vineri, 29 iulie 2011

În faţa votului, un prost este egal cu un deştept

Am găsit, pe blogul Dnei Zoe Petre, acest «studiu» despre democrație, extras din înțelepciunea pragmatică, aproape folclorică a Internetului, loc de întâlnire dintre gura lumii și gura satului. Aș preciza, totuși, că orientarea prin complexitatea lumii actuale devine prea dificilă pentru alegeri, unde scopurile și mijloacele sunt descrise schematic, simplificator, unde chiar deștepții devin proști, dacă nu fac efortul de a se documenta și a înțelege.
Democrația votului direct devine periculoasă fiindcă alegerile pot fi orientate și manipulate ușor. Comunismul era autocratic fiindcă nu credea în capacitatea de a alege a maselor, considerate mase de proști, în numele cărora se poate exercita puterea dar care nu merită să fie consultate în chestiuni pe care nu le pricep. Demagogia trăiește în simbioză cu democrația dar și cu autocrația.
Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer



De prin e-mail adunate...



« În faţa votului, un prost este egal cu un deştept.
Dar doi proşti nu sunt egali cu doi deştepti, pentru că, din doi deştepti, unul n-o să vină la vot, fiindcă i se pare că totul e lipsit de sens.
Trei proşti nu fac nici atât cât trei deştepti, pentru că, din trei deştepti, unul are probleme existenţiale şi nu vine la vot, iar altul e sigur că o să iasă tot ăia şi n-are sens să se mai ducă.
Patru proşti contra patru deştepţi?
Exclus! Din patru deştepti, unul n-are Mercedes şi i se pare că n-o să se schimbe nimic, altul ştie el cine o să iasă, iar al treilea preferă să adoarmă la un film bun de cinematecă.
Rahat, asta e democraţia: 100 de deştepti n-or să facă niciodată cât un
singur prost care votează!!!»

Niciun comentariu: