marți, 1 noiembrie 2011

Cânepa – cultura minune a lumii de Susanna Wilkerson

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. A se căuta printre dușmanii culturii cânepii, demonizată, ,marii producători de bumbac. Cu prietenie, Dan Culcer

nepa – cultura minune a lumii



”Nu numai ca din canepa se pot produce o serie de materiale pretioase, dar ea produce totodata seminte si uleiuri bogate in vitamine si minerale, precum si acizi grasi esentiali, pe care ii putem obtine doar din alimentele naturale.”


de Susanna Wilkerson


De asemenea spune ca ” o singura planta poate suplini majoritatea nevoilor de baza ale omenirii – mancare, adapost, imbracaminte, combustibil – dar putini oameni au permisiunea legala de a o cultiva in secolul 21.”


Numele de “marijuana” a fost folosit pentru a demoniza cea mai folositoare specie a florei: “Canabis sativa numita comun - canepa”. In mod normal prima reactie este o conotaie negativa – “droguri” .


In 2002 Australia a legalizat cultivarea sub licenta a canepei, pentru fabricat produse din fibre de canepa si extras ulei din seminte.


Cateva statistici referitoare la utilizarile canepei

Tulpina de canepa are cele mai lungi si mai puternice fibre dintre toate plantele, acestea putand fi transformate in orice material de constructie pentru acoperisuri, izolari, tuburi, tevi, caramizi, etc.

Canepa este ecologicadeoarece nu necesita erbicide si pesticide, solul unde este cultivata se transforma in humus, inlatura metalile grele, din sol, si absoarbe cantitati foare mari de dioxid de carbon din atmosfera.

Canepa este o cultura care creste extrem de repede avand o productie la hectar mai mare decit orice planta. Canepa produce cu 250% mai multe fibre decit bunbacul, la un consum mai mic de apa cu 600% si mai multe fibre decit inul pe aceiasi suprafata de teren.

Un hecatar (10.000 mp) de canepa poate produce la fel de multa hartie ca si 1,62-4 hectare de padure cu un ciclu de productie de 20 de ani , in schimb tulpinii de canepa ii trebuie doar 4 luni ca sa ajunga la maturitate. Hartia din canepa poate fi de mai multe ori reciclata .
Cea mai veche dovadă despre utilizarea ei o reprezintă o bucată de ţesătură de cânepă, descoperită în Mesopotamia, şi datând de peste 10.000 de ani. Cea mai veche hârtie provine din China, în urmă cu două milenii, şi este făcută din fibră de cânepă. Chiar şi faraonii au utilizat cânepa în construcţia marilor piramide.
Cânepa a devenit atât de importantă în Anglia secolului al 16-lea, încât regele Henry al VIII-lea a aprobat o lege în anul 1553 prin care îi amenda pe fermierii care nu creşteau pe pământurile lor cel puţin un sfert de acru de cânepă pentru fiecare 60 de acri deţinuţi. În America, au existat perioade în care puteai chiar plăti impozite în natură, în cânepă. În anul 1850, în SUA existau mai mult de 8.000 de ferme de cânepă.

Primul motor diesel a fost proiectat să folosească uleiuri vegetale, dintre care s-a folosit şi uleiul de cânepă. În anii 1930, Henry Ford a produs un automobil care era compus 70% din material plastic realizat din cânepă. Picturile marilor artişti Rembrandt, van Gogh sau Gainsborough au fost realizate pe pânze din cânepă, folosindu-se acuarele extrase tot din aceeaşi cânepă.
Peste 50% din pesticidele folosite în lume sunt utilizate în cultivarea bumbacului. Dar cânepa este un material de 8 ori mai puternică decât bumbacul! Cânepa poate creşte într-o 100 de zile, fără folosirea erbicidelor şi pesticidelor, astfel ajutând la protejarea mediului înconjurător. De asemenea, din cânepă s-ar putea fabrica hârtie de ziare sau de cărţi, mult mai rezistente decât cele produse din lemnul copacilor, ajutând astfel şi prezervarea pădurilor ce produc oxigenul atât de necesar vieţii.
Şi totuşi, de ce cânepa este atât de marginalizată în zilele de astăzi? Doar pentru că din ea se produce şi marijuana?

Dacă s-ar afla faptul că acest canabis ar putea fi folosită în produse comerciale, acest lucru ar crea o adevărată bombă atomică la scară industrială! Întreprinzătorii n-au fost învăţaţi niciodată despre potenţialul extraordinar al canabisului, pentru că cei foarte bogaţi au conspirat pentru a oferi dezinformări asupra publicului cu privire la această plantă care, dacă ar fi folosită în mod corespunzător, ar ruina marile companii din domeniile mai sus menţionate.

De unde provine cuvântul “marijuana”? El a fost folosit pentru prima dată la mijlocul anilor 1930, iată care sunt faptele înregistrate de-a lungul timpului despre cânepă:

În anul 1937, marea corporaţie petrochimică DuPont şi-a patentat procesul fabricării plasticului din petrol şi cărbune. Raportul anual al companiei le-a recomandat acţionarilor săi să investească în noua sa divizie petrochimică. Produse sintetice ca materialele plastice, celofanul, celuloza, metanolul, nylonul etc., puteau fi realizate din petrol. Industria naturală a cânepei ar fi ruinat afacerile DuPont cu peste 80%.
Cine credeţi că era un investitor important al companiei DuPont? Andrew Mellon (1855-1937), care a devenit Ministrul Finanţelor pe timpul preşedinţiei lui Hoover. Mellon l-a numit pe Harry J. Anslinger, nepotul său, la conducerea Biroului Federal de Narcotice şi Droguri Periculoase. Intenţia era foarte clară: cânepa trebuia să fie declarată ilegală, întrucât ameninţa afacerile de miliarde de dolari. Aceşti oameni au introdus un cuvânt mexican obscur “marihuana” pe care l-au “împins” în conştiinţa Americii.

La sfârşitul anilor ‘20 şi în anii ‘30, în ziarele americane a început o campanie care scotea in evidenţă lucrurile groaznice privind marijuana. Pericolul marijuanei era prezentat în ştirile de prima pagină. Cititorii au fost învăţaţi că marijuana era responsabilă pentru toate: de la accidentele de maşină până la pierderea moralităţii.

Nici o alta resursa alimentara nu ofera balanta ideala de acizi grasi Omega-6 si Omega-3 precum uleiul de canepa Acizii grasi esentiali sunt considerati “grasimi sanatoase, necesare organismului uman, dar pe care acesta nu-i poate produce singur, asa ca trebuiea sa-i procure din mancare, si numai uleiul de canepa contine Omega-6 si Omega-3, in raportul ideal, recomandat de medici si nutritionisti, de 3:1. Pe buna dreptate, se spune despre canepa ca este o planta-minune…

Chinezii o utilizau ca planta medicinala, iar indienii o foloseau in ceremoniile religioase. Si acesta a fost doar inceputul. Fie ca vorbim despre materiale de constructie, despre primele tipuri de hartie, despre bere sau cele mai durabile sfori, canepa a fost mereu principalul ingredient. Pe hartia din canepa au fost semnate unele dintre cele mai importante documente din istorie – Magna Carta si Declaratia de Independenta. Leonardo da Vinci si-a scris majoritatea descoperirilor sale pe hartia obtinuta din canepa, astfel incat nu e de mirare ca aceasta a fost considerata de marile imperii ale lumii drept o planta “strategica”. Ajunsa sursa de combustibil alternativ, in epoca moderna, un lucru putem spune sigur despre canepa: nicio alta planta nu se poate lauda cu o asemenea versatilitate!

Continutul uleiului de canepa Acizii grasi Omega 3 sunt recunoscuti ca fiind substantele hranitoare esentiale pentru sanatatea si frumusetea pielii. Pe langa prevenirea unor boli cronice, o dieta bogata in acizi grasi Omega 3 asigura mentinerea unui aspect frumos, tonic si tanar al pielii. Caracterul anti-inflamator pe care-l exercita nutrientii existenti in acizii grasi esentiali ajuta la combaterea aparitiei premature a ridurilor, celulitei si a pierderii elasticitatii pielii, dar si la repararea tesuturilor acesteia. Prin actiunea lor vasodilatatoare si de prevenire a formarii cheagurilor de sange, acizii grasi Omega 3 si Omega 6 ajuta la mentinerea sanatatii, frumusetii si supletei picioarelor. Un raport optim de acizi grasi Omega 6 si Omega 3 ajuta la combaterea celulitei, prin reducerea inflamatiilor pielii, eliminarea lichidelor si imbunatatirea circulatiei. Acizii grasi Omega 3 au un rol important in functionarea tractului gastro-intestinal, in reglarea tensiunii arteriale, in procesul de coagulare a sangelui, in mecanismul alergiilor si in producerea unor hormoni. Esential este si rolul anti-inflamator pe care acesti acizi il joaca in organism, reusind sa combata inflamatiile fara a provoca reactii adverse. Acizii Omega 6 permit diminuarea nivelului de colesterol “rau in sange”. Virtutile pe care le au acizii Omega 3 si Omega 6 pentru sanatatea inimii nu mai trebuie demonstrate, ei fiind, de asemenea, indispensabili echilibrului emotional. Acesti acizi fac parte din marea familie a lipidelor, indispensabile unui regim alimentar echilibrat. Rezultatele cercetarilor clinice din ultimii ani indica faptul ca acizii grasi se recomanda pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni medicale, printre care astmul bronsic, cancerul, depresia, diabetul, diverse eczeme, hipertensiunea arteriala, osteoporoza, reumatismul si obezitatea, contribuind la scaderea colesterolului nociv si la cresterea nivelului de colesterol benefic. Atat Omega 3, cat si Omega 6 sunt acizi grasi esentiali, pe care organismul nostru nu poate sa-i sintetizeze, de aceea trebuie luati din alimentatie. Acizii grasi se gasesc cu precadere in: canepa, varza, spanac, conopida, floarea-soarelui, dovleac, rapita, nuci, soia, cod, ton, somon, broccoli, seminte de in etc.

Beneficiile unei alimentatii sanatoase, bazata pe acizi grasi Omega 6 si Omega 3, in raportul optim prezent in uleiurile si suplimentele pe baza de ulei de canepa, sunt medical demonstrate prin:

- reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale; -

- dezvoltarea celulelor nervoase, in special la copii;

- tratament adjuvant in psoriazis, acnee si alte boli cutanate;

- intarirea sistemului imunitar;

- tratarea starilor depresive.

Specialistii nutritionisti au atras atentia, in repetate randuri, asupra beneficiilor uleiului de canepa: au un aport ideal de acizi grasi in proportie optima, Omega-6 : Omega-3 de 3:1, 100% naturale

Uleiul de canepa este obtinut prin procesarea semintelor de canepa, uleiul alimentar are o culoare care variaza de la verde deschis pana la verde inchis si gust asemanator celui de nuca. Uleiul de canepa are cel mai bogat continut de acizi grasi esentiali, raportat la celelalte uleiuri vegetale, conferind un nivel ridicat si complex de Omega 3 si Omega 6. Datorita continutului de acizi grasi nesaturati, uleiul de canepa este vulnerabil la oxidare, proces accentuat de expunerea la lumina sau caldura. De asemenea, uleiul de canepa nerafinat contine, in proportie redusa, si alti constituenti esentiali cu proprietati benefice asupra intregului organism.

Niciun comentariu: