miercuri, 22 septembrie 2010

The Guardian: Disputa legată de romi implică unele adevăruri dure

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.
Un comentariu de Dan Culcer.
Se zice.
Țiganii sunt săraci.
Zic eu: DOAR UNII.
Sunt diferiți. Evident.
Sunt discriminați. Poate.
Dar orice fenomen are o cauză. De ce, deci, ar fi țiganii discriminați. Fiindcă sunt diferiți. In ce constau diferențele? Toți suntem diferiți, acestea sunt elementele ce ne definescu separarea, adică opusul devălmășiei, toți nu suntem o apă și-un pământ, deși, după Biblie, așa s-ar fi născut Omul, din acest amestec care se numește uneori și NOROI. Nu toți suntem egali, social sau etnic. Ce e mai important? Să fim egali? Există unde va egalitate? De ce nu există egalitatea?
Din ce trăiesc țiganii? Zic eu, ca orice comunitate, resursele economice sunt diferite, unii sunt artiști, violoniști în Europa de Est, gurișt sau acum maneliști la Bucureștii, ghitariști, prin Spania, dansatori de flamenco, alții trăiesc din muncă manuală, meseriași buni și corecți, din colectă de materiale reciclabile, alții din comerț ilegal sau legal (florarii -la București, de pildă),din activități ocazionale, din cerșit, din furt, din tăiat cabluri electrice de cupru, etc.
Adică, nici într-un caz nu e vorba de o societate mai puțin diferențiată decât cea a cetățenilor de origine românească, în România. La Paris parcmetrele cu monedă au fost desființate pentru că erau ani de-a rândul devalizate de hoți specializați. O parte din aceștia erau minori țigani veniți din România. Care lucrau noaptea și care chiar acă erau prinși, erau imediat eliberați de poliție, fiind minori. Asta o știau desigur șefii de bandp care îi trimiteai la furat. Este furtul la țigani, la unii țigani, o rușine sau o meserie serioasă și artistică poate?
Aș dori să știu dacă există un studiu realizat de una din multiplele asociații bogat finanțate, care se ocupă cu lupta împotriva discriminârii țiganilor,din care să reiasa care sunt valorile pozitive și cele negative, care structurează comportamentul țiganilor din România.
Vreau să atrag atenția, cum am mai făcut-o, că există grupuri de militanți occitani, a căror ideologie se numește etnism, care visează o remodelare a granițelor Europei, în sensul definirii unui teritoriu statal pentru fiecare comunitate etno-lingvistică. Se știu cât de greu se poate face așa ceva, dată fiind imbricare și răspânidrea neuniformă a acestui tip de comunitate. Situația Ardealului este un exemplu tipic. Orice încercare de definire teritorială cu suprapunerea lingvistică, după criteriul majorității, a dus și duce la noi discriminări.

Etniștii occitani militează, printre altele, în mod secundar, pentru instalarea unui stat al Țiganilor. Această idee este o bombă. Ea este similară ideii sioniste, de re-constituire a unui Stat al Evreilor începând cu secolul XX. Acolo se afirma pe vremea lui Herzl că e vorba de teritorii pustii, se invoca un așa zis drept istoric milenar, dar s-a dovedit că acolo locuiau deja palestinienii, care au fost alungați, expulzați sau decimați pentru ca să poată fi colonizați evreii din Europa, mai ales după 1940. Procesul tragic care a fost pus în mișcare atunci a consumat viețile palestinienilor dar și cele ale evreilor. Etno-militanții occitani propun constituirea unui stat al țiganilor pe teritoriul centrat asupra Maramureșului istoric, cu porțiuni din Slovacia, Ungaria, Ucraina și desigur România. Recent a apărut ăn politică și în vocabularul unor asociații zise umanitare și civice, unele din ele fiind acoperiri pentru serviciile de spionaj, noțiunea de «popoare fără țară».
Concluzia ei logică -este dreptul acestor «popoare» de a revendica o țară. Ca în orice construct ideologic, intelectuali iresponsabili încep să cugete și la un moment dat politicieni demogogi sau militari nebuni, continuă și finalizează. Genocidul și etnocidul este un efect al etnismului. Tema aceasta este începutul unei manipulări ideologice care are toate șansele să ducă la o nouă tragedie, la o nouă barbarie.

In postarea următoare voi da câteva texte și resursele de informație privitoare la etnism. Am ezitat pînă acum să fac caz public de aceste teorii marginale, făceam retenție de informație, din teamă că popularizarea acestor teze va duce la afilieri diverse, dar am demult convingerea că ele au început deja să determine mișcări politice care au ajuns la suprafață și că sursele acestora trebuiesc cunoscute. Dezmembrarea unor state-imperiale sau federative, pornind de la mișcări etniste este un proces în curs. Situația Rusiei, a Jugoslaviei și a Belgiei sunt exemplele recente. Manipularea etnismului duce la slăbirea statelor din Europa, ceea ce este mereu în folosul Imperiului transoceanic din Vest, Statele Unite. Dar va fi poate în favoarea Imperiilor în curs de constituire sau reconstituire în Est : Rusia, China, India, state cu care Brazilia, actor economic și politic în curs de ascensiune se aliază în mod prospectiv.
Statul nostru mic, România, este singura cetate de refugiu de care dispunem, la nevoie. El trebuie să ofere protecție tuturor locuitorilor săi, deci inclusiv țiganilor. Dar nu o poate face dacă este slab și sărac. Și nu trebuie să o facă dacă nu primește în schimb o parte din resursele comunității pe care o apără, inclusiv loialitatea și supunerea la legi comune, fără discriminare, nici negativă, nici pozitivă.
Aici se află sursa puterii, în convergența de interese, în definirea intereselor convergente, care există. Țiganii din România nu sunt nici apatrizi, nici hoți. Sunt țigani pe care nu îi cunoaștem cum se cuvine și pe care nu-i întrebăm destul ce vor să fie și cu ce mijloace vor să obțină ceea ce vor să fie?
Mai e de precizat că una din contradicțiile generatoare de comentarii în cazul expulzărilor de țigani, cetățeni români, din Franța este nu dreptul Statului de a expulza pesoane aflate ilegal pe teritoriul, peste perioada de trei luni care se aplică în aceste cazuri, ci lipsa resurselor financiare ale acestor oameni. Deci nivelul de precaritate al existenței lor aici. Nu au dreptul să lucreze legal. Dar foarte puțini au calificările necesare pentru a se încadra în muncă aici. Concluzia : sursele de venit ale țiganilor nu pot fi decât ilegale, marginale. Cerșitul care părea la un moment dat o soluție, cerșitul formal acoperit de vînzarea de gazete produse special pentru francezii fără domiciliu fix, a fost recuperat de țigani, dar nu are nici o rentabilitate acum.
Circul prin Paris sau prin zona pariziană destul pentru ca să pot observa că nimeni nu le mai dă nimic. Criza economică a redus eventuala dărnicie. Iar lipsa de inventivitate a cerșătorilor țigani din România, care distribuie prin vagoane un cartonaș cu același text formulat și copiat exact, fără vreo variațiune, «am doi copii mici și nu am cu ce să-i hrănesc», sau «mi-e foame, dați-mi ceva ca să pot mânca». Singurii țigani cărora li se oferă ceva sunt cei care vin cu un acordeon sau vioară. Am întâlnit un astfel de violonist, pe linia La Defense - Saint Lazare, care făcea adevărate tururi de virtuoz pe o coardă cu un arcuș alb de prea mult sacâz. Munca sau arta sunt mereu răsplătite.
Un cerșător sănătos, cu obrajii plini și haine noi, cu dinții din față de aur, care nu oferă nimic în schimbul daniei pe care o solicită, nu va primi nimic.Iar despre cei care se mișcă folosind o cârjă pentru a da impresia că sunt invalizi, schilozi, handicapați, trucul e deja cunoscut. Femeile cu rochii colorate și largi care zac așezate pe culoarul metroului, cu un copil dormind, făcut covrig în brațe, sau o momâie de sugar din cârpe în brațe,nu mai produc efectul de milă așteptat, după deceniul de când sistemul e folosit aici.
Fără inventarea unor noi scenarii și trucuri chiar și cerșitul va deveni nerentabil la Paris. Ce le rămâne de făcut acestor reprezentanți ai discriminaților? E o întrebare la care ar putea răspunde starostele sau bogătașul manelist, îmbogățitul pe bază de comerț de droguri, exportatorul și exploatatorul de prostituție, banditul care atacă pe autostrăzi. Acestora li se rupe de soarta țiganului sărac. Și nu vor nici să plătească impozite pentru a contribui la educarea tinerilor țigani și nici nu se simt responsabili de destinul comunității lor.Poate că mă înșel. Și atunci se va produce minunea. Cîtă vreme acești descurcăreți care lucrează dincolo de limitele legalității vor fi modelele succesului țigănesc și nu meseriașii cinstiți, chestiunea țigănească nu-și va găsi rezolvarea civilzată și civilizatorie în Europa.
Cu prietenie, Dan Culcer

21 Septembrie 2010
The Guardian: Disputa legată de romi implică unele adevăruri dure
vezi
de RL ONLINE
1193 VIZUALIZARI | COMENTARII 4
Pentru a eradica xenofobia este nevoie de sinceritate în abordarea problemelor cu care comunitatea romilor nu doar se confruntă dar le şi provoacă, expulzările de ţigani din Franţa reprezentând o altă "cutie a Pandorei" pe care preşedintele francez Nicolas Sarkozy o deschide, scrie ziarul britanic The Guardian, în ediţia de luni, citată de Agerpres.

Este interesant să vedem de ce romii reprezintă un punct nevralgic politic. Majoritatea romilor expulzaţi din Franţa sunt cetăţeni români, relevă ziarul menţionat. Dat fiind că România a aderat de curând la UE, cetăţenii săi sunt supuşi unui acord interimar, prin care au dreptul de a rămâne în Franţa doar trei luni, în afară de cazul în care au un loc de muncă. Din acest motiv, majoritatea ţiganilor expulzaţi se aflau în Franţa ilegal. Franţa a expulzat 11.000 de cetăţeni români neromi sub acelaşi pretext în 2009, fără ca Bruxellesul să comenteze, pentru că s-a considerat ceva normal.

De ce este însă această ultimă rundă de expulzări diferită de altele? Pentru că romii sunt "oameni fără ţară", îndelung persecutaţi şi victime a numeroase pogromuri în toată Europa precum şi ale Holocaustului. Există de aceea temeri cum că politici precum cele ale lui Sarkozy ar putea trezi unele din instictele primare ale Europei, care - potrivit teoriei - mocnesc la suprafaţă. Politicienii de extremă-dreapta din ţări precum Ungaria sau Slovacia iau deseori poziţie contra romilor iar impresia pe care un stat ca Franţa o dă, cum că ar urma acest drum, poate servi la legitimarea acestor vederi şi la continuarea agendei interne a acestora.

Problema apare atunci când se ia în considerare faptul că marea majoritate a ţiganilor, luaţi ca indivizi, nu sunt de facto "fără ţară", posedând cetăţenia ţării lor de origine, în acest caz (în cea mai mare parte) a Românei sau Bulgariei. Dimensiunea etnică este secundară raportat la nivelul scăzut de educaţie al romilor în comparaţie cu media europeană, motiv pentru care nivelul criminalităţii printre ţigani este mai ridicat. Se prea poate ca din acest motiv să li se fi cerut poliţiştilor francezi să vizeze taberele de ţigani şi nu dintr-o ură etnică înrădăcinată adânc, potrivit The Guardian.

Sarkozy are până la un punct dreptate atunci când atrage atenţia asupra faptului că o parte din vina pentru problemele romilor o poartă guvernele din România, Bulgaria şi din alte ţări de unde provin aceştia, consideră ziarul britanic. Dacă în ultimele decenii ar fi fost implementate mai multe politici de integrare a romilor în aceste locuri, romii din 2010 ar fi fost poate mai puţin înclinaţi să emigreze iar dacă ar fi făcut-o ar fi avut poate mai mult de oferit societăţilor spre care au emigrat. Poate însă fi aruncată vina pentru eşecul unei integrări de succes doar pe umerii ţărilor "gazdă"?, se întreabă publicaţia.

75 la sută din ţiganii din Europa trăiesc, conform estimărilor, sub limita sărăciei. Discriminarea - atât instituţională cât şi socială - joacă cu siguranţă un rol considerabil în aceste cifre, însă este prea simplu să construieşti o poveste în care romii sunt doar victime pasive, iar o mare parte a relatărilor recente despre expulzări a tins către aceasta. Fără îndoială că prejudecăţile adânc înrădăcinate vizavi de ţigani trebuie abordate iar acţiunile lui Sarkozy cel puţin au făcut ca problema să ajungă mai departe pe agenda UE. Romii europeni trebuie însă să ia asupra lor o parte din responsabilitatea pentru integrarea lor iar acest lucru înseamnă renunţarea la unele practici istorice şi culturale.

Criminalitatea şi problemele sociale în rândul romilor poate că au cauze subiacente complexe, manifestările lor însă nu, iar tocmai aceste manifestări sunt cele care găsesc rezonanţă la alegători. Dacă Comisia Europeană pierde din vedere această "chichiţă" ea va continua să fie privită ca ineficientă şi prea moale iar politicieni ca Sarkozy vor continua să culeagă roade politice, prin abordarea deschisă a problemelor. Dacă problemele cauzate de romi sunt marginalizate de dragul corectitudinii, ele vor izbucni sub forma xenofobiei. Educaţia atât pentru europenii romi cât şi neromi este cheia chestiunii.


VOTEAZA ARTICOLUL
4/5
13 voturi
TAGS:
rom, sarkozy, franta, expulzare
toate comentariile 4

PRIMELE | CELE MAI RECENTE
4. The Guardian - IN SFARSIT UN ARTICOL PERTINENT ! 21:21 | 21 Septembrie
ION ION
In sfarsit adevarul incepe sa fie stiut si de Occident si pana la urma cred ca Sarcozy ne-a facut un mare bine ! De ce ? A lansat problema tiganilor si acum occidentul incepe sa vada ca de fapt acestia nu sunt decat o povara pentru tarile gazda fie Romania, Franta sau alte tari ! In schimb tarile lor de adoptie au fost mai generoase oferindu-le un loc sub soare si posibilitatea de a se ...

In sfarsit adevarul incepe sa fie stiut si de Occident si pana la urma cred ca Sarcozy ne-a facut un mare bine ! De ce ? A lansat problema tiganilor si acum occidentul incepe sa vada ca de fapt acestia nu sunt decat o povara pentru tarile gazda fie Romania, Franta sau alte tari ! In schimb tarile lor de adoptie au fost mai generoase oferindu-le un loc sub soare si posibilitatea de a se integra si trai ! Romania le-a dat scolarizare gratuita ca oricarui cetatean roman, le-a dat drept de munca si drept de vot ! Sant chiar si in Parlament ! Atunci de ce e vinovat poporul roman si Romania ? Ca ei n-au dorit sa se integreze traind in clanuri si dupa legi proprii ? Ca nu i-a trimis cu biciul la scoala ? Noi i-am suportat cateva secole si consider ca de fapt noi suntem terorizati de catre acestia. Un procent mic dintre ei totusi s-au integrat, cazuri sant numeroase ! Nu cumva proprii lor sefi incepand cu asa zisii lor regi si conducatori de clanuri sunt de vina pentru ca i-au indrumat dupa cum au dorit ei pentru a-i tine in mana si a avea "supusi" ? Eu cred ca adevarata vina o poarta toti acesti zisi sefi ai tiganilor care de fapt ii pun sa fure, sa se prostitueze, pentru a le aduce lor kilograme de bani si aur ! Tiganii care cersesc nu cersesc pentru contul lor personal ci pentru tiganii jmecheri care-i pun acolo si care seara le iau banii ! In sfarsit pentru a eradica aceasta problema trebuie distrus tot angrenajul lor de conducere : clanuri, regi samd. Oricum Sarcozy ne-a facut un mare bine: Acum Occidentul stie ca tiganii sunt o problema majora cu care se confrunta poporul roman si chiar Occidentul acum !

3. integrarea tiganilor 15:58 | 21 Septembrie
George
Uite o solutie pentru integrarea tiganilor: construiti o puscarie imensa, puneti o gramada de tigani inauntru, dati-le carti si caiete si creioane. Dati-le si televizor, dar numai cu canale educative. Dati-le de mancare numai celor care fac dusuri zilnic si care pot dovedi ca au citit cate ceva si si-au facut temele. Dupa 4 ani elibereaza-i pe supravietuitori si repeta.
Este dur, ...

Uite o solutie pentru integrarea tiganilor: construiti o puscarie imensa, puneti o gramada de tigani inauntru, dati-le carti si caiete si creioane. Dati-le si televizor, dar numai cu canale educative. Dati-le de mancare numai celor care fac dusuri zilnic si care pot dovedi ca au citit cate ceva si si-au facut temele. Dupa 4 ani elibereaza-i pe supravietuitori si repeta.
Este dur, de acord, dar in societatea civilizata orice copil trece prin experiente similare (numite scoala primara), si majoritatea supravietuiesc si devin oameni normali si productivi.
Restrange
Răspunde
2. Identitatea tiganeasca 13:44 | 21 Septembrie
Identitatea ...
Ce legatura are persecutia reala a tiganilor de catre nazisti cu situatia actuala?
De ce un tigan trebuie sa aiba mai multe drepturi ca mine?
Sunt saraci???
Pai majoritatea romanilor sunt saraci! La tara nivelul de trai e catastrofal. Ce-ar fi daca toti saracii din Romania ar pleca la cersit in Franta?
Integrarea tiganilor?
Sunteti siguri ca ei vor sa se ...

Ce legatura are persecutia reala a tiganilor de catre nazisti cu situatia actuala?
De ce un tigan trebuie sa aiba mai multe drepturi ca mine?
Sunt saraci???
Pai majoritatea romanilor sunt saraci! La tara nivelul de trai e catastrofal. Ce-ar fi daca toti saracii din Romania ar pleca la cersit in Franta?
Integrarea tiganilor?
Sunteti siguri ca ei vor sa se integreze intr-o societate normala?
Pastrarea si protejarea identitatii tiganesti?
In ce consta identitatea asta?
In ignorarea completa si dispretuitoare a oricaror norme de convietuire civilizata?
Traditia lor inseamna infractionalitate, **** in strada, manele la maxim, scandaluri, nespalare, nunti intre minori? Pai atunci avem o mare problema.
Ori ii obligam cu forta sa respecte legile, ori cedam noi si le adoptam "traditiile". Ceea ce s-a si intimplat in cazul romanilor.

1. opoziţia binară 13:12 | 21 Septembrie
IDEOLOGY
+Pentru a eradica xenofobia este nevoie de sinceritate în abordarea problemelor cu care comunitatea romilor nu doar se confrunta dar le si provoaca [...], este prea simplu saconstruiesti o poveste în care romii sunt doar victime pasive, iar o mare parte a relatarilor recente despre expulzari a tins catre aceasta. [...] Romii europeni trebuie însa sa ia asupra lor o parte ...

Niciun comentariu: