marți, 1 noiembrie 2011

Strategia pentru regiunea Dunării, prezent şi viitor

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Fundaţia „Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă“ (GIEDD) a organizat recent Confe­rinţa Internaţională „Strategia pentru regiunea Dunării, prezent şi viitor. Un an de la adoptarea la Bruxelles a noii Strategii pentru Regiunea Dunării“. Evenimentul, desfăşurat în Aula Academiei Române, a constituit o dezbatere publică a noilor direcţii adoptate la Bruxelles, având în vedere că fluviul ocupă o bună parte din teritoriul României.
În cadrul conferinţei s-a discutat despre direcţionarea mai eficientă a resurselor existente în vederea îmbunătăţirii reţelelor energetice şi de transport, combaterii poluării, dezvoltării sociale şi rezolvării problemelor ridicate de imigraţie sau de politica de securitate. În condiţiile actuale, ţinând cont de faptul că macroregiunile europene au devenit deja o realitate, s-a evidenţiat necesitatea aderării României la macroregiunea Dunării.

Patru piloni propuşi de CE
„Strategia a dus la un lung lanţ de consultări şi dezbateri care au meni­rea de a pune în lumină planul de acţiune a peste 800 de contribuţii primite din partea celor 14 state riverane: Germania, Austria, Slovenia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Moldova şi Ucraina.
Reprezentanţii acestor ţări şi-au manifestat angajamentul pentru crearea unei noi macro­regiuni, care are în vedere un plan comun de acţiune, bazat pe patru piloni propuşi de Comisia Europeană: conectivitatea, cu accent pe transport; energie şi telecomunicaţii; protecţia mediului şi gestiunea apei; dezvoltarea socio-economică, cu accent pe cultură, educaţie, turism, dezvoltare rurală şi securitate regională“ – a declarat Cristiana Sîrbu, preşedinte executiv al GIEDD, pentru Lumea satului.

Sprijinirea comunităţilor locale
Potrivit participanţilor, colectivitatea ocupă un loc important în procesul de implementare de a strategiei. Din acest motiv, dezbaterile au scopul de a menţine un dialog şi a sprijini comunităţile locale în procesul de implementare a Strategiei UE pentru regiunea Dunării. Totodată, au rolul de a facilita implicarea autorităţilor locale în procesul de elaborare a Strategiei şi identificarea unor proiecte strategice pentru dezvoltarea regiunii.
Concluzia generală, desprinsă la finalul conferinţei, a fost că Strategia va contribui la îmbunătăţirea cooperării interregionale, transfrontaliere şi transnaţionale, creând o platformă autentică de dialog între state pentru a facilita dezvoltarea unor proiecte cu impact naţional, regional sau local. De asemenea, poate contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă a milioane de locuitori din regiunea Dunării.
Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2011

Niciun comentariu: