luni, 4 iulie 2011

Preşedintele României a provocat o furtună de indignare în cadrul Ministerului rus de Externe

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.

Fără îndoială, din punct de vederea diplomatic, declarațiile lui Traian Băsescu, cu privire la solidaritatea sa principială și morală cu deciziile militare și politice ale lui Ion Antonescu, conducătorul statului România la 1941, sunt de o inabilitate și de o lipsă de oportunism politic (sau poate, dimpotrivă?) excesive. Dar nu știm ce se află în spatele lor, prostie, abilitate, căutarea de capital electoral sau indicații americane?

Rămâne totuși limpede că România a intrat, atunci, în iunie 1941 nu într-un război de cucerire ci într-unul de eliberare națională. Era de datoria militarului Ion Antonescu să profite de posibilitatea inversării de scopuri a politicii germane. Să fi așteptat ce? Bunăvoința sovietelor?
Nu mai are rost să tot pritocim cu interpretări bazate pe criterii actuale deciziile și evenimentele istorice care au avut loc în contexte diferite. Ion Antonescu avea de luat decizii atunci.
Traian Băsescu a zis că dacă ar fi trăit atunci ar fi făcut la fel. Un condițional care nu se poate împlini. O ipoteză. O uchronie, deci. Declarație cam orgolioasă, fiindcă Traian Băsescu nu are și nu va avea statura istorică a Mareșalului.
Basarabia era și este teritoriu românesc, prin majoritatea populației sale, principiile wilsoniene care se aplicau atunci îndreptățeau alipirea Basarabiei la România la 1919, prin autodeterminarea națională, răpirea frauduloasă și violentă a Basarabiei a fost un șantaj reușit în condițiile amenințării cu un război.
Deci războiul României, pentru recucerirea Basarabiei, era unul cât se poate de legal, răspuns la agresiunea ultimatului sovietic, expresia unui pact secret a sovietelor cu Germania nazistă. Ministerul de externe rus induce confuzii când protestează, identificându-se cu politica agresivă a Rusiei staliniste. Dacă, după 1990, Rusia, din proprie inițiativă, ar fi denunțat Pactul Hitler-Stalin, lucrurile ar sta altfel. Ar avea dreptul la indignare. Comentatorii români ar trebui să nu mai amestece sub umbrela indignării diplomatice adevărul istoric și diplomația.


Cu prietenie, Dan Culcer


Preşedintele României nu e impresionat: "Dacă  vouă vi s-a părut reacţie ţeapănă...".
http://www.cotidianul.ro/150771-Rusia-revoltata--de-bravada-nerusinata-a-lui-Basescu
Preşedintele României a provocat o furtună de indignare în cadrul Ministerului rus de Externe, afirmând că în 1941 şi el ar fi trimis soldaţi români să lupte împotriva Uniunii Sovietice, scrie Jurnalul Naţional.
Ministerul de Externe rus a emis un comunicat referitor la declaraţiile preşedintelui Băsescu privind trecerea Prutului, precizând că "astfel de bravade neruşinate care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfiţi ai nazimului este inadmisibilă şi merită o apreciere adecvată din partea Europei".
Adevărul prezintă comunicatul prezentat de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.
"Această  declaraţie, cu atât mai mult cu cât a fost făcută  în ziua de doliu profund cu ocazia comemorării celor 70 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în care poporul nostru a pierdut 27 de milioane de cetăţeni, nu poate fi explicată nici de circumstanţele politice interne, nici cu trimitere la întrebările provocatoare ale jurnaliştilor. Este clar că este vorba de o sfidare neruşinată, care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria a milioane de victime ale nazismului. Acest lucru este nepermis şi trebuie să fie urmat de o reacţie adecvată din partea Europei civilizate"
Jurnaliştii de la Adevărul au solicitat o reactie din partea Administraţiei prezidenţiale şi li  s-a răspuns că Valeriu Turcan este în concediu, fiind direcţionaţi către Departamentul de Relaţii Internaţionale, care de asemenea se afla în imposibilitatea de a le răspunde, conducerea departamentului aflându-se la întâlnirea cu preşedintele Elveţiei.
Reacţia preşedintelui a venit ulterior, Traian Băsescu arătându-se nedumerit de cele prezentate în comunicatul Ministerului rus de Externe, comentând că nu vede unde este "supărarea" de vreme ce "Uniunea Sovietică nu mai există", consemnează Gândul.
"Unii devin sensibili şi când discuţi de istorie. Eu nu sunt istoric. Răspunsul meu a fost în deplin acord cu poziţia României. Nu văd unde este supărarea. Uniunea Sovietică nu mai există. Noi avem acum o relaţie cu Federaţia Rusă, iar când discutăm despre Uniunea Sovietică, discutăm despre ceva ce a fost. Iar despre istoria noastră nu avem cum să discutăm. Am înţeles că sunt deja mari analişti militari şi politici care s-au isterizat cum atacăm noi Federaţia Rusă. Nu, este o realitate din istoria acestei ţări. Nimic nou sub soare, mai ales că poziţia a fost în deplin acord cu condamnarea Pactului Ribbentrop - Molotov. Dacă cineva are dureri pe la vreo Antenă 3, cu analişti mereu furioşi că a dispărut Uniunea Sovietică, o avea dureri, dar eu n-am", a declarat Băsescu, ironizând reacţia Ministerului rus de Externe. "Dacă vouă vi s-a părut reacţie ţeapănă…".
Ministerul Român de Externe a răspuns reacţiei Moscovei într-un comunicat, considerând „regretabilă şi lipsită de temei lansarea unei asemenea reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără o informare completă şi o minimă interacţiune prealabilă în plan diplomatic”, notează Evenimentul Zilei. „MAE consideră că acest episod nu trebuie să conducă la afectarea dialogului firesc, purtat în termeni de civilitate, care este normal să definească relaţiile bilaterale şi îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse pe orice temă de interes bilateral.”
Reacţiile clasei politice româneşti şi a mediului academic au apărut imediat. Fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu a afirmat pentru adevărul.ro  că Băsescu  a închis orice canal de comunicare cu Rusia, apreciind că implicaţiile pe termen lung ale acestor afirmaţii, ştiut fiind că „Rusia are o memorie instituţională”.
"Este o gafă monumentală, una dintre cele mai mari lovituri în relaţia României cu Rusia. Mai ales că această declaraţie nu era justificată în contextul actualelor declaraţii oficiale ale părţii române de resetare a relaţiilor cu Rusia şi de dezvoltare a unor noi raporturi pragmatice", a spus Meleşcanu.
Conform Evenimentului Zilei, preşedintele PSD, Victor Ponta, a dat de înţeles că reacţia vehementă a Moscovei faţă de preşedintele statului român este una corectă, deoarece preşedintele a dat de înţeles că s-ar fi comportat ca un aliat al Germaniei.
"Reacţia Statelor Unite, ca şi reacţia Rusiei, reprezintă un semnal corect pentru un gest incorect. Cred că dl preşedinte Băsescu a greşit fundamental atât prin faptul că a lăsat de înţeles că s-ar fi comportat ca un aliat al Germaniei naziste, cât şi prin modul în care s-a exprimat şi a interpretat evenimentele istorice. Îmi doresc un şef al statului mult mai responsabil şi să-şi păstreze doar pentru el eventualele sentimente negative la adresa unei persoane. Nu eşti preşedinte al ţării ca să spui exact pe cine urăşti şi pe cine iubeşti, ci ca să-ţi serveşi ţara şi ţi-o serveşti cu mândrie", a apreciat liderul PSD.
Şerban F. Cioculescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Ştiinţe Politice de la Universitatea Bucureşti, a declarat pentru România Liberă că reacţia autorităţilor ruse "nu înveninează mai mult relaţiile româno-ruse" care au trecut prin mai multe momente tensionate în ultimii ani, menţionând scandalul de spionaj dintre cele două state. Acesta consideră că "relaţiile româno-ruse se pot detensiona printr-o relaţie pragmatică, prin cooperare economică".
http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/rusia-revoltata-de-bravada-nerusinata-a-lui-basescu-presedintele-romaniei-nu-e-impresionat-daca-voua-vi-s-a-parut-reactie-teapana-vezi-reactia-mae-583282.html
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Rusia-reactioneaza-afirmatiile-Traian-Basescu_0_508749453.html
http://www.gandul.info/news/basescu-nu-vad-unde-e-supararea-uniunea-sovietica-nu-mai-exista-daca-unii-au-dureri-eu-nu-am-8418436
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/rusia-romania-traian_basescu-germania-nazism-melescanu-baconschi-constantinescu_0_508749510.html
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/rusia-declaratiile-lui-basescu-despre-trecerea-prutului-sunt-o-sfidare-nerusinata-replica-lui-basescu-nu-vad-unde-e-supararea-urss-nu-mai-exista-229832.html 
 

Accesari: 951


Publicat Vineri, 01 iulie 2011

Niciun comentariu: