luni, 30 august 2010

Zile negre pentru carte în România

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer


Adevărul, Nr. din 14 iulie 2010


Zile negre pentru carte în România

Noul regim de taxare a drepturilor de autor este abuziv şi va avea consecinţe catastrofale asupra scriitorilor şi a producţiei de carte, susţin editorii. Reprezentanţii editurilor din România, care întâmpină dificultăţi mari din cauza crizei economice, afirmă că proiectul este un abuz la adresa creatorilor români şi un pericol pentru cultura naţională.

Într-o solicitare care va fi adresată ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, Federaţia Editorilor din România îşi exprimă public dezaprobarea faţă de modificarea regimului de taxare a drepturilor de autor. Potrivit semnatarilor, noile măsuri financiar-fiscale care îi vizează pe oamenii de cultură nu ajută bugetul de stat şi sunt o ameninţare pentru mediul cultural.

Scăderea veniturilor obţinute din drepturi de autor va afecta activitatea editurilor, care trec, de doi ani, printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar. Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom, a declarat pentru „Adevărul" că, dincolo de consecinţele economice, „este vorba mai curând de un masacru cultural".

Noile prevederi, susţine managerul, „vor reduce simţitor veniturile multor autori şi vor lăsa loc diverselor interpretări, dat fiind faptul că nu există norme de aplicare". În opinia sa, dificultăţile au drept cauze instabilitatea fiscală, modificările legislative discreţionare, operate prin ordonanţe guvernamentale, lipsa de predictibilitate, de măsuri minimale de atenuare a efectelor crizei şi de relansare economică.

Ca atare, apar noi dificultăţi: „starea de spirit şi de îngrijorare a populaţiei, riscul gripării întregului sistem tipograf -editor-librar din cauza blocajului financiar, intrarea în incapacitate de plată a unor librării, falimentul unor librării mici şi scăderea drastică a puterii de cumpărare, care afectează prioritar produsele culturale". Potrivit lui Silviu Lupescu, cifra de afaceri la nivel naţional în domeniul editorial a scăzut, în ultimii doi ani, cu circa 40% şi tendinţa se va accentua în lunile următoare.

Abuz şi atac
Proiectul este un abuz şi un atac incredibil la adresa oamenilor de cultură, a spus Denisa Comanescu, director la Humanitas Fiction. „Din păcate, pe drepturi de autor au fost plătite alte categorii profesionale şi acum creatorii sunt afectaţi din cauza acestora, ceea ce este nedrept", a explicat ea. „Cert e că la ultimul târg de carte s-au vândut mai puţine cărţi. Dacă proiectul se pune în practică, cei mai afectaţi sunt scriitorii şi traducătorii, iar editurile vor suferi implicit", a subliniat Denisa Comănescu.

Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, a declarat că este imposibil de estimat, în lipsa normelor metodologice, costurile pe care editura va trebui să le suporte din cauza noii reglementări.

Dispreţ faţă de intelectuali
Magda Mărculescu, director al Editurii Trei, a explicat pentru „Adevărul": „Modificarea fiscalitţii va produce întâi un recul al activităţii (vor creşte preţul de producere a cărţii şi preţul de vânzare, lucru care va genera scăderea vânzărilor şi scăderea producţiei - un cerc vicios), după care piaţa de carte se va ajusta şi, într-un fel sau altul, surplusul de taxe va fi suportat împreună de autor şi editor". Potrivit editorului, echilibrarea va dura cel mult şase luni.

Valentin Nicolau, preşedintele Editurii Nemira, a comentat pentru „Adevărul": „Pe fondul unei scăderi a pieţei de carte cu peste 50% în ultimii doi ani, a avea costuri noi şi nejustificate poate fi letal. Dar de ce ne mirăm? Vieţuim într-o ţară în care delirul este colectiv. Dincolo de disperarea şi incompetenţa guvernanţilor, impunerea acestei măsuri este şi expresia unui imens dispreţ faţă de intelectuali. Măsura în sine este aberantă, e o pedeapsă împotriva celor care mai cred şi trăiesc în artă." În ce priveşte şansele de redresare a situaţiei, Valentin Nicolau a susţinut că ele „sunt puţine, atâtea câte are şi România să-şi revină, atât timp cât cititorul maximus este unul de etichete de whisky".

„Aberaţia e maximă"
Călin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45, a declarat pentru „Adevărul" că urmarea noii măsuri va fi „dramatică şi catastrofală". „În curând nu vom mai avea autori români şi, implicit, cultură naţională", a susţinut editorul. El a mai comentat: „La cât de neprofesionistă şi de impulsivă este guvernarea actuală, mă aştept ca normele metodologice de aplicare să arate cu totul altfel decât proiectul iniţial de supraimpozitare ilegală a drepturilor de autor.

În cazul autorilor de cultură scrisă, aberaţia e maximă: autorii fiind dependenţi doar de limba română, practic se supraimpozitează limba română, de care au nevoie atât autorul, cât şi angajatorul. Impozitul de triplează!" În opinia lui Călin Vlasie, Guvernul ar fi trebuit să procedeze altfel: „În loc să verifice, prin acţiuni ale Fiscului şi ale Gărzii Financiare, modul de întocmire a contractelor de drepturi de autor, Guvernul, care ne consideră pe toţi infractori şi evazionişti, procedează într-o manieră incalificabilă. Este adevărat că sunt angajatori care utilizează contractul de drepturi de autor pentru a-şi remunera femeia de serviciu, dar asta se poate determina prin acţiuni legale, şi nu concepând o aberaţie fiscală."

„Lovitură finală" pentru cultura română
„Adevărul" a intrat în posesia unei scrisori deschise pe care Federaţia Editorilor din România o va adresa ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vladescu. Documentul semnat de cei doi preşedinţi ai instituţiei, Grigore Arsene şi Mihai Penescu, exprimă dezacordul faţă de noul sistem de taxare a drepturilor de autor şi îi solicită oficialului din guvernul Boc să revină asupra recentelor măsuri financiar-fiscale, care sunt în detrimentul scriitorilor, al editurilor şi, prin urmare, al culturii scrise din România şi ar putea „da lovitura finală mediului cultural românesc".

Norme incoerente, imposibil de aplicat
Subliniind rolul vital al culturii scrise într-o societate, documentul avertizează: „Pe fondul crizei economice şi al slabei implicări a statului în sectorul cultural, cu o lege a cărţii lipsită de funcţionalitate, noul regim de impozitare a drepturilor de autor sporeşte povara supravieţuirii editorilor, afectând aproape 4% din preţul cărţii, ceea ce este, de cele mai multe ori, peste limita de suportabilitate".

Semnatarii susţin că încadrarea activităţii creative ca dependentă este abuzivă şi solicită reanalizarea noii categorizări, precum şi clarificarea unor aspecte de ordin procedural. Una dintre întrebările care aşteaptă răspuns este, potrivit documentului, următoarea: „Dacă veniturile provenite din cesionarea drepturilor de autor vor fi tratate exact ca şi cele salariale, devin obligatorii nu doar contribuţiile individuale (de 16.5% cumulat, adică 10.5% pensii, 5.5% sănătate şi 0.5% şomaj), ci şi cele datorate de angajator (cel putin 26.5%)?"

Creaţia este independentă
Federaţia Editorilor din România pledează în scrisoare pentru caracterul independent al creaţiei, care este „unică şi irepetabilă, deci imposibil de «reconsiderat» ca «activitate dependentă».“

Niciun comentariu: