vineri, 29 ianuarie 2010

Banda celor zece spioni CIA

Cei ce cunosc personajele si activitatea lor in presa pot lua in consideratie aceste aparente palavre. Rămâne să mâ mir și țuțur chiar, cum și de ce a ieșit un astfel de document la suprafață. Dan C.

Banda celor zece spioni CIA
http://www.ziua.ro/display.php?id=251238&data=2009-03-30
ZIUA Nr. 4499 de luni, 30 martie 2009

Dupa exact zece ani, un document incendiar iese la iveala din baza de date a Serviciului Roman de Infor­matii. Elaborata de Diviziunea B, care se ocupa de contraspionaj si purtand numarul 00137314, nota speciala (facsimil) este rezultatul unor ample investigatii ale principalului serviciu secret al tarii, efectuate atat pe teritoriul romanesc, cat si in Statele Unite.

La capatul acestei vaste operatii, concluzia la care SRI a ajuns, in urma cu zece ani, si pe care a comunicat-o institutiilor abilitate ale statului, in frunte cu presedintele de atunci, Emil Constan­tinescu, este ca a fost constituita o vasta organizatie compusa din doua filiere care actioneaza “aparent independent, dar complementar” in “stransa legatura cu serviciile secrete americane, respectiv cu fostul director al CIA Stansfield Turner si Michael Ledeen, ziarist si consilier in aceeasi institutie. Scopul principal identificat de Diviziunea B SRI este subminarea autoritatii statului roman. Relevant, in documentul pe care il publicam integral, este ca banda celor zece este alcatuita exclusiv din persoane care fie sunt jurnalisti, fie colabo­reaza intens cu presa, singurele exceptii fiind cei cativa cetateni americani. Publicam integral documentul SRI.

SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII

STRICT SECRET

DIVIZIUNEA “B”

Nr. 00137.314

din martie 1999

NOTA SPECIALA

Analiza datelor obtinute in ultima perioada releva ca la originea atacurilor de presa indreptate impotriva structurilor informative ale Romaniei – indeosebi S.R.I. si S.I.E. – se afla o retea constituita din doua grupuri ce actioneaza aparent independent, dar complementar, sub coordonarea lui Ion Mihai Pacepa, aflat in stransa legatura cu serviciile secrete americane, respectiv cu fostul director al C.I.A., Stansfield Turner si Michael Leeden, ziarist si consilier in aceeasi institutie. Campania declansata are drept scop scaderea increderii populatiei si a factorilor de putere in structurile speciale romane, precum si reabilitarea si readucerea in tara a lui Ion Mihai Pacepa. Astfel:

A. Prima filiera, care se manifesta cel mai virulent, este condusa si coordonata direct de fostul general de securitate Ion Mihai Pacepa si are in componenta pe urmatorii:

1. Cornel Dumitrescu Zelea, cetatean american de origine romana, director al revistei de limba romana “Lumea Libera”, editata in S.U.A., publicatie ostila intereselor romanesti, cu un im­pact deosebit asupra emigratiei romane. Cornel Dumitrescu Zelea este in relatii foarte apropiate cu Ion Mihai Pacepa si colabo­reaza intens cu cotidianele roma­nesti “ZIUA”, “Romania Libera”, “Dilema”si mentine legaturi stranse cu ziaristii Sorin Rosca Stanescu si Gabriela Adamesteanu.

2. Sorin Rosca Stanescu, direc­torul ziarului “ZIUA”.

Publica articole de investigatii si comentarii politice, unele din­tre ele bazate pe date si informatii ce, de regula, nu pot fi obtinute fara sprijinul unui serviciu de informatii specializat. A fost semnalat ca are numeroase contacte in randul cetatenilor straini, cunoscuti sau suspecti a fi in slujba serviciilor de spionaj ale S.U.A., Federatiei Ruse si Ungariei.

In perioada 1 decembrie 1992 – 8 ianuarie 1993, Sorin Rosca Stanescu a efectuat o vizita in SUA, pentru “documentare in domeniul serviciilor secrete”. Pe durata sejurului s-a intalnit cu Ion Mihai Pacepa, se pare, cu sprijinul lui Cornel Dumitrescu. Potrivit unor informatii provenite de la Max Banus, patron al pu­bli­catiei “Tinerama”, trustul de presa “ZIUA”primeste sume mari de bani prin filiere acoperite ale CIA. Acestea s-ar ridica, lu­nar, pana la 200.000 dolari SUA.

3. Dan Pavel Antoniu, istoric si politolog, redactor-sef al revis­tei “Sfera politicii”, editorialist la “ZIUA”si colaborator la “Dile­ma”etc. La recomandarea lojei masonice B’NAI BRITH si cu sprijinul lui Mihai Pacepa, in anul 1991, a efectuat un stagiu ca bursier in SUA, prin United States Information Agency (USIA), unde a urmat cursuri in domeniul politic, militar-strategic si al ser­vi­ciilor de informatii. A studiat “probleme de intelligence” chiar la sediul central al CIA, din Langley-Virginia, avandu-l ca profesor pe fostul sef al Comunitatii Informative a SUA si director al C.I.A pana in 1982, Stansfield Turner.

Dupa revenirea in tara, Dan Pavel Antoniu a fost numit seful Biroului din Bucuresti al PER (Project on Ethnic Relations), organizatie folosita de CIA ca acoperire, avand un salariu lunar de 30 milioane lei si 250 dolari.

In anul 1998 a ocupat, o scurta perioada, functia de direc­tor stiintific la Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara al MApN.

Dan Pavel are legaturi cu cetateni straini cunoscuti sau suspecti a fi cadre si agenti de spionaj sub diverse acoperiri, intre care au fost identificati: Allen H. Kassof, seful PER, cadru de spionaj, Wheatley Steve, cadru USIA si Jeffrey Alen Pennington, fost sef al biroului IREX din Bucuresti, agent CIA.

In cadrul numeroaselor sale aparitii publice, intens mediatizate, Dan Pavel promoveaza idei si pozitii de sustinere a revendicarilor extremistilor maghiari, asociate cu critici virulente si afirmatii defaimatoare la adresa institutiilor statului, inclusiv SRI.

4. Adrian Severin, copresedinte al Comisiei Mixte de Actiune S.U.A. – Romania (din cadrul Parte­neriatului Strategic), alaturi de fostul secretar american al Apararii, William Perry. Incepand din luna ianuarie 1999, a semnat constant in paginile ziarului “ZIUA”comentarii in care a cautat sa justifice pozitia SUA de respingere a candidaturii Ro­maniei de integrare in N.A.T.O. Totodata, in perioada cat a fost ministru a sustinut o serie de proiecte care i-au atras critici. In cadrul unei vizite efectuate la Washington, in 1997, a stabilit legaturi cu Ion Mihai Pacepa, pe care le-a recunoscut public dupa multe tergiversari. Semni­ficativ este faptul ca dupa cinci luni, respectiv la 22 septembrie 1997, Adrian Severin a facut publica existenta unei “liste cu spioni” care, conform propriilor afirmatii, nu provine de la SRI sau SIE, ci din “alte surse”.

Aceasta prima filiera are ca sarcina principala din partea serviciului de spionaj american initierea si desfasurarea de actiuni de penetrare, influenta si presiune asupra structurilor de stat, precum si de creare a unor curente de opinie prin intermediul mass-media vizand reabilitarea lui Pacepa, context in care se inscrie si recenta campanie de publicitate a aparitiei editoriale “Cartea Neagra a Securitatii”, scrisa de fostul general utilizata ca pretext de a ataca virulent institutiile statului.

B. A doua filiera subordonata, de asemenea, planurilor si intereselor CIA. Este coordonata direct de Liviu Turcu, fost ofiter de informatii externe pana in anul 1983. Acesta a conceput si divizat concret actiunea de compromitere a lui Mihai Botez, ce a avut ca efect demisia acestuia din functia de ambasador al Romaniei in SUA.

Din aceasta retea fac parte:

1. Dan-Cristian Turturica, scriitor si ziarist la diferite publicatii, in prezent bursier la Universitatea Harvard. A fost implicat, alaturi de Liviu Turcu, in actiunea mediatica de discreditare a lui Mihai Botez. In ianuarie 1993, cu ajutorul lui Liviu Turcu, a intrat in legatura cu Ion Mihai Pacepa, iar dupa aceea a adoptat public pozitii de sprijin pentru cel in cauza.

2. Dan Badea, ziarist specializat in “tematica” serviciilor secrete romanesti, MApN si MI. Semneaza unele articole in colaborare cu Dan Cristian Turturica.

Dan Badea se afla, de ase­menea, in relatii apropiate cu ziaristul Ovidiu Hogea, fost ofiter DIA si, potrivit propriilor afirmatii, cunoaste mai multi fosti si actuali membri ai serviciilor secrete, care il sprijina.

Date obtinute recent, releva ca Dan Badea este in legatura cu Liviu Turcu, din partea caruia a primit, recent, ordin sa distruga orice dovada a legaturii lor si sa puna la punct un sistem secre­tizat de transmitere a informatiilor catre SUA.

Cea de a doua filiera identifi­cata are in principal sarcini pe linia: a) culegerii de date si informatii din domeniul politic; b) verificarii si controlului persoa­nelor aflate in retea si c) promo­varii in mass-media a diferitelor materiale si articole care sa asigure atingerea scopurilor propa­gandistice preconizate.

Intre altele, mentionam, spre exemplificare, ca Liviu Turcu i-a cerut lui Dan Badea, prin intermediul lui Dan Cristian Turturica sa realizeze verificarea unor persoane, intre care Adrian Severin, Alina Mungiu, Anca Toader, Mihai Caraman, precum si investigarea unei problematici complexe vizand operatiuni speciale ale serviciilor secrete romane.

Cu legaturi apropiate la nivelul celor doua filiere ale retelei a fost stabilit si Mircea Raceanu, fost diplomat roman, condamnat pentru tradare in favoarea serviciilor secrete americane. Din date recente rezulta ca Mircea Raceanu colaboreaza cu Radu Ioanid, director la Muzeul Holocaustului din Washington caruia ii furnizeaza informatii despre fosti diplomati din MAE care au fost implicate in tratative cu statul Israel referitoare la emigrarea in aceasta tara a mai multor cetateni romani de nationalitate evreiasca.

RL 92107/433

Dan Pavel, politolog

Reactia celor din fosta Securitate

“In revista <> am publicat un interviu cu fostul director CIA, Stansfield Turner, care mi-a fost profesor in SUA. De aici s-a spus ca eu am fost pregatit de CIA. Nu l-am cunoscut pe Ion Mihai Pacepa. Este vorba de reactia oamenilor din fosta Securitate fata de mai multe chestii pe care eu le-am facut. La inceput m-am amuzat, dar apoi au existat repercusiuni asupra familiei mele. Am fost avertizat ca mi-au facut un dosar cei de la Securitate si ca sunt filat. Ceea ce m-a iritat nu era tampenia acestor agenti, care ma urmareau in loc sa-i caute pe cei din lista lui Severin, ci ca aceste lucruri se intamplau cand Emil Constan­tinescu si Conventia erau la putere. De parca, America si CIA erau dusmanii Romaniei. Eu nu imi gasesc dosarul vechi de Securitate si a aparut acesta la SRI”.

Adrian Severin, europarlamentar PSD

“O intoxicare”

“Este o prostie. Nu stiu nimic de chestia asta. Sa nu fie o lucrare facuta acum si datata in vremea respectiva. Sa nu fie o intoxicare”.

Costin Georgescu, fost director SRI, 1999

“Era lucrat pe Externe”

“Este prima oara cand aud asa ceva. Este original sau facatura? Stiu ca noi nu ne-am ocupat de Pacepa. Habar n-am. Nu era problema SRI, Pacepa era lucrat pe Externe. Este o prostie, asa mi se pare absurda chestia cu Pacepa si ziaristii. Este o gogorita teribila. Mi se pare aiurea. Trebuia sa ajunga la mine daca exista, nu? Imposibil sa nu fi ajuns. A aparut acum poate in scandalul asta cu doi si-un sfert”.

Grupaj realizat de Cristian ANDREI

Ziua

Niciun comentariu: