Un serial despre mafia afacerilor imobiliare (1)
Banda Penticostalilor Portocalii din Chicago şi Cluj-Napoca
Biografia americană a lui Mihai Dumitru Chezan este demnă de Chicago şi de istoria sa. Apariţia sa la Cluj şi derularea proiectelor imobiliare "Tower" au generat o succesiune de falimente implicând sute de persoane private, firme şi instituţii.
Chezan s-a născut în Frata, judeţul Cluj, şi a făcut liceul la Zalău. Mai are o soră şi a părăsit România împreună cu alţi credincioşi penticostali din zona Salajului. Afacerile lui Chezan în SUA ţin mai degrabă de autorităţi şi de folosirea cardurilor de credit. În România, Mihai Chezan, împreună cu Mihaela Barbos, Dan Barbos, Nicolae Bocsa, Militaru Sorin Mihai, Coste Sorin, Nicolae Bocsa, Virgil Fiastru, Ion Bondane şi, nu în ultimul rând, deputatul Daniel Buda şi soţia luiş Liliana Buda, sunt oamenii implicaţi în trei proiecte imobiliare (River Tower, Tower Park şi Silver Tower), prin intermediul mai multor firme care au în comun denumirea de „Tower". În plus, SC Mox Construction (antreprenorul acestor proiecte imobiliare) a jucat rolul antreprenorului general în proiectul Tower. Aceste societăţi au obţinut avize de construcţie pentru mai multe blocuri de locuinţe şi birouri, au cumpărat materiale de construcţii de la diverse firme şi au vândut mai multe locuinţe din faza de proiect. În momentul de faţă, o parte din aceste firme au ajuns în incapacitate de plată, iar creditorii şi instituţiile statului au cerut începerea procedurilor de insolvenţă pentru a-şi recupera datoriile. Tower Internaţional s-a topit cu banii luaţi de la clienţi, iar Mox Construction, cu datoriile către diverşi antreprenori lăsaţi cu buza umflată pentru lucrările prestate şi neplătite. Amândouă, şi Tower şi Mox, sunt în insolvenţă.
Mihai Chezan a operat în România în baza unui carnet de rezident seria PC nr. 307804 eliberat de Poliţia Cluj la data de 19 12 2007 cu CNP-ul nr. 1721202312951, publicat în Monitorul Oficial al României din 792 partea a IV-a din 2009. Ca deţinător al unui permis de rezidenţă, Mihai Dumitru Chezan nu este cetăţean român. Înseamnă că, la un anume moment al existenţei sale americane, a renunţat la cetăţenia română. Ceea ce înseamnă că raporturile sale juridice din România sunt de cetăţean american în trcecere, firmele sale înregistrate în paradisuri fiscale fiind administrate de diverse persoane, nu de un român care dă socoteală de faptele sale în baza legilor româneşti.
Cum a fost posibil ca administraţia publică, persoane publice, bănci, firme şi sute de persoane private să colaboreze şi să facă afaceri cu Mihai Chezan, persoană judecată şi prezentată în raportul de anul trecut înaintat Congresului American de către Departamentul American al Locuinţelor şi Dezvoltării Urbane? Chezan este trecut printre cei mai mari fraudatori ai banilor publici americani. Am prezentat într-un articol deja postat pe site-ul cotidianul.ro detalii despre o parte din fraudele comise de Mihai Chezan în Statele Unite, consemnate în Raportul către Congresul American, Raport menţionat mai sus. Dar fraudele consemnate în Raport erau doar o parte. Iată ce relatează din Statele Unite d-l Mihai Petruta, colaborator al ziarului american "Gândacul de Colorado":
"Daca Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca l-a dat in judecata pe constructor (Tower Development si Tower Business Center adica firmele lui Chezan) pentru nerespectarea contractului, iar cetatenii sunt disperati ca nu isi vor mai vedea banii platiti pentru apartamente, nici la Chicago situatia lui Chezan nu este prea roza.
19 martie, 2009
Compania GMAC LLC (General Motors) printr-o casa de avocatura din Chicago il da in judecata pe Chezan Mihai/ Mox Construction & Development pentru neplata a $141,595.
Pe 8 iulie, 2009 GMC primeste o sentinta judecatoreasca in favoarea sa in valoare de $54,335.
Pe 8 iulie, 2009 GMC primeste o sentinta judecatoreasca in favoarea sa in valoare de $54,335.
datorii la IRS/ fiscul american)
17 iunie, 2009
Banca de credit DISCOVER printr-o casa de avocatura din Chicago, il da in judecata pe Chezan pentru neplata a $6,759 pe cartea de credit.
28 august, 2009
Citibank printr-o casa de avocatura din Chicago, il actioneaza in judecata pentru neplata sumei de $24,026; in ianuarie 2010 judecatoria da o sentinta finala in favoarea Citibank pe aceasta suma.
30 decembrie, 2009
American Express printr-o casa de avocatura din Chicago il actioneaza in judecata pentru neplata datoriilor de pe cartile de credit in valoare de $60,934.
2 iunie, 2010
Harris Bank printr-o casa de avocatura din Naperville, Illinois il actioneaza in judecata pentru neplata sumei de $17,785.
Din septrembrie, 2008 are un sechestru pe una din proprietati pentru suma de $3,844 pentru neplata unor servicii efectuate de compania Interior Motives.
Incepand cu 2008 are mai multe proprietati aflate in "foreclosure" lichidare/recuperare de catre banci/ companiile de credit, pentru diferite sume dupa cum urmeaza:
Ravenswood Bank un imprumut contractat in noiembrie, 2005 in suma de 3 milioane de dolari.
Midwest B&T un imprumut bancar contractat in aprilie, 2005 in valoare de $1,324,125 se pare pentru 3 apartamente impreuna cu alti 3 romani.
Tot la aceasta banca are un imprumut contractat in martie, 2006 in valoare de $335,200.
Tot la aceasta banca are un imprumut contractat in martie, 2006 in valoare de $335,200.
La JP Morgan Chase Bank un imprumut din martie, 2007 in valoare de $2,695,000.
Chezan are se pare probleme si cu IRS-ul (fiscul american) pentru ca acestia i-au pus in luna mai, 2010 un sechestru pe proprietati pentru suma de $291,764 probabil taxe federale neplatite.
Firma MOX REALTY INC. ( o agentie imobiliara) inregistrata in 2004 la adresa: MIHAI CHEZAN 1148 W. GRAND AVE. CHICAGO IL 60622, a fost dizolvata pe 11 septembrie, 2009. MOX CONSTRUCTION INC. si MOX Development, situate la aceeasi adresa 1148 W GRAND AVENUE, Chicago nu sunt OK dpdv al statutului, aparand ca si fiind in " NOT GOOD STANDING" .
In decembrie, 2008 Mihai a transferat dreptul de proprietate pe casa situata la 172 W Eugenie St. in Chicago(foto), catre Carmen Chezan. In ianuarie 2009 proprietate a intrat in procedura de reposedare de banca pentru neplata unui imprumut de $2,850,000 la banca Chase".
Să fie oare Mihai Chezan parte dintr-o reţea internaţională de spălare de bani prin firme "suveică", cu puternice conexiuni în Chicago-Statele Unite, Cluj Napoca-România, Republica Seychelles şi alte paradisuri fiscale? Vom continua să analizăm în articolele viitoare detaliile falimentului proiectului "Tower", firmele suveică şi partenerii lui Mihai Chezan.
Accesari: 3480 | |
Publicat Miercuri, 02 martie 2011 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu