duminică, 22 august 2010

Stela IRIZAN. Aurel Vainer despre relatiile dintre Romania si Israel

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.Cu prietenie, Dan Culcer


Aurel Vainer despre relatiile comerciale dintre Romania si Israel
Wednesday, 04 August 2010 17:15


Aurel Vainer despre relatiile dintre Romania si Israel

     Romania ar putea patrunde pe piata din Israel in primul rand cu produse ale industriei agroalimentare, pentru ca a avut acolo o astfel de piata traditionala, a declarat vineri, la Timisoara, pentru AGERPRES, dr. Aurel Vainer, deputat, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti si presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.


     "A fost o vreme cand se manifesta mult interes pentru vinurile romanesti, dar, asa cum se comporta vinurile acum in Romania, nu au intrat; au intrat vinurile cu marca "Murfatlar". Si acolo (in Israel, n.r.), oamenii s-au mai rafinat la gusturi, iar Romania poate patrunde foarte bine, la fel cum poate intra foarte bine si cu bauturile alcoolice de tipul "tuica" sau "palinca", aduse la standardele la care sunt acum", a explicat Vainer.

     El a detaliat ca la un moment dat pe piata israeliana erau foarte apreciate produsele pe baza de fructe de padure, de tipul dulceturilor, magiunurilor si al gemurilor. Acestora li se pot adauga branzeturile romanesti, pentru ca - spune Vainer -, desi Israelul are o structura agroalimentara locala bogata, nu inseamna ca nu ramane deschis produselor straine.

     In replica, Israelul ar putea oferi pietei de desfacere romanesti o gama foarte larga de produse, pornind de la cele din domeniul industriei agroalimentare, fabricate din cereale, care au o structura foarte interesanta, pana la "matza" (pasca evreiasca de Pasti) sau foarte gustoasa ciocolata.

     Vainer nu a evitat nici alte sectoare ale industriei usoare romanesti, care si-ar putea gasi loc in Israel, respectiv, produse de incaltaminte si marochinarie, din lumea modei ori confectii medii, speculand faptul ca in Israel vin foarte multi turisti, de toate categoriile, care nu tintesc doar un anumit gen de produse, relateaza Agerpres.

     "Domeniul in care Israelul exceleaza este cel al IT si, mai ales, in cel de telecomunicatii, cu nimic mai prejos fiind cel al aeronauticii. La nivelul colaborarii Banat-Israel, s-ar putea dezvolta foarte bine proiecte in agricultura, cea israeliana fiind una dintre cele mai performante, in conditiile unui climat neprielnic", a spus Vainer, care a apreciat foarte mult traditia Banatului in sectorul industriei agroalimentare, unde inca din perioada imediat postbelica au existat utilaje performante pentru agricultura.

      Deputatul Aurel Vainer a extins posibilitatea colaborarii dintre Israel si zona Banatului, dar si a intregii Romanii, si in sectorul cercetarii stiintifice, a invatamantului, artei si culturii.

Schimburile comerciale dintre Romania si Israel au cunoscut un perpetuu trend ascendent, astfel ca din 1995, cand valoarea schimburilor era de 234 de milioane de dolari, la finele lui 2008, aceasta a ajuns la peste 420 de milioane de dolari.

Incepand din 2004, structura exportului Romaniei in Israel s-a modificat in favoarea produselor cu prelucrare medie si superioara, valoarea acestora fiind de peste 50% fata de anii anteriori, cand ponderea predominanta (peste 80%) era detinuta de materii prime si materiale pentru productie (combustibili, produse metalurgice si lemn).

Acum, principalele produse la export sunt echipamentele electrice, electronice, produse chimice, vehicule, produse din hartie, cherestea, mobila, instrumente si aparate optice, produse minerale - pacura, produse metalurgice, textile, diamante.

Plaja importurilor este reprezentata de produsele israeliene IT si tehnologie medie, masini, aparate electrice, masini si aparate pentru navigatie aeriana, produse farmaceutice, ingrasaminte organice, mobilier medico-chirurgical.

In premiera, la Timisoara s-a desfasurat, vineri, Simpozionul Economic Romano-Israelian, in cadrul unui eveniment mai amplu, ce a debutat la inceputul saptamanii si se va incheia la 1 august, "Zilele Culturii Israeliene", ce marcheaza 62 de ani de la recunoasterea ONU a Independentei Statului Israel.

"Este o premiera, cand o comunitate evreiasca din Romania ia initiativa unui program amplu privind relatiile romano-israeliene si amplaseaza, si aici, un simpozion economic", a opinat Vainer.

La simpozionul de vineri de la Timisoara a participat si Zifat Inbar, atasat economic si comercial al Ambasadei Statului Israel la Bucuresti.  

Last Updated ( Wednesday, 04 August 2010 20:39 )

Niciun comentariu: