duminică, 24 ianuarie 2010

Hillary Clinton vrea R. Moldova in NATO

Hillary Clinton vrea R. Moldova in NATO
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2006_04_13_Chicago_Speech.jpg

Secretarul de stat Hillary Clinton, care si-a pus semnatura vineri, alaturi de premierul Vlad Filat, pe acordarea unui ajutor nerambursabil de 262 de milioane de dolari, a laudat schimbarile democratice de la Chisinau si a spus ca SUA vor ca R. Moldova "sa fie parte a aliantei euroatlantice".
"Domnule prim-ministru Filat, semnarea acordului este o victorie pentru guvernare, pentru drepturile omului si pentru reformele economice. Vrem ca Moldova sa fie parte a aliantei euroatlantice, cu toate beneficiile pe care acest lucru il va aduce poporului moldovean. Va felicit, pe dumneavoastra, pe guvernul dumneavoastra si pe poporul dumneavoastra pentru actualul angajament si va doresc deplin succes in implementarea acestui program", i-a spus Hillary Clinton oaspetelui sau de la Chisinau, potrivit NewsIn.

Sefa diplomatiei americane a spus ca R. Moldova are pentru prima oara in opt ani un prim-ministru democratic ales, iar semnarea acordului din cadrul programului Provocarile Mileniului, prin care Moldova va primi asistenta nerambursabila, reprezinta o victorie a bunei guvernari, a drepturilor omului si a reformelor economice.

In conditiile in care unul dintre scopurile declarate ale guvernului democrat-liberal de la Chisinau este incheierea unui parteneriat strategic cu Statele Unite, Clinton a dat asigurari ca administratia Obama este hotarata sa construiasca un parteneriat cu Chisinaul, sa-l extinda, sa-l consolideze si "sa vada ca poporul din Moldova culege roadele reformei de piata, reformei politice si ale tuturor eforturilor care au fost facute in ultimii ani".

"Moldova a facut progrese semnificative din punct de vedere economic, social si politic. Suntem foarte bucurosi ca a venit aceasta zi. Aplaudam poporul din Moldova si liderii lui pentru ca au imbratisat o agenda a reformei. Stim ca nu a fost usor. Stim ca a avut un pret politic. Dar este atat de important, pentru ca a instituit o Moldova democrata, care are, pentru prima data in opt ani, un premier ales", a declarat Hillary Clinton in discursul pronuntat la ceremonia de semnare a acordului.

Hillary Clinton a subliniat ca Statele Unite urmaresc prin intermediul Corporatiei Provocarea Mileniului (MCC) si prin intermediul USAIAD sa implementeze reformele juridice necesare pentru a limita coruptia, sa introduca reforme bugetare pentru a promova transparenta si sa consolideze capacitatea societatii civile si a presei de a dezvalui infractionalitatea.

"Acest acord incepe un nou capitol in relatia dintre tarile noastre. Reflecta angajamentul nostru de a ajuta oamenii din Moldova pe drumul catre progres economic si asta chiar in sensul propriu, pentru ca vom construi drumuri cu acesti bani. Vom reabilita, de asemenea, sistemul de irigatii, ajutandu-i pe agricultori sa treaca la o agricultura de inalta valoare, care are o reala valoare de piata in Europa si dincolo de ea. Vom construi drumuri sigure de la Chisinau catre granita ucraineana, astfel incat fermierii sa-si poata duce marfa la piata. Toate acestea reprezinta pasi esentiali si vom conlucra si va vom sprijini", a promis sefa diplomatiei americane.

Anterior acestui discurs, Departamentul de Stat anuntase ca Hillary Clinton si premierul Vlad Filat prezideaza ceremonia de semnare a acordului prin care Moldova primeste asistenta nerambursabila in valoare de 262 de milioane de dolari prin programul Provocarile Mileniului. Banii, acordati pe o perioada de cinci ani, sunt destinati aducerii unor imbunatatiri critice in sectorul agricol moldovean si in infrastructura rutiera si reprezinta "un simbol concret al prieteniei si parteneriatului dintre cele doua tari".

Pe de alta parte, Statele Unite, a mai spus Departamentul de Stat intr-un comunicat, isi reafima sprijinul pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei in cadrul granitelor sale international recunoscute. Ambele natiuni si-au reafirmat sprijinul pentru reluarea negocierilor in format "5 plus 2" pentru reglementarea transnistreana (Moldova si Transnitria ca parti aflate in conflict, OSCE, Rusia si Ucraina ca negociatori, iar SUA si UE ca observatori), arata comunicatul Departamentului de Stat. In aceasta privinta, subliniaza textul, Statele Unite sprijina extinderea masurilor de incredere si consolidare a securitatii.

SUA au salutat, de asemenea, intentia guvernului moldovean de a contribui la operatiunile internationale de mentinere a pacii.

Niciun comentariu: