luni, 8 august 2011

Comentarii ale cititorilor revistei 22 la «Despre Oslo, incorect politic» de Dragos Paul Aligica

Vă rog să citiți comentariile pe marginea foarte interesantului articol din Revista 22, semnat de Dragoș Paul Aligica, reprodus de mine în mesajul anterior, în speranța că vă poate interesa.  Persoanele care, din comoditate intelectuală sau din reavoință ideologică, apropie, prin alăturarea de citate, poziția exprimată de Dragoș Paul Aligica de cea a unui Bruno Golnisch, apropiere cât se poate de superificială și dogmatică, nu au înțeles că non idem este si duo dicunt idem, nici că diagnosticele pot fi similare dar ceea ce deosebește o ideologie de alta sau un om de altul sunt soluțiile date unor probleme reale. Ori problemele evocate și descrise de Dragoș Paul Aligica sunt reale. Soluțiile propuse de alții până acum s-au dovedit inadecvate și falimentare, inclusiv cea propusă de Bruno Golnisch. Dragoș Paul Aligica nu are încă soluții dar semnalul de alarmă, care desigur nu e primul, trebuie luat în serios, fiindcă ignorarea lui duce la catastrofe.
Cu prietenie, Dan Culcer

Comentarii la Despre Oslo, incorect politic de Dragoș Paul Aligica

1 W Pauli 2011-07-26
Se contureaza o dezamagire... DPA, incorect logic, nu politic. Textul e presarat din plin de adevaruri pe jumatate sub-intelese. Si nu e nici macar gresit. Ar fi poate daca ar reusi sa spuna ceva dincolo de baliverne precum "luciditate, pragmatism, realism, semnificatii intr-o prespectiva ampla, criza cultural-identitara, politici demografice ale occidentului (?)". Sau " elită politică, mediatică şi culturală inteligentă şi pragmatică". Asa nu e decit un exercitiu de inadecvare cu pasaje repetitive care aproape se aseamana cu cele dintr-un manifest al teroristului norvegian. Ce poate fi liberal in a crede ca: "ca esenţă umană, venim toţi în descendenţa aceleiaşi maimuţe sau păcat originar, după gust şi preferinţă" ? "Indefensibil"! (ca sa-l citam pe autor)

2 bladd 2011-07-26
Derapati periculos, d-le Aligica. Nu aveti nici un cuvant de compasiune la adresa victimelor - tot ce puteti spune e ca ceea ce s-a petrecut este un "incident regretabil"?! Vorbim totusi 80 de tineri impuscati cu singe rece, plus victimele atentatului cu bomba. E ceva mai mult decit un incident regretabil, e o tragedie. Tot ce gasit de cuviinta sa faceti, e sa profitati de eveniment ca sa mai atacati inca o data adversarii dvs dintotdeauna: "elita occidentala" de stinga, si la limita sa o faceti vinovata indirect de ceea ce s-a intimplat... "rupta de popor", "ataca fiinta nationala"... tot atitea clisee de extrema dreapta... va dati seama cu cine incepeti sa semanati? S-ar fi cuvenit sa va abtineti. Un incident regretabil este publicarea articolul dvs in revista 22.

3 DRagos Paul Aligica 2011-07-26
Am o rugaminte. Am o colectie personala de indignari tipice, ipocrite, corecte-politic (plus amenintari, calificative, insinuari etc) generate in reactie la articolele mele. E un proiect comun: al meu si al cititorilor mei care traiesc si gandesc in cliseele corectitudinii politice. Asa cum se vede deja din forum, de mai sus, e un moment bun pentru proiectul nostru. Rugamintea mea este sa evitam redundantele. Sa folosim intreaga paleta a cliseelor si etichetelor aplicabile. De exemplu s-a folosit deja „lipsa de compasiune la adresa victimelor”, „extrema dreapta”, "derapaj periculos". E foarte bine. Sa nu ne limitam insa doar la ce e comod si la indemana. Sa fim mai imaginativi. Mai energici. Daca nu acum, atunci cand?

4 D. Versity 2011-07-26
Multiculturalismul e de fapt tot rasism http://www.capitalismmagazine.com/culture/multiculturalism/3425-diversity-and-multiculturalism-the-new-racism.html

5 sym 2011-07-26
Cred ca vom trai vremuri interesante. E deja clar ca falimentele economice nationale, stilul de viata de tip "welfare" si importarea masiva in Europa de vest a unei culturi esentialmente medievala vor afecta liantul social. Lucrurile se vor degrada pana la momentul in care tot mai multi indivizi dezaxati, din ambele tabere, vor pune bombe si vor trage in oameni nevinovati. In Londra politicienii stangii se opun din rasputeri (in mare parte au reusit) unei reforme a statului social care a produs o categorie masiva de perpetuu "job seekers" ce traiesc in case platite de contribuabili, pe banii contribuabililor, mai bine decat multi contribuabili. Tot in Londra cel mai popular nume pentru baietii nou-nascuti este Mohammed, iar centrul orasului este intesat de femeile imbracate in corturi. Multiculturalismul stangii a iesit invingator, estul orasului in frunte cu celebrul Tower Hamlets este zona no-go, de facto Sharia. In scolile islamice, asa cum periodic se arata in documentare filmate cu camera ascunsa, tinerii sunt invatati sa nu se imprieteneasca cu "kuffars", si ca cine nu are barba sub X cm trebuie tratat ca un sarpe. Antisemitismul e in manualele de prescolari. Diferenta masiva de natalitate dintre cultura invadatoare, consumatoare de asistenta sociala, si cea autohtona produce scantei. Politica stangii da roade. O politica iliberala si autista, in care oponentii multi-culturalismului sunt rasisti-xenofobi-nazisti, iar oponentii indatorarii infinite sunt "right-wing nutjobs" (citat din Vince Cable, ministrul industriei, BBC, ieri). Roadele sunt falimentul economic si devastarea sociala. Nimic nou sub soare! E ceea ce produce stanga de ani buni, si nici macar SUA nu mai este la adapost. Cred ca e rational sa ne asteptam la episoade violente mult mai dese, in viitor.

6 adrian 2011-07-26
este adevarat ca multiculturalismul vantura multe clisee si ipocrizii, dar si anti-multiculturalismul romanesc este la fel de plin de clisee, generalizari si sofisme, iar textul dvs. este plin de ele. de asemenea, expedierea celor care nu sunt de acord cu ideile proferate in text sub invinuirea ca sunt prizonieri ai cliseelor multiculturalismului nu este numai lipsa de respect fata de cititori (altfel manifestabila doar prin argumentarea ideilor prezentate) dar si manifestarea unui tip de gandire unica de care credeam ca ne-am dezbarat

7 Hadrianus 2011-07-26
Ironia tafnoasa si dispretuitoare fata de proprii cititori descalifica din start orice autor si afecteaza credibilitatea revistei. Ati scris un text slab nu pentru ca ar fi incorect politic, ci tocmai pentru ca vantura clisee exact in stilul multiculturalist-feminist. Dar mai e ceva dincolo de stil, mai grav prin propagarea unor neintelegeri. Nu numai consecintele "sistemului de propaganda" de care vorbiti sunt dezastruoase, ci de-a dreptul abominabile sunt tocmai ceea ce numiti "intentii moral-metafizice" ale acestui sistem. Si aici aveti, in plus si paradoxal, un punct de plecare comun cu ce e mai rau in corectitudiea politica, "multiculturalism-marxist" si feminism: neincrederea in natura umana. Aluzia ironica si detasata care pune evolutionismul si crestinismul intr-o acceeasi oala (omul ca animal) e zguduitoare pentru o pretinsa critica a agendei corect-politice. De fapt nu e o critica ci o apologie. Nu avem deci un proiect comun. Impresia e ca gainditi in paradigma corectitudinii politice mai mult decit cei care fac efortul de a va citi. Si poate chiar mai mult decit credeti.

8 bladd 2011-07-26
Fiindca d-nul Aligica imi face onoarea de a-mi adresa un raspuns, tin sa-i raspund la rindul meu: Va asigur ca cel putin in ce ma priveste nu am nici un proiect comun cu d-voastra, si ca nu am de gind sa ma lansez intr-o inflatie de epitete. Cele pe care le-am aplicat articolului d-voastra mi se par valide: temele pe care le dezvoltati: decaderea civilizatiei occidentale sub asediul strainilor, tradarea elitelor "anti-nationale", si stigmatizarea nediferentiata a strainilor (citez : "E chiar atât de greu de înţeles că, dacă emigranţii din Londra, Oslo sau Paris propovăduiesc şi practică Jihadul, antisemitismul şi antioccidentalismul, asta va stârni o reacţie pe măsură?"), fac parte din repertoriul dreptei radicale europene contemporane. Vreti o dovada? Iata un citat recent din Bruno Gollnisch, deputat european francez din partea partidului numit Frontului National, clasat fara doar si poate la extrema dreapta: "compte tenu de l’exaspération d’un certain nombre de gens vis-à-vis des violences commises par des étrangers, il y aurait sans doute de la frustration, de la vengeance, des actes criminels". citatul e luat de pe blogul lui: http://www.gollnisch.com/2011/07/26/gollnisch-le-role-pacificateur-indispensable-du-fn/ Eu cel putin vad o asemanare destul de mare intre cele doua citate. In consecinta, a caracteriza acest articol drept un "derapaj de extrema dreapta" mi se pare justificat. Eu sunt convins ca d-l Aligica nu-si da seama ca derapeaza extrema dreapta. Ceva, sper, o tresarire de constiinta, l-a deranjat totusi in postul meu precedent, fiindca a reactionat. Deocamdata, previzibil, taxindu-ma drept "politically correct". Sper insa ca d-lui, fiind un om inteligent, isi va da seama ca nu e chiar in ordine sa tii cam acelasi discurs cu un deputat nationalist francez in PE. Si mai sper ca-si va da seama ca nu e chiar in ordine sa folosesti ocazia tragediei din Norvegia ca sa emiti acest discurs. Si daca nu-si va da seama, e problema d-sale: cu asemenea idei, in partea cultivata a societatii occidentale esti un marginal. Din pacate, nu si in Romania, dar asta e o alta discutie.

9 bladd 2011-07-26
d-le Aligica, eu nu am scris ca sunteti "de extrema dreapta, nationalist, extremist, fundamentalist in liga cu parlamenarul Frontului National, Romania Mare". Dumneavoastra ati scris asta. Eu am scris ca articolul d-voastra constitue un derapaj de extrema dreapta, ceea ce nu e chiar acelasi lucru; si am argumentat cu citatul dintr-un blog de extrema dreapta, care e destul de asemanator cu al d-voastra, precum si prin enuntarea citorva teme preferate ale extremei drepte europene contemporane care se regasesc si in articolul dvs. In sfirsit, mi-am exprimat speranta ca veti realiza ca nu e chiar in regula sa fii pe aceeasi lungime de unda cu aceste formatiuni. Daca d-voastra credeti ca e in regula e treaba d-voastra. Inchei aici aceasta dezbatere sterila; se pare ca nu se poate dezbate pe argumente, ci numai emotional, ceea ce nu duce nicaieri.

10 Ivan Zubeldian 2011-07-26
Da, un articol necesar și curajos, felicitãri. Poate ar trebui spus și cã multiculturalismul nu e deloc multi ci mai degrabã non-culturalism. Drumul cãtre armonia culturalã trece prin anihilarea culturalã și nu prin toleranțã, așa cum fals pretind adepții multiculturalismului. Din frica de a nu leza vreo sensibilitate, statul sfârșește prin a cere occidentalului sã își ignore credințele și tradițiile. E de așteptat ca o astfel de reprimare sã producã defulãri violente. E de așteptat ca extrema dreaptã sã câștige teren. (va fi interesant în Franța) E doar o reacție de apãrare.

11 Mih 2011-07-26
A privi, a analiza, a vorbi despre realitate asa cum este ea, nedeformata de multitudinea "oglinzilor strambe" prin care vor sa ne-o infatiseze stangeii, iata un "pacat" pentru care acestia nu va vor ierta, domnule Aligica! Din acelasi motiv, va citesc intotdeauna, cu mare interes si apreciere.

12 Mih 2011-07-26
Cand stangelul priveste la dreapta sa, vede "extrema". Atat ii permite campul sau ideologico-vizual. :)))

13 floscampi 2011-07-26
sk: si daca europa va fi cu ochi oblici si musulmana, ce? oricum nu mai apuci s-o vezi. desi ti-as dori, numai asa, sa crapi de ciuda. apa: incorect politic - bullshit.

14 Urcan batranul 2011-07-26
D-le Aligica, caracterizarea dvs a evenimentelor din Norvegia drept "regretabile" nu este incorecta politic ci pur si simplu reflecta o duritate si o lipsa de imaginatie fara pereche.

15 Sean 2011-07-26
I-auzi! Cică...(citez din distinsul nostru autor)..."criza economiei şi politicii occidentale". Noroc că mai suntem şi noi prin preajmă, să mai îmbunătăţim procentul!

16 victor L 2011-07-26
Felicitari pentru articol, dle Aligica. Dar de reactii ca a postatorilor @ 1 si @ 2 nu veti scapa; au cleiul si afisele pregatite si le lipesc imediat.

17 filadel 2011-07-26
Domnule Aligică, sînteți antisemit domnule! Acum cred că v-am închis definitiv gura. Am și eu dreptul să vă fac antisemit așa cum alții vă fac extremist de dreaptă! Dacă nu acceptați imediat afirmația mea vă acuz de discriminare. Adică nu! Vă acuz direct și de pe acum de discriminare fiindcă deja știu ce-o să-mi ripostați (și nici nu contează ce). Iar cu realitatea o rezolvăm rapid: o ținem în poziție de drepți pînă leșină!

18 IsailăBrătfălea 2011-07-27
Nu cred că e cazul să reducem totul la plasarea unei etichete. Extrema dreptă occidentală este nostalgică, se închide în naționalisme perimate. În realitate europenii au mult mai mult în comun, iar naționalismele îngroașă exagerat diferențele. Iar mulți politicieni europeni sunt conștienți de aceasta și caută modalități, în primul rând economico-financiare, de a transpune în practică europenismul. Sentimentul că politicienii ne trădează este minoritar și fals. Tragedia e numai în capul unora. Europa există. Ea există și în pofida altor civilizații, inclusiv în pofida Americii.

19 Dragos Paul Aligica 2011-07-26
Pai de ce nu spuneti de la inceput asa? Dv vreti “respect”….Interesant: Intrati pe acest forum ca sa sa dati ochii peste cap, sa montati sceneta indignarii si sa aplicati direct sau prin insinuare etichetele standard, intre care evident “extrema dreapta” e la loc de cinste. Dovediti rea credinta in interpretarea elementara a argumentului. Si/sau incapacitatea intelectuala de a urmari teza unui argument. Nu mai vorbesc de eterna si nu foarte subtila sugestie ca asa texte nu ar trebui lasate sa fie publicate pentru ca “fac rau”, “afecteaza credibilitatea” Revistei 22, Hotnews sau ma rog, oricarei platforme publicistice ce le gazduieste… Si dupa aceea va treziti ca vreti sa fiti respectati si poate si admirati pentru asta. Nu vi se pare ca totusi cereti cam mult? Puteti sa dati un motiv pentru care o atitudine ca cea de mai sus ar merita sa treaca neamendata?

20 Dragos Paul Aligica 2011-07-26
In ceea ce priveste “extrema dreapta”, ca sa incheiem cu circul asta al insinuarilor si asocierilor: Da, sunt de extrema dreapta, nationalist, extremist, fundamentalist in liga cu parlamenarul Frontului National, Romania Mare, adaugati aici ce mai credeti de cuvinta. Satisfacuti? Am dat eu in scris negru pe alb. Nu mai e nevoie sa va strofocati atat. Gata: e rezolvata. Acum ca ne-am linistit, si ce era de demonstrat a fost demonstrat, care e problema? Nu va suparati, sunteti cititorii mei dragi dar cand veniti si imi aplicati ca la manual procedurile standard ale corectitudinii politice, sunteti obositori si plictisitori. E o constatare amicala, asa cum comentariile dv sunt si ele, nu ma indoiesc, amicale. A incerca sa lipesti cuiva eticheta de “extremist de dreapta” in mod cu totul gratuit si a sugera in mod insidious marginalizarea sa, fac parte din regulile jocului, nu-i asa? De asta si sunt pe forum azi. Ca sa va explic clar, odata pentru totdeauna, ca in cazul de fata nu merge. Nu se intimideaza nimeni, nu se sperie nimeni…. Va pierdeti timpul.

21 sk 2011-07-26
Un articol excelent, curajos si corect in incorectitudinea sa politica. :) daca liderii politici nu se misca mai repede in maxim 50-80 de ani Europa nu va mai fi cea pe care o stim azi, ci va fi musulmana si cu ochii oblici (China bate din rasputeri la porti europene si, se pare, ca are mult succes). Este timpul sa se actioneze pentru europeni, fara violenta, dar cu fermitate.

22 mihai roman 2011-07-27
Onorabile gazetar, ... ne rugati sa evitam repetitia, in masura in care incercam sa criticam opera domniei voastre. Asa vei si face. Simplu: .. apa de ploaie, o mie si una de cuvinte, printre care, spuse cu jumatate de gura, si cateva adevaruri dureroase. H2O..logie ... cu usor iz filozofic.

23 cristi 2011-07-27
"A form of political behavior marked by obsessive preoccupation with community decline, humiliation or victimhood and by compensatory cults of unity, energy and purity, in which a mass-based party of committed nationalist militants, working in uneasy but effective collaboration with traditional elites, abandons democratic liberties and pursues with redemptive violence and without ethical or legal restraints goals of internal cleansing and external expansion". Robert Paxton, The Anatomy of Fascism. Partea cu preocuparea obsesivă vă aparţine deja şi e trâmbiţată cu orice ocazie de prietenii dvs. neoconservatori sau Tea Party. Şi partea cu colaborarea cu elitele tradiţionale (corporatiste, financiare) e deja completă. Nu mai avem mult de aşteptat până la abandonarea democraţiei şi violenţă politică.

24 Toata stima, d-le .. 2011-07-27
.. d-le D. Paul Aligica ! De mult nu am mai citit o scriere atat de onesta. Era si timpul..

25 Coman Horatiu 2011-07-27
Aveti perfecta dreptate, d-le D.P. Aligica ! Pentru mai multa limpezime e nevoie sa dam chip si nume acestui hybris al postmodernitatii ce abuzeaza bunul simtz, traditia si identitatea unor intregi societati : Stanga Istorica ( in toate chipurile sub care nu inceteaza sa se metamorfozeze ). ~~~ Oare ii putem decoda cordonul sanitar de minciuni si ingaduintze de care e inconjurata fara a fi facuti .. fascisti !?

26 Karla Ilieskovici Marxa 2011-07-27
Stinga, in perfidia-i cunoscuta, a trecut de la barbarul "proletari din toate tarile, uniti-va", la subtila multi-kulti cu a ei corectitudine politica. Americanul acela atit de blamat azi in Norvegia a gresit prin omisiune: partidele stingiste isi organizeaza pepiniere de viitori indoctrinati nu numai dupa modelul hitlerjugend, ci si dupa modelelul bolsevic sau pcr, atit de cunoscut romanilor. Si hitler si stalin au fost stingisti: unul nationalist, celalalt internationalist afisat,( altfel un satrap nenorocit, cu nimic diferit de vremelnicul lui aliat). Excelent, d-le Aligica!

27 Isailă 2011-07-27
Nemulțumirea generalizată față de îngăduința, ipocrizia, lașitatea actualelor elite politice și culturale este extremism. Când caracterizezi o femeie ca ușuratică, te referi la o persoană anume. Când caracterizezi toate femeile, te caracterizezi pe tine, nu pe miliardele de femei. Deseori cei care acționează pentru conservarea „liberalismului, toleranţei şi diversităţii”, cei care acționează împotriva celor care „abuzează bunul simtz, traditia si identitatea” sunt extremiști, „salvatori și mântuitori”. Nici adevărații vizionari nu se împacă cu lumea de azi, dar ei nu sunt disperați. Regretă doar că nu vor trăi destul. Unii vor să reînvie trecutul, alții vor să ocrotească viitorul. Și chestia asta îi separă în alegerea metodelor. Răbdarea este marele criteriu de departajare.

28 Orbire fara sfarsit ! 2011-07-27
Ca superstitziile "progresiste" ale Stangii au alterat pana si partidele zis liberale a demonstrat-o fara dubii majoritatea politica din parlamentul european ce a respins din proiectul Constitutiei pana si mentionarea crestinismului intre temeiurile constitutive ale civilizatiei europene. Ceia ce se uita prea adesea de catre majoritatea tropaitoare a "progresistilor" e ca valorile democratice cu care ne impopotzonam adesea sunt Valori Crestine Secularizate .. Atata timp cat Stanga nu inceteaza sa-si adjudece fara nerusinare toate acestea (denaturandu-le pana la utopie) e intr-o impostura istorica evidenta - cu atat mai mult cu cat secularizarea valorilor crestine se produsese deja prin .. liberalism. ( coman horatiu )

29 cristoiu 2011-07-27
Poate ar trebui sa gandim ce se intampla acum in contextul crizei economice mondiale.Datorita crizelor anterioare s-au intamplat multe ,culminand cu razboaie mondiale,s-au redefinit curentele politice si ce este cu adevarat important Occidentul a iesit intarit si sigur mai convenabil pentru locuitorii lui.Dl.Aligica are dreptate in tot ce spune ,elitele politice se vor schimba dupa aceasta ,urmand vointa majoritatilor din fiecare tara.Cetatenii tarilor vestice traiesc acum o experienta oarecum similara cu cea traita de noi in comunism din punct de vedere al redistribuirii resurselor.

30 Andrei M. 2011-07-27
Ma autodenunt. Tot extremist de dreapta si eu, la fel ca DPA. Si membru al Partidului Conservator din Canada, un partid de extrema dreapta condus de un fuhrer, dupa cum se stie. Articolele pe care le-am citit prin presa romaneasca pe tema macelului de la Oslo imi amintesc de cei care citeau stirile la tvr pe vremea lui Ceausescu. Realitatea nu conta. Nu conta nici ca se adresau unor oameni care traiau acea realitate. Spuneau ceea ce stiau ca va fi pe placul puterii: amestec de mici adevaruri, minciuni gogonate, minciuni prin omisiune, laudind sau justificind politica stapinirii si sistemul in dispretul tuturor evidentelor. Politicienii vest-europeni, aroganti si iresponsabili, in cirdasie cu o presa compusa din mercenari, sint primii vinovati de masacrul de la Oslo. Ei, cu ideile lor falimentare de stinga, au adus Europa pe marginea prapastiei si pe multi oameni la exasperare. Abia apoi vine baiatul asta care e in acelasi timp victima si vinovat. Va fi judecat si condamnat intr-un proces cu usile inchise. Probabil ca va fi gasit si bolnav psihic. E mai comod asa si e usor, cit timp esti la butoanele puterii, sa il declari psihopat pe unul care te contesta cu violenta. Inchizi repede discutia. Exact asa procedau si comunistii. Si au mers – neabatut, cum ziceau ei – in aceeasi directie pina la ruina totala. S-au oprit doar cind nu mai era benzina in rezervor. Daca actuala mafie compusa din politicieni corupti si magnati de presa care se cred dumnezei nu va fi demantelata urgent (si nu vad cum ar putea fi), mi-e teama ca e abia primul atac de acest gen dintr-un lung sir care s-ar putea sa incendieze Europa din Scandinavia pina in Grecia. Si iar o sa auzim pe posturile oficiale placa aia despre huligani, fascisti, criminali, extrema dreapta etc. care au distrus, incendiat blah-blah… Toti cei care isi concentreaza atentia spre templierul norvegian rateaza sau refuza sa vada adevarata problema. Manifestarea functionala anormala a lui Breivik e doar simptomul, semnul, indiciul unei stari anormale a sistemului. P.S. De citit si articolul lui Pat Buchanan, "A Fire Bell in the Night for Norway".

31 Socialismul soft.. 2011-07-27
Actuala orbire, vecina cu scleroza, a elitelor occidentale provine din impostura "progresista" a stangii; din anexarea graduala si amalgamata a temelor si terminologiei umanismului care a precedat-o. Aparent paradoxal, dar "liberalii" americani de astazi sunt de stanga. Succesul filozofiei unor Deridda si Michel Foucault in mediul universitar al anilor 60 au introdus pe solul american samantza seductiei de stanga; cea care, chiar daca nu se revendica direct din Marx, oculteaza discret tema libertatii prin surogatele progresismului, multiculturalismului, pacifismului, ecologismului ofensiv sau etatismului. Confruntata cu imperativul realismului politic al razboiului din Vietnam - angajamentul militar al SUA contra expansiunii globale a comunismului -, generatia hippy a gasit in relativismul cultural munitia teoretica necesara dezangajarii si pacifismului cu orice pret. De fapt, calea comoda a sinuciderii democratiilor. Relativismul cultural, spre deosebire de simplul relativism, propovaduieste nevoia de a crede, subminand totodata aceea credinta. Pe de alta parte, importul american de idei si curente filozofice de pe continent a fost vulgarizat de o grila interpretativa mereu depasita si inactuala. Marx citit prin grila lui Nietzsche, Weber si Freud.. Stanga anilor 60 e cu atat mai pernicioasa cu cat, ramanand fara proletari prin transformarea intregii societati americane intr-o clasa de mijloc - multistratificata, palimpsestica-, i-a sedus si inregimentat pe studenti, transformandu-i in activistii tuturor cauzelor "contraculturale" si deci politic corecte. *** Astazi, prin ozmoza, Stanga postbelica occidentala a eclozat establishment-ul actual ..

32 Coman Horatiu 2011-07-27
Iconoclastia anilor 60 explica declinul democratic de azi : elitele actuale sunt in cea mai mare masura tinerii promotori ai iconoclastiei de atunci ( pacifismul cu orice pret, antiglobalism, culpabilizarea omului alb, minoritatile cu apetit majoritar, multiculturalismul antieuropenist, anticapitalism etc.). Prin declinul liberalismului traditional sunt afectate perceptia traditionala a libertatii, valorile consacrate si motivatia apararii lor..

33 dan patenteu 2011-07-27
articolul este corect pe fond trebuie insa nuantat un pic pandantul acestuia si anume-acuzarea liderilor occidentali democratia nu are criterii de selectie.parca mai mult ca oricand acest enunt este din ce in ce mai real cu un parlament european plin de personaje de genul eba,cvt, gigi becali acestia fiind numai exemplare romanesti, cu parlamente nationale pline de oameni pestriti si in general cu elite politice care nu se suprapun neaparat cu elite intelectuale.criza economica are in spatele sau o criza mult profunda.o criza comportamentala a omului recent cum il numea un scriitor roman.Consumismul excesiv, imbuibarea, lipsa de reper moral si religios, umanismul sunt elemente care duc catre o criza mult mai pericuoasa a acestei societati. poate e prea mult spus dar omul des astazi ar trebui sa se roage mai mult si mai discret.daca o familie din occident ajunge sa detina doua case, doua masini si consuma cat 50 de oameni satisfacandus-si toate capriciile atunci asta este un comportament deviant.utilitarismul si confortul sunt efecte secundare ale democratiei, care pe fond este corecta.in toate exista un echilibru.trebuie vazut cat putem confort si relaxare poate suporta democratia, cata asistenta sociala si cata seriozitate si moralitate trebuie pentru a nu deterioara o organizare sociala care pe fondul ei este corecta.s-a vorbit mult timp de caracterul utopic al comunismului.incepem acum sa vb si de punctele slabe ale organizarii democratice. vom vedea ce ne rezerva viitorul dar el nu poate aduce ceva bun pentru ca zeci de milioane de oameni s-au invatat sa traiasca de zeci de ani bine si nu inteleg ca trebuie noi sa ne schimbam primii pentru a preveni crizele,care din pacate sunt ale noastre.

34 Peter Manu 2011-07-27
Multiculturalismul si corectitudinea politica, crede Dl. Aligica, sunt raspunzatoare pentru tragedia din Norvegia. Un model cunoscut: numarul pravaliasilor evrei din Iasi si Cernauti a dus la Miscarea Legionara. Penibil. Prof.Dr. Peter Manu New York

35 dan patenteu 2011-07-27
Domnule profesor Manu. Imi pare rau dar haideti sa incercam sa vedem altceva.Multiculturalismul ca atare nu are puncte slabe, vicii? El poate produce doar bine.Daca confirmati acest lucru e in regula, sunteti un progresist, viitorul ne va rezerva binele suprem. Daca acceptati ca multiculturalismul ca orice fenomen are efecte secundare atunci haideti sa vedem care sunt acestea si daca nu cumva unul dintre ele poate fi generarea de evenimente ca cel de sambata.

36 Isailă 2011-07-27
Deci „stânga” este de vină că fug capitalurile în China. Statul asistențial, salariile și nivelul de trai ridicat sunt de vină că au fost preferați muncitori imigranți. Ia, să renunțe muncitorul occidental la trei sferturi de salariu și atunci o să vedeți conservare a purității creștine și a identității naționale. Cine pricepe economie știe că fără salarii mare nu e nevoie de tehnologia actuală și de calificarea actuală. E bună și aia din secolul al XVIII-lea, desigur cu aceeași abundență de bunuri și cu același nivel de trai ca în secolul respectiv.

37 Peter Manu 2011-07-27
@ Dan Patenteu Spuneti-le parintilor care si-au ingropat copii ieri ca ce s-a intamplat la Oslo si Utoya a fost un "eveniment".

38 Gogu 2011-07-27
DPA devine tot mai lipsit de idei si mai isteric, un caz clinic pesemne. Cei cativa oameni cu minte de pe forum i-au si demonstrat care sunt problemele lui. Din pacate, i-a luat imediat la vituperat ca un sergent major cu complexe de inferioritate.

39 cineva 2011-07-27
Mica profesiune de credinta fascista a lui Aligica, gazduita de aceasta publicatie, ar putea parea un simplu gest de bravada sau zeflemea. Cred ca asa a intentionat-o insusi autorul. Daca o punem totusi in contextul apologiei codreniste practicate de unii slefuitori ai imaginii presedintelui (Cristoiu, Roncea) sau al "reasezarii valorilor" in care Antonescu este o valoare si Mihai nu, lucrurile devin mult mai serioase, derapajele domnului Aligica nu mai par un accident. Domnul Aligica se autoflateaza asezandu-se alaturi de extrema dreapta mai veche (dumnealui abia astazi declarandu-se extremist de dreapta, din cate stiu cel putin). Ziaristi ai extremei drepte sau, ma rog, nationalist-conservatori, cum s-or considera, s-au grabit sa-l condamne pe descreierat (roncea, napoca news). Nu si Aligica. Domn care s-a oprit la un pas de apologia terorismului. Atentatele de la 11 sept 2001 au fost oarecum justificate, nu? De ce nu? Ele au fost, intr-un fel, o reactie tot in fata multiculturalismului occidental. La fel, baia de sange gardista si multe altele. Daca e sa acceptam validitatea logicii ticaloase a lui Aligica, atentatele extremistilor islamici sunt chiar mai justificate decat cel din Norvegia, pentru ca ele au vizat inamicul declarat al Islamului, respectiv pe crestini si evrei. Pe cand descreieratul ala a luptat impotriva islamului aruncand in aer compatrioti, nicidecum musulmani. La atacul impotriva identitatii nationale se raspunde cu bombe? Pai ce-ar fi atunci sa-l aruncam in aer pe H.-R. P.? Sau pe oricine sustine originea sud-dunareana a romanilor, sau pe criticii lui Eminescu si ai Mioritei. Ma intreb ce parere are minoritatea maghiara despre esecul multiculturalismului. Ce facem, il aruncam in aer si pe Tokes?

40 Dragos Paul Aligica 2011-07-27
Domnule Manu, O sugestie: Extremistul Pascal Brucker sustine idei inrudite intr-un interviu luat de Dan Tapalaga azi. Va pierdeti timpul cu mine. Si dv si tovarasii de drum ideologic, tovarasi care observ, mai nou, fac apel acum la arme grele - m-ar interna intr-o clinica de reeducare daca ar putea (Nu pot. Dar ce vrei, reflex ideologic mai vechi, obicei de familie politica!) Mergeti deci dv. si puneti-l la punct pe Bruckner. Miza serioasa. Alt calibru, alt efect. Nu mai pierdeti timpul cu marginali ca mine. Succes!

41 ronea 2011-07-27
Nu cred ca interpretarea data evenimentului de Dstra este cea corecta. Cred ca in Occident exista un deficit de liberalism. Exista caste de privilegiati iar meritocratia nu este deplina. Totul merge bine pina cind se ajunge la fundul sacului. Atunci, privilegiatii incearca sa se debaraseze de cei care le ameninta privilegiile. Emigrantii sint primii vizati, dar nu si singurii. Politica de emigrare a politicienilor est dictata de realitati. La Bruxelles nu sint politicieni chiar mediocrii. Concret, daca nu ar face-o, pretul fortei de munca din Norvegia ar creste si fabricile ar delocaliza in China lasind Norvegia plina de someri. Inevitabil cind actionezi pentru scaderea privilegiilor apare reactiunea, dar asta nu este dovada, asa cum pretindeti, ca actiunea ar fi una gresita si ca politicienii ar fi mediocri. Nu intimplator cazul apare intr-o tara «social-democrata »

42 Daniel MIRCEA 2011-07-27
Un comentariu surprinzator si curajos. Se vede ca va plac adevarurile spuse in public articulat.

43 Peter Manu 2011-07-27
@ Dragos Aligica Pareti sa fi intrat intr-o vrie sarcastica si aroganta. Nu pot decat sa va doresc sa reveniti, cat mai curand, la sentimente mai bune.

44 Dragos Paul Aligica 2011-07-27
Relativ la comentariul persoanei care semneaza “cineva”: Initial am crezut ca e o ticalosie tipica in care lipsa de logica, lipsa de simt al realitatii si lipsa masurii sunt mimate. Cred insa acum ca in cazul de fata nu e. Omul, banuiesc, chiar crede ce scrie. Cineva care nu are nici simtul ironiei, nici al ridicolului, care traieste intr-un univers al sau cu logica si bibliografia lui anume... In mod normal as lasa sa treaca de la mine. Totusi, tentatia e prea mare. Iata de ce consider necesar sa adaug la “profesiunea mea de credinta fascista” superb identificata si comentata de persoana in cauza, o nota importanta: Da, intentia mea este sa-l arunc in aer pe Horia Patapievici. Si pe criticii Mioritei. Si pe ai lui Eminescu. Si chiar si pe cei ai lui Toma Alimos si Toparceanu, desi poate aici unii ar spune ca exagerez. Nu am considerat necesar sa mentionez toate asta explicit in “profesiunea mea de credinta fascista” pentru ca mi s-a parut ca decurg logic din cele déjà mentionate. Ca nu are rost sa ocup spatial limitat cu lucruri de la sine intelese, pe care orice om normal le poate deduce simplu. Nu am aceleasi intentii criminale cu Toekes. De ce? Pai tot asa: decurge perfect logic, pe baza metodologii cognitiv-deductive mai sus utilizate …

45 Ontelus Dan Gabriel 2011-07-27
Domnule Dragos Paul Aligica, Intr-un singur punct va dau dreptate, si anume cand constatati mediocritatea elitei politice si intelectuale occidentale. In rest, dumneavoastra justificati ideologic varsarea de sange. Mai cu seama un crestin nu poate accepta un asemenea lucru. Razboaiele religioase sunt un capitol deprimant in istorie. Nu religiile sunt vinovate, ci oamenii irationali care le instrumenteaza. Si, avand in vedere ca lumea a devenit un ,,sat global", disputa dreapta-stanga este caduca. Apararea identitatii este legitima, dar numai pana la justificarea crimei. Chiar este necesar sa reluam, la nesfarsit, spirala infernala a violentei? Pe de alta parte, ,,declinul Occidentului" este un fapt istoric, fie si din cauze demografice. Cresterea standardului de viata, in Occident, in ultima jumatate de secol a fost posibila si prin generalizarea mijloacelor contraceptive si liberalizarea avortului. Viitorul se arata ,,interesant"!...

46 Gogu 2011-07-27
Nu toti cei ce-l critica pe DPA sunt din aceeasi "familie politica" de stanga. Eu unul sunt de dreapta, imi displace multiculturalismul politizat si anti-individualist practicat in multe tari occidentale, insa asta nu inseamna ca arunc peste bord toate elitele politice occidentale si toate ideile lor. Sa nu uitam ca gratie acestor elite si noi, romanii, am fost acceptati in randul lumii...

47 Coman Horatiu 2011-07-27
Si in privintza actualei crize economice aveti dreptate, d-le Aligica ! "Redistributia avutiei pe criterii de expedientza politico-ideologica" si periculosul joc al indatorarii practicat de guvenele occidentale timp de cateva decenii sunt variantele falimentare ale socialismului soft care a contaminat gandirea politica inca din anii interbelici. Impasul economic in care ne scufundam, incet dar sigur, e datorat etatismului consecvent al lumii contemporane si nu economiei din ordinea proprietatii private. Contrar locurilor comune, declinul economiilor vestice e datorat interventionismului guvernamental si Nu pietzei libere. Guvernele tarilor democratice nu se mai pot concepe altfel decat in postura "Antreprenorului Principal". Ceea ce e nu doar aiuritor dar si contraproductiv. Iresponsabilitatea, risipa si arbitrarul politic au secondat firesc acest tip de injonctiune a statului in economie.

48 bladd 2011-07-28
Cu toate ca mi-am promis ca renunt la o dezbatere care semana a cearta intre surzi, sunt tentat sa-mi exprim un punct de vedere relativ la indemnul d-lui Aligica de a-l asculta pe Pascal Bruckner, care, zice d-l Aligica, expune pareri similare cu ale lui. Si l-am ascultat. (pe Hotnews.ro, daca mai era nevoie de precizare). Sunt punctele de vedere ale d-lor Aligica si Bruckner similare ? Da si nu. Da, pentru ca amindoi se declara adversari ai multiculturalismului. Ceea ce, pina la un punct, se poate intelege. Nu, pentru ca discursul d-nul Bruckner incearca sa explice fapta norvegianului prin mai multi factori (pe linga toleranta excesiva fata de islamul radical, care poate incuraja reactii inverse, mai sunt evocate : difuzarea de idei violente de extrema dreapta pe Net ; violenta din media ; accesul prea usor la arme ; si personalitatea narcisista a norvegianului, intre altele). In esenta, un discurs zic eu moderat. In schimb, textul d-lui Aligica are pe alocuri accente apocaliptice: (`` e, în plină desfăşurare, criza economiei şi politicii occidentale. Acum, după Oslo, vedem cum criza cultural-identitară stă gata să erupă.’’) ; ataca foarte dur elita politica occidentala (``o adunătură mai mare de pigmei politici şi intelectuali’’) ; si stigmatizeaza nediferentiat o grupare religioasa (`` emigranţii din Londra, Oslo sau Paris propovăduiesc şi practică Jihadul’’). Astea sunt derive, derapaje pe care eu le numesc de extrema dreapta, pentru ca sunt copy-paste din ideile propagate de de extrema dreapta contemporana in Europa occidentala cel putin. Repet, e vorba de un derapaj. Nu cred ca d-l Aligica e de extrema dreapta ; cred mai degraba ca nu-si controleaza suficient pana, sau, ma rog, tastele cind scrie un text pentru publicul larg, si ca nu-i masoara efectele. De asta mi-am si permis sa-l indemn la moderatie in posturile mele precedente, atragindu-i atentia ca derapeaza. Sau, daca vreti, ca incepe sa semene la stil cu un Cristian Tudor aflat intr-o zi mai proasta. Din reactiile d-sale, se vede ca nu m-a inteles. Vreau sa termin tot cu un citat din textul d-lui Aligica, unul bun, de data asta : ``Primii care ar trebui să se gândească la posibila contrareacţie violentă, la faptul că masele nu sunt atât de luminate, lipsite de prejudecăţi şi cosmopolite, ar trebui să fie elitele însele.’’ Si as vrea sa-i sugerez d-lui Aligica sa aplice lui insusi acest citat. Vrea sau nu vrea, cel putin pentru opinia publica romaneasca, el face parte din elita de opinie. Multe lucruri il recomanda pentru asta, in primul rind cariera academica. Va alege el, comentator credibil, sa scrie, pe teme fierbinti de actualitate, comentarii cu accente apocaliptice, continind atacuri si stigmatizari ? Cred ca-si da seama ca cititorii sai nu sunt , in majoritate, tocmai moderati - cf. reactiile de pe forum – si nu spun

49 Rus Mircea 2011-07-28
Fara politicile de stanga, invadarea Vestului de catre imigrantii lumii a treia nu s-ar fi produs. Fara tot felul de ajutoare sociale, beneficiarii pietei libere a muncii nu s-ar fi stabilizat ; sau, oricum, ar fi ramas intr-o proportie mai putin covarshitoare (eventual din motive de azil politic, casatorie sau de alte drepturi individuale legitime). Ar fi muncit atata cat ar fi putut, sau cat le-ar fi convenit, iar apoi ar fi plecat acasa. Ar fi fost bine pentru toata lumea. Dar nu ! timp de cateva decenii, Stanga a intermediat prin politicile sale "generoase" - pe banii contribuabilului occidental -, chipurile, expierea omului alb de vina sa istorica ; colonizatoare... Stanga politica si grupurile de presiune puternic ideologizate au sustinut si impus pe agenda de lucru a mediului politic toate cauzele "umanitare" posibile si imposibile. Pana la saturatie ; pana la punerea sub semnul intrebarii a culturii, traditiei si identitatii europene. Citit cum trebuie, multiculturalismul e de fapt un RASISM . INVERSAT *** Cine nu crede, sa retina spusele lui Frantz Fanon - psihiatrul negru de cultura franceza care a sustinut nu doar ca e justificat sa omori albii chiar si atunci cand sunt inocenti, ci si ca sursa radicalismului politic nu este in primul rand Oprimarea (cum ar fi spus stanga traditionala), ci Umilintza. Nu e deloc intamplator ca Frantz Fanon e precursorul paradoxal al unora din criteriile ce stau la baza "societatii decente" imaginate in anii 90 de Avishai Margalit si alti multiculturalisti. Se stie ca acestia isi impun agenda proprie fara a se constitui in grupari politice supuse riscului electoral. Statul, potrivit acestor teorii, este dator sa rascumpere prin discriminari pozitive efectele, presupuse reale, ale acestor revendicari de Umilintza. Iarasi Statul (majusculat) ! .. Si iarasi statul pus la treaba in slujba unor minoritati de tip leninist (care cand nu au suportul politic, creeaza presiune ideologica asupra celor care se indoiesc). Odata impinse lucrurile pana aici, sa ne mai miram ca si albii se pot simti amenintati !? Ca probabilitatea unor "defensive" nebunesti, ca cea de la Oslo, se poate precipita in viitorul apropiat !?

50 hunter67 2011-07-28
Felicitari, domnule Aligica, pentru articol! Victimele atentatului si familiile lor merita toata compasiunea noastra si cu atat mai mult, pentru a preveni alte actiuni similare, identificarea cauzei este necesara. Daca ne ascundem capul in lozinci nu rezolvam nimic si nu nici devenim mai umani folosind cuvinte mari (si cam lemnificate): multiculturalism, corectitudine politica, etc. Promovarea intereselor unor minoritati in dauna (si subliniez in dauna) majoritatii va starni intotdeauna reactii in sanul acestei majoritati, reactii care pot fi tinute in frau un timp, dar apoi iti explodeaza in fata. Hadrianus are insa dreptate: sau din Adam si Eva sau din maimuta, nu se poate si/si. Nici chiar de dragul corectitudinii politice. Nici chiar "sufragiul universale" nu ii poate servi pe toti la aceeasi masa.

51 Buzna in "progres" .. 2011-07-28
Putini mai realizeaza sub ce forme se deghizeaza, in vremurile noastre, naluca socialista. Sub complexul posteritatii dejucate (cam de pe vremea cand Stalin si monstruozitatea nemaivazuta a crimelor sale au devenit, neaparat, balastru dispensabil) orfanii gnozei socialiste (in varianta hard) s-au bulucit la toate cauzele umanitare posibile si.. imposibile. Cam de pe la sfarsitul anilor 50, au dat buzna in .. "progres". De atunci incoace inainteaza mascat si tot in .. avant garde. La ONU sau la Arte TV, prin Iliescu -aparent reconvertit- sau prin Mitterand, prin cei ce ruleaza bulgarele datoriilor catre Grecia sau prin adeptii keynesieni ai centralismului financiar si ai tiparnitzelor guvernamentale de contrafacut bani. Prin promotorii maniei persecutorii impotriva fumatorilor sau prin cei care au legiferat cote de reprezentativitate a femeilor in consiliile administrative ale firmelor private.. Seductia a ideilor de stanga a declasat cu timpul clasa politica occidentala, alterand atat perceptia traditionala a libertatilor individuale si regimul proprietatii private, cat si ideea de stat minimal (liberal). A inlocuit simtul practic cu agende politice presate de ideologiile egalitatii, redistribuirii, pacifismului apter si multiculturalismului pe care pana si Angela Merkel l-a declarat un esec. Dar cea mai mare amenintare contemporana la adresa libertatii este ideea, atat de strans legata de existentza statului-providentza (welfare state), ca guvernul este indrituit sa aiba o putere nelimitata in administrarea prosperitatii, in vederea impunerii justitiei sociale ~ (coman horatiu)

52 cobra 2011-07-28
In Pentru Legionari, Corneliu Zelea Codreanu, scria cu privire la complotul pus la cale pentru a-i pedepsi pe tradatorii care au acordat cetatenie "jdanilor", spre pieirea "neamului romanesc", urmatoarele: "Eu am fost de acord, cã actul final al luptei noastre sã fie, cu însusi pretul prãbusirii noastre, un act de pedepsire a pigmeilor care, dezertând de la posturile de mare rãspundere pe care le detineau, au umilit si au expus tuturor primejdiilor natia româneascã." Iata ce scrie si Aligica, in anul de gratie 2011: "Cât şi în câte feluri poţi ataca identitatea naţională a unor popoare, fără să ai o contrareacţie? Cât şi în câte feluri poţi susţine politici de emigrare ce submineză profund ţesătura socială a ţării gazdă, fără să ai reacţii de respingere violente? (...) Niciodată nu a avut Occidentul nevoie mai mare de o elită inteligentă şi pragmatică şi niciodată nu a avut parte, la vârful piramidei sale de putere, de o adunătură mai mare de pigmei politici şi intelectuali." Fireste, discursul lui DPA e cat se poate de departe de discurusul lui CZC. Cu toate astea, daca DPA scria asta in anii 20, in ajunul procesului complotistilor, sa vezi ce mai storcea raposatul Ornea fascismul din el, in anii 90. Dar acum, cand civilizatia crestina a devenit civilizatia iudeo-crestina, si cand filosemitii au trecut la stanga si antisemitii la dreapta, s-a dat drumul la fascism. Fascismul e bun. Atata timp cat nu e antisemit.

53 Isailă 2011-07-28
După mine extremiștii de dreapta sunt aceia care folosesc mitraliera ca să dea salariaților mai puțini bani decât salariul de echilibru. Extremiștii de stânga teoretic iau cu mitraliera bani de la bogați și-i dau la săraci. Practic extremiștii de stânga rețin banii într-un fond comun, devin noii bogătani în copropietate. Discursurile de dreapta într-o țară atât de săracă precum România sunt adesea extremiste. Se folosesc de cuvinte, când de fapt jinduiesc la o mitralieră. Relațiile dintre culturi sunt mai importante, dar nu sunt vizibile decât pe termene prea lungi în raport cu viața unui om. Poate că sceleratul din Norvegia nu se încadrează la extrema dreaptă în sensul economic. Eu sunt de acord ca fiecare cultură trebuie să-și păstreze o masă critică și compactă de susținători pentru a supraviețui, însă nu cu orice preț. Tipul a folosit muncă salariată străină (români), dar omoară tineri laburiști pentru că nu stopează imigrația.

54 shinobi 2011-07-28
In mare parte sunt de acord cu si-mi place postarea #49 a d-lui Mircea Rus. Acum, iata-ma din nou in contact virtual cu dl. Profesor Aligica si stimabilul forumist Sym. Este foarte straniu pentru mine cum aceste doua personalitati se intalnesc in a-l promova pe post de ideolog neoliberal in Romania pe un anume, vai, Valeriu Stoica !!! Cu Sym sunt de acord cam la 95% din postarile sale, ceea ce pentru mine adanceste misterul. Intorcandu-ma la topic, e uimitor si cutremurator ce paleta de interpretari poate genera un act criminal pur si simplu. In discutiile colocviale le repet amicilor ca civilizatia actuala occidentala e intemeiata pe valori, cea fundamentala fiind a primatului legii. Ca cel putin doua precepte gen “sa nu minti”, “sa nu furi” fac parte din invatatura iudeo-crestina e o realitate, insuficienta insa pentru recursul la religie in spatiul public, regretabil pentru vremurile noastre. Cu ce ar fi impiedicat tragedia din Norvegia o Constitutie europeana autointitulata crestina? In Elvetia n-au fost interzise moscheile, ci minaretele, de unde face unu’ galagie la statie de cinci ori pe zi. Eu nu le-as fi interzis. L-as fi amendat sau bagat la racoare sau expulzat pe ala de perturba linistea publica. Si inca ceva, in Romania as pune explicit in Constitutie ca drepturile omului primeaza asupra drepturilor animalelor. In acest fel, in eterna problema a cainilor vagabonzi s-ar intrevedea o solutie: n-ar mai fi acceptate parteneri de dialog ONG –uri care sustin contrariul.

55 Isailă 2011-07-28
Niște afaceriști dreptaci angajează la alb și la negru imigranți ca să pună presiune pe salarii. Politicienii stângaci se folosesc de acești imigranți pentru a obține voturi și a accede la putere. În final dreptacii zic că stângacii prea îi integrează pe imigranți, prea primejduiesc cultura.

56 De dreapta 2011-07-28
Istoria ne-a aratat ca in toate societatile umane au existat si exista dezaxati capabili sa comita crime ingrozitoare. Eu cred ca adevarata problema consta in raspunsul pe care societatea il are fata de astfel de actiuni si fata de astfel de indivizi. Cred ca societatea ar trebui sa reactioneze pe doua directii: -pe directia PUNITIVA, prin pedeapsa pe care o aplica si prin forta de exemplu a acestei pedepse -pe directia PREVENTIVA, prin identificarea cauzelor profunde (daca sunt) care au stat in spatele unor astfel de actiuni demente si sa incerce sa le atenueze sau, daca este posibil, sa le elimine. Haideti sa vedem cum reactioneaza astazi toleranta societate occidentala. PE DIRECTIA PUNITIVA: In cazul monstrului norvegian, am citit ca “daca va fi gasit vinovat” (???) acesta “risca pana la 25 de ani de inchisoare” – ca atat e maximul de pedeapsa permis de lege acolo. Pai in civilizata, toleranta si democratica Norvegie conditiile din inchisoare inseamna ceva gen hotel de 4 stele pentru un muncitor chinez sau chiar raiul pe pamant pentru, sa zicem, un somalez sau un haitian - Vivat politica “de stanga” cu maxima ei grija fata de om ! Conditiile acestea (hrana, caldura, apa calda, tinuta si poate internet) plus salariile angajatilor penitenciarului vor fi platite timp de 25 de ani de CONTRIBUABILII care muncesc, adica si de parintii si fratii copiilor ucisi. Dupa care individul va iesii odihnit si le va rade in nas. Cred ca mult mai nimerit pentru astfel de indivizi ar fi sa le dea un sac de cartofi, o lopata si o undita si sa-i “parasuteze” in insulele Kerguelen (sa zicem). De acolo nu prea au cum pleca pentru ca cele mai apropiate pamanturi sunt Antartica la 2000 de km, Africa la 3000 de km si Australia la 4800 de km. Daca isi poarta singuri de grija si isi fac un bordei, cultiva cartofi si prind peste, vor trai. Daca nu, NU ! In felul acesta rezolvam si dilema daca societatatea are sau nu dreptul divin de a lua viata cuiva. PE DIRECTIA PREVENTIVA: In cazul de fata, majoritatea liderilor occidentali adopta politica strutului si baga capul in pamant. Nu conteaza tot mai accentuatele sentimente de frustrare ale autohtonilor carora li se baga pe gat acea “political correctness” in favoarea unor minoritati alogene. Nu conteaza sentimentul tot mai raspandit ca tara lor nu mai e a lor. Nu conteaza sentimentul tot mai intalnit ca ei trebuie sa munceasca pentru a tine in spinare niste straini veniti de aiurea si care, culmea tupeului, au si pretentia de a continua sa “fie altfel” decat autohtonii. In mintea liderilor occidentali, aceste sentimente fie nu exista, fie sunt atat de minoritare incat nu merita sa fie bagate in seama. Ce cred eu. Cred ca trebuie o alta paradigma a relatiei autohtoni – alogeni. Cred ca trebuie mai mult, mult mai multa consideratie pentru autohtoni. Daca “tu” vi in casa mea neinvitat si vrei sa locuiesti alaturi de mine, atunci am pretentia ca “tu” sa te conformezi setului de valori pe care le am “

57 De dreapta 2011-07-28
continuare la postarea anterioara care nu a aparut complet din cauza lungimii ............... Cred ca trebuie o alta paradigma a relatiei autohtoni – alogeni. Cred ca trebuie mai multa consideratie pentru autohtoni. Daca “tu” vi in casa mea neinvitat si vrei sa locuiesti alaturi de mine, atunci am pretentia ca “tu” sa te conformezi setului de valori pe care le am “eu”. Daca nu-ti plac aceste valori, poti sa nu vii, nu te obliga nimeni s-o faci. Daca setul meu de valori imi spune ca trebuie purtata burka si tu vi neinvitata si faci topless inseamna ca am o problema si te invit politicos sa pleci din casa mea si sa te duci acolo unde comportamentul tau este acceptat. Valabil si in sens invers... Daca setul meu de valori imi spune ca pot face topless si tu vi neinvitata, costumata in burka si in plus incepi sa ma si scuipi atunci cand eu fac topless, din nou, am o problema si te invit sa pleci. Daca setul meu de valori (din care unele pot fi nerationale, cum spui tu, accept, dar pe care eu vreau sa le respect in continuare) imi spune ca la ora 12 si 34 de minute trebuie sa ma opresc din orice as face si sa ma intorc cu fata spre Meca (sau spre Vatican) si sa ma rog pentru ca altfel casa mea va fi lovita de ciuma, atunci la fel va trebui sa faci si tu daca vrei sa stai la mine in casa. Daca nu vrei sa o faci, atunci o sa te rog sa pleci, nu te tine nimeni legat. Daca nu vrei sa pleci, atunci o sa te fortez, pentru ca ESTE CASA MEA si tu ai venit sa locuiesti in casa mea fara sa te fi invitat cineva si fara sa te fi obligat cineva. ... A da ! Daca esti doar in vizita pe la mine si nu vrei sa locuiesti in permanata in casa mea, atunci poti sa vii imbracat oricum, sa vorbesti in ce limba vrei si daca vrei tu, putem sa si discutam despre cat de corect este setul meu de valori. Dar daca vrei insa sa locuiesti cu mine, atunci se schimba datele problemei. Atunci va trebui sa te conformezi setului meu de valori fie ca-ti place fie ca nu !

58 kinn 2011-07-28
Blamarea multiculturalismului pentru crimele din Norvegia este ca si cum ai blama libertatea pentru crimele lui Jack Spintecatorul.

59 Sabin 2011-07-28
Domnule Aligica, e totusi clar pentru oricine are un pic de bun simt ca atat alarma dumneavoastra cat si reactia civilizata a primelor posturi pot fi intelectualmente acceptate ca puncte de plecare ale unei discutii. Totusi, imediat, fara nici cea mai mica justificare, discutia se transforma in cearta ridicola. Totusi, problema multiculturalismului si a gestiunii societatii actuale europene liberale este una reala. Sunt si eu un "mises"-ian ca dumneavoastra, si eu liberal clasic (de pripas totusi romanesc), dar haideti sa discutam serios si civil cu stanga. Aveti totusi accente puternic de dreapta anti-liberala, comunitarista in sens etatist si corporatista. Haideti sa transformam ingrijorarea care va mana in argumentatie, haideti sa discutam ce e de facut si atunci poate ca si baietii astia "de stanga" or sa fie mai rezonabili, ca sincer nu mi se pare ca au depasit limitele in cazul de fata (si har Domnului stiu si eu cum e prin vest cu stangistii - muult mai agresivi). Dar dincolo de toate: ce se poate face? chiar asa mare cecitate sa afecteze pe onorabila elita (care nu e a noastra, va atrag atentia)? sa fie asa simplu de rezolvat problema unei lumi in care o infima parte e stat drept si economie liberala, drepturi negative, iar restul o adunatura de state esuate sau autoritariste si societati sarace? cred ca totusi e mai mult decat orbire ideologica. Argument: pai uitati-va la Romania si la felul in care ea se "occidentalizeaza" in sensul de stat de drept si economie libera. Pai daca un stat atat de proxim, cu o cultura partial similara e atat de imposibil de integrat, ce e de facut? Putem spune multe generalitati, dar in absenta unei colonizari directe solutia nu e simpla. Mi se pare prea usoara modalitatea de a acuza inainte de a dezbate, inainte de a cauta cinstit a te pune "crestineste" in pielea celuilalt. Fie el si membru al elitei politice. Nu e neaparat nevoie sa ii aparam, dar e nevoie sa ii intelegem. Or, ma scuzati, dar numai asta nu faceti. Ca sa nu mai spun ca vorbiti ca tot intelectualul roman rasat, in generalizari si epitete de efect. O sa fie greu cu istoria ce va sa vina, dar pentru noi am impresia ca va fi ca de obicei "rasu-plansu".

60 Ghita Bizonu 2011-07-28
Destul de corect zis. Insa trebuie sa adaug ca si capitalismul transantional de azi are nrvoie de un Om Nou transnational . Un cumparator si lucrator universal si intesanjabil , acelasi si la Anchorage si la Cape Town si la Canton. Ca Piata Globalizata nu aere nevoie de remisnicente barbare de genul natiunii, culturii nationale si specificitati zonale .Si daca multicultualismul este o fandaxie , o marota cam tembela a stangii internationaliste ,piata transnationala globalizata este multiculturala …Si la mica barfa capitalul aincurajat emigratia si otr a fi acceptata cat mai usor a “angajat” stanga sa gargariseasca despre multiculturalism in numele tolerantei …

61 bladd 2011-07-28
(termin aici postul meu #48, taiat in plin paragraf din cauza lungimii) Cred ca [d-l Aligica] isi da seama ca cititorii sai nu sunt , in majoritate, tocmai moderati - cf. reactiile de pe forum – si nu spun ca vreunul va lua o pusca si va omori pe cineva, dar cu siguranta nu va deveni mai tolerant. Si de toleranta, de moderatie in societatea romaneasca este nevoie, ca intoleranta si imoderatie avem din belsug. Speranta e permisa.

62 Claudiu D 2011-07-28
"incident regretabil"-Din nefericire ati inceput sa delirati d-le Aligica ! Poate face redactia un efort si va mai cenzureaza din cand in cand , aveti nevoie , asta este situatia. Sa va dea Dumnezeu mai multa minte!

63 Dragos Paul Aligica 2011-07-28
Cititorul Sabin a ridicat o problema importanta. Dumnealui ma mustra oarecum. As supra-reactiona la atacuri care sunt - in comparatie cu cele din Occident (“ cum e prin vest cu stangistii - muult mai agresivi”)- mai de graba temperate si benigne. Doua raspunsuri: (1) Tocmai asta e miza. Daca nu reactionam ferm de la inceput, o sa ajungem ca in Occident. Nu ne putem permite. Suntem prea fragili pentru astfel de excese. Ce sa facem? Sa asteptam ca presiunea intimidarii si agresivitatii sa escaladeze la nivelul occidental ca sa reactionam?! (2) Observ ca d-l Sabin cunoaste pozitia mea politica si intelectuala.Stie deci ca nimic -dar absolut nimic- din tot ceea ce am facut in viata publica si politica din Romania, nimic din publicistica mea, din proiectele mele politice, nu poate fi asociat cu altceva decat cu linia doctrinelor ce decurg din ideile liberale clasice si cu apologia valorilor occidentale moderne. Numai cineva lipsit de cea mai elementara onestitate intelectuala sau un deficient intelectual poate avea temeritatea sa ma asocieze cu extremismul, fundamentalismul, fascismul. Aici nu mai e vorba de distorsionare sau erori de interpretare. E cu totul altceva. Nu vad nimic temperat si bening in asta. Si atunci il intreb pe d-l Sabin: Cum crede d-lui ca ma simt cand vad cum sunt categorisit si vopsit ca extremist, fundamentalist, fascist, codrenist etc? Cand vad cum se incearca in mod insidious si perves sa fiu impins in coltul in care politrucii si raspandacii CP sunt obisnuiti sa-si impinga oponentii pentru a-i marginaliza si executa public? De ce as onora deci cu o replica serioasa pe cei care pleaca de la premisa si concluzia ca pozitia mea trebuie sa fie cumva asociabila tuturor ororilor ce le trec lor prin cap?! Cerindu-mi apoi –culmea insolentei!- ca tot eu sa fiu acela care trebuie sa se disculpe? Am stiut bine ce fac cand am iesit public cu acest articol intr-un moment sensibil. Stiam bine ce va urma. A fost un risc asumat. Stiu chiar mai bine decat ei regulile si strategia jocului ce il practica. Dar nu cu mine. De asta am si fost foarte activ pe forum zilele acestea. Vreau sa fie clar odata pentru totdeauna ca ticalosia si perversitatea politruca a corectitudinii politice nu merg in cazul de fata. Nu merg. Asta e.

64 cineva 2011-07-28
Domnule Aligica, am intalnit intr-un articol de Vasile Ernu un banc care se potriveste de minune marturisirilor dumneavoastra din comentariul nr. 20: "Moishe si Chayim, doi negustori de blanuri, se intilnesc in gara din Lodz: «Unde te duci?», intreaba Moishe. «La Varsovia», rãspunde Chayim. «Ah, ma pacalesti!», spune Moishe. «Imi zici ca mergi la Varsovia pentru cã vrei sa ma faci sa cred ca mergi la Cracovia. Dar de fapt tu chiar mergi la Varsovia! De ce ma minti?»"

65 Isailă 2011-07-28
De vreo lună de zile am mi-am umplut timpul cu politichia românească. Ce am observat? Actuala putere este profund antieuropeană. Nu vrea să facă regionalizare „din cauza ungurilor”, dar regionalizarea fără a da câștig de cauză la diverse minorități este negația ei, este un moft centralist. Propagandiștii actualei puteri îi critică pe „puturoșii de greci”, dar nu mișcă un deget pentru a vedea cum afluxul de bani din Occident poate totuși avea loc. Pentru că acel aflux ar putea fi condiționat - zece ministrul de finanțe al Germaniei - de abandonarea suveranității și obiceiurilor balcanice. Văd că aceiași propagandiști cochetează cu folosirea forței, nu pentru că asta ar fi în natura lor (cum este de fapt), ci pentru a da o ripostă socialismului care a infestat Europa. Ridicol!

66 Micky 2011-07-28
Vorba lui Francois Revel, d-le Aligica : "aceeasi trista repetitivitate !". Cum indrazneste cineva sa se indoiasca de imperativele Stangii (inclusiv de cele "decente" ale corectitudinii politice), cum e facut .. fascist. Aceeasi marota care organizeaza pelerinaje pioase doar pana la Auschwitz, dar evita, pudic, un supliment pana la Katyn (via Sighet), vegheaza pios asupra a ceea ce se cade sau nu se cade sa gandim. Exista si terorismul cultural; deocamdata ni se pretinde doar autocenzura (o mai veche cunostintza)..

67 Gheorghe Campeanu 2011-07-28
Stimate dl-e. Aligica. Dezamagirea pe care o resimt citind replicile date de dvs. interlocutorilor, este palpabila. Mi-e greu sa vad totusi cum cineva de calibrul dvs. intelectual si profesional, cu experienta cutumelor academice din US, nu intelege ca adoptind stilul si cadentele "culorii locale" din spatiul virtual romanesc, nu contribuie cu nimic la avansarea unei discutii (indiferent de cit viscerala ar fi natura acesteia) spre un tarim mai putin strident, in care se poate comunica, nu doar schimba "amabilitati" dezagreabile. Sint convins ca stiti cel putin la fel de bine ca mine, ca o dezbatere pe merite, articularea convingatoare a unor idei divergente, nu poate avea loc decit in centrul spectrului politic si (daca doriti) ideologic, nu intre extreme. Tocmai din acest motiv nu reusesc sa inteleg cum tocmai cineva care ar trebui sa ofere un cu totul alt exemplu de retorica, se poate lasa contaminat, sedus chiar, de tentatia manierelor stentoriale pe care ar trebui de fapt sa o respinga implicit. In definitiv, banuiesc ca veti fi de acord cu mine ca principiul minimei rezistente dar utilitar "if you cannot beat them, join them” nu poate fi raspunsul. Nu pe aceasta cale veti reusi sa impuneti sistemul de valori democratice pe care le gazduiti si la care subscrieti, oricit de valide ar fi acestea.

68 Coman Horatiu 2011-07-28
Ca corectitudinea politica e un decret - subantzeles - de comportament public, o demonstreaza pana si recenta deliberare din parlament pe tema apelativului de tigan - inlocuit cu rom. Avem si noi "corectii" nostri. Au inceput sa prolifereze si pe aici. Ba mai mult, sa seduca si sa se impuna pe agenda politica. Dar din off.. Fara a trece prin votul meu.. Prin lege, mi se impune pana si cum sa-i numesc pe tigani. Putini mai sesizeaza ca nu e treaba statului de-a fi mobilizat in astfel de circumstantze. Le zic tigani pentru ca asa m-am pomenit in limba stramosilor mei. Asta nu inseamna ca promovez rasismul si nici nu ma asociez-organizez in acest sens. Ce ne facem daca, cu timpul, si notiunea de rom se va incarca de acelasi sens peiorativ ? Asteptam alta.. mura-n gura, ca sa-i putem numi !? In clipa in care scriu aceste randuri, cativa tigani si tigance mananca semintze in dreptul portii mele.. Si urla de zor. E voie sa istorisesc asa ceva ? N-am fost destul de pudic ? De corect politic ? Trebuie sa ma autodenuntz ca majoritar si sa ma duc sa matur semintzele dupa ei ? Nici vorba, d-lor, de maine vorbim cu politistul de.. proximitate. Sunt cumva fascist ? Am gresit cu ceva, d-le Gabriel Andreescu ?

69 ion adrian 2011-07-28
Felicitari dle Algica. Si sa ma scuze toata cretinitatea corecta politic ca nu intru in polemica cu domniile lor. :)

70 ion adrian 2011-07-28
Si inca odata felicitari caci pe langa dreptate pe care o aveti nu aveti acea autosuficienta care-i caracterizeaza din pacate pe multi intelectuali altfel non angrenati de corectitudinea politica desi eu cred ca daca ai autosuficienta sclifosita devii de fapt un moftangiu si orice ai spune si ai face in rest de fapt tot incorect politic esti, uneori chiar si fara sa stii. Dumneavoastra prin osteneala pe care v-o dati in speranta ca ceva ceva tot se va prinde si prin tonul pe care-l folositi, dovediti ca nu faceti parte din aceasta categorie care se pare ca si printre cei care se cred a fi de dreapta cunoaste o extensie alarmanta. Numai bine si succes in ce faceti . :)

71 ion adrian 2011-07-28
Dle Hunter, Am spus ca nu intervin in discutie, dar fiind vorba de stiinta nu rezist si va supun meditatiei un subiect interersant. Ce ati spune daca Adam(sau Y-Adam) si Eva(sau Eva mytocondriala) ar fi fost niste gemeni homozigoti, adica un soi de clone, spun doar un soi ca totusi difereau la "pasarica". :) Nu cumva am putea accepta atunci ca pe un mit bazat stiintific, cum ca Eva a fost facuta din coasta lui Adam? Si daca ne gandim ca lutul ar putea sa simbolizeaza viata organica anterioara din lantul evolutiv unde ne si intoarcem la momentul potrivit, iar suflarea ar fi trezirea eului personal dar si impersonal(ca sa fim asemenea Tatalui) care ar mai fi problemele dvs de incompatibilitate? :)

72 cineva 2011-07-28
Pentru ca va simtiti amentitat de "corectitudinea politica" (faptul ca o resimtiti ca o amenintare desi nici nu exista in Romania este simptomatic), va mai spun ca decenta si omenia, nu corectitudinea politica, ar fi trebuit sa va opreasca sa scrieti acest articol aberant.

73 alexB 2011-07-29
Felicitari sincere pentru articol! Este o privire destulde critica asupra situatiei, în ansamblul ei, din Europa. Cineva care spune clar si tare ceea ce multi gândesc pe ascuns si în întunecimea noptii. Evenimentele dureroase care o jaloneza (situatia) nu dau de gândit, asa cum ar trebui, la prea multa lume. Elite sau simpli oameni cu bun-simt. Va multumesc.

74 gheorghitazbaganu@yahoo.com 2011-07-29
"De fapt, autorul de faţă este un adept al liberalismului, toleranţei şi diversităţii". Interesant. Eu il vedeam ca pe un apologet al scolii din Chicago: un adept al capitalismului sadic. CA pe un inchinator la zeul "Piata"

75 Gramezi etatiste 2011-07-29
Aseara, mironositzele de la Realitatea TV o tineau cu aceeasi incantatie : "Fascistii ! Un senator PDL e fascist !". Oricat ar fi de neinspirate declaratiile lui Urban e mult, mult prea mult, sa-i pui atat de usor in carca o ideologie cu toate tezele sale mobilizatoare. Ca si aici pe forum, unii, cat ai zice peste, vad fascisti si in somn. Insa jupânilor lui Striblea nu le-ar strica un Mussolini : odata cu recunoasterea simbolica si politica a corporatiei, ar putea lucra la vedere. Fara frica de DNA.. Ar putea interfera cu statul in mod oficial ; ceea ce Voiculescu, Vantu si Patriciu ( cu toata aripa USL-asha a politicii lor) nici nu indraznesc sa spere. Atat jupânii lui Striblea cât si corporatistii lui Mussolini n-au dorit vreodata altceva decat sa-si adjudece statul pentru a evita concurentza. Metodele difera, instrumentul e acelasi : statul -(cu deosebirea ca plutonul de stanga a facut litera de lege din asta, in timp ce oligarhia se degizeaza in dosul regimului parlamentar din motive.. obiective ) *** Daca as mai intregi plutonul anticoncurential al stangii cu nazismul si comunismul si cu redistribuirea, politic corecta, a impozitarilor progresive i-as supara pe prea multi deodata ( pentru ca, inca, nu se pot concepe la.. gramada) ~ (coman horatiu)

76 kinn 2011-07-29
Cred ca gresiti dle Aligica punand semnul egal multiculti = imigratie = stanga. Problema reala cred ca este imigratia, nu multiculturalismul (=tolerarea culturii nouvenite) sau ajutoarele financiare. Breivik ar fi explodat si daca ar fi vazut un cartier musulman in Oslo complet ne-asistat financiar si oficial fara moschei, in care politia veghea din rasputeri pentru a nu se propovadui Jihadul. Pentru ca Breivik e deranjat de musulmani, nu de Jihadul lor. Solutia corecta ar fi stoparea imigratiei, dar nu vad in articolul dvs "hai sa interzicem imigratia din tarile musulmane". Pentru ca ar avea de suferit interesele economice, de unde s-ar vedea ca si dreapta castiga binisor din imigratia fortei de munca ieftine. Dvs preferati in schimb sa deturnati nemultumirea cu vorbe mestesugite in directia stangii, mai degraba decat sa rezolvati problema reala. Ca si Breivik, care in loc sa impuste dusmanii directi musulmani, e obsedat in pur stil McCarthy-ian sa impuste "tradatorii" de stanga din interior. Asta e nociv in articolul dvs: deturnarea nemultumirii in directia care va convine, in locul rezolvarii problemei reale.

77 Sabin 2011-07-29
va inteleg, dar totusi, imi permit sa fiu moralist: in Romania urgenta e constituirea unei natiuni (deci minimul dialog intre toti), nu amutirea "stangii". Imi pare rau dar stanga nici nu exista in absenta unui corp politic minim, va certati inutil cu individualitati intelectuale care in realitate nici nu actioneaza "stangist", s-ar vedea pe strada daca ar exista...

78 Isailă 2011-07-29
Capitaliștii sadici se închină la zeul Piața doar când le convine. Acceptă cohortele de imigranți în piața muncii, dar când aceștia își fac moschee de cartier capitaliștii sadici sar în sus. Nu pentru că le-ar păsa de schimbările culturale, ci pentru imigranții capătă „prea multe drepturi”. Și negustorii de sclavi se închinau la zeul Piața, dar numai când vindeau și cumpărau sclavi, numai în relațiile dintre stăpânii de sclavi, nu în relațiile din sclavi și stăpâni. În aceste relații piața cere autonomie juridică „sclavului”, adică dreptul de a-și face moschee. Deci domnii respectivi au zeul lor pe care îl poreclesc numai Mercur/Hermes, dar este zeul degradării în război, este Marte/Ares.

79 s. h. 2011-07-29
cand o sa le spuneti pe nume la astia cu piramida lor de cacat?

80 Stefan 2011-07-29
Sigur că putem să oprim "escaladarea ciclului de reacții și contrareacții", doar că dacă am duce această discuție până la concluzia logică, nu cred că i-ar plăcea domnului Aligică. De exemplu, americanii ar putea să nu mai susțină regimuri corupte în Orientul Mijlociu, sau să nu mai impună experimente neoliberale în țări pe care nu le înțeleg. Să nu uităm că atentatorii de la 11 septembrie (dacă discutăm despre Breivik fără patimă, de ce nu și despre 9/11?) nu erau tocmai habotnici musulmani - beau alcool și mergeau prin discoteci. Ura față de americani îi mâna mult mai mult în luptă decât o religie pe care nu pare c-o înțelegeau prea bine. De asemenea, s-ar putea calma isteria islamofobă, lipsită de orice noimă și care, de asemenea, poate produce "contrareacții", nu mai zic că poate face pe mulți musulmani europeni să se simtă marginalizați. Am putea să nu-i mai băgăm în aceeași oală pe toți musulmanii, la fel cum nu se identifică toți creștinii cu Breivik. Am putea renunța la a face pe cei săraci să plătească greșelile celor bogați, pentru ca apoi să canalizăm ura săracilor pe alții decât cei vinovați pentru șomajul sau lipsa lor de perspective - de preferință pe cei care caută să le apere drepturile, sau măcar dau mai mult de 2 bani pe ele. Dar deh. Ar fi prea ușor. E mult mai ușor să dezbini decât să unești. E mult mai ușor să fii isteric și drastic decât rațional și nuanțat. Iar domnul Aligică se pare că are altă... "agendă" :).

81 rossi 2011-07-29
Imi place mult acest editorial. Sigur ca acum este la moda sa-i etichetam pe toti opozantii Islamului drept nazisti psihopati, dar oare este ceva imoral in a dori ca tara ta sa-si pastreze caracterul etnic si cultural mostenit de la generatiile anterioare? oare civilizatia occidentala nu merita aparata in fata avansului unei civilizatii...poate inferioara sau poate nu, dar oricum profund diferita? trebuie sa deplangem moartea a zeci de adolescenti in Norvegia pe mana unui nebun, dar haideti sa vedem...exista milioane de nemultumiti in Occident, oare era asa de greu de anticipat prezenta unui psihopat printre ei? O politica imigrationista responsabila, prin acceptarea doar acelor persoane de care o natiune considera ca are nevoie ( specialisti in ceva anume etc) poate sa reduca enorm tensiunile sociale. De asemenea, renuntarea la sensibilitatile multiculturale, cu discriminarea pozitiva si corectitudinea politica care incalca deja dreptul la libera exprimare ar fi un pas inainte, in opinia mea. Cat despre victime...toate regretele posibile si speram sa nu mai vedem asa ceva. Iar breivik ar trebui tinut la carcera toata viata, complet izolat de lumea exterioara. sa aiba vremea sa mediteze bolnavul asta...

82 Zgabearta Iftode 2011-07-29
Nu am citit articolul finca sant foarte ocupat. Sant Prof. Dr. si nu am timp de perdut. Eu cand intru pe o pagina fac un search cu "prof. dr." sau sau "PhD" si citesc doar cea ce scrie omologi mei. De restul nu ma intereseaza mai ales de asa zisi journalistii. Doresc sa i-l salut colegial pe Eminentu-L Prof.Dr. Peter Manu New York. Ceilalti sa citeasca ce a scris Domnia Sa, Domnul Prof. Dr. Peter Manu New York si sa comenteze in consecinta. Da? Prof. Univ. Dr. Ing. Parapsiholog Membru Corespondent al Academiei Simba Zgabearta Iftode Caracal City

83 Un cititor 2011-07-30
De la inceput voi spune: nu sint fan PC. Nici nu cred ca dl DPA este "extremist de dreapta". Exista, insa, citeva probleme pe care le ridica acest articol. 1. Prima este de tonalitate sau de ... "stilistica". Orice text are muzica lui. Si desigur, orice autor scrie cum stie mai bine. Nu ii vom oferi sfaturi dlui DPA. Nu are nevoie. Dar asumam citeva impresii. Pentru un analist - deci pentru cineva care analizeaza topicul si presupune un anumit gen de falsificabilitate a teoriilor/ipotezelor proprii -, tonul acestui articol este nepotrivit. Dl. DPA nu emite ipoteze, are numai certitudini. Aceasta nu reprezinta ceva rau in sine pentru un eseist. Pe scurt, presupozitiile acestui articol - principala fiind ca excesul de multiculturalism a creat o atmosfera care a "inspirat" oribilele crime de la Oslo - sint niste simple presupozitii. Daca dl DPA vrea sa fie convingator, nu ar strica sa isi fundamenteze aceste presupozitii. 2. Intre liberalismul clasic (sau realist ?) pe care il (re)afirma dl DPA - si cine a urmarit viata ideilor din ultimii 10-20 de ani, in cetatea noastra plina de dezbateri consistente, stie ca autorul acestui articol chiar este (a fost ?) un sustinator serios al ideilor liberale - si recursul la "argumente" gen "identitate nationala", "realitate", "natura umana" exista o oarece disjunctie - cum ar spune matematicienii. Nu zic ca un liberal clasic nu crede in "identitati" nationale. Dar, mai degraba, tinde sa fie sceptic cu privire la aceste "esente" tari. Si este tentat sa asume spatiul dintre "identitati". "Individul" este "regele" unui liberal clasic, iar acesta a fost mereu in conflict cu diversele "containere" precum "natiunea", "patria", "teritoriul", "statul". NU cred ca acest articol al dlui DPA are o inspiratie liberala. Poate ma insel, nu e exclus. 3. Elitele debile, vulgul agramat si criza economica. Este pacat ca dl DPA (de)voaleaza cu talent scriitoricesc noii tapi ispasitori. Schema este atit de simpla incit nici nu merita un comentariu elaborat. De ce sint musulmanii niste tapi ispasitori mai buni (decit altii/altele) in explicarea decadentei europei ? - aceasta e intrebarea. In plus, emigratia nu a fost sprijinita numai de partidele de stinga, se poate spune ca a existat un anumit gen de consens (tacit sau nu) intre stinga si dreapta cu privire la emigratie. Dincolo de retorici si de campaniile electorale. 4. Inchei cu un citat. Din autorul nostru, desigur. "[...]Dar, ca esenþã umanã, venim toþi în descendenþa aceleiaºi maimuþe sau pãcat originar, dupã gust ºi preferinþã". Pe scurt, cred ca maimuta dlui Aligica - (in)corecta politic sau nu, nu stiu - i-a jucat feste. L-a sedus cu giumbuslucurile sale eseistice si l-a facut sa uite de pacatul originar al cercetatorului. Acela de a crede ca e singurul care a muscat din marul conservatorismului autentic. Cu bune ginduri, Un cititor

84 Un cititor 2011-07-30
De la inceput voi spune: nu sint fan PC. Nici nu cred ca dl DPA este "extremist de dreapta". Exista, insa, citeva probleme pe care le ridica acest articol. 1. Prima este de tonalitate sau de ... "stilistica". Orice text are muzica lui. Si desigur, orice autor scrie cum stie mai bine. Nu ii vom oferi sfaturi dlui DPA. Nu are nevoie. Dar asumam citeva impresii. Pentru un analist - deci pentru cineva care analizeaza topicul si presupune un anumit gen de falsificabilitate a teoriilor/ipotezelor proprii -, tonul acestui articol este nepotrivit. Dl. DPA nu emite ipoteze, are numai certitudini. Aceasta nu reprezinta ceva rau in sine pentru un eseist. Pe scurt, presupozitiile acestui articol - principala fiind ca excesul de multiculturalism a creat o atmosfera care a "inspirat" oribilele crime de la Oslo - sint niste simple presupozitii. Daca dl DPA vrea sa fie convingator, nu ar strica sa isi fundamenteze aceste presupozitii. 2. Intre liberalismul clasic (sau realist ?) pe care il (re)afirma dl DPA - si cine a urmarit viata ideilor din ultimii 10-20 de ani, in cetatea noastra plina de dezbateri consistente, stie ca autorul acestui articol chiar este (a fost ?) un sustinator serios al ideilor liberale - si recursul la "argumente" gen "identitate nationala", "realitate", "natura umana" exista o oarece disjunctie - cum ar spune matematicienii. Nu zic ca un liberal clasic nu crede in "identitati" nationale. Dar, mai degraba, tinde sa fie sceptic cu privire la aceste "esente" tari. Si este tentat sa asume spatiul dintre "identitati". "Individul" este "regele" unui liberal clasic, iar acesta a fost mereu in conflict cu diversele "containere" precum "natiunea", "patria", "teritoriul", "statul". NU cred ca acest articol al dlui DPA are o inspiratie liberala. Poate ma insel, nu e exclus. 3. Elitele debile, vulgul agramat si criza economica. Este pacat ca dl DPA (de)voaleaza cu talent scriitoricesc noii tapi ispasitori. Schema este atit de simpla incit nici nu merita un comentariu elaborat. De ce sint musulmanii niste tapi ispasitori mai buni (decit altii/altele) in explicarea decadentei europei ? - aceasta e intrebarea. In plus, emigratia nu a fost sprijinita numai de partidele de stinga, se poate spune ca a existat un anumit gen de consens (tacit sau nu) intre stinga si dreapta cu privire la emigratie. Dincolo de retorici si de campaniile electorale. 4. Inchei cu un citat. Din autorul nostru, desigur. "[...]Dar, ca esenþã umanã, venim toþi în descendenþa aceleiaºi maimuþe sau pãcat originar, dupã gust ºi preferinþã". Pe scurt, cred ca maimuta dlui Aligica - (in)corecta politic sau nu, nu stiu - i-a jucat feste. L-a sedus cu giumbuslucurile sale eseistice si l-a facut sa uite de pacatul originar al cercetatorului. Acela de a crede ca e singurul care a muscat din marul conservatorismului autentic. Cu bune ginduri, Un cititor

85 Mai avem un hop de trecut ! .. 2011-07-30
.. Si anume : prejudecata, mostenita si perpetuata timp de generatii, care afirma ca nazismul (si fascismul pe care unii le confunda) ar fi de dreapta. Vezi doamne, extrema dreapta ! - ca excrescentza a liberalismului institutional si a capitalismului economic (oligarhic). Nimic mai fals ! Succesul durabil al propagandei lui Stalin a devenit astazi un loc comun pentru multi oameni de buna credinta. In fapt, nazismul e vãr pe linie ideologica si frate pe plan totalitar cu comunismul. Amandoua isi pot revendica, frateste, extrema stanga.. E destul sa nu mai inghitim pe nemestecate : partidul unic-partidul stat in ambele cazuri, ura de rasa la unii, ura de clasa la altii, cultul personalitatii si la unii si la altii, colectivitatea in dauna individului, Statul total care are un rol mesianic in frunte cu conducatorul divinizat, mass-media ca instrument exclusiv propagandistic, limba de lemn, ingineriile sociale la care au fost supusi milioane de oameni atat in nazism cat si in comunism si, nu in ultimul rand, .. economia : prejudecata cea mai tenace. Se afirma in continuare ca tipul de economie difera radical de la un regim la altul. Ceea ce nu e adevarat : economia conceputa de nazisti a fost esentialmente so-cia-lis-ta. Nu e o pura intamplare ca insãsi denumirea generica NSDAP cuprinde referintza explicita la socialism : Partidul National Socialist al Muncitorilor Germani ! Ludwig von Mises nu a fost singurul care in anii 30 nu s-a indoit nicio clipa ca nazismul si comunismul reprezinta capul si pajura aceleasi monede : fenomenul totalitar. Ar trebui sa se spuna raspicat ca economia nazista, in anii 30, se indrepta implacabil spre nationalizarea totala, ca in comunism. Hitler insusi, spre sfarsitul razboiului, regreta amar ca nu a infaptuit-o mai devreme. Numai libertarienii mai inteleg astazi ca metodele prin care statul nazist controla discretionar economia (cele patru tipuri de impozitari majore) sunt perpetuate, in buna masura, de catre guvernele occidentale contemporane. Conceptul nefast al "statului ca antreprenor principal" (vezi si centralismul financiar actual), impozitarile progresive, largi domenii bugetare sau indirect controlate de stat, fiscalitatea sufocanta si diferitele injonctiuni discretionare sunt indeajuns de nelinistitoare pentru cei care le presimt ca pe o amenintare la adresa libertatii ( inclusiv a initiativei antreprenoriale). *** E semnificativ, ca inamicul ireductibil al regimurilor totalitare e liberalismul si regimul parlamentar. In privintza lui toate au facut front comun. Oroarea fatza de libertati si fatza de regimului parlamentar asociat e nota lor comuna fundamentala. Razboiul din Est a fost conjunctural *** Astazi, Corectitudinea Politica mobilizeaza aceleasi resorturi egalitariste, care au corupt si odinioara inimile si mintzile, incercand din nou sa adjudece geniul rau al statului pentru o agenda pe care o societate neasistata ar putea prea bine sa nu i-o impartaseasca. Corectitudinea Politica are aceleasi

86 Mai avem un hop de trecut ! .. 2011-07-30
Corectitudinea Politica are aceleasi sensibilitati de stanga si aceleasi suspiciuni fatza de votul majoritar, dar aduce in plus suspiciunea fatza de concurentza cailor de formare a sensibilitatii sociale ; neasistate; prealabile ; oarecum naturale. Astea imi par a fi provocarile unei noi forme de totalitarism de care majoritatea politicienilor occidentali de astazi ( cum bine zicea d-nul D. P. Aligica) nu prea par a fi constientzi. Aberatia se poate intrupa. Deocamdata "morfologia" sa e in faza cantecelor blande si imbietoare ; de sirena.. (horatiu coman)

87 ion adrian 2011-07-30
@Mai avem un hop de trecut Corecte afirmatii

88 Andrei 2011-07-31
Au murit oameni. Mulți oameni. Iar aici se vorbește despre crize ideologice. Sunt de acord cu dl Aligică în punctul în care spune că realitatea se împotriviește, dar multiculturalismul, și corectitudinea politică sunt în esența lor instrumente pentru binele social general. O minimă apărare pentru cei lipsiți de apărare. Teroriștii nu intră în această categorie protejată politic, ei sunt brațul armat al oricărei ideologii. Dincolo de argumentări, fundamentate sau nu, în realitatea socială, sunt mulți oameni care suferă. Cât se poate de real. Iar a învinovății elita politică de orice, oricum, înseamnă a nu îi acorda un minim de libertate: posibilitatea de a greși. Altfel, avem un discurs polarizat, stânga-dreapta, dar cam în aceiași termeni, de ajungi să te întrebi dacă oamenii ăștia nu sunt cumva din aceeași tabără, din aceeași școală. E doar o observație. Poate mă înșel.

89 Coman Horatiu 2011-08-01
@ Andrei : Cand afirmati ca multiculturalismul si corectitudinea politica sunt in esenta lor instrumente pentru binele social general, cadeti peste una din erorile inconstiente ale Stangii : o ideologie, sau o politica, nu se judeca dupa intentionalitatea lor, ci dupa consecintzele lor. Alt criteriu nu exista ! Or, deja putem identifica in agenda politica a egalitarismului multicultural, un ideal clar totalitar. Insistentza maniacala a multiculturalistilor de a-si impune societatii agenda proprie, prin presiune ideologica, fara a accepta sa se constituie in grupare politica supusa riscului electoral, ii defineste ca pe o minoritate de tip leninist ( bolsevicii au ajuns la putere prin lovitura de stat). O minoritate de tip leninist ce nu-si poate impune societatii agenda decat prin instrumentalizarea statului. Clasa politica occidentala - denaturata masiv de seductia istorica a stangii - tinde sa devina "aliatul de etapa" al acestor grupuri de presiune ideologica in drumul lor spre o noua forma de totalitarism. Mie cel putin, mi se pare evident cum se intampla lucrurile in concretetzea lor. Ca aberatia s-ar putea "intrupa" peste 10, peste 30 sau peste 100 de ani, asta nimeni nu o poate sti. Depinde de noi daca o putem para din timp.

90 radu zugravu 2011-08-01
Aligica e tare: “20 Dragos Paul Aligica 2011-07-26 In ceea ce priveste “extrema dreapta”, ca sa incheiem cu circul asta al insinuarilor si asocierilor: Da, sunt de extrema dreapta, nationalist, extremist, fundamentalist in liga cu parlamenarul Frontului National, Romania Mare, adaugati aici ce mai credeti de cuvinta. Satisfacuti? Am dat eu in scris negru pe alb. Nu mai e nevoie sa va strofocati atat. Gata: e rezolvata. Acum ca ne-am linistit, si ce era de demonstrat a fost demonstrat, care e problema? Nu va suparati, sunteti cititorii mei dragi dar cand veniti si imi aplicati ca la manual procedurile standard ale corectitudinii politice, sunteti obositori si plictisitori. E o constatare amicala, asa cum comentariile dv sunt si ele, nu ma indoiesc, amicale. A incerca sa lipesti cuiva eticheta de “extremist de dreapta” in mod cu totul gratuit si a sugera in mod insidious marginalizarea sa, fac parte din regulile jocului, nu-i asa?” Asadar, Fundatia Konrad Adenauer finanteaza extrema dreapta in Romania! Asta e grav. Dl Aligica si dl Mihaies (care vorbea de “rasa alba” intr-un recent articol din EVZ) ar trebui declarati, pentru aplecarea duioasa asupra ideologiei norvegianului criminal, membri ai dreptei Troll-olol.

91 MihAlex 2011-08-02
Problema evreiasca, aviz, Norvegia, Politica, Terorismul Maxim Sevcenko: teroristul norvegian a ucis pentru Israel. Maxim Sevcenko (foto), gazda canalului 1-TV, este foarte popular si membru al Camerei Publice a Federatiei Ruse, a anuntat comentariul sau propriu cu privire la atacurile teroriste din Norvegia. El acuza Israelul din ... 22 iulie, în Norvegia, acolo a fost un dublu act terorist ce a facut ca jertfe aproximativ o suta de oameni. Pentru a treia zi evenimentul ramîne un subiect fierbinte din mass-media internaţională. Pe data de 25 iulie în avizul sau în legatura cu acest act terorist bine-cunoscutul prezentator de TV din Rusia, membru al Camerei Publice a Rusiei Maxim Sevcenko a facut o declaratie. El a preferat sa se concentreze asupra relaţiilor teroristului Anders Bering Breivik cu statul Israel. Actul terorist din Norvegia nu este o nebunie, ci o poziţia politica. 25/07/2011 În primul rînd, vreau sa aduc condoleantele mele poporului norvegian în legatura cu monstruoasa atrocitate, înfaptuita de acest om. În ceea ce priveste personalitatea acestui terorist, revine ca acest om, în acelasi timp a fost si un iubitor de extrema a politicilor statului Israel (el i-a împuscat pe oamenii care s-au adunat într-o tabara în sustinerea cauzei rezistentei palestiniene). În al doilea rînd - acest om a fost un homosexual, iar în al treilea - a fost un neo-nazist. Noi nu sesizam pentru prima data cînd aceleasi trei lucruri coincid cu persistenta în spatiul european: neo-nazismul, homosexualitatea si simpatiile radicale pentru statul Israel, pîna la determinarea de a fi gata sa omoare pe alti oameni. Cred ca aceasta tendinta este artificial creata în Europa ca o contrapondere la pozitia pe care o mare parte a societatii europene din toate tarile privesc cu o nedumirire frapanta la politicile statului Israel fata de palestinieni, care aminteste multe din politica nazista din Germania, împotriva evreilor. Persoana care a comis atacul terorist din Norvegia, probabil, poate fi numit nebun. Dar întrebarea mea consta în de ce, atunci cînd atacul terorist este comis de un om, obsedat pe baza de interpretare a islamului, despre aceasta se trîmbiteaza în toate mijloacele de informatie în masa, făcîndu-i pe toti musulmanii ostatici unui act comis de un singur maniac sau sectant. Insa cînd atacul terorist este comis de catre un sincer neo-nazist cu dorinti launtric perverse, un homosexual explicit si omul care a scris pe internet despre simpatia si admiratia sa fata de acei care aplica in practica sionismul politic în Orientul Mijlociu, faptul acesta este prezentat ca un act de nebunie. Nici de cum, asta-i absolut o pozitie politica. Îmi aduc aminte de autorul filmului "Fitna" (Geert Wilders), el avea exact aceleasi opinii politice, liderul partidului neo-nazist modern olandez, care de asemenea sprijina statul Israel în actiunile sale, care apropo, de asemenea, este un homosexual, judecînd dupa ce

92 Hasty generalization 2011-08-02
"Acum, după Oslo, vedem cum criza cultural-identitară stă gata să erupă." Hasty generalization (fallacy of insufficient statistics, fallacy of insufficient sample, fallacy of the lonely fact, leaping to a conclusion, hasty induction, secundum quid, converse accident): basing a broad conclusion on a small sample.

93 criza cultural-identitară 2011-08-02
Criza cultural-identitară cel mai probabil ca nu exista. E sigur ca nu o putem deduce din incidentul de la Oslo. Poate exista, dar ca subiect de dezbatere serioasa trebuie substantiata. Un bun subiect pentru un sociolog.

94 Adi R. 2011-08-03
Nu faptul ca un nebun ca Breivik are conceptii de extrema dreapta sau de extrema stanga e semnificativ (sufletele pestiferate n-au nevoie decat de o scanteie), ci faptul ca la fisurarea identitatii europene a pus umarul progresismul fals al stangii. Invazia musulmana si in general al celor din lumea a treia nu s-a produs atat pe cale naturala (piata libera a muncii, casatorie si relatii interpersonale, libera circulatie a persoanelor si a capitalurilor sau prin alte cai legitime), cat stimulata de o legislatie tot mai permisiva, dublata de o asistenta sociala tot mai putin restrictiva care acuza transferul silit de proprietate de la cineva in favoarea altcuiva (inclusiv a imigrantului care, integrat ca cetatean al noii sale patrii, va vota automat subiectiv in favoarea acestei redistribuiri ; ceea ce creaza de la o vreme frustrari proprietarului de drept al roadelor muncii sale). Critica tarzie a politicii de imigratie - ca si pozitia tot mai inconsecventa a guvernelor occidentale in aceasta privintza - este de fapt critica asistentei sociale de stat. Or, aici, iresponsabilitatea Stangii istorice e masiva. A reusit sa impuna politica redistribuirii fortate ca pe un principiu de guvernare de la sine inteles, inlocuind pragmatismul politic si respectul traditional fata de proprietatea privata cu cauzele "umanitare" ale propriei sale agende. Pana si partidele asa zis liberale sunt contaminate de etatism. Astazi, corectitudinea politica continua sa intareasca premisele latente ale omnipotentei statului. In buna afinitate cu stanga politica, acestia continua sa reclame mobilizarea suplimentara a statului pentru o agenda proprie care de la o vreme incoace a devenit un veritabil Canon public. Nici nu e de mirare ca multi cetateni occidentale resimt tot mai acut deficitul democratic al guvernarii carora ii sant supusi. In astfel de conditii, "defensiva" de tip Breivik poate recidiva

Niciun comentariu: