luni, 23 august 2010

Romania, in fata unui exod fara precedent?

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.Cu prietenie, Dan Culcer
Romania, in fata unui exod fara precedent?
23 August 2010 09:00:00
Potrivit mai multor sondaje, peste 20% dintre romani doresc sa plece definitiv din tara, marea lor majoritate fiind tineri.
Conform unui sondaj Gallup, citat de Realitatea.net, 21% dintre romani ar pleca imediat din tara, daca pe planeta s-ar putea emigra "la liber". Sarbii, bolivienii si vietnamezii ar proceda la fel. La polul opus, se afla locuitorii din statele dezvoltate. Statele cu nivel de trai ridicat precum Singapore, Canada, Elvetia sau Australia si-ar dupla sau chiar tripla populatia.

In ceea ce priveste statele vecine, populatia Bulgariei ar creste cu un procent, cea a Ungariei ar scadea cu 15 procente, iar cea a Ucrainei ar scadea cu 20%. Totusi, niciunul dintre statele vecine nu ar suporta un proces de depopulare la fel de mare ca Romania, exceptand R. Moldova, care ar ramane fara 35% din populatie.

Sondajul Gallup a fost realizat pe o perioada de trei ani, timp in care au fost chestionati 350.000 de oameni din 148 de tari.

La nivel declarativ, potrivit site-ul de recrutare Myjob (pe un esantion de 5.160 de romani in perioada 7-31 iulie), peste 85% din romani vor sa emigreze, cei mai vehementi in aceasta directie fiind romanii din judetul Caras-Severin, relateaza Adevarul.ro.

Astfel, peste un sfert dintre participantii la studiu au declarat ca ar pleca in alta tara in orice moment, in timp ce 17,11% din respondenti si-ar chema si partenerul de viata, dupa ce s-ar acomoda in tara adoptiva.

Un alt studiu, realizat de Federatia „Solidaritatea Sanitara" pe un esantion de 250 de medici si asistenti medicali din judetele Galati, Braila, Tulcea, Constanta, Buzau si Vrancea releva ca 70% din angajatii sistemului sanitar iau in calcul transferul pe un post similar intr-o alta tara.

„In ultimii ani, peste 3 milioane de români au parasit tara. Chiar daca nu toti cei care au declarat ca vor emigra o vor si face, cu siguranta ne aflam in fata unui fenomen de migratie fara precedent", a explicat sociologul Alfred Bulai.

Niciun comentariu: