vineri, 6 august 2010

Ioan Roșca. Scrisoare deschisa catre Sorin Iliesiu

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.Cu prietenie, Dan Culcer


Scrisoare deschisa catre Sorin Iliesiu

Domnule Iliesiu,

Am descoperit azi pe Internet un nou Apel initiat de dvs: http://www.asociatia21decembrie.ro/2010/01/a-p-e-l/#comment-8759 pentru demiterea lui Alexandru Sassu si numirea dvs. ca presedinte al TVR.
Vad ca protestul meu a fost publicat de administratorul site-ului: "Niciodata nu am semnat si nu as semna acest apel. Mai mult, am atras atentia repetat celor care-mi folosesc numele fara acordul meu sa inceteze acest abuz, care ma compromite. Ioan Rosca".

Nu pot cauta toate locurile in care au ajuns aceste "Apeluri", facute si in numele meu, fara acordul meu - pentru a ma apara, cu tardive dezmintiri. M-ati facut de exemplu sa par a cere: declararea zilei de 23 August ca zi de lupta impotriva nazismului si comunismului (?!), numirea domnului Tismaneanu ca director al unui Institut de cercetare a martirizarii Basarabiei (?!?!), etc. (Cine stie ce altceva ati mai pretins ca sustin…). Poate ca pentru dvs. nu era decit capitalizarea unui nume in plus, pe care sa va ingrasati legitimitatea - dar pentru mine, aceste falsificari sint extrem de daunatoare.

Ce vor spune cei care-mi citesc eseurile, vazind la ce pozitii contrare ma pretez? Nu vor conchide ei ca domnul Dobre a avut dreptate cind m-a acuzat (vezi discutia de la http://www.piatauniversitatii.com/forum/search.php?t=1146) ca sint un lingau perfid, un prefacut critic al domnului Tismaneanu si al "echipei" sale, un smecher care miriie doar pentru un ciolanas mai bun??
De aceea nu mai pot amina aceasta explicatie publica.

Sa incepem cu primul pas. In decembrie 2005 am primit un email de la dvs. - care m-a surprins. Dupa 15 ani pe care i-am dedicat luptei pentru denuntarea si condamnarea genocidului comunist, imi scrie cineva care a trecut usor (profitabil) pe linga aceasta batalie, vazindu-si de cariera, fara a participa consistent nici macar la infruntarea din 1990… cerindu-mi sa-i semnez - eu lui, nu el mie - un Apel pentru condamnarea genocidului comunist. V-am raspuns atunci public (http://www.piatauniversitatii.com/news/news.asp-id=6&year=2006&month=2.htm) explicindu-va de ce nu va consider legitim, nici pe dvs. nici "personalitatile" fatarnice si veleitare la care recurgeti. Ca altii sint cei care pot vorbi in numele victimelor comunismului, nu "dizidentii" de catifea care au tradat incercarea de revolutie din 1990, facind jocul FSN-ului (pe care s-au prefacut ca-l combat, stirnind entuziasmul si rispind sperantele unui public hipnotizat de cultul personalitatilor). Ca se cunosc foarte bine crimele comunismului, dar ele nu s-ar putea pedepsi decit dupa eliberarea Romaniei de uzurpatorii care s-au imbogatit de pe urma lor.

Dar, avind in vedere continutul Apelului (si decizia mea de a sprijini initiativele oportune ale altora, chiar cind nu sint de acord cu autorii lor, pe diverse subiecte) - v-am dat voie sa adaugati semnatura mea. Era culmea sa raspund "Nu" la intrebarea daca doresc judecarea comunismului. Acest acord mi-a fost reprosat cu virulenta (cred eu, nejustificata) de domnul Goma. Postura mea ingrata (inceputa in 1990) continua deci: trebuia ori sa atac initiative juste - pentru ca sint dublate de confiscari, sau sa le menajez - parind a fi complice la emanatii si deturnari, tolerind folosirea "cauzelor" pentru acapararea de capital civic.

Din start mi s-a parut initiativa dvs. dubioasa, in contextul escrocheriei istorice savirsite de "Comisia Wiesel". Aceasta se ciocnise de un val de protest in diaspora, axat pe intrebarea: cum sa reluam procesul fascismului (răs-comis, abuziv, dupa 1944) daca procesul comunismului nu a avut inca loc? Imi expusesem deja parerea despre acest grav conflict de interese: http://www.piatauniversitatii.com/news/news.asp-id=2&year=2006&month=1.htm. Era clar ca, pentru ca rezultatele partinitoare si metodele nestiintifice ale comisiei Wiesel sa fie validate cotit (si calea despagubirilor pentru Holocaust sa fie astfel deschisa) - era nevoie de un simulacru de "proces al comunismului". Unul bine dozat, bine orientat, bine gestionat, care sa nu dea foc zonelor explozive ale dosarului stalinizarii Romaniei, care sa nu se soldeze cu despagubiri prea mari pentru romanii victima, sa nu declanseze reabilitarea unor "fascisti" macelariti prin puscarii doar pentru credinte politice, sa nu deschida periculos arhivele, sa nu ridice problema complicitatii occidentului, etc. Sa nu stirneasca nici rezistenta oligarhiei de Tranzitie. Nu puteai lasa o astfel de intreprindere delicata pe mina anticomunistilor romani autentici. Procesul trebuia "rezolvat" de specialisti … speciali, doctori in plamadirea propagandista a "istoriei", terenul trebuia amenajat de mercenari ai unor cu totul alte interese decit cele justitiare romanesti.
Prima confirmare a banuielilor mele a venit, la o saptamina dupa ce vi s-a sculat brusc… ideea condamnarii comunismului. Aveati deja sute de semnaturi "prestigioase" pe Apel, (provenite -multe- din acelasi rezervor de declamatii moral-sterile care impotmolise rezistenta in vorbarie), fapt cu atit mai suspect cu cit atitia initiatori - mult mai legitimi ca dvs. (si actionind in momente mult mai firesti) - nu avusesera nici un succes. Dar actiunea Iliesiu era menita sa reuseasca, era un "proiect" aprobat, catalizat magic de undeva de sus. Dupa inca o spatamina (?!) ne-ati anuntat deja ca domnul Basescu a fost profund miscat de Apel si ca va intocmi o Comisie, condusa de… domnul Tismaneanu. Pentru a se vedea daca intr-adevar a avut loc un genocid…
Manevra se limpezea: ca sa nu poata fi acuzat regimul criminal FSN ca a paralizat justitia 15 ani, favorizind infractorii comunisti si protejindu-le imbogatirea, se insinua ideea ca genocidul nu fusese inca demonstrat, cunoscut - si de aceea nu se luasera masuri. Pentru a putea executa aceasta "intoarcere la zero", erau "uitati" toti cei care, de atitia ani, umplusera librariile (si procuratura) cu marturii, rechizitorii si analize arhisuficiente ( vezi exemple la www.procesulcomunismului.com).
Devenea clar pentru mine ca actiunea dvs., executata cu neobisnuit spor, e dirijata din alta parte, dintr-un nod fata de care Iliesiu, Basescu, Tismaneanu sint doar pioni de retea. De aceea nu ati vrut sa intelegeti nimic din prevenirile privindu-l pe tovarasul raspopit Tismaneanu, facindu-va ca nu cunoasteti un Om mai legitim in postura de procuror moral al regimului comunist! Chiar daca nu stiati mai nimic despre subiectul care v-a captivat deodata, chiar atit de stupid incit sa-l vedeti pe Tismaneanu ca judecator optim - nu mai cred ca erati. Nici agentul Basescu nu a vrut sa inteleaga ca isi bate joc inca o data de victimele comunismului, numind un Tismaneanu in fruntea unei astfel de Comisii - pentru ca el convenea scopurilor reale intuibile: legitimarea (si acoperirea) comisiei Wiesel, intrarea in normalitate - fara pierderi pentru criminali - drogind victimele cu cuvinte, ascunderea arhivelor problematice.

Vazind ca operatia de confiscare reuseste, am incercat sa organizez reactia justitiarilor constienti (care si-au pastrat discernamintul, evitind degenerarea care i-a determinat pe atitia naivi sa se bucure de pseudo-condamnarea comunismului, regizata de axa Iliesiu-Tismaneanu-Basescu). Apelul meu pentru denuntarea farsei si confiscarii (http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/comitet_victimele_comunismului.htm) a fost semnat de alt gen de anticomunisti decit apelul dvs. Sint nume grele, adevarate victime, adevarati rezistenti anti-sistem, adevarate caractere.
Dar acest lucru nu a contat. Operatia Tismaneanu-Basescu nu a putut fi parata.
Cu atit mai putin a contat o reactie atit de "incorecta politic" ca a mea: http://www.piatauniversitatii.com/news/news.asp-id=2&year=2006&month=6.htm . Nimeni nu a reactionat (nici macar critic) la faptul ca am contestat neutralitatea unui fost propagandist comunist, fiu de evreu stalinist, piesa tipica a rocadei Moscova-Washington, incompatibil cu dosarele care i-au fost incredintate abuziv (in ciuda protestelor adevaratelor victime ale comunismului). Fata de argumentele aduse in interventia mea din 2006, am a adauga doar sila (si ingrijorarea sporita) create de lectura cartii "Ion Iliescu in dialog cu Vladimir Tismaneanu", comisa in anul 2004 - in care cameleonul pe care-l sustineti cu atita sirg isi arata clasa.

Mi-am irosit ultimii cinci ani ca sa fac presiuni pentru anchetarea crimelor comunismului si ale Contrarevolutiei din 1990. Am petrecut mult timp alimentind echipa generalului Voinea cu documente in sprijinul celor doua dosare, pe care le doream conexate (http://www.procesulcomunismului.com/activitate_procuratura.htm). Ambele dosare au fost infundate de oamenii domnului Basescu, cel care a cules voturi hotaritoare simulind justitiarismul anticomunist. Nici o crima comunista nu a putut fi pedepsita de cind "a fost condamnat genocidul" si deschiderea aparenta catre despagubiri civile (legea 221/2009) s-a dovedit o farsa sinistra (OUG 62/2010). Dar asta nu v-a impiedicat, pe dvs. si pe ceilalti agenti ai domnului Tismaneanu sa sustineti continuu impostura monumentala a fatidicului Basescu, care a dat ultima lovitura condamnarii REALE a crimelor comunismului. Dimpotriva, ne tot aratati "Biblia Tismaneanu" - la care ar trebui sa incepem a ne ruga. E drept ca s-a lasat cu ghisefturi pentru toti propagandistii lui Tismaneanu - reparatorul, acesta ajungind in postura urmarita din start: de a controla anticomunismul romanesc.
Vazind in numele cui a ajuns cheia de la buncarul unor arhive sensibile, cine gestioneaza pusculita din care sint platiti profesionisti anticomunismului (un soi de paraziti justitiari, nociv si detestabil), observind cine imparte azi bursulitele si sinecurile - eu am realmente cosmaruri. Cum de a putut pati poporul român asa ceva? Si nu uit ca dvs. sinteti initiatorul si principalul promotor al acestei monstruoase uzurpari.

In cursul demersurilor de la procuratura, m-am intilnit des cu Doru Maries, care se zvircolea intre dosarele "decembriadei" si "mineriadei". Vazind ca e lasat singur in fata (In)Justitiei si ca e hartuit de indivizi dubiosi de teapa lui Viorel Ene, am incercat sa-l pun in contact cu "societatea civila", numai pentru a spori sansele anchetelor. L-am indemnat si pe Voinea catre dvs., aflind surprins de la el ca arhiva audio-video GDS pentru care au trudit atiti benevoli in 1990… a cam disparut. Nu banuiam ca, in numele sprijinului acordat, il veti confisca si pe Maries, anexindu-l la tandemul Tismaneanu-Basescu, pe care-l slujeste de o vreme in numele unui sprijin iluzoriu pentru deblocarea anchetelor. Nu observa, ad infinitum, ca totul a fost si este doar un exercitiu de tergiversare, o metoda de santaj folosita de banda lui Basescu in renegocierea care are loc din cind in cind intre taberele mafiote care-si disputa Romania. Sa-i fie de bine - eu l-am somat sa se trezeasca inainte de a se compromite fatal, risipind capitalul de legitimitate contestatara pe care l-a platit atit scump din 1990 pina azi.

Am avut ocazia sa-mi exprim punctul de vedere privind diferenta dintre "taberele noastre" - in cadrul dialogului gazduit de domnul Turturica la TVR pe 19 decembrie 2006 (http://www.youtube.com/watch?v=7nHE53jHoQQ&feature=PlayList&p=2F2D5795ADD9181E&index=0&playnext=1). Nu voiam sa creada romanii ca Tismanenii si Basestii sint contestati numai de 'alde Vadim si anticomunistii sint aparati numai de 'alde Plesu-Liiceanu-Patapievici. Am reprosat in primul rind "Comisiei" ca opreste genocidul comunist la 22 decembrie 1989, cind de fapt crima se implineste si azi, Tranzitia nefiind altceva decit impartirea prazii acumulata in lagarul de exterminare, munca si alienare. V-am reprosat ca acceptati circul "condamnarii morale" si reconsiderarilor ideologice - in loc sa urmariti pedeapsa reala (penala si civila) pentru crime impotriva umanitatii (ca evreu, domnul Tismaneanu nu are cum sa sustina fatis impunitatea si prescrierea la care sintem indemnati din toate partile, pina si de victimele paralizate).

Se pare ca v-am inspirat si eu sa va intoarceti fata catre dosarele anului 1990… probabil ca sa le confiscati si pe ele. Ce altceva pot prezuma ca mobil din partea unui Tismaneanu care l-a tamiiat pe Iliescu pe 500 de pagini, chiar si in 2004? Intr-un timp record, m-am pomenit deci ca ati insfacat si steagul anchetarii feseniadelor.
Imi pare acum rau ca v-am provocat pe pista "Contrarevolutiei". Nu vad cum va va mai scapa din gheare, din moment ce un Doru Maries si-a pus viata in joc, legitimindu-va. Ati creat impreuna ocazia revirginarii civice a tuturor sacalilor culturali care au parazitat razboiul nostru de eliberare.
Ati reusit sa ma surprindeti pe 2 mai 2007, cind am aflat ca va intilniti cu Codruta Kovesi pentru a discuta, impreuna cu alti "combatanti prin Apeluri" de avansul unei anchete de diversiune, in care eu - neinvitat la acel dialog - eram implicat de doi ani, zi de zi: (http://www.piatauniversitatii.com/news/news.asp-id=1&year=2007&month=5.htm). Nu pot uita ca m-ati intrebat ce caut la acea intilnire...
Ce repede va strecurati, ce iute confiscati, ce lejer uzurpati, ce coate agile aveti, ce tehnica de aburcare!

Va declar ca nu va scriu din resentiment personal, vanitate ranita sau invidie. IICC nu a aratat niciodata interes pentru activitatea mea, dar acum, daca ar face-o, ar fi imposibil sa colaborez. Si nu cred ca sint singurul. Ca si alti rezistenti, declarati "radicali", am fost eliminat, de catre armata de trepadusi civici care si-au cistigat viata din simularea combaterii nelegiurii comise in Romania. Nu numai ca nu regret ca am fost exclus din aceasta secta, dar mi-a ramas ca singura bucurie/mindrie faptul ca nu am apartinut ei, ca nu am cistigat nici un singur leu, nici un singur contract, nici un singur post, nici o singura bursulita - cultivind anticomunismul. Falsii contestatari au fost tolerati de regim numai pentru ca au latrat fara sa muste, asa ca le depling "succesele" materiale si de imagine.
Dvs. nu sinteti mai rau ca altii, ati prins doar ultimul val de emanatie, identic in substanta cu cele percedente. Revolta mea fata de impostura nu vizeaza persoane ci procese de patologie civica. Si mai ales, e un instinct de aparare fata de inalta tradare a comunitatii si… a conditiei umane. De ce ma exprim in acesti termeni? Pentru ca am ajuns, dupa 20 de ani de implicare si cercetare la concluzia sinistra ca occidentul (in frunte cu americanii) au ocupat dupa 1990 Europa de Est - in primul rind pentru a sterge urmele genocidului comunist.
Ar fi fost extrem de grav pentru cercuri de interese omnipotente sa iasa la lumina epilogul real al celui de al 2-lea razboi mondial si complicitatile "globale" la acest genocid. Numai tema participarii tortionarilor stalinisti la terorismul care a dus la nasterea si cresterea Israelului - si ar fi de ajuns pentru a stavili scurmarea periculoasa in "trecutul inca prea recent". Asa ca ne-au mai aranjat (Serviciile de aiurea) un experiment de 20 de ani, in care ne-am irosit vitalitatea alergind dupa himera justitiara. S-a mai dus o generatie - pe degeaba. Blestem pe cei care au avut sarcina sa ne mentina intr-un zbucium orbesc.
Iata de ce, pentru mine, pozitia cucerita de Tismaneanu, un prezumabil agent americano-israelian este inadmisibila, punind in pericol interesele neamului romanesc. Iata de ce, nu as semna cu nici un pret un Apel pentru promovarea in pozitii de decizie la TVR a dvs. - promotorul lui. Si de ce este atit de grav ca mi-ati simulat semnatura.
V-am menajat un timp, ca sa nu-i fac dificultati lui Doru Maries - pe care insa l-am atentionat insistent sa nu ma mai semneze fara a ma consulta. Nu sint incapabil de nuante. As fi semnat poate anumite comunicate oportune si le pot lasa "semnate" si azi - chiar daca le folositi ca sa va faceti loc. Dar confiscindu-ma intru promovarea lui Tismaneanu si a dvs. - ati depasit orice masura.

Veti spune probabil ca acest mesaj este un proces de intentie injust sau un atac de rea credinta. Ma veti alatura poate detractorilor comuni-securisti a activitatilor dvs. sforaitoare… dar inofensive.
Dar e foarte usor sa demonstrati ca m-am inselat, banuindu-va pe nedrept de diversiune, impostura si carierism. E suficient ca preferatul dvs. (contestabilul istoric Timaneanu) sa dea lovituri cumplite criminalilor comunisti, luptind barbateste cu Injustitia din Romania - despre care am scris la http://www.piatauniversitatii.com/news/news.asp-id=7&year=2009&month=12.htm. Puteti folosi orice ideie din manifestele mele, chiar fara sa citati, chiar pretinzind ca e a dvs.
Dar haide sa vedem citi securisti vor fi taiati de sabia tandemului Basescu-Tismaneanu, pentru care faceti campanie de citiva ani. Cite averi jefuite de la statul uzurpat, care le-a tilharit de la victimele sistemului - vor fi confiscate. Citi FSN-isti vor fi judecati pentru ca au impiedicat pedepsirea criminalilor, dupa 1990. Cum veti face procesul justitiei.
Sau cum va veti da demisia pentru ca nu puteti face nimic de acest fel.
Haide sa vedem pentru ce l-a inlocuit Tismaneanu pe Oprea, care, e drept, nu facea mare lucru scotocind gropi si trimitind pledoarii spre masina de NUP a Sistemului, dar macar nu ne vorbea gaunos de tribunale morale si de greseli ideologice.

Dindu-ne pe noi, "radicalii", la o parte, eliminind victimele comunismului din Procesul lor, v-ati asumat raspunderi care va vor urmari prin istorie. Impostorii si agentii nu au slabiciuni de constiinta - deci ar trebui combatuti pe loc, intru apararea dreptatii - si nu denuntati tardiv, retroactiv, steril. Dar sper macar ca spectrul rusinii perenizate sa le mai strice cheful.
Asta daca vom reusi sa salvam macar memoria, de armata agentilor anti-istorici - de a caror misiune Orwell ne-a prevenit.
Sper sa nu-mi mai vad vreodata semnatura pe vreun comunicat al grupului dvs. si acum, dupa ce am explicat mai bine de ce il detest.

Ioan Rosca, 5 august 2010

2 comentarii:

Aya spunea...

ANTISEMITISM, REFUZUL ISTORIEI SI “SOLUTIA” DICTATURII MILITARE
(continuare- 6)

STRANII “COINCIDENTE”
Nu cred in coincidente.
Textul foarte periculos, in esenta, prin mesaje si scop, a fost preluat imediat si raspandit de indivizi despre care poate fi demonstrat ca fac parte din grupuri care sustin, explicit, instaurarea dictaturii militare in Romania, restrangerea drastica a drepturilor cetatenesti (enumerarea de gen poate continua)- unii pedaland chiar pe sinistra idee a reintroducerii pedepsei capitale, desi aceasta a fost abolita in toate statele membre UE (in Romania, inca din decembrie 1989, dupa executarea lui Ceausescu).

O minte mai sofisticata poate crede ca ne aflam in fata unui scenariu conceput la adapostul puternicului zgomot de fond al asprelor realitati cotidiene.

“ORIGINEA” AUTORILOR SCENARIULUI
Autorii scenariului (si cei interesati in aplicarea lui) au legatura cu zona de confluenta (confluenta de interese) intre fosta Securitate si fostele servicii ale Armatei (antedecebriste). O astfel de “zona” a existat (si) inainte de decembrie 1989, in pofida faptului ca Securitatea si fosta DIA erau concurente, chiar adversare.
Exista o stransa relatie intre acea “zona de confluenta”, fosta Directie Politica a Armatei si Sectia Externa a Comitetului Central (pentru cine nu stie, acestea erau putenice organisme decizionale pana in decembrie 1989).
Ocupantii “pupitrelor de control” ale Romaniei, dupa decembrie 1989, sunt indivizi apartinand structurilor mentionate si “zonei de confluenta a intereselor” la care m-am referit.
Cel putin unii dintre acestia sunt direct implicati in sinistrul mortilor din decembrie 1989, considerati un fel de “victime colaterale” (este stiut ca, dupa executarea lui Ceausescu, asa-zisele “confruntari de strada cu teroristii” erau, de fapt, confruntari intre cele doua servicii importante romanesti, pentru adjudecarea puterii reale, unde se iau hotararile cu efecte de modelare a viitorului, mai ales in materie de obiective economice strategice).

Personajele respective sunt direct interesate in stoparea cercetarilor facute de Vladimir Tismaneanu si de IICCMER din ratiuni lesne de realizat. Aflarea adevarului i-ar afecta in mod direct si, in plus, ar dezvalui o intreaga structura “neoficiala”, pe care o controleaza, a carei putere a fost reprodusa in toti acesti ani si care, fara a se afla la vedere, determina marile decizii.

Instaurarea dictaturii militare ar fi modul cel mai simplu, mai direct (si mai profitabil, pentru acei indivizi) de a stopa cercetarile, de a reduce la tacere orice voce care ar pune intrebari, de a elimina indivizii incomozi si de a trece din “zona umbroasa” a deciziei in cea nemijlocita.

Aya spunea...

ANTISEMITISM, REFUZUL ISTORIEI SI “SOLUTIA” DICTATURII MILITARE
(continuare- 7)

Din nefericire, situatia din Romania, reducerea salariilor cu previzibile efecte periculoase si grave asupra economiei (incasari mai mici la buget, griparea motorului consumului, scaderea numarului celor activi- ceea ce va face ca unui salariat sa-i corespunda doi sau mai multi pensionari, ajungandu-se, astfel, la adancirea situatiei de acum, criticate de un guvern care actioneaza, paradoxal, in sensul inrautatirii ei) predispune la riscul unor puternice miscari sociale, potentate de furia disperata a unei populatii infometate, care se va confrunta cu imposibilitatea achitarii facturilor, cu amenintarea executarii silite in urma neachitarii ratele imprumuturilor bancare (urmarea: scoaterea la vazare a locuintelor, in urma actiunilor intentate de institutiile bancare).
Astfel de situatii pot fi folosite de autorii scenariului ca justificare pentru instaurarea dictaturii militare.

Daca oamenii politici (am in vedere atat puterea cat si opozitia) vor continua sa se manifeste “inertial”, daca se va perpetua neinteleapta prevalenta a patimilor politice si personale, daca nu vor fi privite cu maximala atentie semnalele care apar din ce in ce mai clar si mai insistent (si care indica faptul ca scenariul instaurarii dictaturii militare a fost deja declansat), daca nu se va actiona, cat inca se mai poate, in sensul demontarii acestui scenariu, daca se va astepta ca el sa fie pus in opera pentru a se constientiza ceea ce ar fi trebuit sa fie clar inca din faza de simptomatologie primara, Romania va aluneca- redresarea fiindu-i imposibila- pe panta unei dictaturi fata de care “iepoca de aur” va fi o dulce amintire.

Oamenii politici trebuie sa fie constienti de faptul ca, odata instaurata dictatura militara (semnalele materializarii intentiei aparand din ce in ce mai clar) vor fi supusi aceluiasi tratament cumplit ca si restul populatiei. Aceasta este varianta optimista pentru ei.
Varianta mult mai apropiata de adevarul specific unei asemenea situatii este ca vor fi sacrificati, atat pentru a se da “un exemplu” celor multi, cat si pentru ca este de presupus ca stiu mult mai multe decat ceilalti.

Cei care vor sa instaureze dictatura militara- si care, daca nu se iau masuri de contracarare, isi vor materialize intentia- nu au nevoie de oameni care “cunosc istoria”.
Ii considera foarte periculosi, caci o pot “face cunoscuta”.

A bon entendeur, salut!