joi, 19 august 2010

Cristian Orgonas, Khris.ro -De ce avem atat de putini medici?

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer
Ca deobicei,exacte comentariile bazate pe cifre ale lui Cristian Orgonas (email="cristianorgonas@yahoo.com" ) Inainte de 1989, toată propaganda anti-ceaușistă urla, în numele libertății de circulație a individului, că recuperarea sumelor cheltuite de stat (adică de fapt de comunitate, de cetățenii României, este un abuz impus celor care doreau să emigreze. Abuzul exista de ambele părți. Comunitatea va trebui să rechilibreze acum raportul între interesele individuale și cele colective, altfel situația sanitară a cetîțenilor României se va degrada ireversibil, atacîndu-se însăși supraviețuirea comunității. Probabil că soluția ar fi stabilirea unor reguli clare, de la intrarea in facultate pănî la obținerea diplomei, de natură contractuală. Totuși, rămăne chestiunea rolului statului în acest domeniu. Dacă țări precum USA sau Canada, stabilesc cote de imigrare în funcție de interesele lor economice și structurale, același lucru poate fi realizat șl de România, nu blocînd emigrarea ci stabilind un preț pentru profesiile care costă excesiv comunitatea, prin definirea transferului negratuit de competențe, plătit și de statele care le vor să le obțină pe gratis.
Dan Culcer

De ce avem atat de putini medici?
Explozia de la Maternitatea Giulesti a redeschis discutia despre situatia in care se afla sistemul sanitar romanesc – ne-am amintit ca domeniul este masiv subfinantat, ca starea bazei materiale este foarte proasta, ca numarul medicilor este foarte mic, iar multi dintre ei pleaca in strainatate…etc.
Daca subfinantarea acestui domeniu este evidenta, nu la fel de evidenta este cauza pentru care ne situam pe unul dintre ultimele locuri in Europa cand vine vorba despre numarul medicilor raportat la populatie.
Conform Eurostat, in 2008, in Romania profesau 47.617 medici (cu ~5.300 mai multi decat in 1999), ceea ce inseamna ca avem 222 de medici la 100.000 de locuitori, cifra cu care ocupam penultimul loc in UE, dupa Polonia. In tarile dezvoltate raportul este de peste 300 de medici la o suta de mii de locuitori. De remarcat faptul ca 30% dintre medicii din RO au sub 35 de ani, iar 3.2% peste 65 de ani.
Cati absolventi produce anual sistemul de invatamant? In 1990, numarul studentilor existenti in facultatile de medicina si farmacie era de 20.000, iar numarul absolventilor se ridica la aproximativ 2.500. In anul 2007, numarul studentilor ajuns la 41.383, iar numarul absolventilor la 6.633, dintre care 823 au absolvit specializarea Farmacie, iar 5.810 medicina umana, detalii mai jos, click pe link pentru imagine.
http://businessday.ro/wp-content/uploads/2010/08/Medicina.jpg
In acelasi timp insa, in 2007, numarul posturilor scoase la concurs in cadrul examenului de rezidentiat a fost de 2.400, in 2008 au fost scoase la concurs 1.900 de posturi, iar in 2010 vor fi scoase 4.000, numarul fiind majorat probabil din cauza plecarii in strainatate a multor medici in acest an.

Desi nu toti absolventii de medicina isi doresc sa devina medici si sa profeseze in sistemul sanitar de stat, este evident faptul ca numarul locurilor scoase la concurs a fost constant mai mic decat cel al absolventilor.
Cu alte cuvinte, nu avem putini medici pentru ca acestia pleaca in strainatate, ci pentru ca numarul posturilor scoase la concurs este mic. In plus, mai exista o problema – statul roman cheltuie cel putin 10-15.000 de euro cu formarea unui medic, iar daca acesta pleaca, banii sunt pierduti. Din cate se pare, in 2010 vor pleca ~2.500 de medici, ceea ce inseamna o pierdere de 30-40 milioane de euro.

Niciun comentariu: