joi, 10 noiembrie 2011

Deutsche Bank vrea să finanţeze bugetul şi se uită dacă apare vreo bancă la vânzare.

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Vizită surpriză a lui Băsescu la Berlin: Deutsche Bank vrea să finanţeze bugetul şi se uită dacă apare vreo bancă la vânzare. Ce obiective are preşedintele

astăzi, 00:08 Autor: Iulian Anghel
Angela Merkel a vizitat Bucureştiul în octombrie 2010, iar ţinta ei principală au fost datoriile statului către investitorii germani
Reprezentantul Deutsche Bank în România, Radu Zaciu, a susţinut, înainte de vizita preşedintelui Traian Băsescu la Berlin, că instituţia pe care o reprezintă este intere­sa­tă de preluarea unei bănci în România, în cazul în care i se iveşte ocazia, dar şi de finanţarea deficitului bugetar.

Ce obiective are preşedintele în Germania
Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte astăzi la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, iar Deutsche Bank, cea mai puternică bancă comercială germană, va organiza special pentru această vizită, la sediul ei din capitala federală, o conferinţă economică cu tema "Germania şi România - parteneri în Europa".
Vizita preşedintelui la Berlin la invitaţia preşedintelui german Cristian Wulff vine într-un context tulbure pentru Europa, iar surse guvernamentale susţin că şeful statului român va ridica, în timpul întâlnirii cu cancelarul, problema menţinerii expunerii băncilor occidentale pe România. Doar că Germania nu a achiziţionat nicio bancă în România, iar, din acest punct de vedere, problema nu poate fi decât "teoretică", susţin sursele citate.
Deutsche Bank nu are în România decât un birou, însă Radu Zaciu, şeful reprezentanţei băncii la Bucureşti, susţine că instituţia de credit urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă aici şi analizează orice oportunitate de a intra pe piaţă.
Deutsche Bank a fost, în timpul administraţiei Emil Con­stan­tinescu, spre sfârşitul anilor '90, unul dintre finanţatorii României, ajutând-o să nu intre în default în timpul crizelor din această perioadă.
Interesată de preluarea BCR, Deutsche Bank a pierdut în faţa austriecilor de la Erste şi, odată cu acest eşec, şi relaţiile dintre România şi Germania s-au răcit considerabil la nivel politic. Ele au fost ceva mai bune în timpul în care la Bucu­reşti premier era Adrian Năstase, iar la Berlin cancelar era Gerhard Schroeder. În ciuda faptului că acum şi la Bucureşti şi la Berlin sunt la conducere guverne de dreapta, relaţiile sunt reci.
Reprezentantul Deutsche Bank susţine însă că instituţia nu şi-a pierdut interesul pentru România în ciuda acestui eşecului preluării BCR.
"Organizăm forumul economic în timpul vizitei pre­şe­dintelui în ideea de a ajuta cum putem stabilirea de relaţii între mediul economic german şi cel românesc. Am fost inte­re­saţi de BCR şi suntem interesaţi, în continuare de România. Interesul a fost şi va fi - este vorba despre interesul de a fi­nan­ţa proiecte în România, de a finanţa deficitul bugetar şi pe cli­en­ţii noştri care au investiţii aici. Urmărim şi opor­tunitatea de a achiziţiona o instituţie bancară, dar această oportunitate este, deocamdată, pur teoretică. Momentan sunt doar spe­cu­laţii că s-ar putea să vândă cineva vreo filială. Când va exista o oportunitate practică, o vom analiza", spune Radu Zaciu.
Deutsche Bank a fost interesată şi de achiziţionarea filialei Bank of Scotland din România, dar tranzacţia nu a fost dusă la capăt.
Surse guvernamentale au susţinut că, printre subiectele, de discuţie dintre preşedintele Băsescu şi cancelarul Merkel s-ar putea afla şi menţinerea liniilor de finanţare ale băncilor-mamă pentru filialele lor din România, dar Zaciu susţine că acesta nu este un subiect "fierbinte".
Summit-ul zonei euro de săptămâna trecută a notat că este de dorit ca, pe fondul creşterii tensiunilor în Europa, băncile-mamă să-şi menţină liniile de finanţare pentru filialele lor din Europa de Est. Câteva zile mai târziu, însă, şefa FMI, Christine Lagarde, nu a exclus ca ţările emegente din Est să se confrunte cu o acută lipsă de finanţare pe fondul temerii "replierii" băncilor occidentale.
Din delegaţia prezidenţială mai fac parte ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.


Niciun comentariu: