sâmbătă, 21 august 2010

Reporteri fara frontiere si ActiveWatch. Scrisoare deschisa impotriva cenzurarii comentariilor pe Internet

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Responsabilitatea pentru opinii poate functiona doar daca textul se publica sub semnatura proprie, injuriile anonime fiind, după opinia mea, tolerate de practica siturilor care permit anonimizarea, deși cer inscrierea unei adrese mail, care cum se stie, e totdeauna pistabila, legata de o identitate numerica, un ip pe Internet. Cu prietenie, Dan Culcer

Scrisoare deschisa impotriva cenzurarii comentariilor pe Internet

• publicat la: 18 August 2010

  Organizatia “Reporteri fara frontiere” si ActiveWatch, organizatia-partenera din Romania, isi exprima intr-o scrisoare deschisa ingrijorarea fata de intentia exprimata de senatorul PSDLia Olguta Vasilescu privind ingradirea prin lege a comentariilor injurioase postate pe Internet.
“Consideram ca o astfel de masura pune in pericol libertatea de exprimare, iar un eventual proiect legislativ pe aceasta tema este o solutie care afecteaza libertatea autoreglementarii site-urilor si forumurilor”, se arata in textul acestei scrisori deschise.
Scrisoare deschisa adresata senatorului Lia Olguta Vasilescu”
De asemenea, cele doua organizatii semnaleaza faptul ca initiatorii acestui proiect au invocat legislatia internationala in sprijinul demersului de a reglementa comentariile utilizatorilor de Internet.
“Exista, intr-adevar, cazuri, dar acestea sunt putin reprezentative. De exemplu, o astfel de lege a fost adoptata de curand in Iordania, stat care nu are un istoric bun in respectarea drepturilor omului. O legislatie restrictiva a Internetului exista si in Turcia, tara a carei aderare la Uniunea Europeana este intarziata, in mare parte din cauza incalcarilor drepturilor omului”, se precizeaza in comunicatul citat.
Parlamentarii vor sa le interzica forumistilor sa injure pe net. Pericol de cenzura?
De asemenea, se arata ca reperul incontestabil in cazul respectarii libertatii de exprimare, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a dat castig de cauza in numeroase situatii jurnalistilor care au folosit un limbaj socant, exagerat sau injurios.
“De multe ori, libertatea de exprimare a avut intaietate in raport cu argumentele celor care s-au declarat lezati. Acelasi principiu este aplicat si de Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii.
In calitatea sa de membru al Uniunii Europene, Romania are datoria sa incurajeze un mediu virtual liber si independent, care sa nu se supuna unor reguli contrare libertatilor pe care le promoveaza. Este esential atat sprijinul parlamentarilor europeni, cat si al celor nationali, pentru apararea viitorului Internetului si a credibilitatii promovarii drepturilor fundamentale ale omului de catre Europa”, se mai arata in scrisoarea deschisa adresata de “Reporteri fara frontiere” si ActiveWatch senatorului PSD Lia Olguta Vasilescu, careia i se cere sa retraga aceasta initiativa legislativa.
Sursa: www.ziare.com

Niciun comentariu: