vineri, 29 iulie 2011

A HVIM is kapott levelet közvetlenül a támadások előtt a merénylőtől

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.
Rezumat
Zeci de organizații radicale europene au primit același mesajul de la Anders Behring Breivik. Destinatarul din Ungaria a fost organizația iredentistă Mişcarea Tinerilor celor Şaizeci Patru de Judeţe, al cărui președinte este Toroczkai Laszlo.
Cu prietenie, Dan Culcer

A HVIM is kapott levelet közvetlenül a támadások előtt a merénylőtől
Több tucat európai radikális szervezet között a magyarországi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak is levelet küldött Anders Behring Breivik, közvetlenül azelőtt, hogy a norvég fővárosban robbantott a kormányzati negyedben, majd tömegmészárlásba kezdett egy ifjúsági táborban - hangzott el a TV2 Aktív című műsorában hétfő este.
A műsorban Toroczkai László, a mozgalom elnöke mutatta be a levelet, melyet a norvég merénylő saját email címéről küldött nekik. Mint mondta, az emailt már csak a támadás után olvasta el, de az alapján nem lehetett volna előre tudni, hogy pontosan mire készül a férfi.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője hangsúlyozta: vannak dolgok, amelyekben egyezik mozgalmuk és Anders Behring Breivik ideológiája, de a norvég tömeggyilkos tettétől elhatárolódnak, és messzemenően elítélik azt.
Toroczkai László úgy tudja, ők az egyetlen magyar szervezet, akinek a norvég férfi elküldte levelét. Azt is kiemelte továbbá, hogy bár rengeteg radikális szervezetet ismer Európában, nem emlékszik rá, hogy személyesen találkozott volna a férfivel.
Az emailben Breivik úgy fogalmazott, hogy az "egy felhívás az európai hazafiakhoz" - mondta Toroczkai László. A levélben a norvég férfi röviden összefoglalta nézeteit, és felhívta a figyelmet 1500 oldalas tanulmányára, melyet az interneten "2083" címmel tett közzé. Ebben a férfi Európa megtisztításáról ír, illetve arról hogyan tervezte meg a merényletet és a mészárlást - hangzott el az Aktív riportjában.
Toroczkai László ugyan még nem tudta elolvasni az 1500 oldalas dokumentumot, de a férfi elméletét zavarosnak nevezte. A férfi első számú ellenségként az iszlámot jelölte meg, de nem egyértelmű, hogy valóban csak azzal lett volna problémája - tette hozzá Toroczkai László.
A 32 éves Anders Behring Breivik hétfőn beismerte, hogy a múlt héten pénteken ő robbantott Oslo belvárosában, a kormányzati negyedben, majd rendezett vérfürdőt két órával később Utoya szigetén, a kormányzó párt ifjúsági szervezetének táborában. Tagadta viszont büntetőjogi értelemben vett bűnösségét, s azt állította, hogy célja nem "a lehető legtöbb ember megölése" volt, hanem az, hogy "erős jelzést" adjon, megvédje hazáját és Európát az iszlámtól és a marxizmustól.
A rendőrség hétfőn 93-ról 76-ra csökkentette a kettős merénylet halálos áldozatainak összesített számát az Utoya szigeti információgyűjtés nehézségeire hivatkozva.
Breivik az elmúlt években többször járt Magyarországon, számos helyen említi Magyarországot az internetre a merényletek előtt feltöltött "manifesztumában". Ebben hivatkozik a magyar történelemre, Lukács Györgyöt és Kertész Imrét idézi, és egy Norvégiába bevándorolt magyar házaspár gyerekét nevezi legjobb barátjának. A kelet-európai szélsőjobboldali és nacionalista pártok címszó alatt Magyarországról három szervezetet sorol föl: a Magyar Igazság és Élet Pártját, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat és a Jobbikot.
Megállapítja, hogy a bevándorlás elutasítása és az iszlámellenesség nem központi probléma a kelet-európai nacionalista pártok számára, mert "nagyon korlátozott" az ezekbe az országokba irányuló bevándorlás. Ezek a pártok inkább az EU-ellenességre, az antiszemitizmusra vagy más etnikai csoportok, főleg a cigányok elutasítására építenek - írta.
(MTI)
Rezumat
Zeci de organizații radicale europene au primit același mesajul de la Anders Behring Breivik. Destinatarul din Ungaria a fost organizația iredentistă Mişcarea Tinerilor celor Şaizeci Patru de Judeţe, al cărui președinte este Toroczkai Laszlo.

Niciun comentariu: