joi, 23 februarie 2012

Ioan Roșca — Întrebări către "naționaliști"


Domnilor,
chiar dacă v-ați pus poate unele din aceste întrebări, cred că e momentul ca răspunsurile la acestea să fie date în mod public. Întrebările pe care le-a formulat militantul social Ioan Roșca, se adresează tuturor formațiunilor politice naționaliste și liderilor de opinie extra-partinici, care se revendică deschis de la o astfel de orientare.

Fără răspunsuri ferme și sincere la acest tip de întrebări nu se pot pune bazele unei uniuni naționale în vremuri de restriște. Mișcările naționaliste incapabile să construiască o platformă de colaborare plauzibilă ACUM, vor mai mai mult decât oricând responsabile de întârzierea manifestării unei solidarități în acțiune.

Cu tot binele, Dan Culcer

Intrebari catre "nationalisti"


Textul, care ar trebui să conducă la o dezbatere sinceră și urgentă, poate fi consultat la sursă http://www.facebook.com/groups/367470513272109/edit/#!/groups/367470513272109/

Dupa cum puteti observa , am invitat la aceasta discutie si reprezentanti ai unor miscari "nationaliste" detestate de neocosmopoliti, asteptind sa se adauge si altii. Precizez ca:
a. Mi se pare firesc ca in lupta comuna pentru eliberarea Romaniei sa intre si miscarile pronuntat nationaliste, chiar cele etichetate ca "extremiste" de dusmanii tarii,  alaturi de alte grupari, care vor sa combata daunatorii devastatori ai tarii, deci sint animati de civism patriotic.
b. Cunosc (din carti si de la martori cu care am avut ocazia sa discut) destul de multe despre istoria nationalismului romanesc (inclusiv despre miscarea legionara), deci nu e nevoie sa fiu initiat. Pe de alta parte, am urmarit atent destinul patriotismului securist.
c. Nu sint membru sau simpatizant al vreunei formatiuni neolegionare sau nationaliste. Am cooperat cu aceia care denunta genocidul suferit de nationalisti din partea criminalilor comunisti si cer pedepsirea vinovatilor. Lupt pentru ca masluitori ca Tismaneanu (slujiti de insi ca Cioflinca) sa nu scoata din cartea eroilor neamului tinerii macelariti dupa 1944, pentru ca isi manifestau patriotismul, intrind in "fratiile de cruce"
d. Pun intrebarile de mai jos cu buna intentie , in speranta ca am putea depasi izolarea paguboasa a miscarilor nationaliste, cu rugamintea sa ma ajutati in lamurirea unor aspecte neclare pentru multi,  fara patima, simplismul, intoleranta sau agresivitatea care inflameaza discutiile intre romani pina la a le face inutile..
Iata intrebarile mele:
1. De ce isi axeaza multe grupari activitatea pe promovarea trecutului (lauda liberalismului sau taranismului interbelic, reabilitarea miscarii legionare etc). Daca un Bratianu, Maniu sau Codreanu ar trai azi, s-ar ocupa de istoria nationalismului sau de interventia asupra prezentului? Tineti mai mult la reparatii juridice sau istorice, sau la combaterea actualei patologii? Sigur ca radacinile raului sint adinci. Dar nu credeti ca, de exemplu,  declarindu-va "neolegionari", va micsorati sansele de succes, avind in vedere ideologia dominanta, impusa de forte neocoloniale sau filosemite,  care controleaza mintile majoritatii,  incit sa considere infamanta eticheta pe care v-o asumati ? 
Nu ar fi mai bine sa atacati problema fundamentala a crimelor regimului de dupa 1944, care ne-a distrus viata pina azi,  decit sa va lasati deturnati spre polemici despre ciocnirile politice dinaintea ocupatiei sovietice?
2. Cum explicati zizania, concurenta sau dusmania  care se manifesta intre unele grupari nationaliste? Sint conflicte de fond (de exemplu in legatura cu patriotismul securitatii) ,  rezultatul unor veleitarisme (intre lideri care se pretind reprezentativi) sau rodul infestarii asociatiilor cu agenti ai sistemului (care a acordat deosebita atentie infitrarii, sabotarii si deturnarii fortelor nationaliste)?  Certurile sterilizante nu sint oare inca un agument ca ancorarea in trecut, daca produce scindare, ar trebui inlocuita cu actualizarea programului nationalist, accentul fiind pus pe apararea Romaniei de agresiunile in curs?
3. Ati fi dispusi sa colaborati pentru eliberarea Romaniei din actuala capcana , cu formati nationaliste "concurente", pe un numitor comun bine delimitat? Dar cu alte formatiuni , care au alta orientare doctrinara, dar si-ar asuma platforma comuna de revolutie politica?  Intr-o astfel de colaborare contextuala, ati respinge din oficiu formatiunile patriotice "de stinga", pentru ca doriti o Romanie de dreapta, mai mult decit o Romanie libera? Ati putea coopera si cu persoane insuficent de "ortodoxe", cu vederi libertariene,  sau cu adepti ai unui patriotism discret?. 
Ioan ROȘCA
România








Niciun comentariu: