sâmbătă, 19 noiembrie 2011

George Bara. Dilemele morale ale Mitropoliei Ortdoxe de la Cluj: Crucea Transilvană a ajuns la DNA

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Dilemele morale ale Mitropoliei Ortdoxe de la Cluj: Crucea Transilvană a ajuns la DNA

Că distincţia “Crucea Transilvană” a ajuns o “tinichea transilvană” nu mai e nici un  secret pentru nimeni. Cea mai înaltă distincţie pe care o poate primi un mirean din marea familie ortodoxă a fost acordată te miri cui, de parcă a fost pusă la cumpărat pe tarabă. Nu degeaba a declarat mitropolitul Andrei Andreicuţ că „Nu ne dăm cu părerea despre cele întâmplate cu primarul Clujului. Îl lăsăm pe Dumnezeu să rezolve lucrurile. Noi am vrea să fim perfecţi, dar nu suntem”, cu ocazia botezului fiului preşedintelui CJ Cluj Alin Tişe.
Şi asta pentru că un înalt ierarh ortodox care a acordat Crucea Transilvană către Sever Mureşan, condamnat de justiţia franceză pentru sustragerea de la plata impozitelor, sau către cei doi politicieni clujeni care sunt acum în arestul DNA, Dan Bica şi Sorin Apostu, nu poate să facă altceva decăt să se abţină de la comentarii. Este de-a dreptul stupefiant cum au ajuns “înaltele feţe preoţeşti” din Cluj să înjoasească într-atât o distincţie-simbol, care iniţial avea rolul de a cinsti luptătorii pentru ortodoxie într-o Transilvanie ocupată de catolici şi reformaţi.
Oare îl încearcă unele dileme morale pe mitropolitul Andreicuţ, care a acordat această distincţie unui puşcăriaş?
În martie 2004, Sever Mureşan (cetăţean româno-francez) a fost condamnat în Franţa la 18 luni de închisoare, pentru sustragere voluntară de la plata impozitelor. Procesul penal care s-a judecat la Dijon, în Franţa, a început în urma unei sesizări semnate de partenerii români, acţionari sau directori la prima bancă privată a României, Dacia Felix.
Mureşan fusese arestat, în luna iunie 1999, în Ungaria, în baza unui mandat de arestare internaţional emis de un judecător de instrucţie elveţian, sub acuzaţia că ar fi devalizat BDF cu peste 159 de milioane de dolari, şi a fost transferat apoi în Elveţia. În noiembrie 2000, Mureşan a fost condamnat de Curtea Corecţională din Geneva la trei ani şi jumătate de închisoare şi cinci ani de interzicere a sejurului în Elveţia, într-un caz de escrocherie în valoare de 25 de milioane de dolari în detrimentul Băncii Dacia-Felix. Sever Mureşan a fost acuzat că a deturnat, în beneficiul său, în special cu complicitatea unui bancher român şi a societăţilor sale, bunurile depuse la Geneva de BDF. Fostul om de afaceri Sever Mureşan a fost decorat duminică cu Crucea Transilvană “pentru jerfele aduse bisericii”, cu ocazia sfinţirii unei biserici din Câmpia Turzii l-a care a donat bani. Biserica din Câmpia Turzii a fost construită cu banii furaţi de Sever Mureşan, iar Andreicuţ l-a premiat pentru asta.
Dar şi faptul că Crucea Transilvană a fost aruncată în stânga şi în dreapta, lui Sorin Apostu la doar trei luni după ce devenise primar (şi care nici nu e sigur că e ortodox!), lui Petru Călian, implicat într-un dosar de prostituţie şi Dan Bica, care acum se află în arestul DNA alături de primar. Această distincţie a primit-o, evident, şi Emil Boc, dar şi comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, care s-a evidenţiat prin… ce? Prin faptul că malacii lui bat bine şi apăsat?
AntiClujul nu s-a lăsat împiedicat de mitropolia ortodoxă a Clujului, Crişanei, Albei şi Maramureşului, ci a aliniat frumos, la aceleaşi standarde morale, politiceni, oameni de afacer şi popi, laolaltă. Noroc cu credinţa  puternică a clujenilor care umplu în fiecare duminică şi de sărbători catedrala mitropolitană, indiferent de slujitorii bisericeşti care au ales „să joace” pentru cealaltă parte.

Niciun comentariu: