Despăgubiri pentru teroarea comunistă
Mălin Bot
Vineri, 22 Februarie 2008
Statul român trebuie să plătească despăgubiri totale de o jumătate de milion de euro unui grup de persoane care au avut de suferit de pe urma regimului comunist. Sentinţa irevocabilă dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reprezintă un record în România în privinţa sumelor acordate ca plată a daunelor.
„Să-şi ceară scuze!“
Litigiul finalizat anul acesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Secţia Civilă, a fost declanşat în martie 2003, când un grup de aproape 120 de persoane, foşti deţinuţi politic şi urmaşi ai victimelor regimului totalitar comunist au declanşat o acţiune civilă la Judecă toria Sectorului 1 Bucureşti. Ulterior, la iniţiativă s-au alăturat peste 150 de persoane din Timişoara, membri ai asociaţiilor foştilor deţinuţi politic.
Mulţi dintre ei nu se regăsesc însă în lista celor care trebuie să încaseze bani în urma sentinţei Înaltei Curţi de Casa- ţie şi Justiţie fie pentru că au decedat până la soluţionarea litigiului, fie din alte motive ce ţin de proceduri judiciare. Din această cauză, Lucian Orăşel, iniţiatorul procesului, se va întâlni mâine, la Timişoara, cu celelalte persoane implicate în proces. „Am să vă pun la dispoziţie documentele din dosar“, le-a promis el timişorenilor.
În prima fază a procesului, au fost date în judecată instituţii importante ale statului: preşedinţie, Camera Deputaţ ilor, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii. De asemenea, a fost dat în judecată, ca persoană, Ion Iliescu, preşedintele de atunci al României.
„Solicităm (...) să se constate holocaustul comunist cu privire la un întreg segment de populaţie în perioada 1944-1989, pe teritoriul României şi continuarea sistemului care a creat acest holocaust până în anul 2003, cu toate aspectele implicate în holocaust, să se dispună obligarea pârâţilor să-şi ceară scuze public faţă de toate acele persoane care au fost supuse holocaustului, cât şi faţă de urmaşii acestora“, se arată în cererea de chemare în judecată.
„S-a condamnat holocaustul comunist“
Dosarul a ajuns la ICCJ după ce a fost atacată o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, care judecase dosarul în 2007. „Curtea de Apel a admis acţiunea noastră şi a dispus plata a 250.000 de euro daune. S-a condamnat prin acea decizie holocaustul comunist, aşa cum am cerut noi. Însă am promovat recurs pentru că am considerat valoarea daunelor ca fiind prea mică“, explică Lucian Orăşel, cel care a avut iniţiativa procesului şi care a promovat recursul.
Iar judecătorii ICCJ au răspuns prompt, modificând, în parte, decizia Curţii de Apel, în sensul că au admis recursul declarat de Lucian Orăşel, „obligând pe pârât la plata a 500.000 de euro“, se arată în decizia civilă emisă de instanţă. Daunele ar urma să fie plătite prin intermediul Ministerului de Finanţe, care n-a făcut nicio declaraţie până la închiderea ediţiei.
Iniţiatorul acţiunii, Lucian Orăşel, a stat timp de opt ani în închisorile comuniste. După ce a fost eliberat, a emigrat în SUA, unde a trăit 22 de ani. Tatăl lui Orăşelu a decedat într-o închisoare comunistă.
Sumă fără precedent
„Suma este fără precedent în practica judiciară a ultimilor 15 ani, pe care o cunosc“, declară avocatul timişorean Florin Kovacs. Conform avocatului, dacă daunele nu vor fi plătite, conturile Ministerului Finanţelor ar putea fi executate silit prin intermediul unui executor judecătoresc.
Oricum, spune Kovacs, oligarea statului la plata unor sume consistente este de bun augur. „Numai aşa poate fi obligat să-şi schimbe în viitor atitudinea în litigiile cu simplii cetăţeni“, ne-a spus avocatul timişorean.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu