marți, 23 august 2011

Basescu: In 2-3 ani trebuie create Statele Unite ale Europei

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Băsescu a avertizat ca “numai prin cedarea masiva de suveranitate, Europa mai poate ramane o putere economica si militara. Între parteneri inegali, o astfel de decizie nu înseamnă doar pierdere de suveranitate ci și transformarea cetățenilor României în forță de muncă mobilă și distrugerea țesutului social național.
Cu prietenie, Dan Culcer

Basescu: In 2-3 ani trebuie create Statele Unite ale Europei



Presedintele Romaniei, Traian Basescu, este de parere ca in 2-3 ani trebuie create Statele Unite ale Europei, deoarece in prezent situatia este una de criza, cu riscul de a se reveni in recesiune.

“Nu este o solutie noua (cea a Statelor Unite ale Europei). A mai fost discutata, dezbatuta. Churchill este unul dintre ultimii proemitenti care au propus-o. Este un moment de criza, cu riscul de a se reveni in recesiune. In situatii de criza sunt necesare masuri indraznete”, a declarat Basescu in emisiunea “Editie speciala” a TVR.

El este de parere ca procesul de globalizare ne arata cat de mici suntem in confruntarea cu piata, iar guvernele au dovedit ca pot fi infrante de piata si de vointa investitorilor.

Saptamana trecuta, presedintele a sustinut necesitatea realizarii Statelor Unite ale Europei si a avertizat ca “numai prin cedarea masiva de suveranitate, Europa mai poate ramane o putere economica si militara”.

Legat de cedarea de suveranitate, Basescu a declarat la TVR ca toate statele europene au facut acest lucru cand s-a infiintat serviciul extern al Uniunii Europene. “Prin Pactul de stabilitate ne obligam la anumite repere in bugetele nationale. Prin EUROPACT suntem obligati sa ne asezam cheltuielile pana in 2020 pe niste fire pe care trebuie sa le urmam. Altfel, tara este penalizata”, a mai specificat acesta.

  • Nu renuntam la obiectul de a intra in Zona Euro in 2015

“Este clar ca un guvern al Zonei Euro va avea ca obiectiv in primul rand politicile monetare ce vor fi gestionate de Banca Centrala Europeana, dar si politicile fiscale ale fiecarui stat. Aici era un element total de suveranitate pana acum. Avem o contradictie majora: o politica monetara unita si o politica fiscala nationala. Realitatile economice au intrat in coliziune aici. Trebuie o politica fiscala care sa acompanieze o politica monetara unica. Vor fi multi care vor sari in sus. Eu insumi nu stiu daca e solutia pe care clasa politica romaneasca si poporul o vor adopta. Ca o consider solutia pentru o Europa competitiva este una, dar daca o vor vrea romanii e alta”, a mai spus presedintele Romaniei. [Citeste si: Un guvern al zonei euro, planul B al Frantei si Germaniei]

Basescu spune ca are convingerea ca si Germania, si Franta, si Spania, Italia, Polonia au viziunea Statelor Unite ale Europei. Marea problema sunt insa liderii politici care sa convinga popoarele ca asta este solutia.

“Nu am convingerea ca oamenii politici de azi au forta sa-si convinga popoarele ca realizarea Statelor Unite nu le afecteaza cultura, traditiile, personalitatea fiecarui popor, a fiecarei natiuni. Nu cred ca aceasta generatie de oameni politici poate sa convinga popoarele”, a mai declarat seful statului.

Niciun comentariu: