sâmbătă, 28 august 2010

Bogdan Manolea. Romania acum si in viitor

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.Este selectat de pe blogul intitulat Digital si Analog.Bogdan Manolea. Blog personal. Idei si linkuri. Opinii libere ale unui om inteligent și deschis. De astfel de oameni ar avea nevoie sfera politicii în România, nu de analfabeți, agenți, intelocrați neputincioși, maneliști egolatri de tipul lui Băsescu, Becali, Marko, Tokes, Gherman.
Cu prietenie, Dan Culcer
Romania acum si in viitor

December 22nd, 2006

Bogdan Manolea. Aceasta insemnare este prinosul meu de gindire la proiectul Capsula Timpului

Azi e 22 Decembrie 2006. 17 ani au trecut de la revolutie. 9 zile pina la integrarea europeana.
Ar trebui sa fim fericiti. Scopul a fost indeplinit. Dar cred ca o fraza mai corecta este : abia acum incepe greul.
..........

Acum vreo luna m-am intilnit cu un irlandez la o conferinta din Macedonia.Am vorbit de una, de alta, de UE. Am aflat ca in Irlanda te costa doar 250 de euro pe an ca sa-ti tina contabilitatea la o firma. Ca nu exista facturi inscriptionate, ca nici nu au auzit de delegatii sau ordine de deplasare si ca practic intreg sistemul fiscal se bazeaza pe declaratii pe proprie raspundere.

Zicea irlandezul " Trebuie sa vezi plata taxelor catre stat ca pe un contract intre tine si stat. Statul ia x% din ce profit iei si tu pentru ca iti pune la dispozitie drumuri, sistem de sanatate, etc. Statul stie sigur ca tu vei incerca sa-l inseli (prin introducerea a cit mai multor cheltuieli), dar totul este sa nu il inseli prea mult. Statul isi da seama ca ar cheltui mult prea mult cu cheltuieli administrative daca ar fi sa te urmareasca la fiecare pas, asa ca iti acorda incredere pina la proba contrarie (dar si atunci !!!). Practic controlul fiscal incearca sa iti inteleaga business-ul tau si verifica doar intrarile si iesirile. Daca suspecteaza ceva dubios (de exemplu nu emiti facturi) stau dupa colt si te prind cu ocaua mica"

Apoi am discutat despre interdictia romanilor de pe piata muncii intr-unele state din UE (inclusiv Irlanda). Preciza faptul ca sunt la ora actuala o multime de polonezi care fac aceasta munca de jos si sunt bine vazuti de localnici.
Ce mai zicea irlandezul : " Dar dupa intrarea in UE nimeni nu te impiedica sa vii in Irlanda si sa te stabilesti acolo. Sa iti deschizi o firma sau sa devii Persoana fizica autorizata (self-employed, unde nu iti cer nici o hirtie de certificare in acea profesie ca la noi!) si sa prestezi servicii in acea tara si in orice alta tara din UE. De fapt nimic nu te opreste sa iti faci in Romania o firma si sa vinzi servicii catre oamenii din Irlanda sau Spania. Totul e sa ai cumparatori si sa tai facturi."

Dupa discutia asta am realizat mai bine ce potential poate sa insemne aceasta integrare in UE, daca am fi niste antreprenori innascuti. Dar nu suntem, cel putin nu in majoritate.
............

Unul din atuurile importante ale Romaniei in piata din UE este mina de lucru ieftina. S-o recunoastem insa ca asta nu poate dura pe termen lung. Rolul si locul nostru in UE va depinde IN TOTALITATE de ceea ce facem NOI.

Eu cred ca trebuie sa ne axam pe urmatoarele directii :

1. Sa schimbam mentalitatea de asistati de stat in oameni care au grija de ei insisi. Din pacate, inca multi dintre noi asteapta multe de la stat. NU trebuie sa astepti nimic. Trebuie sa intelegi ca singura solutie este sa iti iei viata (destinul, cariera) in mainile tale proprii si sa lupti. ( O lupta-i viata; deci te lupta/ Cu dragoste de ea, cu dor - G Cosbuc)

2. Sa renuntam la sistemul legislativ si fiscal birocratic care se bazeaza in practica pe prezumtia de rea-credinta a celor care contribuie la stat. La fiecare autoritate publica trebuie sa te prezinti cu zeci de hirtii pentru a obtine ceva. Nimic mai fals. O mentalitate deschisa/europeana ne OBLIGA sa incercam sa creem un sistem pentru oamenii care produc (antreprenori) si nu pentru functionari. Pentru asta insa este nevoie de o mentalitate super-deschisa la nivel administrativ central si sunt foarte circumspect ca se va intimpla. (desi sunt deja tendinte - vezi de ex. la inregistrarea unei firme - in locul unui aviz de la pompieri trebe doar sa dai o declaratie pe propria raspundere ca nu te joci cu focul, etc.)

3. Sa incercam sa implementam/interpretam normele europene in folosul nostru. Sa invatam sa negociem dur pentru orice problema care ne doare. Pina acum relatia cu UE a fost una de sluj si copiere. De la 1 Ian 2007 vom sta insa la aceeasi masa de pe pozitii egale. Macar acum sa invatam sa ne protejam interesele. Romania are drept de veto in Consiliu (pe problemele majore este necesare unanimitate), va avea Parlamentari europeni care vor putea influenta directivele europene inainte sa fie adoptate (si sa nu mai aud - asa zice Europa). Chiar si ca simplu cetatean ai dreptul sa petitionezi orice institutie a UE pe problemele ei de competenta. Totul este sa folosim aceste pirghii. Dau doar 2 exemple :
a) Acquis-ul comunitar este acelasi pentru toate tarile UE. Si totusi unele din ele(vezi Cipru in special) permit existenta firmelor off-shore. Cipru a inteles ca firmele off-shore sunt o resursa foarte buna pentru venituri la bugetul local, daca oferi ceea ce oamenii de afaceri vor. Si totul in limitele impuse de UE
b) Regulile cu privire la afacerile pe Internet impuse de UE sunt cam aceleasi in toate statele membre. Si totusi unele dintre ele (in special Malta si Marea Britanie - mai ales Gibraltar) au reusit sa atraga printr-o legislatie si practica eficienta marile firme de jocuri de noroc pe Internet, care au afaceri pe intreg globul, si care sunt niste vaci foarte bune de muls pentru bugetele nationale.

Sunt doar 2 exemple din ce se poate face. Trebuie insa strategie, inteligenta si un dram de curaj. Altfel - in curind vom putea avea situatia exact inversa - unei firme din Romania ii va conveni sa aiba sediul in Malta sau Slovenia( pentru ca ar avea un regim fiscal, juridic mai bun) si sa-si desfasoare activitatile, ca inainte, in Romania. Regulile UE o permit.

Depinde doar de noi ! Tu ce faci ?

Niciun comentariu: