duminică, 31 iulie 2011

Rosia Montana – Poate ca e vara si unii profita…

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Rosia Montana – Poate ca e vara si unii profita…

vezi toate articolele de
30 Jul la 21:59 comenteaza acum 152 vizualizari.
Am dat un interviu pentru site-ul Romania Curata referitor la proiectul minier de exploatare a zacamantului de aur de la Rosia Montana:
Romania Curata: Luna aceasta s-a dat un nou aviz de descarcare arheologica pentru masivul Carnic din Rosia Montana, in vederea initierii proiectului minier de exploatare a zacamantului de aur din zona. A mai existat insa un aviz similar care a fost anulat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este normal sa se emita un nou aviz in aceste conditii?

Monica Macovei
: Daca nu au aparut fapte noi, nu este legal sa se emita un nou aviz. Acea decizie din justitie, inteleg ca este irevocabila, a intrat in spatiul juridic si este valabila in continuare, deci este ilegal sa se ia de la capat procedurile daca nu au aparut fapte sau dovezi noi. Din ce am vazut in spatiul public, nu vad cum ar putea aparea fapte noi pentru ca aici sunt in discutie chestiuni legate de sol si de alte repere care nu se schimba de la un an la altul, sunt chestiuni obiective. Acest aviz nu depinde de cati bani da Gabriel Resources sau de cate locuri de munca se creeaza, sau de altfel de false argumente care se aduc acum pentru justificare.
Avizul pentru descarcarea arheologica, un prim pas catre folosirea cianurilor
RC: La inceputul anului, un alt organism ce functioneaza pe langa ministerul Culturii, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI) a recomandat, in scris, ministrului Kelemen Hunor, sa includa Rosia Montana pe lista propunerilor pentru Patrimoniul UNESCO. Nu s-a dat un raspuns la aceasta recomandare. Ar trebui mentinuta?
MM: Categoric, da. Si asta este prima cerinta la care trebuie sa raspunda ministrul Culturii inainte de chestiunea avizului referitor la descarcarea arheologica, care este un pas catre permiterea folosirii cianurilor. Sigur, trebuie sa intre pe lista patrimoniului UNESCO, dar indiferent daca asta se intampla sau nu, sau de cand se intampla, asta nu inseamna ca noi trebuie sa purcedem cu proiectul folosirii cianurilor.
Cazul Rosia Montana, pus in discutia PDL
RC: V-ati pronuntat de mai multe ori, in trecut, impotriva proiectului minier de la Rosia Montana. Aveti colegi in PDL care va impartasesc opinia?
MM: Nu am discutat in conducerea partidului, dar voi ridica aceasta chestiune chiar lunea viitoare. Eu pot sa va spun ca dintre romanii din grupul PPE – Partidul Popular European, unde sunt cei din PDL si UDMR, atunci cand s-a votat in 2010 acea rezolutie a Parlamentului European care cerea interzicerea exploatarilor cu cianuri, imi amintesc ca eu si domnul Laszlo Tokes am votat pentru rezolutie, deci impotriva exploatarilor cu cianuri. Romanii din celelate grupuri politice cred ca au fost impartiti.
RC: Care este abordarea la nivel european cu privire la utilizarea cianurilor in minerit?
MM: Exista Rezolutia din mai 2010 a Parlamentului European care cere Comisiei Europene sa interzica folosirea cianurilor in exploatarile miniere, iar acesteia i-a urmat o declaratie a comisarului european pentru Mediu, din iunie 2010, care spune ca, in principiu, Comisia Europeana nu planifica o interdictie generala a folosirii cianurilor, dar consider ca aceasta declaratie, destul de nuantata, nu poate fi utilizata in aceasta poveste cu Rosia Montana. Comisarul invoca de pilda argumentul potrivit caruia o interdictie generala a folosirii cianurilor in minerit ar presupune, citez, “inchiderea minelor existente care opereaza in conditii de siguranta”. Ori acum, la Rosia Montana nu exista o mina care opereaza cu cianuri in conditii de siguranta. Nu, acum abia, vor unii sa promoveze acest proiect, ori asta este cu totul altceva. La noi nu se pune problema inchiderii unei mine care functioneaza in conditii de siguranta. Este oricum discutabil ce inseamna conditii de siguranta. Nu vad un temei, in legislatia europeana pentru aceasta decizie.

Targul “bani contra decizii” este pierzator pentru Romania
RC: Din explicatiile date de oficialii ministerului, cum ar fi seful Directiei Patrimoniu, Mircea Angelescu, sau chiar ministrul Culturii, Kelemen Hunor, reiese ca s-a optat pentru descarcarea arheologica intrucat asa se va obtine o suma de bani, 140 de milioane de euro, de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), din care jumatate va fi folosita in “salvarea” patrimoniului arheologic de acolo. Cel putin la prima vedere, pare un fel de targ de genul “bani contra decizii”. Cum vi se pare o astfel de abordare?
MM: Nu este corecta. Este un targ ilegal, oricum pierzator pentru Romania, ca sa nu mai vorbesc de sumele de bani, care sunt ridicole in raport cu miza despre care vorbim si cat va costa dupa aceea repararea a ceea ce se va strica in domeniul mediului prin acest proiect. Sa ne gandim nu la chestiuni abstracte, ci la viata oamenilor, la calitatea apei, pentru ca stim ca cianurile se infiltreaza prin sol si afecteaza calitatea apei.
Nu este valid argumentul care se refera la suma de bani oferita de RMGC. Compania,  dupa cum vedem, investeste de ani de zile enorm in campanii de publicitate. Poate ca ar trebui sa vedem cat a investit si de ce face acest efort financiar pentru ca, va dati seama, castigul pe care il planifica este mult-mult mai mare decat cheltuielile  pe care le face, iar pierderea, in domeniul mediului, in Romania, ar fi imensa.
Din cate stiu si din diverse discutii – trebuie verificat – la un proiect asemanator care s-a facut in Canada, se plateste astazi mult mai mult, circa un miliard de dolari pe an, pentru a mentine solul inghetat pe o anumita adancime si pe o anumita raza pentru a impiedica scurgerea si infiltrarea cianurilor. Este bine sa verificam aceste lucruri si, practic, inainte de orice verificare reala, nu trebuie continuate procedurile, iar opinia publica nu mai trebuie sa fie pacalita, pentru ca, in opinia mea, asistam la pacalirea opiniei publice.

Nici un argument nu poate justifica o nenorocire care s-ar aduce mediului
Doresc sa mai spun ceva referitor la locurile de munca, pentru ca exista o campanie publicitara agresiva in opjnia mea, am vazut citeva clipuri melodramatice, platite evident de companie, din domenii sensibile cum sunt locurile de munca sau scoala copiilor. Lumea trebuie sa stie ca aici vorbim de un numar redus de locuri de munca si pe o perioada limitata de timp, dar asta nu poate justifica nenorocirea care s-ar intampla cu mediul, incepind de la apa, iar lumea trebuie sa inteleaga pericolele pe care le-ar aduce acest proiect. In aceasta logica si in lipsa unei informari complete a opiniei publice, ne putem trezi cu argumentul ca prin infiintarea unui lagar o sa cream locuri munca; vreau sa spun ca acest argument in sine nu poate justifica orice. Consider ca argumentul locurilor de munca incearca sa evite dezbaterea serioasa, cit ne-ar costa cu adevarat acest proiect.  Poate ca e vara si unii profita…

Niciun comentariu: