luni, 25 ianuarie 2010

George Roncea. Vantul falimentului zguduie din temelii “imperiul media” al lui Vintu

Vantul falimentului zguduie din temelii “imperiul media” al lui Vintu
Scris de George Roncea

Vantul falimentului zguduie din temelii “imperiul media” al lui Vintu Imprimare
Scris de George Roncea
Anul 2010 a debutat in forta prin declarararea oficiala a decesului unui numar de patru publicatii din portofoliul “mogulului” de carton Sorin Ovidiu Vintu. Patru ziare au disparut de pe piata: Cotidianul, Business Standard, Ziua si Gardianul. Doua dintre aceste publicatii, Cotidianul si Ziua, erau branduri consacrate cu peste un deceniu jumatate de prezenta pe piata. Tot ce este insa atins de gheara lui Vintu se usuca. Inca din data de 7 decembrie, din aceeasi zi in care SOV era dat in consemn la frontiera, proprietarul trustului Realitatea-Catavencu a anuntat ca renunta la divizia de print, la ziarele Cotidianul, Business Standard, ZIUA si Gardianul si ca se va retrage in afacerile on-line. De asemenea a anuntat ca se cauta cumparator pentru agentia News-In, iar pentru Realitatea TV si Money Channel se cauta parteneri pentru pachetul majoritar.

Momentul a avut semnificatia sa deoarece lui Vantu i s-a deschis dosar de urmarire de catre procurori in cazul fugii din tara a locotenentului sau de la Gelsor, Nicolae Popa, “exfiltrat” din Romania in urma cu noua ani, de ofiterul SRI Victor Veliscu, mana dreapta a lui Radu Timofte, cel care i-a tinut de sase lui Vintu la prabusirea Fondului National de Investitii (FNI). Dupa fuga sa, Popa a fost condamnat, in iunie 2009, pe post de tap ispasitor, in dosarul FNI, la 15 ani de inchisoare. Anii pe care ar trebui sa-i incaseze Vintu. Ca vechi puscarias, Vintu stie ce poate face celula rece de la Jilava, chiar si dintr-un vechi si minunat prieten, ca Nicolae Popa, care ar putea sa inceapa sa ciripeasca pe seama sa, drept care a inceput sa-si pregateasca bulendrele pentru o situatie pe care nu o anticipase, atunci cand si-a tras Trust de presa pentru a-si proteja spatele.

Daca ar fi iesit Geoana presedinte, trampa i-ar fi reusit mai mult ca sigur. Acum, pentru Basescu Vintu nu mai are la dispozitie decat solutia Kenedy. Daca e tare in bulan, ceea ce nu prea cred. Degaba a tras din toate pozitiile in Basescu, degeaba a pritocit cu Patriciu inregistrari trucate, degeba i-a facut masaj pe la spate lui Geoana, la piscina sa din strada Paris, degeaba a trasnformat aproape o mie de ziaristi in caini turbati agatati cu dintii stirbi de picioarele marinarului, intr-una dintre cele mai salbatice campanii de demolare initiate in ultimii 20 de ani la adresa unui om politic. Cu tot cu Antonescu, Vadim, Becali, unguri, minoritati, pesedisti, peremisti, voiculesti, cu tot cu dinozaurii serviciilor si cu pradatorii din servicile rusesti,Vintu nu a izbandit sa-l doboare pe Basescu, sa-l puna pe Geoana, ca apoi in 24 de ore acesta sa schimbe procurorul general si sa faca disparuta orice proba si/sau martor din dosarul FNI.

Anul acesta pe Vintu il asteapta procurorii sa dea cu subsemnatul, alaturi de Nicole Popa, interpusul sau in tunul FNI.
Presa si trompetele de pripas nu-i mai folosesc ci poate doar scutul lui Dark Vader sau un instrument de teleportare in Tanzania (pigmeii nu au tratat de extradare cu Romania ). Firesc, instrumentele inutile acum, publicatiile devenite maculatura, nu-si mai au rostul.

Pe langa falimentul acestor publicatii din aria Trustului Realitatea – Catavencu conglomeratul media patronat de Vintu se confrunta cu mai multe cereri de insolventa, din partea unor companii ca Societatea R (editorul Romania Libera), Attica Media (editorul Playboy, InStyle) sau Editura Univers. Tot imperiul lui Vantu se destrama – de la Newsin, pus la vanzare, la revistele Tabu Aventuri la Pescuit si SuperBebe vandute catre directori. Nici Monky Ceanal nu se simte prea bine.

Procedurile de insolventa si raspunderea administrativa ce priveste Trustul Realitatea – Catavencu cad in carca unor personaje de paie instalate de Vintu, care dupa ce a incasat profitul arunca acum raspunderile in carca administratorilor, exact cum a procedat si la tzepele FNI, FNA, BRS, BID etc. In trustul media controlat de Sorin Ovidiu Vantu, prin firma cipriota Bluelink Comunicazione Limited, sindicalistul Liviu Luca este presedinte al Consiliului de Administratie. In CA se afla si alti lideri sindicali: Matei Bratianu si Dumitru Costin de la Blocul National Sindical, Marius - Grigore Petcu (finul lui Miron Mitrea) de la CNSLR Fratia, Ion Popescu - Confederatia Meridian, Iacob Baciu - Confederatia Sindicatelor Democrate. Sindicalisti cu ghiotura, la pachet, alaturi de ciudati cetateni moldoveni cu nume predestinate parca, de tipul Vitalie Dobanda. Interfata a fost insa asigurata de “jurnalisti” mai mult sau mai putin fraieri.

Sinucidere asistata

La Gardianul“ raspunderea cade in sarcina lui Alecu Racoviceanu, unic administrator. La Cotidianul“ raspunderea cade in sarcina administratorului Mihnea Vasiliu, fost ziarist care a debutat de altfel la acest ziar pe vremea lui Ratiu. Amara sarcina sa devii groparul publicatiei la care ai debutat. La „Ziua“ raspunderea ii revine lui Mihai Pilsu, unic administrator, un ziarist mai putin cunoscut pentru penita sa cat pentru seria de incredibile tampenii debitate la prohodul ziarului. Monumentala este elucubratia sa de varf – “Vantu n-are nici o legatura cu Ziua” - dar recunoaste totusi ca Ziua apartine PSV, uitand insa sa precizeze ca actionar la PSV este un celebru deja offshore din Cipru, Elbahold, iar in spatele Elbahold apare un cetatean moldovean si tot Elbahold detine si Insomar, unde sef e fostul partener de afaceri al lui Vintu, Gheorghe Teodorescu, adica GEL din Gelsor, Gelsor din spatele FNI, combinatia prin care au fost jefuiti 350 000 de romani. Fara nici o legatura cu Vintu, desigur...

Printre beneficiarii indirecti ai jafului s-a aflat si Mihai Palsu, ziarist cica pe social, scriitor adica despre drama vietii de zi cu zi a amaratilor jefuiti de cei ca Vintu, cel fara legatura cu niciun ziar si niciun ziarist, dar care a reusit totusi sa ingroape branduri de prestigiu care au fost candva tribune de lupta cu gasca lui Ion Iliescu, mentorul lui Sorin Ovidiu Vintu. Coincidenta sau nu, aceste publicatii au murit tocmai datorita faptului ca s-au aliniat frontului politic manevrat de Iliescu, in beneficiul lui Mircea Geoana respectiv impotriva lui Traian Basescu. Ajunge o maciuca sa sfarami un car de oale, este o vorba din batrani care se potriveste situatiei actuale. Publicul n-a ingitit transformarea unor publicatii devenite goarne ale Coalitiei anti Basescu, dupa ce mai bine de un deceniu si-au cladit autoritatea si brandul pe baricada luptei cu “carpa kaghebista”.

Ca jurnalist este greu sa scrii degajat despre disparitia unor ziare la care ai scris candva, despre situatia unor fosti colegi iar pretentia unei “analize obiective” invocand datele de management, cifrele de vanzari, audienta etc este evident una deplasata. Personal eu cred ca aceste publicatii au disparut in principal datorita imposturii practicate, din motive legate de etica muncii si de lipsa acuta de profesionalism jurnalistic. Ziarele ca si bancile functioneaza alimentandu-se din creditul marcii si credibilitatea celor care scriu. Cand lumea isi retrage creditul, atat ziarele cat si bancile falimenteaza. Acum peste zece ani, pe vremea cand am scris si eu la Ziua si apoi la Cotidianul, aceste ziare insemnau ceva, aveau influenta iar articolele publicate produceau efecte. Efecte foarte serioase – eu de exemplu atat de tare am suparat niste domni din servicii pentru ca scriam, din Belgradul bombardat de americani, cata bataie la cur dau sarbii aliantei militare a NATO, incat Sorin Rosca Stanescu, isteric, mi-a trecut litera I, sanctiune severa pe vremea lui Ceausescu, in cartea de munca, la desfacerea contractului, impusa de prietenii/sefii sai din servicii.

Mi-a reprosat chiar ca as fi ajuns sluga lui Milosevici, ceea ce i-a deconcertat la maximum pe sarbii care ascultau telefoanele si care erau convinsi ca sunt spionul serviciilor militare romanesti. Uneori sa faci presa este atat de amuzant incat merita toate mizeriile incasate. Devine mai putin amuzant cand ramai pe drumuri, ceea ce mie mi s-a intamplat deseori, pentru ca nu mi-am tinut ciocul si nu am pupat in dos onor conducerea. Colegii mei ajunsi acum pe drumuri, cateva sute am impresia, se afla intr-o situatie ingrata, pe care am experimentat-o pana la acru. Ar fi avut probabil alta soarta daca s-ar fi luptat oleaca cu sefii servili pusi de Vintu, daca ar fi respins aberanta linie politica impusa de sus, daca ar fi aratat putina demnitate si curaj pana acum. Macar nu ar mai fi ajuns in strada in genunchi. In fine, fiecare cum isi asterne si fiecarui cat i se cuvine.

Exista insa acum din fericire internetul si orice ziarist cu condei si putina iscusinta isi poate face un blog sau un site, iar daca are destui vizitatori – poate obtine si bani datorita accesarilor. Exista exemplul lui Tiberiu Lovin, ziarist dat afara abuziv ca si fratele meu, ca si mine, ca si cativa alti ziaristi care au calcat pe bombeu patronatul pe la publicatiile la care au lucrat in trecut. Luptator ca fire, boxer de nivel national chiar, Lovin a infruntat vitregia aruncatului in strada, si-a facut un PFA, a pus de un site - Reporter Virtual - care ii aduce acum mai multi bani decat in perioada cand trebuia sa ponteze la ziar. Are avantajul deplin, fata de orice alta circumstanta anterioara, ca poate comenta suveran orice. Nu pot sa nu il citez acum deoarece el este primul care a reusit sa obtina – atat de la Palsu cat si de la Racoviceanu, declaratii pe marginea falimentului publicatiilor conduse spre groapa de gunoi.

Postarea sa recenta (www.reportervirtual.ro/2010/01/responsabilitatea-unor-nesimtiti.html) acopera aproape in intregime tot ce as fi avut de spus si eu si mi se pare totodata unul dintre cele mai amare comentarii cu privire la situatia actuala a presei din cate am citit in ultimele zile.

Responsabilitatea unor nesimtiti

“Sute de salariati vor fi someri, in timp ce cei care i-a condus la pierzanie raman ca niste sculpturi sa priveasca rece dezastru. Pana azi, niciun sef nu a spus ca-si asuma responsabilitatea. Azi insa s-a produs un semi-miracol: Mihai Palsu, directorul general de la Ziua, a scris ca-si asuma intreaga “responsabilitate morala” pentru tot ce s-a intamplat in grupul de presa condus de el. Cititorii si ziaristii au parcurs mesajul sefului fara sa le tresara niciun neuron sau nu si-au aratat interesul de a formula o intrebare legitima? “Ce inseamna ca-ti asumi intreaga responsibilitate, domnule Palsu?“. Am facut-o eu, pentru ca-mi imaginam ca-si va impusca macar o pereche de palme pentru prostiile pe care le-a facut in perioada de directorat. Vreti sa stiti raspunsul?

Prima reactie a fost imbecila

“Cu tine nu vorbesc ca scrii prostii sau asa cum vrei tu”, mi-a spus de la inceput, aceeasi placa veche ca-n cazul celorlalti sefi si sefuleti din presa care-s suparati ca nu tremur in fata lor asa cum spera sa o faca subalternii lor. Evident ca la acest raspuns i-as fi tras doua palme. Mai… geniule, nu eu am ingropat un ziar prin incompetenta mea, ci tu. La fel cum a facut si Nistorescu. Nu eu sunt vinovat ca nu stiti sa conduceti o afacere, ci voi, niste slugi importante care fac pantofii mogulilor mai mari sau mai mici. Eu doar scriu despre tampeniile voastre. Nu l-am umplut de sange insa. Discutia a continuat pe acelasi ton civilizat cu care vorbesc cu toata lumea si l-am convins pe marele sef sa-mi zica mai clar ce inseamna ca-si asuma responsabilitatea aia. Se sinucide, isi da demisia, va incerca sa-i santajeze pe actionari sa nu inchida sandramaua? “Exact ce am scris. Dar tu stii ce inseamna sa dai lefurile luna de luna la 210 oameni?”, m-a intrebat distinsul gropar. Nu, nu stiu. N-am avut ocazia sa ma milogesc pentru lefurile angajatilor la actionari doar pentru ca mi-am dovedit incompetenta. Eu doar am muncit 17 ani pentru a le face ceafa groasa acestor figuranti care vor intra in istoria presei asa cum merita: ca niste bisnitari de constiinte, ca niste traficanti de influenta, ca niste parveniti, ca niste jurnalisti slabi care au produs in intreaga “cariera” mizerii demne de ars intr-un tomberon ecologic.

Sefii au fost dobitoci

Acesti sefi de mucava nu stiu ce inseamna responsabilitatea. 90% dintre ei conduc insa presa, daca nu chiar mai mult. 90% se bucura cand primesc leafa, eventual masina de serviciu si bonusuri. 90% nu sunt constienti ca atunci cand esti mare sef esti responsabil pentru subordonatii tai. Sa le dai leafa, sa ai grija sa nu faca prostii, sa-ti aduca marfa de calitate, sa coordonezi ziarul in asa fel incat sa nu ajungi lunar la actionari cu caciula-n mana ca iar n-ai profit etc. Tu trebuie sa ai grija de ei. Viata lor sta in mainile tale. Acum cateva sute de oameni au ramas pe drumuri cu credite, cu copii, cu familii in pragul disperarii. Niciun big boss nu-si asuma responsabilitatea. Nesimtit pana la capat, Nistorescu a anuntat ca si-a dat demisia. Nu si-a dat-o. I-a expirat contractul. Palsu sustine ca isi asuma… ceva moral, dar ramane cu teschereaua plina si sa conduca vai mama lui de ziar, despre care el spune senin ca Ziua a fost un ziar decent. Poate candva. Despre santajele lui SRS cu ziarul asta s-a scris. Nu s-a scris decat putin, dar are o imagine de gazeta foarte “decenta”. Si nu este vina ziaristilor, ci a sefilor. Sefi care nu vor sa recunoasca limpede ca au fost dobitoci si ca au dreptate cei care le zic sa se duca dracului cat mai departe de aceasta breasla.
Stiti de ce nu-si asuma responsabilitatea acesti sefi incompetenti? Pentru ca nu respecta nimic: nici meseria, nici legislatia, nici oamenii. Isi respecta propria leafa, masina, casa, avantajele. Priviti in jur. In toata presa se intampla acelasi fenomen. In general, sefii isi privesc subalternii ca pe niste sclavi, nu ca pe benzina fara de care ar ramane in drum in masina lor luxoasa, cumparata pe munca negrisorilor de pe plantatie. Negrisori care si ei poarta o vina. Dar despre ea altadata...”



Comentarii (54)

RSS comments
1. 06-01-2010 22:48
MULTE TAXE RECUPERAM
DA!!!!!!!!!!! desfiintam tot si tinem multe ghisee sa platim taxe facilitam la cetatean acesul sa asi lase banul, totii care freaca buha ai tinem . dam la politie si judecatorii unde iese banul facilitati restul sa moara RESTUL ca la criza smenarii asi fac buzunare mari
Un guvern prefacut si asta ....Trebuie recuperate Impriumutul de la FMI si banii furati de MOGULII Alta adiversiune si manipulare pentru prostii
Dar nu tine fenta Dar profesorii incompetentii si inutili trebuie sa plece
Daca au zis ca nu intereseaza de copii de buzunar le pasa
CAT MAI MULTE TAXE si impozit pe apartamente inchiriate si confiscate averile de la Mogulii
Scris de roman
2. 06-01-2010 22:56
VANTU CRETIN
Ce tare se credea mogulul spiculator cand dadea declaratii referitoare la conducerea politica a ultimilor cinci ani pe care o caracteriza el drept"cretina".Nu-mi place sa ma bucur de necazul altuia dar cand vezi niste tampi rusofili precum Vantu sau Patriciu cum se dau ei grande de Spania cand sug trabucul pe care-l tin infipt in dinti nu poti sa nu te gandesti ca merita si javrele astea o lectie.
Vine el februarie si daca Patriciu nu dispare ca asinul in lan o sa fie adus cu mandat in fata procurorilor si iar o sa-i pise ochii bazedovici de baragladina.Mai apoi il asteapta plata datoriei de 600milioane $ in acest an de castrare a grosteilor.
Scris de ERODATUL
3. 06-01-2010 23:11
DIN PUTUL GANDIRII...
In Romania ne confruntam cu personaje ca Vantu pentru ca aici, "Mama prostilor si a escrocilor e mereu gravida". :upset :grin :zzz Alte proverbe haioase in care se vor regasi cei carora ar trebui sa le facem vant: PROVERBE HAIOASE
Scris de Andrei
4. 06-01-2010 23:36
VANTU NU FUMEAZA |SUGE
VVANTU ESTE UN AVORTON EL SUGE TOT TIMPUL DE LA ILIESCU ,GIOANA ,PATRICIU ,VOICULESCU,ANTONESCU, SI ALTI RATATI SEXUAL.INTR-O TARA NORMALA [IRAN,,,]ACESTIA AR FI FOST EXECUTATI!ANALIZATI PE RAND BIOGRAFIA LOR SECRETA.NU UITATI DE VADIM,PAUNESCU,DINESCU ,CONSTATINESCU,NISTORESCU ,ALINA MUNGIU,FIREA ,DUMITRESCU ,CIUTACU,... ACESTI RATATI SUNT FOARTE UNITI,PT CA DUMNEZEU I-A BLESTEMAT ODATA!!!!!!!
Scris de NASTURICA
5. 07-01-2010 00:51
"Ziaristii" lui Vintu nu stiau ce patr
Afacerile necurate ale lui Sorin Ovidiu Vantu au inceput cu vechile certificate de proprietate, reintroduse in circuit cu sprijinul PDSR.

Gelsor a deturnat de la FNI aproape o suta de milioane de dolari.

Cheia banilor FNI trebuie cautata la banca lui Vacaroiu. Grupul Vantu a luat de la FNI cat o transa de la FMI. Vantu a detinut la societatea de Valori Mobiliare Gelsor SA 75.406.260 actiuni (81,8% din capitalul social).

Aceste actiuni le-a cesionat in 17 decembrie 1999 fondului de investitii Gelsor, al carui presedinte era Vlad Soare, primind in schimb 450 miliarde lei. Milioanele date de BANCOREX si Banca Agricola pe actiuni Gelsor sunt in corelatie directa cu banca lui Vacaroiu (BID), Banca de Scont, Gelsor si FNI.

A iesit la iveala sentinta penala nr. 570/14.09.1981 a Judetean Neamt prin care SOV (pe atunci contabil la intreprinderea comerciala de stat pentru marfuri alimentare si alimentatie publica Roman) era condamnat
la 5 ani si 10 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la delapidare, distrugere de inscrisuri, fals intelectual si uz de fals.

Judecatorii au remarcat la Vantu inca din 1981 "staruinta pentru realizarea activitatilor ilicite". Ulterior, ajuns "mare om de afaceri", a declarat ca n-a incalcat decat legea circulatiei.

Banii luati de SOV de la FNI, prin interpusi, au capatat caracteristicile unui credit intern interzis de lege.

In conditiile in care rascumpararile de unitati de fond au fost facute de terte persoane si, ulterior, sumele au fost virate in contul lui SOV, fara a exista un document care sa ateste obligatia de virare, suma de 131 miliarde de lei, cu care Vantu a participat la capitalul BID, este ilegala.

"Bidoanele" lui SOV - modul in care banii au devenit mai albi.

Echipa de spalatori: Sorin Ovidiu Vantu, Calin Mailat, Cora Dana Popa, Jana Patrasca, Ana Maria Gabor, Carmen Popa, Roberta Lilica Dragomir, Cristina Carmen Nitu, Sorin Freciu.

Ancheta Politiei si Parchetului a fost inlesnita de sesizarea BNR din 27.09.2000 care a descoperit ca 131 miliarde de lei (din cele 180 miliarde de lei care au constituit capitalul social pentru crearea BID) provin dintr-un credit intern.

Schema "aspiratorul" debuteaza cu o duzina de "investitori" care au fost folositi de SOV in activitarea de purificare de bani. Sumele proveneau din rascumpararea unitatilor de fond FNI.

BRS este rezerva de cash a lui SOV. Printre actionarii bancii lui Vantu: SOV, Gheorghe Fulga, seful SIE, Alexandru Ionas, seful SECI Romania, Constantin Teculescu - presedintele CEC - Mihai Fercala - presedintele SIF Transilvania.

Banca Romana de Scont este fosta Banca ASTRA din Brasov preluata de Gelsor SA in 1998. In toamna anului 2000, SIF Transilvania si SIF Oltenia plus ceilalti actionari ai bancii au vrut sa preia pachetul majoritar detinut de Gelsor, dar tranzactia a cazut.

Incepand cu 11 decembrie 2001, BNR a instituit regimul special de decontare a transferurilor de fonduri la BRS.
"Rostogolirile" au generat marea ciordeala de la BRS-ul lui SOV. Credite fictive prin firme "moarte" de la o companie la alta.

Schema era simpla: presedintele BRS, Teodor Nicolaescu, si SOV umblau ilegal in conturile clientilor, introduceau sume mari de bani, deci creditau conturile, apoi tot ei scoteau banii.

Mai toate creditele pe care le-a acordat BRS s-au dus in firme fictive. Practic, la BRS gaurile negre au fost mutate dintr-un loc in altul.

BNR a decis ca, incepand cu 3 ianuarie 2000, sa introduca administrarea speciala la BRS.

Dupa ce a dat lovitura cu FNI si FNA, Vantu s-a orientat spre locuri unde mai existau bani de la stat: ASTRA, SIF-urile. ASTRA a scos bani din bancile solide si a depus 8 milioane dolari la SOV-BRS garantand afacerea "Cuartul".

Directorul "Cuartul", Costel Alic, membru PSD, trebuia sa returneze, in august 2001, 50 miliarde de lei.

Bomba explodeaza cand apare adresa prin care ALIC cerea ASTREI sa se reesaloneze creditul "conform noului contract incheiat cu BRS" pe o perioada de inca cinci ani.

BRS a incheiat contractul fara sa-l intrebe pe garant, respectiv ASTRA. Banii ASTREI au disparut si in buzunarele lui Vantu. Din 4,5 milioane de dolari, Astra nu mai are decat 500.000 de dolari.

Pusculita SOV Gelsor - cheagul SOV Gelsor - a fost inaugurata de cativa dintre bunii prieteni ai lui Vantu din PDSR.

Numai FPP II Moldova a emis in 1996 bilete la ordin in favoarea Gelsor in valoare de 3,3 milioane dolari.

Pagubele totale cauzate BANCOREX de FPP II Moldova si SOV-urile lui Vantu s-au ridicat in final la 30 de milioane de dolari.

Vlad Soare, chiar inainte de a pleca de la BANCOREX, a aprobat pentru Vantu o emisiune de obligatiuni de 50 de miliarde de lei.

O suma identica tot pentru obligatiuni SOV Invest a fost aprobata si de Banca Agricola impotriva avizului de supraveghere bancar.

AVAB a facut plangere penala la Parchet dezvaluind ilegalitatile. A doua zi, Vantu a virat 80 de miliarde in contul AVAB. Acelasi Vantu l-a angajat pe Vlad Soare, oferindu-i un salariu astronomic.

Cel putin de 30 de fosti parlamentari, majoritatea de la PDSR, au fost cumparati de Vantu. Asa se explica votul din Camerele reunite, pentru aprobarea survolului avioanelor NATO spre Iugoslavia.

Inca de pe atunci s-a comentat, de catre parlamentarii care il cunosteau pe Sorin Ovidiu Vantu, ca este periculos daca, intr-o problema atat de grava, ce tine si de viitorul Romaniei in NATO, s-a apelat la un mafiot.
Cand si-a dat seama ca s-au strans suficienti bani in FNI, Vantu l-a mituit cu cateva sute de mii de dolari pe Ion Angelescu, presedintele CENTROCOOP, pentru a accepta sa cumpere pe bani grei 51% din actiunile FNI.

Cand si-a dat seama ca FNI si FNA sunt pe duca, Vantu a infiintat ilegal Fondul GELSOR in valuta. Fondul nu a obtinut aprobarea BNR.
Vantu a cumparat cu 800000 de dolari vila fostului primsecretar din Bacau. In padurea Otopeni, SOV si-a construit o adevarata fortareata in stil columbian, in valoare de patru milioane de dolari.

Palatul din str. Paris valoreaza 3 milioane de dolari.
In Valea Jiului exista 2 firme fantoma ale lui SOV: Terra Line si Terra Voice.

Dupa declansarea scandalului FNI, imperiul Gelsor si-a mutat flotila de nave din Portul Tulcea. Cele sapte nave, in valoare de cateva zeci de miliarde lei, au fost trimise pe Bratul Sf. Gheorghe al Dunarii.
Gelsor s-a infiltrat in turismul Deltei prin intermediul firmei ATBAD, al carui pachet majoritar l-a obtinut prin tertipuri de la defuncta Credit Bank, dupa care SOV a cumparat numeroase nave de lux si pontoane (din banii de la FNI).

A preluat si pachetul majoritar de la Deltarom Tulcea cu ridicola suma de 2 miliarde de lei, punand astfel mana pe hotelurile "Lebada" din Crisan, "Sulina" din Sulina si "Salcia" din Maliuc, precum si pe tabara de tineret "Rosu" care apartinea BTT.

Toate hotelurile au fost inchise, chipurile pentru modernizare, lasand Delta fara nici un hotel.

Banca lui Vacaroiu a falimentat FNI. Vantu a recunoscut ca a luat bani de la FNI pentru BID. La 29 octombrie 1999, Vacaroiu se lauda la Pitesti ca prin februarie 2000, noua banca va fi deschisa: "Va fi unicat pe piata financiara romaneasca".

Argumentul sau suprem: unul dintre principalii actionari va fi patronul grupului Gelsor, Sorin Vantu.

Cu numai cateva luni inainte de aceasta declaratie, Vacaroiu semnase contractul cu SOV pe 6 iunie 1999, prin care accepta sa fie platit ca "specialist" cu 10,8 miliarde lei (peste 700.000 de dolari).

Doua duzini de functionari GELSOR s-au prezentat pe 17 decembrie 1999 la Banca Internationala a Religiilor pentru a cumpara cate un milion de actiuni, in total 20 de milioane de actiuni la valoarea de 10.000 de lei bucata.

Ulterior, cand au fost somati pentru a pregati banii, acestia au dat din colt in colt: "Trebuie sa vorbim cu dl Sorin Vantu. El e cu banii".

Milioane de dolari soseau cu viteza cosmica de la BANCOREX pe adresa lui Vantu, cu garantii SIF Moldova: 800.000 de dolari - 13 iunie 1996; 900.000 dolari - 14 iunie 1996; 655.000 dolari - 24 iunie 1996, 500.000 dolari - 12 octombrie 1996; 650.000 dolari - 13 octombrie 1996.
Intr-un interviu, Vantu recunoaste cu tupeu: "FNI a functionat ca un Caritas", adaugand, tot cu tupeu: "Da, da, banii care s-au pierdut s-au dus in buzunarul cuiva"

SOV controleaza "doi si-un sfert" - UM 0962. Relatia este extrem de importanta pentru acoperirea hotiilor de tip FNI, BRS si BID, ofiterii din IGP desemnati sa ancheteze afacerile lui SOV fiind la cheremul colonelului Traian Marinescu - adjunct al comandantului 0962.

Pe 29 octombrie 1999 a demarat prin societatea de asigurare "Metropol" o inginerie de spalare "legala" a banilor. SOV cumpara 970.929 actiuni cu un leu, subscrie la majorarea capitalului social cu 2.607.725.000 lei.

Incheie la aceeasi data un contract de finantare in valoare de 12.392.275.000 lei. In mai 2000 retrocedeaza catre actionarii cedenti cele 970.929 actiuni la valoarea lor nominala de 25.000 lei pe actiune.

"Profitul" obtinut prin revanzare: 9.272.248.054 lei.
SOV l-a sponsorizat pe Ion Iliescu cu 300 de milioane de lei pentru campania electorala din 2000. Banii au fost virati Fundatiei Romane pentru Republica si Democratie, unde presedinte era chiar Ion Iliescu.

Prin FINECO ("vehicul" pentru BID), SOV l-a avut principal partener pe Nicolae Vacaroiu.
Legatura sefilor SRI si SIE, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, cu SOV a fost recunoscuta public de Vantu si este deocamdata ignorata de CSAT.

Cele 32 de firme la care SOV este actionar (majoritar sau numai in participatie) sunt urmatoarele: Gelsor SA, Grupul Gelsor SA, BRS, BID, ADAS Asigurare si Reasigurare, Academia Catavencu, Curentul SA, OMNIASIG SA, Societatea de leasing GELSOR SA, Gelsor ASSETS Management SA, Gelsor NETWORK SA, Gelsor Consulting SA, Vantu Sorin Ovidiu Company, Editura Ion Cristoiu SA, INSOMAR SA, IMOLA NETWORK SA, TERRA LINE SRL, TERA VOICE SRL, SS INVEST SRL, COL TRONIX EUROPE SA, COMTERA SRL, Financiarul Press SRL, Delta Miraj SRL, Imola SA, Institutul de Economie si Afaceri SA, Logic Telecom SA, Lumea Magazin SA, TERACROSS 2000 SRL Covasna, TWO For One SA, G-TV SA, Romcapital Invest SA, Romanian News SRL.
Scris de Turturica
6. 07-01-2010 01:05
pt "ziaristii" lui Vintu...luati de ai
Sorin Ovidiu Vântu a declarat în fals ca sumele aduse drept aport la capitalul social al Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) sunt venituri personale si nu credit. Faptele de natura penala, s-au prescris în 17 februarie 2007.

Presa a tot scris, fara vreun rezultat, despre chichita juridica din 19 iulie 2004, când, în plina vacanta judecatoreasca, un magistrat de la Tribunalul Bucuresti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vântu din dosarul Fondul National de Acumulare (FNA)-Banca Agricola sa fie reanalizate de procurori, dupa ce instanta a stabilit ca partea din dosar privindu-l pe omul de afaceri sa fie completata, iar cea referitoare la Ioana Maria Vlas sa fie judecata în continuare.

Astfel, printr-o "încheiere de sedinta", judecatorul de tribunal a dat curs cererii lui Sorin Ovidiu Vântu, care, la termenul din 3 iunie 2004 (când a comparut pentru prima data în fata instantei), a solicitat magistratilor sa separe (sa disjunga) faptele referitoare la activitatea Bancii Agricole, apreciind ca acestea trebuie sa fie trimise procurorilor pentru completarea documentelor de urmarire penala.

Avocatul Marian Nazat a cerut atunci instantei sa dispuna disjungerea cauzei, motivând ca "urmarirea penala s-a facut, pîna aproape de final, în doua dosare distincte, ce au fost ulterior conexate de anchetatori, fara temei legal si fara motivare".

Decizia din 19 iulie 2004 a Tribunalului Bucuresti a fost initial contestata de Parchet, apreciind ca - potrivit articolului 311 din Cpp - "orice hotarâre prin care instanta se dezinvesteste trebuie pronuntata prin sentinta judecatoreasca, nu prin încheiere de sedinta", si, prin urmare este este nelegala.

În cadrul Parchetului Înaltei Curti de Casate si Justitie recursul declarat în acest caz si pe acest temei a provocat nemultumiri. Ca urmare în 23 august 2004, procurorul de sedinta a anuntat retragerea recursului, iar Curtea de Apel Bucuresti a luat act de acest fapt, ceea ce a facut ca decizia tribunalului sa ramâna în vigoare, desi cuprindea aspecte de nelegalitate - respectiv, restituirea dosarului la Parchet cu toate ca începusera dezbaterile în proces, iar dezinvestirea fisese decisa prin încheiere de sedinta si nu prin sentinta judecatoreasca.

În 2004, Biroul de presa al Ministerului Public comunica faptul ca "s-a procedat la retragerea recursului, sustinându-se ca fiind legala hotarârea Trbunalului Bucuresti, cât timp - potrivit articolului 333 Cpp - din dezbaterile si din probele de la dosar rezulta ca urmarirea penala nu este completa, iar completarea în fata instantei de judecata s-ar face cu mare întârziere. Întârzierea ar fi putut avea consecinte deosebite din punct de vedere juridic, inclusiv punerea în libertate a persoanelor judecate în stare de arest, respectiv a Mariei Vlas", preciza institutia.

Ministerul Public invoca articolul 333 din Cpp, în conditiile în care instanta îsi motivase disjungerea (separarea) dosarului si restituirea lui în baza altui articol - respectiv 332 Cpp.

Referitor la interceptarile din data de 16 octombrie 2003, dintre Vântu si Nicolaescu Teodor - martor, organele de urmarire penala s-au sesizat din oficiu, la sfârsitul lunii octombrie 2003, cu privire la comiterea infractiunilor de favorizare a infractorului si fals intelectual fata de ofiteri SRI din cadrul UM 0232. Acesti ofiteri, pentru a-l ajuta pe infractor, au falsificat rezultatul discutiilor.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucuresti fiind repartizat judecatorului Cristian Jipa. Acest judecator corupt si incompetent, pentru a-l ajuta pe cel mai mare hot din România, a dispus, netemeinic si nelegal, disjungerea cauzei, pe motivul confruntarii lui Vântu cu inculpatul Tisler Gabriel. Judecatorul Jipa s-a facut ca nu vede ca Tisler Gabriel decedase înca din cursul urmaririi penale, certificatul de deces aflându-se anexat la dosarul cauzei. Cum era normal si legal, prim-procurorul adjunct Iulia Ciolca (devenit judecator-n.r.) a declarat recurs la aceasta solutie deliranta. Dar, dupa numai trei zile, recursul a fost retras fara nicio motivare din dispozitia conducerii PICCJ, aspect fara precedent.

Pentru a nu fi trimis în judecata si în cauza FNI, s-a realizat destramarea echipei de anchetatori. Coordonatorul echipei, procuror sef adjunct sectie Ovidius Paun a fost eliberat din functie fara niciun fel de motiv; postul procurorului sef birou Luminita Sega a fost desfiintat etc.

Colegii procurorului Luminita Sega sustin ca acesta a fost lasata singura sa lucreze dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, politistii retragându-se unul câte unul din ancheta. Sega a continuat munca, a trimis dosarele la instanta, apoi a plecat la Parchetul National Anticoruptie (devenit DNA). Procuroarea Sega a decedat în urma unui atac cerebral, intoxicata lent cu aluminiu, la serviciu, dupa cum a dezvaluit candva chiar ziarul Ziua.

Vintu a fost protejat de fostul sef al DIICOT, procurorul George Muscalu, “capacitat” prin securistul/sindicalist Liviu Luca, dar si de procurorii DNA Daniel Morar si Irinel Paun si procurorii Catalin Purcarin si Francisc Hirsman de la Parchetul instantei supreme.
Scris de Maricel
7. 07-01-2010 03:17
Faliment dar si parnaie pt Vantu
Acest nenorocit de Vant, fost sef la un depozit de sticle ICL Alimentara) a avut orgoliul sa investeasca in media si sa aiba la picioare intelectuali si ziaristi de marca. Unii l-au parasit, altii il vor parasi curand. Banii pe care i-a castigat inseland sute de mii de romani credului sunt bani volatili si nu vor crea substanta niciodata in mintea acestui om.
S-a laudat ca plateste cca 1000 de personaje cheie din orice guvern. Pe altii 1500 ii cumpara cand are nevoie.
Cu ce bani? Cu banii furati de la sutele de mii de oameni pe care i-a nenorocit jefuindu-i prin FNI!!

Sa dea Dumnezeu nu numai sa ajunga in faliment total, dar sa se pomeneasca depus cat mai curand posibil alaturi de Maria Vlas si pentru tot restul vietii lui nenorocite!! Un paduche si un vierme care nu merita sa traiasca printre oameni! Provoaca voma. Ca si "jurnalistii" sai, in frunte cu Hurezeanu...
Scris de FNI
8. 07-01-2010 03:42
Trustul vidanjorilor
Toate pulicatiile din trustul lui Vantu sunt conduse doar de gunoaie puse pe imbogatire, cu un background care tinde spre zero dar cu tupeu neocomunist sanatos...cum sa nu ai pierderi cand aduni toate gainile din presa si le indopi doar doar or face oua de aur...
de ani de zile nici Gardianul nici Ziua nu mai produceau decat pierderi.
Daca nu mai aduceau bani cine si cum le intretinea si in ce scop?
scoteau sindicalistii lui Luca bani de la ciorap?
Afacerea era clar putreda si aceste ziare ale putreziciunii erau folosite doar pe post de bate de lovit la cap si instrumente de stors bani prin santaj.
Trustul lui Vantu a fost doar un mijloc de presiune politica, un instrument de propaganda pentru PSD iar in acelasi timp a fost si un loc unde a inflorit evaziunea fiscala.
Trustul incasa zeci de milioane de euro din publicitate, asa zise contracte de consultanta cu politicieni, stiri cumparate prin santaj de la ministere, campanii publicitare mascate, emisuni electorale pe bani negri care ieseau din Trust in beneficiul patronului Vantu prin contracte fictive pentru servicii inexistente catre firme fantoma sau firme off-shore.

Chiar Curentul a scris de returnarea ilegala de TVA, in valoare de 60 de milioane de euro, de care a beneficiat PSV Company, unul dintre actionarii trustului Realitatea. Si presedintele Romaniei s-a referit la acesti bani iar Vantu a avut tupeul nesimtit sa-l dea in judecata si sa-i ceara un milion de euro.
Si la Cotidianul administrat de catavenci pana sa vina Nistorescu era dezastru contabil, pe fondul unor salarii uriase, acordate pe criterii lipsite de orice sens managerial.
jurnalistii de la Trustul Realitatea ati ajuns de rasul lumii si asta doar ca v-ati lasat dusi de vant. ati ajuns niste vidanjori de hazna, si atat, generatori de puroi si mucegai toxic.
v-au ajuns blestemele trimise de oamenii inselati de Vantu.
nu uitati ca roata e a dracu de rotunda si se intoarce intotdeauna....
Scris de Andrei
9. 07-01-2010 03:51
Realitatea tv muribunda
Realitatea tv reflecta interiorul putred a lui Vantu, pute prea tare ca sa mai existe dar din nefericire nu este atat de afectata pe cat s-ar crede deoarece in loc sa intre in faliment, se pare ca se va afla sub protectia insolventei.

Asta inseamna ca:
-nu va mai plati TVA, nici impozite
-este protejata impotriva celor carora le datoreaza bani - pote sa le plateasca cu taraita sau abia peste 3 ani

Oricum, este bine de vazut ca mizeria aruncata de Realitatea TV in campanie avea ca origine disperarea unor gazetari (umflati cu pompa) ca isi vor pierde salariile (umflate si ele cu pompa) daca clientii lor politici pierd.

pe mana lui Vintu si a managerilor lui au mers cateva sute de ziaristi, care acum raman fara loc de munca (si probabil angrenati in rate, credite si alte probleme financiare).

ziaristii si managerii au ales sa-l pupe in dos pe Vintu si sa execute orice fel de comenzi.

asta naste cateva teme si intrebari:

1 – cine sunt managerii (editorial si financiar) care vor raspunde?
cum vor raspunde - in mod normal nu au ce sa mai caute pe pozitii similare in media vreodata?

2 – ziaristii poarta marea vina de a fi yesmeni ai managerilor incompetenti si de a executa comenzi, de a nu protesta, de a nu-si critica patronul dubios/netransparent, de a nu-si face datoria de ziaristi – totul pentru un salariu mai mare decat media de pe piata.

3 – se pot gasi mecanisme de aparare a jurnalistilor la angajare sau la vinzarea unui ziar catre un mogul?
Scris de jurist
10. 07-01-2010 03:54
Diaree de presa
Ce atata tristete? S-au dus la fund ziare platite cu bani murdari. La urma urmei, ziarele sunt cum sunt si ziaristii care scriu la ele. Peisajul se deteriorase total in ultima vreme. Ura inlocuise bunul simt; tot ce nu le canta in struna era catalogat "pro Basescu" si atacat cu vehementa; mistificarile si delatiunile au luat locul analizelor pertinente si echidistante. S-au murdarit ca pesoane particulare si profesional. Nume ca Nistoresu, Sorin Rosca Stanescu, Chiriac, Hurezeanu, Racoviceanu sunt doar varfurile care au tras dupa ei si alti jurnalisti momiti cu recompense materiale sau pur si simplu lipsiti de constiinta profesionala. sa le fie de bine la mancat cacat in continuare
Scris de Mihai
11. 07-01-2010 05:33
Acum se intelege "curajul" lui SRS
La aparitia ziarului "Ziua", era uimitoare violenta cu care SRS ataca PSD-ul si pe Iliescu.
Acum se vede ca totul a fost doar o manevra menita sa-i pacaleasca pe romani. Erau intelesi d-inainte.
Mafiotii Iliescu, SRS, Vantu, Patriciu, Dinescu, Bogdan Chirieac, Radu Timofte, Mihai Iacob(patron la Ziare.com), erau in aceeasi tabara impotriva Romaniei.
Prin anii `95, Mihai Iacob, moldovean ca si SOV, declara in presa ca Vantu i-a propus, sa-l faca ofiter SRI, cu toate ca n-avea nici un fel de pregatire. Acum apara impreuna interesele Mafiei.
Scris de Observator in timp,
12. 07-01-2010 08:30
Amuza-te zilnic pe fny.ro
:zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz
Castiga pe fny.ro o super camera foto digitala Canon 7.1Mpx

Intra pe fny.ro si RECOMANDA site-ul prietenilor tai.
Cu cat aduni mai multi prieteni, cu atat ai sanse mai mari de castig.

Si nu uita de sectiunea fresh: zilnic pe fny.ro ai imagini amuzante, bancuri haioase, puzzle-uri inteligente si jocuri distractive, toate noi.

:zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz
Scris de fny.ro | te face sa zambesti :
13. 07-01-2010 09:17
Ziaristii
Nu este bine sa te bucuri de raul altuia dar o mare parte din ziaristii care au scris la aceste ziare au primit ce au semanat!Atata ura au revarsat in tot anul 2009 incat nu se putea sa nu se reinstaureze echilibrul prin eliminarea lor!Pacat ca nu vor suferi si SRStanescu,Nistorescu,Racoviceanu,madame Popeanga!Astia si-au umplut buzunarele cu euro si nu le pasa! :p
Scris de Gabi
14. 07-01-2010 09:22
Ce tara avem?
Doar conducatori inculti si hoti?Cum este posibil?Ce JUSTITIE are ROMANIA?S-a autosesizat vr-un procuror,politist sau guvernant de cele scrise de d-voastra?Acum,VACAroiu,esTe director la CURTEA DE CONTURI si deja isi face jocurile.Oare,chiar suntem o tara de tampiti?Pana si analfabetul DE SOV,ne-a furat cat a putut,ajutat de intelectuali josnici.DOAMNE,CHIAR SUNTEM UN POPOR BLESTEMAT??!!Oare ne vom dezmetici vr-odata!!??Va este mila de colegii fosti,care s-au lasat cumparati pentru a distruge un om (Basescu) si tara?Gresiti!
Si nu sunt singurii.Trebuie sa le vina randul si la televiziuni,majoritatea sunt tot aservite MOGULILOR-PSD-KGB
Scris de miratul
15. 07-01-2010 09:50
AFARA CU DINESCU LOVINOSCKAIA MIRCEA
AFARA CU MOSKOVA DIN ROMANIA! AFARA CU DINESCU + SOACRA LOVINOSCKAIA!
Scris de roman
16. 07-01-2010 10:15
Sicofantii lui Vantu
cum a putut un jurnalist ca Emil Hurezeanu sa devina 'unealta' lui Vantu si sa puna umarul la demonetizarea presei libere din Romania?
Eu cred ca cei care au calcat in picioare orice deontologie a jurnalismului ar trebui sa plateasca pt modul agresiv si inregimentat in care au inteles sa-si practice meseria. Pacat pt ca unii jurnalisti din acest Trust sunt profesionisti cu talent dar fara caracter. Cei care au aparut in fata cel mai des in ultimul an au fost si inca sunt 'mercenarii' lui Vantu.
Nu ma bucura falimentul presei, si faptul ca sute de ziaristi au ramas pe drumuri; insa astazi constat inca o data ca in viata raul facut altuia se plateste, mai devreme sau mai tarziu trebuie sa achiti nota de plata in fata lui Dumnezeu si a semenilor tai.
Vor plati pt tot raul facut acelor jurnalisti care si-au facut cu cinste meseria, pt compromiterea presei din Romania in schimbul unui pumn de arginti.
Scris de Claudia
17. 07-01-2010 10:50
Cersetorii Hurezeanu si Turcescu
...vor sa dam 2 euro intr-un SMS pentru a aduce arhiva postului de radio Europa Libera in Romania pe CD. Laudabila initiativa dar fara acestia doi platiti de Vantu. Din cate se pare domnul Munteanu un personaj serios profesional si tragic sentimental este fortat de cei doi din trustul lui Vantu sa acapareze si istoria postului de radio Europa Libera dar nu pe banii lui Vantu ci al fraierilor care vor trimite un SMS. Rusine Hurezeanu si Turcescu, catuse cat mai repede pentru Vantu.
Scris de ioan
18. 07-01-2010 11:10
platnicii
Nu va plati nimeni nimic,doar noi taxe si impozite mai mari.Ei vor scapa facand spagat.Badea e un profesionist in domeniu,mai greu cu Dinescu ca s-a ingrasat rau.
Scris de barbie
19. 07-01-2010 11:58
hurezeanu
venit din germania la ciolan te-ai facut de rusine alaturi de toti salariatii de la realitatea :cry si de la ziarele care au dat faliment VA ROG sa comentati in emisiuni situatia acestor ziaristi care sunt someri din cauza linei publcatilor JOS BASESCU SI PDL RESTUL CURATI MURDAR
Scris de pop toader
20. 07-01-2010 12:04
TURCESCU
:p ROBERT IMI PARE F RAU PTR TINE SI SPER SA NU TE MURDARESTI ALATURI DE DUMITRESCU URSU ETC.
Scris de DRAGNEA ION
21. 07-01-2010 12:10
plang
sa isi revina cand voi da eu bani dumnezeul nu este tigan ,are grija de toti . mai urmeaza frate cine minte asa pateste
Scris de vizi
22. 07-01-2010 12:11
DINESCU
MAI RIZI DE PROSTIILE VULGARE CARE LE SPUI LA TELEVIZOR? LA DEZBATERE ARATAI CA ULTIMUL BOSCHETAR
Scris de SARARU MARIA
23. 07-01-2010 12:32
pt. claudia
"cum a putut un jurnalist ca Emil Hurezeanu sa devina 'unealta' lui Vantu"-intrebi? iti spun eu cum:
* Noel Bernard- asasinat;
* radu Georgescu- asasinat;
* Monica lovinescu- batuta de moarte;si poate si altii pe care nu-i mai stiu eu - omoriti
* NC Munteanu - colaborator al securitatii (de-aia n-a murit)
rezulta:Hurezeanu - securistul de la RL , la fel este si Dinescu:"omul lor" , cu dosarele bine puse deoparte, oameni pastrati tocmai pentru aceste vremi: sa fie credibili in anul de gratie 2009. A trebuit sa ajung in acest an ca sa cred asta....dar daca nu era asa, si Hurezeanu patea ceva cat a foat la RL ( nu mai vgorbesc ca nu oricine ajungea la RL din cati paraseau tara...)
Scris de eu
24. 07-01-2010 12:45
inochentie
Hurezeanu !!!!!!!!!!!
Nu a vrut sa se duca consilier la Cotroceni ,ca ar fi fost prea implicat politic si ar fi depins de Basescu .
In schimb tot ce a facut la Realitatea ,a fost politic .
Are timp sa se caiasca ,dar Dimbovita si Bega nu o sa l poata spala de mirosul lui Vintu .
Scris de roman polanschi
25. 07-01-2010 13:42
demagogi
jos cu trdatorii de tara si de neam .IN EMISIUNI A-TI PROMOVAT PERSOANE DUPA BUNUL PLAC.BRAVO OTV CA S-A TREZIT DAR VOI COMUNISTI A-TI RAMAS.NUMAI LAUDA DE VOI
Scris de gradinescu tudor
26. 07-01-2010 14:46
FELICITARI PENTRU DOAMNELE PDL
AM VAZUT LA ANTENA 3 PE DOAMNA ANDREEA PAUL WASS SI MI-A FACUT O IMPRESIE FOARTE BUNA, DIN PUNCT DE VEDERE PROFESIONAL SI POLITIC.FELICITARI PD-L ULUI PENTRU ACEASTA DOAMNA.
ACEIASI IMPRESIE CORECTA SI ETICA AM OBSERVAT SI LA DOAMNA ANCA ALEXANDRESCU( fosta consiliera a lui A.Nastase) FATA DE ATITUDINEA EXCAVATORISTILOR JURNALISTI DE LA REALITATEA TV, CU PRIVIRE LA MINISTRU UDREA.
Scris de AIDA
27. 07-01-2010 15:24
Faliment din cauza prostiei
daca nu-si mai fac Termoelectrica si CFR reclama din bani publici cum o faceau pe vremea lui Nastase ... mai mor unele ziare.

probabil mizau pe victoria lui Geoana si reteta cunoscuta de bani de la buget pt linistea guvernului, si cum nu le-a iesit acum trebuie sa-si reduca pierderile.

oricum erau niste gioarse marile publicatii, papetarie la greu si gazete de perete.

In timpul dar si inaintea campaniei electorale, ziarele respective au avut o atitudine lipsita de profesionalism. Deontologie nici vorba.
Minciuna si mahalagismul,schimbarea sensului evenimentelor sunt cauze concrete de depreciere
Minciuna are picioare scurte. Cand crezi ca jurnalist ca publicului tinta poti sa i te adresezi cu tot felul de minciuni, contand pe faptul ca acesta este prost si inghite orice, esti pierdut.
Oamenii care lucrau acolo sunt niste lingai, fara coloana vertebrala, gazetari cu un caracter jalnic...

Daca si Click, Cancan, Libertatea, Viva si Povestea Mea dau faliment eu ies in strada sa petrec ca la Revolutie!
Scris de Mihnea
28. 07-01-2010 18:28
aleluia
Sa dea Domnul ca toate ziarele impreuna cu mincatorii lor de cacat(adica toti cei pomeniti mai sus)sa aibe soarta ziarelor Ziua,Cotidianul,etc. si sa le cintam prohodul!
Scris de gelutu
29. 07-01-2010 22:32
abureala
vintu si "trustul" sau au fost sustinatorii lui base in campanie de departe, nici macar b1 nu l-a promovat atit de mult, nici macar ant3, nu i-a egalat...chiar credeti ca suntem asa de idioti toti !!!!1....huooo, lichelelor, voi sunteti lichelele cu tot cu tilharul vostru comunisto/securist haha,haha!
Scris de cetatean
30. 07-01-2010 23:57
Bravo domnilor !! Curentul un ziar de va
Ma bucur ca a venit timpul ca tonomatele sa-si vada in oglinda faptele! Ar fi bine sa nu-i poata ajuta nimeni sa-si mai revina.Nu ma asteptam ca si Hurezeanu sa fie un element nociv pentru tara. Oare acesti \"deontologi\"nu stiu ca adevarul ese la lumina prcum uleiul deasupra apei?
Scris de Mihai Redin
31. 08-01-2010 08:42
NU RATA DA CLICK
CITITI UN INTERVIU INEDIT CU REGELE MIHAI I AL ROMANIEI!
Scris de OVIDIU
32. 08-01-2010 09:34
Castiga o camera foto digitala
:zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz
Castiga pe fny.ro o super camera foto digitala Canon 7.1Mpx

Intra pe fny.ro si RECOMANDA site-ul prietenilor tai.
Cu cat aduni mai multi prieteni, cu atat ai sanse mai mari de castig.

Si nu uita de sectiunea fresh: zilnic pe fny.ro ai imagini amuzante, bancuri haioase, puzzle-uri inteligente si jocuri distractive, toate noi.

:zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz
Scris de fny.ro te premiaza :)
33. 08-01-2010 13:11
gunoiul din romania
cred ca se intelege destul de clar si anume,daca vantu detine documente secrete de la timofte inseamna ca in buzunarul lui intra atat politicieni cat si magistrati.pai cam asta e nu?sucker-ul ala de la jakarta nicolae popa,o sa faca si ala parnaie asa cum face si maria vlas,iar lui vantu nu ii va face nimeni nimik.domnu roncea de la caderea zidului berlinului ati vazut d-voastra vreun iliescu la parnaie,un dan radu rusanu,nastase,verestoy,casuneanu si lista e lunga,o cunoasteti mai bine decat mine.pt ca fiecare are cate o prajitura ba pe la csm ba pe la parchetul general si sa nu mai vorbim de gunoiul ala de curte de justtie si casatie,cred ca sotul vioricai costiniu poate detalia de ce institutia aia de bagabonti este atat de suprema si indivizi ca ala mai supremi decat institutia in sine:))).este atat de suprema incat romanii isi dau tara in judecata pe la alte curti.deci domnu roncea atata timp cat politicul interfereaza cu justitia veti scrie in continuare despre necazurile si nenorocirile oamenilor,ca de aia exista gunoiul ala de csm, sa le arate romanilor cat de inamovibili sunt ei,adica ocupatiunea lor mintala e la alte prostii.in mintea unui om sanatos nu poate exista de pilda ideea de tara saraca cu oameni bogati-feudali.cum sa mai aiba vlaga tara asta cand ei au impartit-o dand cu zarurile la perete.intr-o tara ca aia sufli ca intr-o lumanare.cat despre ce ati scris d-voastra la vremea aceea legat de belgrade si invazia nato un singur lucru vreau sa va spun,pe sarbi nu ii va cuceri nimeni niciodata,nimeni.serbia este singura tara despre care poti afirma cu tarie,da serbia chiar are popor.poate vom dezbate odata si problema aceasta a fratilor de la dunare,ma refer la kosovo-leaganul de formare al poporului sarb.smintitul ala de clinton si cu nenorocita aia de madeleine albright nu au avut pic de imaginatie cand au decis sa porneasca razboi impotriva sarbilor.de fapt domnule roncea stiti cum e cu smecherii astia care vor sa controleze intreaga omenire,cand nu le convine ceva sau de cineva se uita la acel ceva ca la un deja exterminat-la capitolul asta cred ca henry kisinger se pricepe cel mai bine:).succes domnule roncea si fratelui d-voastra pt munca de jurnalist si felicitari pt perseverenta de a nu fi sclav.
Scris de freeman
34. 08-01-2010 13:16
GARDIANUL
CEA MAI MARE HAZNA ERA LA GARDIANUL. ACOLO ERA CIMITIRUL RATATILOR SI SPAGARILOR.
VAL ONANA=VAL VALCU ERA "SPECIALIZAT" PE SANTAJUL COMPANIILOR FARMACEUTICE SI PE TRAFICUL DE INFLUENTA IN SANATATE. ETERN SIMBRIAS AL LUI IRINEL POPESCU, ONANA S-A AFIRMAT PRIN ATRAGEREA ZIARULUI IN NUMEROASE PROCESE DE CALOMNIE, TOATE PIERDUTE DE ZIAR!
TALIDA COVACI-VIVANDIERA RECUNOSCUTA, FACEA REPORTAJE PRIN CANALELE BUCURESTIULUI! ACUM VREO 2 ANI INCERCA SA-L SANTAJEZE PE PRIMARUL SECTORULUI 1-ANDREI CHILIMAN-ESEC
Scris de SERBAN
35. 08-01-2010 14:38
bucurie
mă bucur că dispar ziarele lui v sa dispara si realitatea
Scris de mircea
36. 08-01-2010 14:48
hal de prostitutie damboviteana
Nu pot sa inteleg cum oameni cu educatie aleasa, personalitati cu blazon in societatea romaneasca: scriitori, politicieni, preoti, episcopi, monsegnori, etc pupa mana banditului securist SOV si stau la rand sa obtina favorurile si sponsorizarile acestuia.Sa vedem cind va fi sa fie citi dintre acestia ii vor intinde lui SOV o mana de ajutor ? Cu siguranta: Nimeni!
Scris de Vladimir
37. 08-01-2010 15:29
rasplata inca nu a venit
Toti care a-ti lucrat pentru Vantu sunteti niste nerusinati lichele a-ti luat banii oamenilor inselati de Vantu si ai lui.Inca nu a-ti platit in fata lui DUMNEZEU.Tradatori de neam si tara.
Scris de Dumitru
38. 08-01-2010 21:30
pentru dumitru de la 15:29
vantul de la rasarit il mai ajuta pe Vantul sa nu il bata vantul.....
Scris de spectator
39. 09-01-2010 20:15
procurorul sega luminita
interesant.imi aduce aminte de cum a fost omorat generalul emil macri si cum s-a musamalizat tot.astea sunt doua cazuri interesante.pt domnul radu moraru ar fi oare interesante aceste doua cazuri?si daca are si curaj.ca ceilalti procurori nu prea mai au curaj.vorbesc de procurorii integri.le e frica de moarte?asasinarea luminitei sega a fost mesajul transmis celorlalti procurori daca cumva vor mai indrazni sa redeschida dosarele marelui talhar sov?astea sunt serviciile de informatii ale romaniei domnule presedinte?nu inteleg,da chiar domnule presedinte basescu de ce nu le privatizati ca si asa nu vedeti cu ce se ocupa?o omoara pe luminita sega ca sa il scape pe talharul ala de vantu.pt ce sa ne mai ascundem?asta e adevarul.iar clinica de toxicologie din bergamo asta spune, ca procurorul luminita sega a murit otravita cu metaloizi(aluminiu).pe bune sincer domnule presedinte de ce nu le privatizati,privatizati si dna-ul si mai ales golania aia de csm.si inca ceva domnule presedinte as fi vrut sa va intreb chiar in campanie era o curiozitate de a mea-cum poate un sef de stat care se lasa suspendat de niste gunoaie sa mai lupte impotriva coruptiei?in italia pentru falcone si borselino au iesit italienii in strada,pt sega luminita nu s-a tras nici macar un oftat.viata din tara aia e un mare cacat domnule presedinte.nu mai vorbiti despre lupta impotriva coruptiei.a devenit atat de corupt statul ala incat nu mai e nevoie.pe fata aia au omorat-o prin otravire deci i-a cumintit pe procurorii insetati de dreptate si adevar.asta este eterna si fascinanta romanie domnule presedinte?o feuda cand a vestului cand a estului-colonia marilor stapani?asta este reperul moral pt copiii care se nasc in tara aia?nu mai exista nici un dram de mandrie?adica sa intelegem ce domnule presedinte cand ati spus ca ati facut si greseli?de pilda cazul luminita sega era si va este inca lipsit de importanta?cum vine asta in tara aia?te nasti,te duci la scoala,ajungi procuror,lupti impotriva celor care iti talharesc tara si intr-o buna zi te omoara chiar cei care de fapt trebuiau sa te apere.si kennedy domnule presedinte basescu,si kennedy a crezut la fel ca si procurorul sega luminita.domnu roncea,cazul serban itoafa va spune ceva?ca celor din servicii sigur le spune?na drace,ca sa vezi cu ce se ocupa securistii.de fapt stiti cum e dragi forumisti pe astia tineri de la baneasa ii invata varstnicii de la baneasa.am aflat de la cineva din sistem cum ii slefuiesc pe astia tineri.deci domnule presedinte basescu daca nu se rezolva definitiv cazul sega eu le spun romanilor ca nu prea vad ce mai au de facut prin tara aia.inteleg sa fi sarac de romania dar sa mai fi si terorizat ca asa vor serviciile de informatii ale cui sunt de fapt serviciile astea domnule presedinte?fiti sincer,functia aia de sef al csatului chiar e pe bune?ca eu nu cred.stiti de ce?uite de la cazul sega luminita,de aia cred ca acel csat nu are stapan,cum de altfel nici tara asta nu a avut din 89.nici macar iliescu nu a fost the boss of all boses.cand se ducea la invitatia CLUBE DE ROME al carui membru este, sa nu credeti ca batea cu pumnul in masa.se manifesta aici animalic pt ca venea de acolo incarcat de energie si de bagabonteala.daca veti lua dragi forumisti de pilda clanul bilderberg si veti vedea componenta lui veti intalni sefi cia sefi fbi,generali de armata,presedinti de stat.acum stiti cine ii propusese omului de stat generalului victor stanculescu sa ajunga presedinte?refuzul generalului cred ca i-a uimit.nu-i asa domnule domnule presedinte trebuie sa ai mult curaj sa refuzi o propunere atunci cand ea vine din partea unor bagabonti ce isi aroga termenul de iluminati.domnule roncea ce spuneti de cazul luminita sega.sau vi se interzice sa faceti sapaturi in acest caz?insa vreau sa vad daca radu moraru are curaj sa investigheze cazul acesta si despre generalul emil macri.sunt doua cazuri de importanta majora.
si un al treilea caz important este si moartea suspecta a ziaristului costin badoiu,la fel ca in cazul procurorului luminita sega si costin badoiu a murit prin otravire cu metaloizi.
Scris de freeman pt maricel
40. 10-01-2010 01:45
procurorul sega luminita
Darth Vader nu Dark Vader
Scris de Obi Wan Kenobi
41. 10-01-2010 01:56
procurorul sega luminita
sa citesca procurori
Scris de sorin
42. 10-01-2010 10:41
fripturistii au pierdut in final!
iacata ,,o dovada indubitabila " ca justitia nu-si face datoria 1] daca acesti moguli stiau dela inceput ca ,, nu pot sa influenteze justitia " ar fi renuntat la toate matrapaslacurile care sant enuntate aici 2] poliricenii corupti la fel de vinivati , fara ei ,ogulii nu puteau actiona [ geoana si crin ] care daca ajungeau la cotroceni, presedinte ,actionau pentru ca acest trust sa nu ajunga in sitoatia disperata a falimentului .reese foarte calar ca aveau aceasta obligatie [ abea acum acestor doi politicenii, incepe sa le miroase gura . acum acesti nesimtiti vanduti unor moguli vin cu seninartate si ne dau lectii . cred mai degraba ca este invers , EI AU PRIMIT O LECTIE DELA POPORUL ROMAN . ce ne facem cu ziaristi ,,gunoi"care au moderat emisiuni cu scop manioulator ? mai sant aceptatii de breasla ,, acestia au tradat ,pur si simplu , deontologia de ziarist pentru ca sau lasat manipulati " ?au in schimb tupeu ma ales etalon ,,razvan , ursu si oana".nu le crapa obrazul oare ? nu intra in gaura de sobolanii ,cu atatea manipulari intentionate ,facute la comanda ? bravo romanii , ati dat o lectie acestor ziaristi cat si celor doi politiceni lipsiti de coloana vertrebrala .pana la urma ,tot mai e dreptate pe undeva .sant curios ce parere are staful tehnic de campanie a celor doua partide ,dupa ceste dezvaluiri ? oare sant la fel si ei , au aceiasi plamadeala ?
Scris de nicolae
43. 10-01-2010 13:40
STIRPIREA HOTIEI.
Institutiile statului roman vor avea credibilitate cind vor recupera toate furaciunile ce-au savirsit aceste nenorociti in dauna poporului. Alfel vom intelege ca sint doar vorbe goale combaterea coruptiei.
Scris de ADY.
44. 10-01-2010 14:24
un gust amar
http://www.youtube.com/watch?v=AhCm1BpaII4
Scris de freeman
45. 10-01-2010 14:25
cel ce trebuia sa devina imparatul germa
http://www.youtube.com/watch?v=w8y77WeosEg&feature=fvst
Scris de freeman
46. 10-01-2010 14:27
endgame
http://www.youtube.com/watch?v=x-CrNlilZho
Scris de freeman
47. 10-01-2010 14:31
batjocura si umilinta
http://www.youtube.com/watch?v=mzH_5os_4r4
Scris de freeman
48. 10-01-2010 14:33
cine pe cine trage de sfori
http://www.youtube.com/watch?v=exmjkM1Si7g&feature=related
Scris de freeman
49. 10-01-2010 14:35
inainte cu tupeu
http://www.youtube.com/watch?v=aeXhEp7dhvw&feature=related
Scris de freeman
50. 10-01-2010 15:05
totul e cunoscut
avem declaratia generalului ioan talpes-indiferent cine e la putere mananca 60% si opozitia 40% stiti ce inseamna asta,nu?un fel de sa ii zicem "COSA NOSTRA ROMANEASCA" si ii avem si pe cei care cu adevarat stapanesc planeta asta si ne sfideaza pe fata cu atata tupeu porcesc(vezi pe youtube tags-new world order,khazars,bilderberg,black nobility,clube de rome,majestic 12,skull and bones,vatican assassins)
deci stim cum totii acum ca romania este o colonie asa cum a fost si inainte de 89.oare va schimba ceva presedintele in acest ultim mandat?va putea oare sa aduca dreptatea pt care romanii sunt obligati sa isi dea in judecata propria tara?de unde ideea asta ca daca au bani pot sa mute pana si muntii din loc ai acestei tari?ca lemnul am vazut ca nu prea mai este,de aia si fuge pamantul la vale,a avut grija talharul ala de verestoy sa ne arate ca imunitatea ii da puterea sa calce in picioare orice si pe oricine si talhari ca el cunoasteti si voi o gramada,gem gunoaiele alea de institutii.stiti,domnule presedinte mi-am adus aminte ca vorbeati de politica bunului simt:)))...fara comentarii punct.
Scris de freeman
Anul 2010 a debutat in forta prin declarararea oficiala a decesului unui numar de patru publicatii din portofoliul “mogulului” de carton Sorin Ovidiu Vintu. Patru ziare au disparut de pe piata: Cotidianul, Business Standard, Ziua si Gardianul. Doua dintre aceste publicatii, Cotidianul si Ziua, erau branduri consacrate cu peste un deceniu jumatate de prezenta pe piata. Tot ce este insa atins de gheara lui Vintu se usuca. Inca din data de 7 decembrie, din aceeasi zi in care SOV era dat in consemn la frontiera, proprietarul trustului Realitatea-Catavencu a anuntat ca renunta la divizia de print, la ziarele Cotidianul, Business Standard, ZIUA si Gardianul si ca se va retrage in afacerile on-line. De asemenea a anuntat ca se cauta cumparator pentru agentia News-In, iar pentru Realitatea TV si Money Channel se cauta parteneri pentru pachetul majoritar.

Momentul a avut semnificatia sa deoarece lui Vantu i s-a deschis dosar de urmarire de catre procurori in cazul fugii din tara a locotenentului sau de la Gelsor, Nicolae Popa, “exfiltrat” din Romania in urma cu noua ani, de ofiterul SRI Victor Veliscu, mana dreapta a lui Radu Timofte, cel care i-a tinut de sase lui Vintu la prabusirea Fondului National de Investitii (FNI). Dupa fuga sa, Popa a fost condamnat, in iunie 2009, pe post de tap ispasitor, in dosarul FNI, la 15 ani de inchisoare. Anii pe care ar trebui sa-i incaseze Vintu. Ca vechi puscarias, Vintu stie ce poate face celula rece de la Jilava, chiar si dintr-un vechi si minunat prieten, ca Nicolae Popa, care ar putea sa inceapa sa ciripeasca pe seama sa, drept care a inceput sa-si pregateasca bulendrele pentru o situatie pe care nu o anticipase, atunci cand si-a tras Trust de presa pentru a-si proteja spatele.

Daca ar fi iesit Geoana presedinte, trampa i-ar fi reusit mai mult ca sigur. Acum, pentru Basescu Vintu nu mai are la dispozitie decat solutia Kenedy. Daca e tare in bulan, ceea ce nu prea cred. Degaba a tras din toate pozitiile in Basescu, degeaba a pritocit cu Patriciu inregistrari trucate, degeba i-a facut masaj pe la spate lui Geoana, la piscina sa din strada Paris, degeaba a trasnformat aproape o mie de ziaristi in caini turbati agatati cu dintii stirbi de picioarele marinarului, intr-una dintre cele mai salbatice campanii de demolare initiate in ultimii 20 de ani la adresa unui om politic. Cu tot cu Antonescu, Vadim, Becali, unguri, minoritati, pesedisti, peremisti, voiculesti, cu tot cu dinozaurii serviciilor si cu pradatorii din servicile rusesti,Vintu nu a izbandit sa-l doboare pe Basescu, sa-l puna pe Geoana, ca apoi in 24 de ore acesta sa schimbe procurorul general si sa faca disparuta orice proba si/sau martor din dosarul FNI.

Anul acesta pe Vintu il asteapta procurorii sa dea cu subsemnatul, alaturi de Nicole Popa, interpusul sau in tunul FNI.
Presa si trompetele de pripas nu-i mai folosesc ci poate doar scutul lui Dark Vader sau un instrument de teleportare in Tanzania (pigmeii nu au tratat de extradare cu Romania ). Firesc, instrumentele inutile acum, publicatiile devenite maculatura, nu-si mai au rostul.

Pe langa falimentul acestor publicatii din aria Trustului Realitatea – Catavencu conglomeratul media patronat de Vintu se confrunta cu mai multe cereri de insolventa, din partea unor companii ca Societatea R (editorul Romania Libera), Attica Media (editorul Playboy, InStyle) sau Editura Univers. Tot imperiul lui Vantu se destrama – de la Newsin, pus la vanzare, la revistele Tabu Aventuri la Pescuit si SuperBebe vandute catre directori. Nici Monky Ceanal nu se simte prea bine.

Procedurile de insolventa si raspunderea administrativa ce priveste Trustul Realitatea – Catavencu cad in carca unor personaje de paie instalate de Vintu, care dupa ce a incasat profitul arunca acum raspunderile in carca administratorilor, exact cum a procedat si la tzepele FNI, FNA, BRS, BID etc. In trustul media controlat de Sorin Ovidiu Vantu, prin firma cipriota Bluelink Comunicazione Limited, sindicalistul Liviu Luca este presedinte al Consiliului de Administratie. In CA se afla si alti lideri sindicali: Matei Bratianu si Dumitru Costin de la Blocul National Sindical, Marius - Grigore Petcu (finul lui Miron Mitrea) de la CNSLR Fratia, Ion Popescu - Confederatia Meridian, Iacob Baciu - Confederatia Sindicatelor Democrate. Sindicalisti cu ghiotura, la pachet, alaturi de ciudati cetateni moldoveni cu nume predestinate parca, de tipul Vitalie Dobanda. Interfata a fost insa asigurata de “jurnalisti” mai mult sau mai putin fraieri.

Sinucidere asistata

La Gardianul“ raspunderea cade in sarcina lui Alecu Racoviceanu, unic administrator. La Cotidianul“ raspunderea cade in sarcina administratorului Mihnea Vasiliu, fost ziarist care a debutat de altfel la acest ziar pe vremea lui Ratiu. Amara sarcina sa devii groparul publicatiei la care ai debutat. La „Ziua“ raspunderea ii revine lui Mihai Pilsu, unic administrator, un ziarist mai putin cunoscut pentru penita sa cat pentru seria de incredibile tampenii debitate la prohodul ziarului. Monumentala este elucubratia sa de varf – “Vantu n-are nici o legatura cu Ziua” - dar recunoaste totusi ca Ziua apartine PSV, uitand insa sa precizeze ca actionar la PSV este un celebru deja offshore din Cipru, Elbahold, iar in spatele Elbahold apare un cetatean moldovean si tot Elbahold detine si Insomar, unde sef e fostul partener de afaceri al lui Vintu, Gheorghe Teodorescu, adica GEL din Gelsor, Gelsor din spatele FNI, combinatia prin care au fost jefuiti 350 000 de romani. Fara nici o legatura cu Vintu, desigur...

Printre beneficiarii indirecti ai jafului s-a aflat si Mihai Palsu, ziarist cica pe social, scriitor adica despre drama vietii de zi cu zi a amaratilor jefuiti de cei ca Vintu, cel fara legatura cu niciun ziar si niciun ziarist, dar care a reusit totusi sa ingroape branduri de prestigiu care au fost candva tribune de lupta cu gasca lui Ion Iliescu, mentorul lui Sorin Ovidiu Vintu. Coincidenta sau nu, aceste publicatii au murit tocmai datorita faptului ca s-au aliniat frontului politic manevrat de Iliescu, in beneficiul lui Mircea Geoana respectiv impotriva lui Traian Basescu. Ajunge o maciuca sa sfarami un car de oale, este o vorba din batrani care se potriveste situatiei actuale. Publicul n-a ingitit transformarea unor publicatii devenite goarne ale Coalitiei anti Basescu, dupa ce mai bine de un deceniu si-au cladit autoritatea si brandul pe baricada luptei cu “carpa kaghebista”.

Ca jurnalist este greu sa scrii degajat despre disparitia unor ziare la care ai scris candva, despre situatia unor fosti colegi iar pretentia unei “analize obiective” invocand datele de management, cifrele de vanzari, audienta etc este evident una deplasata. Personal eu cred ca aceste publicatii au disparut in principal datorita imposturii practicate, din motive legate de etica muncii si de lipsa acuta de profesionalism jurnalistic. Ziarele ca si bancile functioneaza alimentandu-se din creditul marcii si credibilitatea celor care scriu. Cand lumea isi retrage creditul, atat ziarele cat si bancile falimenteaza. Acum peste zece ani, pe vremea cand am scris si eu la Ziua si apoi la Cotidianul, aceste ziare insemnau ceva, aveau influenta iar articolele publicate produceau efecte. Efecte foarte serioase – eu de exemplu atat de tare am suparat niste domni din servicii pentru ca scriam, din Belgradul bombardat de americani, cata bataie la cur dau sarbii aliantei militare a NATO, incat Sorin Rosca Stanescu, isteric, mi-a trecut litera I, sanctiune severa pe vremea lui Ceausescu, in cartea de munca, la desfacerea contractului, impusa de prietenii/sefii sai din servicii.

Mi-a reprosat chiar ca as fi ajuns sluga lui Milosevici, ceea ce i-a deconcertat la maximum pe sarbii care ascultau telefoanele si care erau convinsi ca sunt spionul serviciilor militare romanesti. Uneori sa faci presa este atat de amuzant incat merita toate mizeriile incasate. Devine mai putin amuzant cand ramai pe drumuri, ceea ce mie mi s-a intamplat deseori, pentru ca nu mi-am tinut ciocul si nu am pupat in dos onor conducerea. Colegii mei ajunsi acum pe drumuri, cateva sute am impresia, se afla intr-o situatie ingrata, pe care am experimentat-o pana la acru. Ar fi avut probabil alta soarta daca s-ar fi luptat oleaca cu sefii servili pusi de Vintu, daca ar fi respins aberanta linie politica impusa de sus, daca ar fi aratat putina demnitate si curaj pana acum. Macar nu ar mai fi ajuns in strada in genunchi. In fine, fiecare cum isi asterne si fiecarui cat i se cuvine.

Exista insa acum din fericire internetul si orice ziarist cu condei si putina iscusinta isi poate face un blog sau un site, iar daca are destui vizitatori – poate obtine si bani datorita accesarilor. Exista exemplul lui Tiberiu Lovin, ziarist dat afara abuziv ca si fratele meu, ca si mine, ca si cativa alti ziaristi care au calcat pe bombeu patronatul pe la publicatiile la care au lucrat in trecut. Luptator ca fire, boxer de nivel national chiar, Lovin a infruntat vitregia aruncatului in strada, si-a facut un PFA, a pus de un site - Reporter Virtual - care ii aduce acum mai multi bani decat in perioada cand trebuia sa ponteze la ziar. Are avantajul deplin, fata de orice alta circumstanta anterioara, ca poate comenta suveran orice. Nu pot sa nu il citez acum deoarece el este primul care a reusit sa obtina – atat de la Palsu cat si de la Racoviceanu, declaratii pe marginea falimentului publicatiilor conduse spre groapa de gunoi.

Postarea sa recenta (www.reportervirtual.ro/2010/01/responsabilitatea-unor-nesimtiti.html) acopera aproape in intregime tot ce as fi avut de spus si eu si mi se pare totodata unul dintre cele mai amare comentarii cu privire la situatia actuala a presei din cate am citit in ultimele zile.

Responsabilitatea unor nesimtiti

“Sute de salariati vor fi someri, in timp ce cei care i-a condus la pierzanie raman ca niste sculpturi sa priveasca rece dezastru. Pana azi, niciun sef nu a spus ca-si asuma responsabilitatea. Azi insa s-a produs un semi-miracol: Mihai Palsu, directorul general de la Ziua, a scris ca-si asuma intreaga “responsabilitate morala” pentru tot ce s-a intamplat in grupul de presa condus de el. Cititorii si ziaristii au parcurs mesajul sefului fara sa le tresara niciun neuron sau nu si-au aratat interesul de a formula o intrebare legitima? “Ce inseamna ca-ti asumi intreaga responsibilitate, domnule Palsu?“. Am facut-o eu, pentru ca-mi imaginam ca-si va impusca macar o pereche de palme pentru prostiile pe care le-a facut in perioada de directorat. Vreti sa stiti raspunsul?

Prima reactie a fost imbecila

“Cu tine nu vorbesc ca scrii prostii sau asa cum vrei tu”, mi-a spus de la inceput, aceeasi placa veche ca-n cazul celorlalti sefi si sefuleti din presa care-s suparati ca nu tremur in fata lor asa cum spera sa o faca subalternii lor. Evident ca la acest raspuns i-as fi tras doua palme. Mai… geniule, nu eu am ingropat un ziar prin incompetenta mea, ci tu. La fel cum a facut si Nistorescu. Nu eu sunt vinovat ca nu stiti sa conduceti o afacere, ci voi, niste slugi importante care fac pantofii mogulilor mai mari sau mai mici. Eu doar scriu despre tampeniile voastre. Nu l-am umplut de sange insa. Discutia a continuat pe acelasi ton civilizat cu care vorbesc cu toata lumea si l-am convins pe marele sef sa-mi zica mai clar ce inseamna ca-si asuma responsabilitatea aia. Se sinucide, isi da demisia, va incerca sa-i santajeze pe actionari sa nu inchida sandramaua? “Exact ce am scris. Dar tu stii ce inseamna sa dai lefurile luna de luna la 210 oameni?”, m-a intrebat distinsul gropar. Nu, nu stiu. N-am avut ocazia sa ma milogesc pentru lefurile angajatilor la actionari doar pentru ca mi-am dovedit incompetenta. Eu doar am muncit 17 ani pentru a le face ceafa groasa acestor figuranti care vor intra in istoria presei asa cum merita: ca niste bisnitari de constiinte, ca niste traficanti de influenta, ca niste parveniti, ca niste jurnalisti slabi care au produs in intreaga “cariera” mizerii demne de ars intr-un tomberon ecologic.

Sefii au fost dobitoci

Acesti sefi de mucava nu stiu ce inseamna responsabilitatea. 90% dintre ei conduc insa presa, daca nu chiar mai mult. 90% se bucura cand primesc leafa, eventual masina de serviciu si bonusuri. 90% nu sunt constienti ca atunci cand esti mare sef esti responsabil pentru subordonatii tai. Sa le dai leafa, sa ai grija sa nu faca prostii, sa-ti aduca marfa de calitate, sa coordonezi ziarul in asa fel incat sa nu ajungi lunar la actionari cu caciula-n mana ca iar n-ai profit etc. Tu trebuie sa ai grija de ei. Viata lor sta in mainile tale. Acum cateva sute de oameni au ramas pe drumuri cu credite, cu copii, cu familii in pragul disperarii. Niciun big boss nu-si asuma responsabilitatea. Nesimtit pana la capat, Nistorescu a anuntat ca si-a dat demisia. Nu si-a dat-o. I-a expirat contractul. Palsu sustine ca isi asuma… ceva moral, dar ramane cu teschereaua plina si sa conduca vai mama lui de ziar, despre care el spune senin ca Ziua a fost un ziar decent. Poate candva. Despre santajele lui SRS cu ziarul asta s-a scris. Nu s-a scris decat putin, dar are o imagine de gazeta foarte “decenta”. Si nu este vina ziaristilor, ci a sefilor. Sefi care nu vor sa recunoasca limpede ca au fost dobitoci si ca au dreptate cei care le zic sa se duca dracului cat mai departe de aceasta breasla.
Stiti de ce nu-si asuma responsabilitatea acesti sefi incompetenti? Pentru ca nu respecta nimic: nici meseria, nici legislatia, nici oamenii. Isi respecta propria leafa, masina, casa, avantajele. Priviti in jur. In toata presa se intampla acelasi fenomen. In general, sefii isi privesc subalternii ca pe niste sclavi, nu ca pe benzina fara de care ar ramane in drum in masina lor luxoasa, cumparata pe munca negrisorilor de pe plantatie. Negrisori care si ei poarta o vina. Dar despre ea altadata...”


Modelul Kunta Kinte

Subscriu in intregime la analiza cruda scrisa de colegul meu liber si independent Tiberiu Lovin, pui de moldovean cu vana in brat si cu creier propriu la purtator. De asemenea Florin Budescu, la www.StareaPresei.ro reuseste sa-i bage in corzi si pe Racoviceanu si pe Palsu, care are tupeul sa sustina ca Ziua "n-are nici o legatura cu Vintu". Sa faca plici, nu altceva... Colegii nostri negrisori nu au nevoie de multe lectii acum ci de un job. Sfatul meu adresati-va urgent lui Lovin ca sa va invete cum sa fiti liberi, scriind totusi, luptand sa ramaneti jurnalisti independenti. Pe de alta parte, tot ca jurnalisti, colegilor mei de la Ziua le recomand sa puna cateva intrebari conducerii, despre bani si despre contracte. Iata la ce ma refer: Palsu a pretins recent ca redactia Ziua este compusa din 110 jurnalisti plus inca 90 de angajati in staff-ul tehnic. Numai pentru jurnalisti salariile reprezentau 170 000 euro, sustine tot Palsu. In realitate la Ziua nu au lucrat mai mult de 64 jurnalisti plus alti 40 de angajati in stafful tehnic. Un calcul simplu arata ca ce spune Palsu despre distribuirea sumelor de bani sunt gogorite si diferenta de bani s-a sifonat. In care buzunare nu e greu de banuit.
La Gardianul situatia este similara, mai bine de jumatate dintre cei trecuti pe statele de plata nu au scris in viata lor la ziar si nu au fost vazuti de cineva la fata prin redactie.

Nesimtitii si imbecilii care v-au fost sefi si-au indesat bani negri in buzunare in timp ce voi, negrisorii de plantatie, ati facut foamea in ultimele luni de zile, lipsiti pana si de sarbatori de salarii. Cand vi se arata usa si vi se spune ca nu sunt bani, ganditi-va in buzunarul cui este diferenta de bani. Adresati-va unor avocati si nu iesiti pe usa ca niste negri de plantatie. Sau daca tot o faceti ganditi-va la Kunta Kinte si apucati si voi o coada de maciuca, ceva, in trecere, altfel o viata o sa va uitati in oglinda la voi ca la niste caini plouati care n-au stiut macar sa muste odata din piciorul slugii care i-a aruncat in drum. Si Palsu, si Alecu Racoviceanu, un jurnalist bun candva, au aruncat la gunoi, din pacate, daca au avut-o vreodata, orice urma de demnitate jurnalistica, devenind servii unor grobieni si infractori de teapa Vintu, Luca etc cu tot cu pletora de securisti de doi bani din jurul lor. Si Alecu si Palsu l-au avut de model pe Rosca Stanescu si au sperat sa se capatuiasca ca si Sorin Rosca Stanescu, cel care a pus botul la primul sau milionul de dolari de la Lukoil, punand publicatia Ziua, cel mai anti-KGB ziar din Romania, la un moment dat, la dispozitia rusilor, via Mircea Popa, Gusa, slugoi infami ai rusoilor. Asa au devenit incetul cu incetul “tonomate pe ruble” negrisorii din presa. Ce a fost si ce a devenit Rosca stim cu totii astazi. Penibila sa prestatie de jantajist ordinar, alaturi de Bogdan Chirieac a fost deja sanctionata de toate organizatiile de presa.


Lichelele la hazna

Ar fi timpul ca breasla jurnalistilor sa-si faca curatenie in ograda, sa caute redarea demnitatii presei si revenirea la normalitate prin eliminarea impostorilor, imbecililor, nesimtitilor, ciutacoizilor, nevertebratelor si mai ales a infractorilor din zona presei.
Altfel se vor extinde infectiile purulente care au dus la boala cronica a jurnalismului de mina a doua practicat de lepre cu pretentii de staif deontologic, sub obladuirea unor eterni pupincuristi, “profesori” si “academicieni” de teapa unui Tismaneanu, Patapievici, Tatiana Mungiu, CTP etc
E suficient ca ziaristii traiesc descriind mizeria umana, incercand sa stea cat de cat mai pe varfuri la marginea haznalei, cu reportofonul in mana. Trebuie asezat un cordon sanitar macar in jurul celor care traiesc din aceasta meserie, daca vor sa nu se confunde si cufunde si ei in mlastina si jegul moral de teapa unora ca Vintu si slugile sale, refugiate cica acum pe online, pe infestatele Vox Publica si Publika Tv, in...Republica Moldova .

Basarabia mai lipsea sa fie imputita si infectata de “deontologii” lui Vintu, n-a fost destul vanduta de slugile de kkat trimise peste Prut de Timofte, sluga lui Vintu, la intoxicare, decorati acum, ca patrihoti de cinste si angajati chiar la nou noutz-ul trust al lui Vintu de la Chisinau... Bleah pizdetz!
Citeaza acest articol pe saitul tau

Comentarii (54)

RSS comments
51. 10-01-2010 18:29
asta e joe biden
http://www.youtube.com/watch?v=6sRqqS1peWk&feature=related
Scris de freeman
52. 10-01-2010 18:41
Illuminati photoshoot
http://www.youtube.com/watch?v=FUGNF2gZASw
Scris de freeman
53. 10-01-2010 18:44
priviti la nenorocitii astia
http://www.youtube.com/watch?v=v7zyZsAwOcg&feature=related
Scris de freeman
54. 10-01-2010 19:00
11septembrieNWO
http://www.youtube.com/watch?v=48V41HqIyRw&feature=related
Scris de freeman

Scrie un comentariu



SC Dramiral Media Group SRL.
Copyright © SC Dramiral Media Group SRL. Toate drepturile rezervate.
Programare si design www.spider.ro

Niciun comentariu: