sâmbătă, 27 august 2011

Copii din Ţăndărei, cumpăraţi de traficanţi pentru 20.000 de lire

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Copii din Ţăndărei, cumpăraţi de traficanţi pentru 20.000 de lire

O anchetă a cotidianului britanic Daily Mail arată cum sunt exploataţi copiii romi de părinţii lor, care îi vând pe bani grei unor reţele de traficanţi. Acestea din urmă se aleg cu un profit imens.
"Copiii sunt vânduţi clanurilor de familii, pentru a-şi plăti datoriile", spune un parlamentar britanic, Anthony Steen. Acesta estimează că mai mult de 2.000 de copii din România sunt puşi să cerşească pe străzile din Marea Britanie. Copiii sunt vânduţi traficanţilor pentru sume de cel mult 20.000 de lire sterline, arată un poliţist român.
Astăzi, Daily Mail prezintă o analiză amplă a traficului de copii, cei mai mulţi fiind aduşi la cerşit de romii din România. Britanicii scriu că numărul estimat de Steen ar putea fi chiar mai mare. Unicef arată că mulţi dintre copii vin din deja celebrul oraş Ţăndărei (judeţul Ialomiţa).

Cazul prezentat este cel al familiei Stanciu. După aderarea României la Uniunea Europeană, unul dintre cei 12 copii ai familiei aa ajuns în Marea Britanie, unde a fost obligat să cerşească. Iuri Stanciu, capul familiei, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru că şi-a trimis fiica să cerşească în Marea Britanie.
La vârsta de 13 ani, Eva Stanciu cerşea în preajma unui magazin din Farnborough, oraş din nord-estul Angliei, într-o zonă care a devenit "un magnet pentru miile de emigranţi est-europeni", după cum scrie Daily Mail.
Cerşit, furat, sex

Poliţia britanică a descoperit că Eva fusese victimă a traficului abia în ianuarie 2008, în timpul unui raid prin 17 case pline cu copii care erau trimişi la cerşit. Ea se afla de aproape un an în Anglia. Atunci, poliţia a descoperit copii care fuseseră aduşi în Marea Britanie pentru a cerşi, a fura din buzunare sau chiar pentru a se prostitua. Mai mult, copiii erau folosiţi pentru a primi ajutoare sociale din partea statului englez.

Inspectorul care s-a ocupat de caz a spus că băieţii şi fetele erau pioni într-o "bandă criminală foarte dezvoltată, din România". S-au identificat două moduri în care acest trafic are loc: fie părinţii vin alături de copii şi îi obligă să cerşească sau să fure, fie cei mici sunt pur şi simplu vânduţi unor traficanţi. În acest ultim caz, preţul negociat pentru un copil este cel mult 20.000 de lire sterline, arată Daily Mail, citând un ofiţer de poliţie din Ţăndărei, care a lucrat sub acoperire luni bune, înainte ca banda criminală să fie anihilată.
"Este o înţelegere formală. Un traficant va plăti 20.000 de lire pentru fiecare copil, deoarece poate scoate mult mai mult. Apoi, el "aranjează" ca minorul să meargă în "vacanţă", cu rudele, în Anglia. Copii sunt apoi duşi în marile oraşe, ca Slough, Machester, Londra. Ei pot avea certificate de naştere false", spune poliţistul.
Străzi părfuite, vile şi BMW-uri

Daily Mail a urmărit cazul Stanciu şi la Ţăndărei. "Pe străzile prăfuite găseşti căruţe trase de cai şi copii care se joacă dezbrăcaţi", este descrierea cartierului ocupat de romi la marginea Ţăndăreiului. evz.ro a vizitat localitatea ialomiţeană la sfârştiul anului trecut, după ce o puternică reţea criminală de aici fusese anihilată. Reportajul îl puteţi citi aici.

Alături de casele sărăcăcioase, se înalţă însă şi câteva palate. Maşini marca BMW şi Land Rover, cu numere britanice, apar la multe dintre porţi. Poliţiştii britanici au explicat şi cum merge totul: copiii cerşesc sau fură din buzunare, banii sunt daţi unuia dintre traficanţi, care transferă banii în România, prin Western Union sau MoneyGram.

Oamenii legii şi-au dat seama că mulţi dintre copii vin aici fără părinţi. În 2007, în primele luni de după aderare, 88 de minori din România s-au prezentat în faţa autorităţilor din oraşul Slough. Ei nu erau însoţiţi de adulţi şi erau analfabeţi.

Eva Stanciu era în această situaţie. În 2008, când a fost descoperită, poliţiştii au sunat la Ţăndărei. Cu Iuri Stanciu, tatăl fetei, a vorbit o asistentă socială. Aceasta l-a chemat să îşi ia fata din centrul în care aceasta se afla, promitându-i că nu va fi arestat. Iuri Stanciu a fost însă pus sub acuzare pentru că şi-a obligat fiica să cerşească şi, apoi, condamnat la patru ani. A stat după gratii doi, fiind eliberat pentru bună purtare.

Daily Mail consideră că familiile şi traficanţii romi au ales Marea Britanie deoarece acest stat oferă un ajutor consistent străinilor şomeri şi minorilor săraci.

Citiţi mai mult: Copii din Ţăndărei, cumpăraţi de traficanţi pentru 20.000 de lire > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/afacerea-cersetorul-in-marea-britanie-un-copil-aduce-si-100000-de-lire-pe-an-899257.html#ixzz1WDOSraxm
EVZ.ro

Niciun comentariu: