miercuri, 8 septembrie 2010

Rusia si-a adus aminte de vechiul inamic (Romania)

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Interesant titlu. Rusia e inamicul României, ca stat, mai ales când sistemul de vasalități al României e orientat spre vest. Cu prietenie, Dan Culcer

Rusia si-a adus aminte de vechiul inamic (Romania)
Cautatul inamicilor pe exterior caracterizeaza o fateta importanta a politicii externe a Kremlinului, care se manifesta odata cu intensificarea dificultatilor pe care le  traverseaza guvernantii rusi sau din contra fac parte din scheme cu finalitati de ordin (geo)politic (distragerea atentiei populatiei, re-canalizarea banilor din bugetul de stat pentru necesitatile serviciilor secrete sau armata rusa etc.). De aceasta data, gestionarea vicioasa a incendiilor de padure a lovit mai puternic ca niciodata in “scutul” adineaori impenetrabil al oficialitatilor ruse. Nici atentatele teroriste de la Moscova din acest an nu au generat atata nemultumire, cat focurile tardiv stinse, care au mistuit sute de hectare de paduri, imobilul cetatenilor simpli si chiar vieti omenesti. Cand sondajele de popularitate din Rusia au ilustrat caderi semnificative de popularitate ale tandemului Medvedev-Putin, am anticipat ca pentru a-si echilibra nivelul de incredere se va actiona pe plan extern. Printre masurile la care ar putea recurge cei doi am specificat si “vanatoarea dupa dusmani in afara tarii” (vezi articolul: Rusii s-au suparat pe tandemul Medvedev-Putin, dar moldovenii?). Aflata in pana de variante optime, guvernantii rusi in mod ciudat anume acum au depistat un spion roman, care deghizat in angajat al ambasadei romane colecta informatie cu caracter militar de la cetateni rusi. Potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), inculpatul, Gabriel Grecu, face parte din serviciile romane de inteligenta, a carui activitate era indreptata impotriva Rusiei.
Atat timp cat Belarusul si Georgia nu retine eficient atentia publicului rus obosit si saturat de mesajele plictisitoare si expirate impotriva lui Lukasenko si Saakasvili, Moscova a identificat o ”tinta” mai convenabila – Romania. In realitate, activitatea spionilor este o normalitate pentru relatiile bilaterale, iar recent chiar Rusia a fost acuzata de infiltrarea mai veche a unei “retele de spionaj” in SUA. De aceea, mai degraba divulgarea acestor cazuri urmareste scopuri strict politice, in cazul dat fiind vorba de intentia Rusiei de a aduce inca o nota negativa in relatiile bilaterale cu Romania, care o deranjeaza din mai multe puncte de vedere.
Captivarea Romaniei in statul de “furnizori de spioni anti-rusi” se explica prin urmatoarele:
- Vulnerabila pe plan european din cauza problemei politicilor de acordare a cetateniei (de fapt, redobandire a cetateniilor de catre cetatenii RM si nu numai), se doreste ca Romania sa mai sufere esecuri imagistice. Din moment ce fata de Ucraina nu mai este aplicata politica “persoanelor-non-grata”, Rusia a redirectionat-o catre Romania. Deja, obisnuiti cu eticheta de ” stat problema al Europei”, opinia publica europeana mai primeste o portie de “PR” peiorativ, care pune Bucurestiul intr-o pozitie neplacuta. Incapabila sa aplaneze problema romilor romani din Europa, neauzita la Bruxelles in problema pasapoartelor romanesti, diplomatii romani au fost atrasi si intr-un coflict deocamdata de tip latent cu “prietenul greilor UE” – Rusia.
- Implicarea Romaniei intr-un scandal de spionaj reinvie “speculatiile neintemeiate si false” din 2009 legate de evenimentele tumultoase din R. Moldova, cand aceasta a fost invinuita atat de guvernarea comunsita cat si de Moscova de complicitate la asa numita “lovitura de stat”. Mai mult, noua guvernarea de la Chisianu s-a apropiat de Bucuresti la o raza riscanta pentru influenta rusa in regiune, ceea ce nu place deloc ”sfetnicilor neo-imperialisti” de la Kremlin. Mediatizarea scandalului cu participarea lui Gabriel Grecu vine sa alimenteze neincrederea fata de factorul romanesc pe spatiul ex-sovietic, unde persista nervozitate fata de politicile Bucurestiului in privinta etnicilor romani din Ucraina sau vizavi de R. Moldova. Datorita dominatiei informationale asupra acestui spatiu, Rusia posibil doreste sa suplimenteze lipsa de “anti-romanism” in tarile care au stabilit prietenii prea stranse cu Romania (Republica Moldova) sau sa aplifice aceste sentimente in altele (Ucraina).
Interdictiile aplicate fata de angajatul misiunii diplomatice romanesti de la Moscova nu au primit niciun raspuns din partea Bucurestiului, care fie a fost prins nepregatit, fie ca se pregateste sa reactioneze cat mai demn si corespunzator. Este putin probabil ca cineva din diplomatii rusi vor fi trimisi acasa, declarati din varie motive “non-grata”, pentru ca Romania este in situatia cand trebuie sa fie extrem de retinuta pe plan extern, inclusiv pentru ca in discutie este Rusia. Maxim ce va urma din partea acesteia poate fi o declaratie echilibrata din partea MAE-ului roman si altele mai transante ale presedintelui Traian Basescu, toate de genul “pasajelor” din Strategia de Aparare, aprobata in acest an, unde Rusia a fost clasata ca si o amenintare pentru securitatea nationala a statului roman din cauza trupelor ruse care stationeaza “fara acordul tarii gazde” (R. Moldova) in apropierea granitelor Romaniei.



Niciun comentariu: