marți, 10 august 2010

Ioan Roșca. Scrisoare deschisă către domnul Constantin Cojocaru

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.Cu prietenie, Dan Culcer

Scrisoare deschisă către domnul Constantin Cojocaru


Domnule Cojocaru,

Cred că e urgentă nevoie de o clarificare a poziţiei dvs. privind modul în care Partidul Poporului ar transforma România cu ajutorul Legii Cojocaru. Vă aflaţi într-o postură în care ambiguităţile pot fi exploatate întru blocarea sau deturnarea acţiunii dvs. Manevra făcută de OTV (acapararea milionului de semnături şi lansarea unui partid care să-l paraziteze pe al dvs.) arată că uzurpatorii nu vor da înapoi de la nimic. Cei chemaţi în sprijinul reformei economice, care vor avea de înfruntat o rezistenţă feroce, trebuie să ştie foarte clar în ce aventură intră, carei cauze se dedică, ce interese promovează. De partea "poporului" poţi fi în foarte multe feluri. Redistribuirea avuţiei naţionale o poţi face pe multe căi. De la înşfăcarea haiducească (de la cei ce au pentru a da celor ce n-au), la abuzul comunist ce se pretinde "în interesul poporului" (dar de care profită nomenclatura partidului) şi pînă la corectarea jusţiară a jafului Tranziţiei.

V-am mai semnalat faptul că Legea Cojocaru trebuie completată cu un program pentru o altă Românie, care să limpezească spiritul mişcării dvs. Acest lucru a devenit imperios acum, datorită situaţiei create de diversiunea OTV. Facîndu-vă serviciul de promovare a legii, Dan Diaconescu a abuzat, spurcînd spiritul justiţiar pe care doreaţi să axaţi Partidului Poporului, cu un populism jegos - de care va fi greu să vă descotorosiţi. Trebuie să faceţi orice ca să scăpaţi de această intoxicare.
Sondajele OTV arată că susţinătorii doresc ca membrii PP să primească cei 20 000 euro preferenţial - şi asta spune multe! V-a adus OTV-ul "alături" pletora micilor ciupitori frustraţi de succesul marilor borfaşi, sărăciţii fără scrupule, însetaţi de orice pradă s-ar putea obţinute în gaşca unui nou partid. Cerşetori, ghicitori, astrologi, circari, precupeţe, ţaţe, hoţomani, mîrlani, beţivani, smecheri, ţigăniţi, delicvenţi.
Pentru ca această lume să rămînă în PP-ul dlui Diaconescu şi reformatorii cinstiţi să se decanteze spre dvs. - trebuie să faceţi cît mai repede precizările de program la care mă refeream.

Un aspect crucial este modul de obţinere şi de distribuire a compensaţiilor redate populaţiei, jefuite de clientela FSN. Ştiu că aţi militat exemplar după 1989 pentru retrocedarea avuţiei naţionale celor care au muncit-o (şi cărora le apartinea de drept). Ştiţi că v-am susţinut atunci şi am încercat şi acum să vă sprijin. Am înţeles şi observaţia dvs. pertinentă că e foarte greu de reparat ceea ce s-a făcut, nenumărate active fiind distruse, nenumărate averi scoase din ţară, nenumărate anchete fiind îngreunate de ascunderea urmelor şi aparenţele de legalitate. Ideea impozitării marilor averi făcute în Tranziţia Criminală pare într-adevăr soluţia practică. Dar dacă nu este corelată cu pedepsirea înavuţirilor necinstite, impozitarea îşi poate pierde legitimitatea.
În numele democraţiei, majoritatea hămesită decide să înşface o porţie din halca acaparată de o minoritate hulpavă? Cam atîta au înţeles unii simpatizanţi OTV din Legea Cojocaru. Ne întoarcem la doctrina din 1945, ca să recuperăm cîte ceva din averile acumulate de cei care atunci au pus mîna pe putere… în numele poporului? Dar tocmai experienţa comunistă şi post-comunistă ne pune în gardă - atunci cînd un nou partid pretinde călăuzirea maselor spre demnitate economică. Cine ne garantează că noul val de "redistribuire", gestionat de degeneraţii tranziţiei, nu va degenera într-o farsă, nu va ocaziona o uriaşă escrocherie? Nu ajung declaraţiile de bună intenţie. Nu puteţi controla miile de şmecheri care vă vor năpădi partidul cînd se va simţi că e pradă de împărţit. Trebuie să găsiţi mecanisme de asigurare a corectitudinii - în însuşi modul cum definiţi procesul redistribuirii.

Pe de o parte, aşa cum v-am mai spus, renuntaţi la "tactul" cu care trataţi problema averilor acumulate prin jefuirea şi subminarea statului. Dacă un partid justiţiar căştigă puterea, el va găsi căile de a demonstra că modul în care s-au făcut privatizările a fost infracţional/delictual. De unde: anulări, confiscări, pedepsiri, urmăriri de conturi în străinătate. Nu vă lăsaţi paralizat de complexul creat de juriştii Sistemului. Justificarea "impozitării marilor averi" trebuie să fie justiţiară, altfel veţi înfăptui dreptatea, ca o nedreptate.
Pe de altă parte, găsesc că răspunsul dvs. la întrebarea " Cine va hotărî cui şi cînd îi sînt aprobate proiectele de 20000 euro" - este nesatisfăcător: "Există deja instituţii specializate în evaluarea de proiecte". Tocmai dvs. spuneţi asta? Care v-aţi petrecut ultimii ani ca să puneţi la punct o reţea naţională de consultanţă pentru obţinerea de fonduri europene (Euroşansa), pentru a salva cetăţenii din ghearele celor ce au ocupat instituţiile specializate ale statului? Dvs. nu ştiţi ce înseamna la noi a aproba un proiect? Din clipa în care Legea Cojocaru ar opera, cei care ar avea sarcina să aprobe dosarele individuale (sau ar avea puterea să influenţeze decidenţii) ar face profituri fabuloase pe spatele "poporului re-împroprietărit". Trebuie să adăugaţi Legii Cojocaru prevederi care să facă imposibilă corupţia pe baza ei. Decît să provocaţi o nouă "inginerie", cu noi profitori, mai bine daţi fiecăruia banii fără condiţii sau aprobaţi toate proiectele din oficiu (dacă e vorba de retrocedare).
Altfel nu vă puteţi demarca de spiritul de căpătuială captat de OTV- care promite făţis adepţilor noului partid că îşi vor face parte, după ce vor constitui noua nomenclatură.

Vă rog să consideraţi această intervenţie un nou gest de sprijin.

Ioan Roşca, 10 august 2010

Niciun comentariu: