sâmbătă, 12 martie 2011

Bâlbele procurorilor în dosarul Revoluţiei de la Cluj-Napoca costă 50.000 de euro

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer
  • Monika Krajnik
  • 1682 afişări
  • Miercuri 9 mar 2011
Imagine din timpul Revoluţiei din 1989, de la Cluj-Napoca.
Cluj

Imagine din timpul Revoluţiei din 1989, de la Cluj-Napoca.

Curtea de la Strasbourg a decis: statul român se face vinovat de tergiversarea soluţionării dosarului Revoluţiei de la Cluj. Magistraţii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg au decis, ieri, că autorităţile române au fost ineficiente în investigarea reprimării violente a demonstraţiilor anticomuniste de la Cluj, din 1989.
Statul va plăti daune de peste 50.000 de euro unui număr de cinci reclamanţi. Potrivit judecătorilor europeni, a fost încălcat articolul 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cel care se referă la dreptul de viaţă al cetăţenilor. Plângerea adresată de către cei nouă reclamanţi clujeni judecătorilor europeni se referă la faptul că dosarele au fost tergiversate mai bine de 16 ani.
Cel care a formulat cererile şi pretenţiile adresate CEDO, în anul 2006, este avocatul Ovidiu Podaru, reprezentantul părinţilor eroului Lucian Matiş şi al soţiei acestuia. „Era de aşteptat să se dea o astfel de sentinţă. Nu pot comenta mai multe, trebuie mai întâi să studiez sentinţa. În 2006, am realizat faptul că este vorba de o tergiversare a acestor dosare, motive pe care le-am şi invocat în plângere", a declarat Ovidiu Podaru.
„Justiţia din România nu-şi face treaba! Ne-au purtat pe drumuri timp de 16 ani. Am investit bani şi timp pentru a căuta şi afla dreptatea! Banii nu-mi aduc băiatul înapoi, nepotul meu orfan nu va avea niciodată un tată. De câte ori văd indemnizaţia de revoluţionar, îmi dau lacrimile", a spus Cornel Matiş, în vârstă de 73 de ani, tatăl lui Lucian Matiş, mort în decembrie 1989, la vârsta de 29 de ani. Cornel Matiş este unul din reclamanţii care nu a primit niciun fel de despăgubire din partea statului român.
Lăpuşan a fost sigur de sentinţă
Dorel Lăpuşan este unul dintre cei cinci care a primit o sentinţă favorabilă din partea magistraţilor CEDO. Bărbatul a fost împuşcat în zona toracelui, în decembrie 1989, în Piaţa Libertăţii, actualmente Unirii, din Cluj. „Am depus o grămadă de expertize, care să ateste faptul că am fost rănit grav. Mă aşteptam la această sentinţă, încă din 2004. Foarte puţine cereri sunt acceptate la CEDO, iar în momentul în care o cerere a fost acceptată, este clar că şansele unei sentinţe favorabile cresc considerabil. Despăgubirile pecuniare sunt, de ordin moral", a spus Lăpuşan.

Clujenii despăgubiţi

Judecătorii CEDO au decis că statul român trebuie să le plătească despăgubiri de câte 10.000 de euro reclamanţilor Dorel Lăpuşan, Mircea Ioan Niţu, Dragomir Dumitru Inclezan, Liviu-Ioan Borţig şi Leontin Lung. Pe de altă parte, CEDO a respins cererile lui Cornel Matiş, Nicolae Nemeti-Cristea, Delia-Liana Matiş şi Dorel Lupşa.

Niciun comentariu: