luni, 27 septembrie 2010

Andrei Marga, Mircea Cartarescu si Vladimir Tismaneanu, cei mai mediatizati intelectuali romani

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Andrei Marga, Mircea Cartarescu si Vladimir Tismaneanu, cei mai mediatizati intelectuali romani

de Alina Neagu HotNews.ro
Vineri, 27 august 2010, 18:08 Actualitate | Cultură


Profesorul Andrei Marga, scriitorul Mircea Cartarescu, istoricul Vladimir Tismaneanu, actorul Ion Caramitru si scriitorul Mircea Dinescu ocupa primele pozitii intr-un clasament al celor mai mediatizati 30 de intelectuali din Romania. Topul a fost alcatuit de MediaIQ pe baza unei monitorizari a 780 de surse media romanesti, realizata in perioada 15 februarie - 20 august.

Andrei Marga, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si fost ministru al Educatiei, a inregistrat cele mai multe aparitii in media in ultimele sase luni - 385 de aparitii in 77 de surse media, preponderent in presa scrisa, tiparita si online.

Mircea Cartarescu, considerat de presa "cel mai vandut si tradus scriitor roman contemporan", a adunat 325 de aparitii in ultimele sase luni, in 97 de surse media.

Locul al treilea in clasament este ocupat de  istoricul Vladimir Tismaneanu, cu 319 aparitii, actorul Ion Caramitru (cu 308 aparitii) si scriitorul Mircea Dinescu (304 aparitii).

Locurile 6-10 sunt ocupate, in ordine, de Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Razvan Theodorescu si Dan Puric (mai putin de 300 de aparitii fiecare).

Topul primilor 20 de oameni de cultura din Romania, dupa numarul de aparitii in presa, este completat, in ordine, de Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, scriitorul Stelian Tanase, analistul politic Emil Hurezeanu, Nicolae Manolescu , Neagu Djuvara, Dan Lungu, Catalin Avramescu, Alina Mungiu-Pippidi, Florin Iaru si Constantin Balaceanu Stolnici.

Acestia sunt urmati de personalitati precum scriitorul Andrei Cornea, istoricul Lucian Boia, academicianul Solomon Marcus si criticul de film Alex Leo Serban. Topul celor 30 de oameni de cultura este incheiat de Liviu Papadima, decanul Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti (16 aparitii), istoricul Sorin Antohi (14 aparitii) si filosoful Mircea Flonta (10 aparitii).

In ceea ce priveste mediile de comunicare care au mentionat cei 30 de oameni de cultura, pe primul loc cu cele mai multe articole sunt cotidienele nationale, cu peste 1.400 de materiale de presa. Acestea sunt urmate de publicatiile online generaliste sau de nisa (933) si cotidienele locale (500).

La capitolul cele mai active cotidiene pe subiectul "cultura" , Adevarul detine prima pozitie, cu 337 de articole publicate in ultimele sase luni. Acesta este urmat de Evenimentul Zilei, cu 227 de articole, Cotidianul (170) si Hotnews.ro (145). Topul 5 al cotidienelor care au tratat subiectul "intelectuali/oameni de cultura" este incheiat de Gandul, cu 54 de articole.


  • Cele mai mediatizate vedete

Mediatizarea oamenilor de cultura a fost, insa, modesta in comparatie cu modul in care presa a acordat atentie, in aceeasi perioada, vedetelor feminine din show-biz. MediaIQ a realizat si o comparatie intre mediatizarea oamenilor de cultura si cea a vedetelor. Cea mai mediatizata vedeta feminina, Bianca Dragusanu, a inregistrat in ultimele sase luni ale acestui an 2.329 aparitii in presa autohtona - de aproape opt ori mai mult decat a avut Andrei Marga, cel mai mediatizat om de cultura din Romania.

Bianca Dragusanu este urmata in topul 10 al celor mai mediatizate vedete feminine din Romania de Monica Columbeanu (1.427 aparitii), Paula Seling (981), Mihaela Radulescu (907), Daniela Crudu (781), Simona Sensual (562), Oana Zavoranu (557), Andreea Banica (542), Laura Cosoi (503) si Andreea Raicu (498).

Monitorizarea MediaIQ a fost realizata in perioada 15 februarie - 20 august 2010 si a inclus 780 de surse media (agentii de presa, site-uri generaliste, dar si specializate, variantele online ale celor mai importante publicatii nationale si locale, dar si ale principalelor posturi de televiziune si bloguri).

Niciun comentariu: