Michael Shafir Nu este textul integral?!? Nu pot sa cred...10 coincidentiaoppositorum
Iata cum extremistii dreptei (doctorandul Platon, care cerea arderea homosexualilor si a ereticilor prin 2005, dorind reintroducerea legislatiei medievale in domeniu) isi dau mina cu relativistii de stinga (C. Siulea), uniti in cuget de resentiment si povara mediocritatii... Dl Deletant e victima unei manipulari de presa. Elogiile sale la adresa cartilor lui Vladimir Tismaneanu sunt numeroase. Nici Platon, nici Tudoran nu vor primi asemenea recomandari de la un om de stiinta. Shafir mai nou scrie doar pe forumuri - Oxford University Press refuza cumva manuscrisul? Triste si monstruoase aliante.
11 IONESCU SERGIU
Nu dorim decat atat: Sa aflam numai decat Unde ti-i mormantul, Ioane, Intr-atatea milioane, Vrem sa-ti punem flori pe el Si umbruta de drapel... Sa dormi, Ioane, linistit, Neamul tau nu a murit!
12 andrei
"The name of Vladimir Tismaneanu is synonymous with penetrating analyses of twentieth- and twenty-first century politics in Central and Eastern Europe and this book (Stalinism for all Seasons, 2003) is no exception. A subtle examination... this book will provide an invaluable basis for any comparative study of the exit from Communism in Central Europe." The Slavonic and East European Review, Vol. 83, No. 4 (Oct., 2005), pp. 773-775 Acestea sunt cuvintele lui Dennis Deletant despre Vladimir Tismaneanu. Nu stiu ce crede dl Deletant despre vinatorii de Tismaneanu, iesiti la plimbare pe forumuri in ultimele saptamini!
13 incalzirea globala
@coincidentiaoppositorum Da, stim, toti cei care spun ca "imparatul e gol" sunt mediocri si resentimentari. Doar cei care au scris articole proslavind Miscarea Legionara, dupa care au devenit socialisti, dupa care au devenit neoconservatori si directori stiintifici de institut bugetar au dreptul sa se simta impliniti. Sau ministrii nostri de externe (doi dintre ei, proveniti din aceeasi pepiniera de talente ca si dl director stiintific fost legionar, fost socialist) care fac declaratii rasiste. Apropos de Platon, nu stiu ce a scris in 2005, dar stiu ca in 2006, 2007 publica la Idei in dialog. Deci Patapievici publica legionari (Neamtu) si obscurantisti? Sau povestea e mai incurcata si dumneata o simplifici aici in mod partizan?14 bernard
"Coincidentia" scrie de parca a fi doctorand e ceva rusinos. Mai rusinos mi se pare sa fii doctor pe arginti. Sau director stiintific fara stiinta. Tudoran, Siulea, Platon, sunt simpli particulari. Nu inteleg de ce trebuie "investigati" cu atata acreala?15 adrian deaconu
Nu e nici o contradictie intre valoarea cartilor dlui Tismaneanu, pe drept elogiata de dl. Deletant, si lipsa de caracter a manevrelor d-sale, iarasi pe drept denuntate de dl. Deletant.

Niciun comentariu: