După ce, la începutul anilor 90 toate structurile de cooperație au fost spulberate prostește, dintr-o perspectivă falsă, de valul desființării gospodăriilor agricole țărănești și a gospodăriilor agricole de stat, sub pretextul reconstituirii drepturilor de proprietate, toată agricultura devenind falimentară și obligând-un la importuri alimentare înrobitoare și scumpe, ajungem să regretăm cooperația. Nimic nu ne împiedeca să menținem structurile de colaborare, inclusiv SMT-urile, dând o altă bază legală și morală cointeresării. În loc de asta, desmembrarea a dus la o concurență stupidă între micii producători, la supraproducție, la scăderea excesivă a prețului alimentelor proaspete și la importuri de alimente care nu se mai produceau deloc, dar care s-ar fi putut realiza ieftin în țară. Să cerem reralizarea unor statistici a originii proprietarilor și stoparea oricăror vânzări de terenuri agricole către proprietari străini, rezidenți sau nerezidenți până la organizarea unei dezbateri publice cu cetățenii și experții și rescrierea legilor în sens protecționist.
Opinii centralei de la Bruxelles nu pot fi lege contrară intereselor colective ale cetățenilor României, care includ și asigurarea independenței noastre alimentare.
Cu prietenie, Dan Culcer
"Este o sete de pamant fertil care se manifesta nu numai dinspre China spre Africa de Nord, dar si dinspre Golf spre Europa de Sud-Est", a declarat Teodor Baconschi, potrivit MEDIAFAX.
Acesta sustine ca ar trebui mizat pe concesiune si nu pe instrainarea de terenuri.
- Ce interes au investitorii straini?
Potrivit ministrului, exista tari tehnologizate care au probleme de apa si hrana, care vor sa investeasca in productia agricola din Romania: "Interesul unor mari investitori din statele din zona Golfului pentru cele 4 milioane de hectare de teren ecologic din Romania este foarte mare. (...) Pamantul este inca ieftin, exista riscul sa ne trezim cu prea multi proprietari straini. Trebuie sa fim foarte exigenti cu ce le cerem, sa mergem pe concesiuni mai mult decat pe instrainare de terenuri si sa nu permitem interventia capitalului strain astfel incat el sa opreasca o asociere profesionala, regionala a fermierilor autohtoni".
Pe de alta parte, ministrul a precizat ca in Romania agricultura este privita in continuare "din perspectiva unor citadini de data recenta, cu un anumit dispret" si cu convingerea ca ea reprezinta trecutul.
Potrivit estimarilor presedintului LAPAR (Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania) Nicolae Sitaru, aproximativ un milion de hectare de teren agricol sunt in proprietatea unor cetateni straini.Cei mai mari investitori straini sunt italienii, danezii si olandezii. Mai mult, in ultimii cinci-sase ani, investitori americani, suedezi, finlandezi si germani au investit sute de milioane de euro in achizitia de suprafete impadurite in Romania, relateaza Money.ro.
- Care este solutia?
In concluzie, am avea nevoie de o reforma a agriculturii romanesti. "Cunoastem problemele structurale care submineaza dezvoltarea acestui sector. E vorba de fragmentarea proprietatii funciare, despre subfinantare, dar si de pana la urma problema socio-economica a absentei unei clase de fermieri. Este un obiectiv politic pentru Guvern sa intareasca dezvoltarea rurala, IMM-urile, inclusiv prin politici de stimulare a revenirii unor tineri specialisti in mediul rural", a conchis ministrul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu