http://www.biziday.ro/?p=298
Roşia Montană în pericol de dizolvare
Posted on January 27th, 2010 by Ionut
de Romana Puiuleţ
În timp ce proiectul de minerit de la Roşia Montană naşte pasiuni sau adversităţi, care ajung până în Parlamentul European (vezi contrele dintre penelistele Renate Weber şi Adina Vălean), chestiuni juridice ceva mai neobişnuite pun în pericol investiţia. Un pericol atât de mare că aproape rimează cu dizolvarea societăţii. Registrul Comerţului a respins cererea depusă de Roşia Montană Gold Corporation de a înregistra majorarea de capital, pe care a făcut-o în data de 16 octombrie. Am mai vorbit despre asta într-o altă postare. Şi, ştiu. Ştiu că pare complicat. O să insist însă pentru că am pus mâna pe nişte documente. Şi cred că “scăparea” avocăţească poate fi mană cerească pentru orice duşman al proiectului. Citind documentele am ajuns la concluzia că, în acest moment, un avocat abil ar putea să transforme afacerea Roşia Montană într-o amintire.
Judecătorul de la Registrul Comerţului s-a uitat probabil cruciş şi el când a văzut în acte că nici Gabriel Resources nu mai e firma din Canada ci un vehicul financiar din Jersey, de la care s-a împrumutat Gabriel. Iar împrumutaţii, care ar fi trebuit să vină cu bani la majorarea de capital, au luat bani nu de la noul acţionar ci de la vechiul. După ce s-a uitat cruciş, Judecătorul din Alba a respins majorarea, ceea ce pune într-o situaţie delicată întregul proiect. Pentru că Roşia Montană Gold Corporation ajunsese în pragul dizolvării, din cauza diminuării activului net. Când valoarea proprietăţilor unei firme este mai mică decât valoarea datoriilor ei, încep problemele. Datoriile, în valoare de 1,14 miliarde de lei din 2008, erau mai mari decît activele societăţii, adică 935 de milioane de lei.
Aşa că Gabriel Resources a decis să salveze compania din România de la dizolvare aducând alţi bani de acasă. Era nevoie de cel puţin 597 de milioane de lei. Pentru că statul deţine 19,3% din acţiuni, a fost obligat să vină şi el cu aport în numerar. Pentru că societatea de stat, Minvest Deva nu avea banii, 115 milioane de lei, a acceptat un împrumut chiar de la investitorul privat, adică de la Gabriel Resources. Neobişnuit, am mai zis asta. Dar e doar începutul ciudăţeniilor.
Gabriel Resources Limited a făcut la fel şi s-a împrumutat de la compania mamă din Canada, fără să aducă prea multe documente lămuritoare. Asta i-a şi derutat pe judecătorii de la Alba, care au vrut să ştie clar şi transparent de unde vin banii, pentru ce şi pentru cine. Aşa că au decis că nu opereze nimic. Compania mai avea o şansă pentru ca majorarea de capital să fie înregistrată, şi anume recursul, care trebuia depus în termen de 15 zile. Termenul a fost depăşit dar recursul nu a fost înregistrat. A venit doar o altă cerere pentru operarea majorării capitalului social, depusă tot după expirarea termenului. În aceste condiţii, Societatea Comercială Roşia Montană Gold Corporation a depăşit data limită pînă la care putea să îşi rezolve problema legată de finanţarea societăţii.
Legea societăţilor comerciale spune că din momentul ce o companie îşi declară starea de dizolvare este obligată să rezolve problema pînă la finalul anului următor. Iar “sfîrşitul anului următor” a fost 31 decembrie 2009. Iar în acest moment orice creditor, orice acţionar sau chiar judecătorul sindic pot să ceară dizolvarea RMGC. Am încercat azi să iau o declaraţie şi de la RMGC dar nu am reuşit. Au spus că trebuie să trimită solicitarea mea în Canada , la vehicul probabil, nu ştiu exact. Dar bag de seamă că e tristă situaţia.
* Share/Bookmark
Filed under: ROMANA
« Regele a ieşit la arat Cutremurul, petrolul şi americanii »
16 Responses to “Roşia Montană în pericol de dizolvare”
1.
Christiansen, on January 27th, 2010 at 20:33 Said:
Ar fi prea frumos sa se dizolve RMGC :smile: Eu am fost impotriva proiectului asta de la inceput, dar nu ma asteptam sa se finalizeze atat de simplu
2.
vali, on January 27th, 2010 at 21:16 Said:
Pai daca se dizolva ei, vin altii. Probabil rusi.
3.
Moise Guran, on January 27th, 2010 at 21:51 Said:
Romana e din Alba. Si probabil e mandra de judecatorul ei. Deocamdata nimeni nu a cerut dizolvarea RMGC si probabil acest lucru nici nu se va intampla. Rabdare si tutun, atat va spun. Feelingul imi spune ca muntii aia vor scapa pana la urma.
4.
romana, on January 27th, 2010 at 21:52 Said:
Va imaginati ce e in dosarul ala daca judecatorul sindic a respins cererea de inregistrare a majorarii de capital. Se intampla extrem de rar si numai la firme de trei lei. Nu la mega proiecte supergirate de Guvernul unei tari. De asta toata povestea este extrem de socanta.
5.
Codruta, on January 27th, 2010 at 22:37 Said:
Ideea e ca unu’ ca Vi(n)deanu baga proiecte proaste ale unor firme de 2 bani, in Programul de Guvernare – si ca Base il gireaza, incercand (impotriva oricarui bun-simtz) sa-l… discute in CSAT!!!
Parca il si VAD pe Marele Specialist Oprea, dandu-si doct cu parerea despre “dezvoltarea sustenabila” samd… :P
6.
Tzipi, on January 28th, 2010 at 04:03 Said:
Dar pana la urma, de ce nua dopta o lege impotriva cianurii, si scapa de canadieni rapid.
Cert este ca, Canada din asta traieste : din exploatarea resurselor naturale ale altor tari si din exploatarea imigrantilor .
7.
Christiansen, on January 28th, 2010 at 06:45 Said:
Corect! Ungurii au trecut prin Parlament o lege impotriva exploatarii aurului dupa metoda asta paguboasa. La noi, doi parlamentari au avut o initiativa care nu a prins. De ce?
8.
Axante, on January 28th, 2010 at 07:41 Said:
Materialul asta ar merita Oscarul de Mediu. Codruta, Alburnus l-ati citit? Nu a cerut nimeni dizolvarea? Pai hai sa o cerem noi.
Sunt mandru de tine Romana.
9.
RMGC in pericol de dizolvare | ecoreporter.ro, on January 28th, 2010 at 09:01 Said:
[...] În timp ce proiectul de minerit de la Roşia Montană naşte pasiuni sau adversităţi, care ajung până în Parlamentul European (vezi contrele dintre penelistele Renate Weber şi Adina Vălean), chestiuni juridice ceva mai neobişnuite pun în pericol investiţia. Un pericol atât de mare că aproape rimează cu dizolvarea societăţii. Registrul Comerţului a respins cererea depusă de Roşia Montană Gold Corporation de a înregistra majorarea de capital, pe care a făcut-o în data de 16 octombrie. Am mai vorbit despre asta într-o altă postare. Şi, ştiu. Ştiu că pare complicat. O să insist însă pentru că am pus mâna pe nişte documente. Şi cred că “scăparea” avocăţească poate fi mană cerească pentru orice duşman al proiectului. Citind documentele am ajuns la concluzia că, în acest moment, un avocat abil ar putea să transforme afacerea Roşia Montană într-o amintire. citeste mai departe aici>> [...]
10.
ecoreporter, on January 28th, 2010 at 09:10 Said:
mi-am permis sa repostez articolul dvs. pe
http://www.ecoreporter.ro/?p=117 si pe
http://jurnaldesighisoara.wordpress.com/2010/01/28/rmgc-in-pericol-de-dizolvare/
…cu indicarea sursei, desigur!
am sa-l recomand si cititorilor altor bloguri!
cu stima
hans hedrich
ecoreporter
11.
renderman, on January 28th, 2010 at 09:35 Said:
Trecand peste chichitele legale, mi se pare interesant cum toata lumea “uita” ca Gabriel Resources nu e o asa-zisa companie respectabila, cu traditie, ci o firmulita cu sediul intr-un paradis fiscal (insulele Jersey), infiintata de “afaceristul” de origini mioritice Frank Timis special pentru a inhata aurul din Apuseni, cu complicitatea autoritatilor locale si ajutorul altui afacerist local, Ovidiu Tender.
”
……………………………………
Timis se prezenta ca investitor al societatii Gabriele Resources Ltd., inregistrata in gradina Edenului din St.
Helier, capitala raiului fiscal al insulei Jersey, din arhipelagul paradisiac Channel Islands, care se scalda ca nesimtitul in apele internationale, la doi pasi de coastele Normandiei.
…………………………………
Tender ii va asigura spatele lui Timis, pentru orice eventualitate, prin relatiile lui privilegiate din zona sistemului sigurantei nationale, iar in contrapartida il va ruga pe Timis sa-i bage oamenii din grupul Tender SA in consiliul de administratie al societatii Gabriele Resources Ltd. |n cele din urma, Tender s-a bagat personal in consiliu, ca presedinte.
……………………………………
”
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1231554-frank-timis-inhatat-aurul-din-apuseni-printr-caruta-falsuri-iar-tariceanu-inchis-ochii.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Timi%C5%9F
12.
Moise Guran, on January 28th, 2010 at 10:53 Said:
E discutabil daca un ONG care iubeste pur si simplu natura poate cere sau nu dizolvarea unei firme pentru ca nu si-a majorat capitalul. Eu, in acest caz, prin oricine are interes direct inteleg un creditor. E posibil sa ma insel.
13.
romana, on January 28th, 2010 at 11:06 Said:
“In cazul neintrunirii adunarii generale extraordinare in conformitate cu alin. (1) sau daca adunarea generala extraordinara nu a putut delibera valabil nici in a doua convocare, orice persoana interesata se poate adresa instantei pentru a cere dizolvarea societatii.”. Asta spune legea societăţilor comerciale-”orice persoană interesată.” Cititi astazi si http://www.bursa.ro
14.
adriana, on January 28th, 2010 at 12:08 Said:
asta ar putea insemna ca videanu,pdl vor o bucata mai mare din tot cascavalul. frank timis deja este prea mic,un rechin de acvariu. el a dat spaga a uns partidele acum 4,5,7 ani,erau alti bani atunci,cu 100k de euro cumparai juma de parlament. se va face dar cu altcineva,mult mai bazat,iar statul probabil ca nu va lua chiar nimic. ordinul de marime al noilor spagi este dat de contraactul cu autostrada comarnic brasov. discutam de miliarde
15.
odojak, on January 28th, 2010 at 15:22 Said:
Dragă Moise, eu nu cred că munții vor scăpa. Constrângerile legale nu sperie pe niciunul dintre grangurii pedeliști. Au pus mâna pe țara asta. E a lor! Iar dacă Videanu a spus că da, atunci așa va fi. Am convingerea că ceea ce este mai rău, oricât de neverosimil, se va întâmpla. Noi vom lătra de pe margine iar răspunsul va fi cel al lui Berceanu în fața probelor care arătau clar că EBA a fost votată eurodeputat cu ordin de la centru – Așa, și?
Mi-ar plăcea să mă contrazică Romana…
16.
romana, on January 28th, 2010 at 15:43 Said:
odojac, eu inca mai traiesc cu speranta. De asta mai lupt pentru adevar prin materialele mele. Am sustinut de la inceput (de cand a iesit Videanu cu declaratiile alea) ca proiectul asta nu este doar la mana politicienilor. In cazul asta, nu numai ei decid. Decide instanta. Si astazi cred in ea. Asa mi-a venit. :) Acum intregul proiect este la mana instantei. Nu le mai apartine. Mai mult decat niciodata. Si din cate vad eu sunt saraci lipiti. Videanu nu are nevoie de niste baieti fara bani acolo, nu? Cine mai cotizeaza?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu