marți, 21 februarie 2012

Mihai Neamțu, Noua Republică și Noua Lustrație ?

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Sunt opiniile fondatorul mișcării Noua Republică, Mihai Neamțu, navigând în galera căpitanului Băsescu, cu timonierul sclav emerit, Vladimir Tismăneanu, alături de care părea bine înlănțuit sau dezlănțuit în redactarea Bibliei Anticomunismului Partinic, cerută de Băsescu pentru a putea aplica tactica «Prinde orbu, scoate-i ochii». Se relansează oprtunist problematica Lustrației.
Ca să vezi de unde sare iepurele!
Dan Culcer


Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Radu Preda, intelectuali încurajaţi de preşedintele Traian Băsescu să reconstruiască mişcarea de dreapta în afara PDL, s-au reunit sâmbătă la Cluj sub umbrela Noua Republică, unde au atacat frontal problema corupţiei.
 
 Mihai Neamțu declara recent în Evenimentul zilei: (Vineri, 04 Noiembrie 2011.)
«Ce proiecte politice majore va susţine Noua Republică?
Ne trebuie un stat redus în funcţiuni, puternic la centru, dar un stat care să fie sub controlul cetăţeanului, nu invers. Noua Republică pledează pentru un stat minimal, pentru un stat care nu mai poate minţi, un stat care nu mai este social, pentru că tot timpul statul social minte, promite ceea ce nu oferă. Ce promite statul social? Avem în Con­stituţie aceste referinţe la statul social. El promite că ne dă educaţie gratuită. Vedem că toţi cei care vor să ia o notă acceptabilă la Bacalaureat îşi iau meditator. Promite servicii medicale gratuite. Toţi ştiu cum funcţionează astăzi şpaga în spitale şi va funcţiona şi peste 10 ani ani dacă nu schimbăm cu adevărat sistemul. Moral, statul social este compromis.

"Prefer să nu primesc bani de la un om certat cu legea" /Doar preferă?? DC/

Ce proiecte politice majore va susţine Noua Republică?

Ar trebui să limităm mandatele preşedinţilor consiliilor jude­ţene şi primarilor la doar două. Unii or să spună "bine, dar eu sunt un primar excepţional". Dacă eşti atât de bun du-te în parlament, du-te în ministere. Doi: asumarea răspunderii de către magistraţi, o răspundere penală, fiscală şi administrativă. Orice magistrat care a ştiut dinainte că România va plăti la CEDO pentru un anumit tip de decizie, acela trebuie să plătească şi nu noi, din bugetul public. Trei: o dramatică restrângere a birocraţiei.

Dincolo de acestea, noi promovăm nişte valori sociale. Cetăţeanul noii republici e cel care nu claxonează în trafic în mod inutil. Este cel care nu scuipă seminţe în capul celui venit pe stadion să vadă o partidă de fotbal. Este cel care nu va înjura şi nu va scuipa pe stradă.


Cu prietenie, Dan Culcer

Noua Republica presa@nouarepublica.ro
12:07 (acum 3 ore)

către destinatari confidenţiali




21 FEBRUARIE 2012





Despre Legea Lustrației


Noua Republică sprijină adoptarea Legii Lustrației.

Lustrația trebuie să îi vizeze pe toți aceia care au avut funcții de răspundere în perioada regimului socialist (1946-1996). Acestor persoane trebuie să li se interzică ocuparea unei funcții de demnitate publică pe o perioadă de zece ani.

Noua Republică susține necesitatea lustrației cu argumente morale și practice. Din punct de vedere moral, lustrația este o măsură tardivă, dar necesară, pentru asanarea spațiului public. Din punct de vedere practic, lustrația va asigura o măsură de corectitudine a competiției politice, distorsionată în prezent de resursele și influența celor care au servit un regim criminal și corupt.

Lustrația nu trebuie să se limiteze la perioada regimului totalitar (1948-1989). Socialiștii, aserviți Moscovei, au instaurat un regim autoritar odată cu falsificarea alegerilor din noiembrie 1946. Acesta s-a transformat într-un regim totalitar comunist după declararea “republicii populare”, la 30 Decembrie 1947.

Căderea lui Nicolae Ceaușescu, la 22 Decembrie 1989, nu a însemnat decât sfârșitul totalitarismului comunist în România. Regimul care s-a instaurat, printr-o lovitură de stat care a făcut numeroase victime, a fost unul autoritar. Economia aflată în mâinile Statului a fost jefuită în mod organizat, de la Centru. Agenții Securității au fost protejați, iar salariile lor, plătite. Mass-media a fost controlată, iar autoritățile au declanșat campanii violente împotriva opozanților politici. După orice măsură, acest regim a fost unul autoritar, un “parlamentarism de fațadă”.

Abia în 1996 românii au putut alege, în cadrul unor alegeri competitive (cum acelea din 1990, spre exemplu, nu au fost), un șef de stat necomunist. Schimbarea de regim din 1996 a fost incompletă și fragilă, dovadă că socialiștii au revenit la guvernare în 2000. Nici acum tranziția către o democrație veritabilă nu este completă. Cel mai recent Index al Democrației ne așează pe locul 59, între Thailanda și Indonezia.

Este fals că lustrația vine prea târziu. Unele dintre aceste personaje sunt încă în poziții-cheie în România.

Noua Republică susține lustrarea tuturor celor care au servit, în funcții de răspundere, regimurile autoritare și totalitare care s-au succedat în ultimele decenii, în România.

Condamnarea regimului comunist, pronunțată de Președintele României la 18 Decembrie 2006, nu este suficientă. Statul român trebuie să se delimiteze și de regimul autoritar din perioada 1990-1996.

Niciun comentariu: