sâmbătă, 4 februarie 2012

Băncile cooperatiste. Revalorificarea experienței ardelene înainte de 1918

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Băncile cooperative există și în Franța (Credit Agricole), înființate deja la finele secolul al XIX-lea. În condițiile concurențiale de mare ferocitate ale liberalizării și globalizării aceste bănci nu mai sunt protejate de sistemele închise, deci sunt și ele foarte vulnerabile.
Frazele despre proprietatea poporului asupra resurselor subsolului sunt clare. Politicienii din România actuală trădează interesele colective, care sunt superioare celor minoritare. Comunismul le-a trădat, din vocație și ideologie, o vreme, dar și sub presiune ocupantului. Suntem iarăși în situație de semicolonie: soluțiile se află în trecutul propriu și în adaptarea nu ADOPTAREA modelelor externe.
Experiența băncilor ardelene de dinainte de 1918 există. Nu trebuie neapărat să mergem pînă în Canada. Doar că memoria noastră a fost scopită și continuă să fie controlată. Să ne scuturăm de răpciugă ca armăsarul din poveste, hrănit cu jar. Interviul este subtitrat în românește.
Cu prietenie, Dan Culcer

Interviu cu un specialist canadian, Yvan Allaire și cu Mihaela Firsirotu. Partea a IV-a ( în franceză, cu subtitluri românești) 

 

Niciun comentariu: