vineri, 5 august 2011

Limba romana, motiv de disputa intre guvernul R. Moldova si Gagauzia

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Pe când eliminarea limbii române din alte ținuturi care cer autonomia? Prin similaritate, desigur. Cu prietenie, Dan Culcer

Limba romana, motiv de disputa intre guvernul R. Moldova si Gagauzia


Republica Moldova se confrunta cu separatismul si in sud, in regiunea autonoma Gagauzia, ale carei autoritati au intreprins recent actiuni de nesupunere administrativa fata de Chisinau, din cauza unei dispute pe tema limbii romane.
Autoritatile gagauze resping limba romana si creeaza, in felul acesta, un curent de opinie ostil fata de tot ce este romanesc, comenteaza Deutsche Welle.

Anul acesta, in sesiunea de bacalaureat, Ministerul Educatiei de la Chisinau a impus conditii mai rigide la examenul de limba romana. Prin urmare, fiecare al zecelea absolvent de liceu din autonomia gagauza a Republicii Moldova a picat examenul la limba si literatura romana.

Administratia locala a emis insa diplome proprii de bacalaureat din care a exclus disciplina limba romana. Aceasta actiune a fost apreciata de experti ca "tendinta de separatism", mai ales ca a fost urmata de o alta decizie a autoritatilor de la Comrat de a boicota scrisorile oficiale ale Chisinaului, scrise in limba de stat, informeaza MEDIAFAX.

Ministrul Educatiei, Mihai Sleahtitchi, a declarat ca diplomele emise de Adunarea Populara a Gagauziei pentru liceenii din regiune, care nu au promovat examenul la limba si literatura romana, nu sunt valabile si universitatile nu le vor accepta.

Principalul oponent al limbii romane la Comrat este chiar baskanul (guvernatorul-n.r.) autonomiei gagauze, Mihail Formuzal. El a cerut demisia ministrului Educatiei, invinuindu-l ca ar distruge invatamantul din Republica Moldova.

  • Limba oficiala romana sau moldoveneasca?

Politicienii din Gagauzia vor ca judecatorii Curtii Constitutionale sa se pronunte daca este legal ca in scoli sa fie predata limba romana, si nu limba moldoveneasca, asa cum scrie in Constitutie. Potrivit membrilor Adunarii Populare de la Comrat, "limba romana poate fi considerata limba straina". Intr-o recenta scrisoare adresata autoritatilor statului, Academia de Stiinte a Moldovei a mentionat ca "limba romana este denumirea oficiala a limbii literare in Republica Moldova".

Surse care au solicitat anonimatul au comunicat ca Mihail Formuzal, care detine al doilea mandat de guvernator al Gagauziei si nu are dreptul sa pretinda un al treilea, ar intentiona sa ramana in politica prin infiintarea unui partid, a carui miza electorala ar urma sa fie vectorul antiromanesc.

  • Presedintele interimar al RM: Politicienii gagauzi practica “jocuri politice”

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, considera ca atat Guvernul central de la Chisinau, cat si autoritatile din regiunea autonoma Gagauzia sunt responsabili de tensiunile lingvistice, conform unui interviu acordat postului Radio Free Europe/Radio Liberty.

Lupu recunoaste ca Guvernul central de la Chisinau nu a depus suficiente eforturi pentru imbunatatirea situatiei elevilor din liceele aflate in Gagauzia.

De asemenea, el a acuzat politicienii gagauzi ca practica "jocuri politice".

Niciun comentariu: