Nu e vorba doar de un abuz, de o nerespectare a legislației. Nici doar de o nedreptate a căror victime sunt scriitorii sau descendenții acestora. Chiar originile Copyro sunt suspecte, fiindcă privatizarea Fondului Literar, al cărui continuator se declară Copyro, are la bază un delict de inițiați. Complicitățile care au permis această acțiune de rapt asupra unui fond colectiv, de coproprietate, vor trebui scoase la lumină, cât de curând. Acum înțeleg de ce la Uniunea Scriitorilor se zice că nu avem arhive, de ce toate cererile mele de a avea acces la procesele-verbale ale ședințelor de Consiliu, din decembrie 1989 încoace, au rămas fără răspuns sau li s-a răspuns în mod neoficial că nu există arhive. Ale cui interese le apără Coyro, ale scriitorilor sau ale amploaiaților și șefilor?
(Text publicat și în ziarul Adevărul -comentariu la articolul de mai jos.)
Dan Culcer, membru al Uniunii Scriitorilor, ziarist
2011-07-12 23:54:23
Triumviratul condus de Uricaru, încolţit de alegeri
12 iulie 2011, 21:26 | Autor:
Eugen Uricaru se află la conducerea Copyro din 2006
Eugen Uricaru se află la conducerea Copyro din 2006
Membrii Societăţii de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor (Copyro) se întrunesc mâine pentru a hotărî schimbarea din funcţie a directorului Nicoleta Cofcinski. Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a decis de la 1 iunie suspendarea temporară a activităţii de la Copyro, organism al cărui preşedinte este Eugen Uricaru.
Copyro, organism unic desemnat de ORDA la nivel naţional pentru colectarea remuneraţiei compensatorii privind copia privată, a fost înfiinţat în 1996 şi este, în prezent, condus de un triumvirat contestat: alături de preşedintele Eugen Uricaru, se află Nicoleta Cofcinski, director general al instituţiei, şi directorul George Bălăiţă.Cofcinski, „regină" sacrificată
Mâine, de la ora 11.30, la Sala Millenium din cadrul Centrului de Conferinţe a fostului Hotel Modern, situat pe Bulevardul Carol I din Bucureşti, va avea loc convocarea [sic! nu convocarea ci adunarea ?] Adunării Generale extraordinare a Copyro în vederea înlocuirii din funcţia de director general a Nicoletei Cofcinski, sub mandatul căreia s-au produs ilegalităţi. Potrivit ORDA, instituţia, al cărui preşedinte este, din 2006, Eugen Uricaru, a avut încasări, în 2009, de circa 1,5 milioane de euro. Copyro a păstrat 60% din această sumă. „Legea prevede 15%, nimic mai mult", explica pentru „Adevărul", la finalul lunii iunie, Robert Bucur, director general ORDA.
Potrivit legii, pentru a-şi putea relua activitatea, Copyro trebuie să decidă schimbarea din funcţie a directorului general Nicoleta Cofcinski. Acest punct este trecut pe ordinea de zi a şedinţei de joi şi făcut public pe site-ul Copyro: „propunerea privind alegerea unui administrator general", „supunerea la vot a propunerilor şi alegerea administratorului General".
În situaţia în care nu se realizează cvorumul necesar de jumătate plus unu (851) dintre cei 1.700 de membri ai Copyro, conform statutului instituţiei, şedinţa se reconvoacă o zi mai târziu, pe 15 iulie. „Vom vedea ce se va decide, deocamdată nu sunt în Bucureşti şi în clipa de faţă nu pot să vă dau foarte multe detalii", a declarat Eugen Uricaru, preşedintele Copyro.
„Am fost informaţi despre şedinţă, ne-am manifestat disponibilitatea de a participa, vom avea doi reprezentanţi la adunarea generală prin avocatul Copyro, Ionescu Mircea Felix Meleneşti. Vor trebui să facă o schimbare, sunt obligaţi de lege, pentru că altfel nu îşi mai pot desfăşura activitatea", a explicat Doru Păunescu, director în cadrul ORDA, coordonator al activităţii privind organismele de gestionare a drepturilor colective. Următorul control ORDA, pe 2010, se va efectua după schimbarea din funcţie a directorului executiv al Copyro, a mai spus Doru Păunescu.
Copyro are pe rol procese cu urmaşii lui Mihail Sebastian, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu sau Nicolae Labiş. Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză şi companiei Adevărul Holding în litigiul cu trustul Intact Media Group, susţinut de Copyro, privind editarea şi comercializarea cărţii „Enigma Otiliei". În 2005, Uricaru a fost acuzat de colaborare cu Securitatea şi şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor cu o lună înainte de expirarea mandatului.
'În lege este prevăzut un barem de 15% pentru drepturile de autor, dar Copyro a modificat, prin decizii luate în cadrul adunărilor generale, acest barem, ajungându-se la cel ilegal de 60%.''
Robert Bucur, director general ORDA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu