luni, 13 septembrie 2010

Teodor Baconschi.Integrarea socială a romilor: pentru o abordare europeană

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Integrarea socială a romilor: pentru o abordare europeană
Autor:  Teodor Baconschi
http://www.evz.ro/detalii/stiri/integrarea-sociala-a-romilor-pentru-o-abordare-europeana-905384.html

Dezbaterea europeană şi actualitatea mediatică au fost ocupate intens, în ultima perioadă, de situaţia romilor.

Am asistat cu îngrijorare la repatrierea colectivă a unor cetăţeni români de etnie romă de către Franţa, partenerul strategic de care ne leagă o prietenie istorică, subtile afinităţi culturale şi intense relaţii politice şi economice. Romii au devenit din nou, cu această ocazie, principala preocupare a unui sistem pe care adesea îl resping şi care, prea adesea, îi respinge. Între poziţii extreme şi locuri comune, dezbaterea nu a avansat, iar confuzia nu a făcut decât să crească. 

Iată de ce am decis să abandonez rezerva pe care mi-o impune funcţia şi practica diplomatică, pentru a răspunde semnalului de alarmă tras de acţiunile şi declaraţiile prietenilor noştri francezi. România şi Franţa susţin libera circulaţie a cetăţenilor europeni şi dreptul acestora de a se stabili, în căutarea legitimă a fericirii personale, în altă societate decât cea din care provin. Este un drept care face parte de ani buni din codul normalităţii noastre. De el beneficiază în deplină legalitate milioane de cetăţeni europeni, conform normelor stabilite şi acceptate de cele 27 de state membre. Din nefericire, de el profită şi cei care sfidează legea.
Traficul de fiinţe umane, proxenetismul, cerşetoria agresivă sunt crime pe care le condamnăm cu vehemenţă şi pe care autorităţile române şi franceze le combat împreună de multă vreme, chiar dacă nu întotdeauna cu succesul pe care ni l-am dori. Este tot atât de elementar, însă, că pedepsirea celor vinovaţi trebuie să fie individuală, nu colectivă, în acord cu normele ce reglementează drepturile şi obligaţiile cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene. 

Respingem aşadar incriminările colective, atât de fundamental opuse valorilor noastre comune, dar să evităm totodată victimizarea facilă şi ipocrită. Nici abordarea securitară, nici asistenţialismul paternalist nu pot fi răspunsul durabil la problemele specifice ale romilor. Acţiunea noastră trebuie să se ghideze, în viziunea mea, după principiile solidarităţii şi ale responsabilităţii. Pentru a fi echitabile, solidaritatea şi responsabilitatea nu pot fi unilaterale. Ele trebuie să fie asumate, în mod subsidiar, de întreaga societate, de la indivizi şi comunităţi până la statele membre ale Uniunii Europene.

În ciuda crizei economice, Guvernul României continuă să susţină, inclusiv financiar, strategia naţională pentru romi. Guvernul a alocat în acest sens din fonduri proprii 47,4 milioane de euro, iar 216 milioane de euro din cadrul Fondului Social European au fost deja accesate. S-au creat locuri speciale şi linii de studii pentru romi în universităţi, au fost lansate programe pentru reducerea abandonului şcolar şi pentru a favoriza inserţia profesională a romilor. Avem în continuare voinţa fermă de a-i ajuta pe romi să se integreze cu succes în societate, ca membri demni şi activi ai acesteia, nu ca asistaţi.

Un rol important în acest sens le revine şi elitelor şi ONG-urilor rome, care sunt chemate să îşi continue veritabila misiune pedagogică atât în mijlocul comunităţii din care provin, cât şi în cadrul naţional şi european. Statul şi societatea civilă trebuie să conlucreze pentru a risipi suspiciunea, ignoranţa şi frica. 

Suntem dispuşi totodată să colaborăm cu autorităţile franceze în cadrul proiectelor concrete pe care le discutăm astăzi, cu ocazia vizitei la Bucureşti a miniştrilor francezi Éric Besson şi Pierre Lellouche. Dar discuţia depăşeşte cadrul strict bilateral. Să o spunem răspicat şi cinstit: cu unele excepţii, comunităţile romilor întâmpină, peste tot în Europa, aceleaşi dificultăţi subiective şi obiective. Este în spiritul construcţiei europene să ia notă de specificul acestei comunităţi transnaţionale şi să răspundă cu o singură voce chestiunilor de societate pe care aceasta le ridică. 

Doar o strategie europeană pentru romi reprezintă răspunsul viabil la problemele şi aşteptările legitime ale acestei vaste comunităţi, răspândite în toate statele Uniunii. Dorim să identificăm soluţii comune, în coordonare cu Comisia Europeană şi cu statele membre, pentru a asigura convergenţa politicilor noastre la nivel continental. Mă refer mai ales la domeniile- cheie ale educaţiei, ale formării profesionale, ale accesului la locuinţe şi la îngrijire medicală, unde contribuţia partenerilor noştri europeni şi a Comisiei poate să confere coerenţă şi o viziune de ansamblu demersurilor naţionale. 

Construcţia europeană este o victorie a incluziunii, a generozităţii solidare şi a responsabilităţii împărtăşite. Sunt convins că atât Franţa, cât şi România rămân fidele acestei viziuni fondatoare a Uniunii Europene. Pornind de la aceste principii, am încrederea că vom reuşi să elaborăm, la nivel european, o strategie justă şi generoasă, pentru a răspunde eficient problemelor specifice cu care se confruntă romii. 

Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe

9 septembrie, 23:39. Ghiat Bizonu'
Frumos zis dom'le . Da mai pe sleau - este o problema europeana fiindca nu pot fi retinuti in tara !! NU POT ! Ca granita nu mai este pazita ca pe vremea RSR ... ca nu poti sa-i bagi in lagare de concentrare asa ca sunt liberi sa mearga unde poftesc. Asta ar trebui sa se explice franceziloe si macaronarilor . Si teleptualitatea le-a dat o lectie buna - cum sa tipe rasism !! Ca nu are conditii... Care conditii ptr niste necalifcati cand un profesor este platit cu nici 200 euro? Un medic cu cat ? Si daca dam de cap de rom furajat sa zicem 1000 de euro atunci ce sa zica majoritatea alora care muncesc in tara asta ?! Asta sa sxplice teleptualitea lu peste prajit. Ca ori accepta ca si tiganii merg in vest ori sa modifice legislatia europeana si sa scire in tatate : Tiganii nu sunt considerati persoane de catre aceasta lege !!! Algerea aprtine UE si sa nu faca pe mironosita !!
   

9 septembrie, 22:24. shoemaker
D-le Baconschi,nimeni nu contesta dreptul romilor de a se stabili undeva LEGAL,respectand regulile comunitatii respective.ori prin aceste tabere improvizate,focare de infectie si fapte antisociale,nu poate fi vorba de asa ceva.Demonstrarea unui venit si a unui domiciliu stabil la sederile mai mari de 90 de zile nici vorba. Chiar daca muncesc,cand nu fura sau cersesc sau se prostitueaza, o fac ILEGAL, eludand fiscul tarii respective.
 Si banii pe care va laudati ca ii investiti pt integrarea sociala a romilor se scurg in buzunarele unor smecheri interlopi, si de fapt se cumpara voturi sub acoperire. Cam asta este toata smecheria, degeaba folositi expresii politicianiste.Legislatia europeana nu era pregatita sa aiba de a face cu romii cei scrupulosi,dar aceasta situatie este pe cale a se remedia. Voi chiar nu vedeti ca astia numai cheltuie de la bugetul statului, pe spinarea noastra si produc numai nenorociri?


9 septembrie, 19:31. OTHELLO
Este lamentabil,toata Europa condamna Franta,iar domnul ministru tine un discurs cu dublu-langaj,mai precis se lasa santajat de cei doi ministri francezi. Nu tin parte tiganilor,dar cred ca Franta trebuie sa respecte drepturile omului si sa nu mai faca amalgamul intre un infractor si o comunitate. Deportarea lor,este demna de o alta epoca. Rusine ministrului de imigratie(de origine tunisian),care traieste cu o tunisiana mult mai tanara decat el si in ilegalitate.

Niciun comentariu: