joi, 10 noiembrie 2011

Statul captiv la Roşia Montană

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Extrag un citat dintr-un comentariu la aceste studiu. Se reumă exact situația. « Am fost la Rosia Montana acum o luna si am schimbat cateva vorbe cu un localnic care inca lucreaza la mina. Am observat modul realist si pragmatic in care priveste lucrurile. E constient termenii afacerii nu sunt tocmai favorabili partii romane. Redeventa, de exemplu, e extrem de mica. Multe din actiunile companiei sunt clar doar PR – renovari de case, salvarea tritonilor, muzeu, proiecte ipotetice legate de turism etc. Pe de alta parte oamenii stiu ca statul roman nu (mai) e in stare sa faca de unul singur un proiect de genul asta. Si-au pierdut increderea in stat. Si atunci, din pragmatism, din instinct de supravietuire, aleg in general raul cel mai mic, adica sunt de acord cu investitia privata de la RM.»
Concluzia mea POLITICĂ : statul român trebuie refăcut și oamenii politici care au dus la destrămarea statului considerați ca trădători ai intereselor naționale, colective, deci judecați și pedepsiți. 
Cu prietenie, Dan Culcer

Statul captiv la Roşia MontanăScrisoare deschisă adresată Preşedinţiei,  Parlamentului şi Guvernului României

Este uimitor  cum  afacerea  începută oficial  la 4 septembrie 1995, care avea în vedere iniţial  recuperarea aurului din şlamul rezultat din procesarea minereului şi depozitat în iazul de decatare de lângă Gura Roşiei,  a devenit  prin “rostogolire” proiectul minier gigantic,  promovat agresiv în media de astăzi:
(Adevărul, 5 sept. 1995, pag. 8, anunţul RAC  Deva a intenţiei de constituire a unei societăţi mixte ... având următorul obiect de activitate: „prelucrarea sterilelor cu conţinut de metale preţioase din iazuri de decantare vechi în amestec cu minereu auro-argentifer din producţia curentă, în două instalaţii a câte 1 milion tone pe an la Roşia Montană şi Gurabarza-Brad”.)

Membrii Grupului pentru salvarea Roşiei Montane din Academia de Studii Economice analizează  încă din 2002  proiectul  Roşia Montană şi şi-au exprimat  argumentat, în numeroase studii, opoziţia faţă de acest proiect: în opinia noastră, proiectul  nu este în interesul naţional (a se vedea de exemplu studiile din 2003 [ASE 1] şi din 2010 [ASE 2]).

În acest studiu, vom demonstra că statul român este ţinut captiv în afacerea  Roşia Montană. Vom arăta, printre altele: care este mecanismul de lucru al RMGC; de ce afacerea trenează de atâta timp  şi că  timpul trece în avantajul  celor trei  actori (cele  două companii  „gemene” Gabriel şi Minvest), dar în dezavantajul  Roşiei Montane şi a statului român; de ce într-un stat fără bani, „concesionarea” resurselor minerale unei societăţi  mixte (compania statului + o companie privată  străină)  nu este recomandabilă şi  de ce şi când ar trebui să fie înlocuită cu “acordul pentru împărţirea producţiei”, încheiat  între stat  (ANRM,  guvern)  şi   compania privată  străină. Studiul  are patru secţiuni.

1. Introducere

La Roşia Montană, aurul a fost exploatat în subteran  (prin galerii) timp de  aproximativ 2000 de ani. În  anul 1970, cu toate  protestele oamenilor de cultură, a început exploatarea la suprafaţă, în carieră deschisă în masivul Cetate, într-o mină mică, de circa 400.000 tone minereu anual, a statului. Din concentratele obţinute la Gura Roşiei, se extrăgea aurul prin cianurare la Baia de Arieş.
Afacerea Roşia Montană s-a cuplat pe existenţa acestei mine mici a statului şi  a început oficial acum 16 ani,  la data de 4 septembrie 1995 [ASE 5], prin semnarea unui contract de cooperare între Regia Autonomă a Cuprului Deva (RAC Deva) (actuala Companie Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului „Minvest” – S.A. , Minvest  în continuare)  şi  „Gabriel”  (care nu era înregistrată încă oficial  la acea dată!), ca urmare a adjudecării unei licitaţii, organizată de Minvest şi Ministerul Industriilor la 4.09.1995 !, având ca obiect “evaluarea şi procesarea iazurilor şi a minereurilor aurifere” (Contract de societate, proiect, 3.06.1997, postat recent pe site-ul Ministerului Economiei,  Comerţului şi Mediului de Afaceri). Nu cunoaştem conţinutul acelui contract de cooperare şi nici detalii legate de acea licitaţie, dar ar fi foarte bine să fie făcute publice !

După semnarea contractului de cooperare la 4 septembrie 1995,  au fost înregistrate în registrul companiilor, la 28 mai 1996, două companii private cu nume asemănător (pentru a crea confuzie ?):  Gabriel Resources Ltd. (Gabriel pe scurt) (companie canadiană) şi Gabriel Resources Limited (Gabriel Jersey pe scurt) (companie englezească, cu adresa în Jersey).
Gabriel este cotată imediat la bursa din Vancouver, apoi la cea din Toronto, cu simbolul GBU şi începe sa emită acţiuni (common shares issued and outstanding) pe seama Roşiei Montane; nu cunoaştem dacă statul român a sprijinit cotarea lui Gabriel la bursă; Gabriel are site-ul  HYPERLINK "http://www.gabrielresources.com" www.gabrielresources.com.  Gabriel Jersey nu are site, după ştiinţa noastră.

Primele acţiuni emise de Gabriel sunt din 1996, anume 1.040.478 acţiuni, în valoare de 21.816 CAD  (CAD=dolar canadian). [1997 AR].

Pe 17 dec. 1996, Gabriel  intră într-o înţelegere cu Gabriel Jersey. La adunarea generală extraordinară din 27 martie 1997, Gabriel a obţinut acordul acţionarilor pentru achiziţionarea tuturor acţiunilor lui Gabriel Jersey. Pe 11 aprilie 1997, Gabriel a scos 15.000.000 acţiuni pentru achiziţionarea tuturor acţiunilor lui Gabriel Jersey. Ca rezultat, acţionarii lui Gabriel Jersey care şi-au vândut acţiunile au devenit acţionarii majoritari ai lui Gabriel. Aceasta tranzacţie, prin care  controlul companiei părinte (Gabriel) trece la acţionarii subsidiarei (filialei) (Gabriel  Jersey) este contabilizată ca o preluare inversă (reverse takeover) [1997 AR]. Deci, Gabriel Jersey a devenit subsidiara în proporţie de 100% a lui Gabriel  în aprilie 1997.

Pe 7 iunie 1997, Gabriel a intrat, prin subsidiara Gabriel Jersey, într-un Contract de încorporare şi  Articol de Asociere cu Minvest  (şi încă  trei acţionari minoritari privaţi, de „umplutură”, pentru că Legea 31/1990 cerea minimum 5 acţionari: CARTEL BAU - S.A., FORICON - S.A., COMAT TRADING - S.A.) care au dus la formarea companiei mixte, pe acţiuni, Euro Gold Resources S.A. (Euro Gold pe scurt); în decembrie 1999, numele este schimbat din Euro Gold în Roşia Montană Gold Corporation S.A. (RMGC pe scurt în continuare) (Act aditional nr. 9 la contractul şi  statutul Euro Gold, M Of Partea a IV-a, Nr. 1262/2000, pag. 12-13); proprietăţile incluse în înţelegerea „Romanian Properties” sunt Roşia Montană şi Bucium.  Deci, RMGC este un mariaj în trei: Gabriel Jersey şi Minvest,  „terţul interesat” fiind Gabriel.
La 25.07.1997, acţionarii fondatori ai RMGC sunt în număr de cinci: Gabriel Jersey 65 % (aport în numerar 357.500 USD), Minvest 33,8 % (aport în natură), iar cei trei câte 0,4 % (aport în numerar). Capitalul social subscris iniţial al RMGC este de 3.939.100.000 lei (=550.000 USD), reprezentând 275.000 acţiuni nominative a 14.324 lei fiecare.  Deci, în 1997, RMGC a devenit subsidiara (filiala), prin intermediul lui Gabriel Jersey, a lui Gabriel în proporţie de 65 %.

Numărul  total al acţiunilor emise la bursă  de Gabriel în cursul anului 1997  este de 22.827.857, în valoare de 6.496.041 CAD [1997 AR]. Gabriel are astfel bani să achiziţioneze Gabriel Jersey, să achite contribuţia de 357.500 USD a lui Gabriel Jersey la formarea RMGC,  etc.

RMGC avea două proiecte: Roşia Montană şi Bucium, şi mai nou  (2009 ?) are şi proiectul Băişoara.

Sub eticheta “proiectul Roşia Montană“ s-au aflat pe rând în timp mai multe “proiecte”, din ce în ce mai mari: explorare şi exploatare în iazul de decantare (iazul de decantare al  fostei mine  de la Roşia Montană este localizat la 2,4 km sud de uzina de procesare de la Gura Roşiei), explorare pe 1200 ha, explorare pe 2122 ha, explorare pe 4282 ha, explorare pe 2388 ha. Explorarea a fost făcută în iazul de decantare,  apoi în masivul Cetate, apoi în Cetate şi Cîrnic, apoi în Cetate, Cîrnic, Orlea, Jig-Văidoaia, Găuri. În 2001, două studii de fezabilitate definitive au fost finalizate  pentru Roşia Montană de către firma GRD Minproc Limited (Perth, Australia) pentru suma de 9,6 milioane CAD: unul prevede prelucrarea a 8 milioane tone de minereu anual,  altul a 20 milioane tone minereu anual. Atunci,  Gabriel a decis să continue dezvoltarea  proiectului Roşia Montană  spre producţie. A fost angajată firma SNC Lavalin pentru a determina capacitatea optimă de prelucrare, care a ieşit de 13 milioane tone minereu anual, în 4 cariere (Cetate, Cîrnic, Orlea, Jig-Văidoaia) cu o concentraţie medie de 1,56 grame/tonă aur (ultimele determinari 1,3 grame/tonă) şi 7,8 grame/tonă argint, cu un   cost  iniţial de 253 milioane USD (cost ajuns astăzi la circa un miliard USD), cu viaţa minei de 16,2 ani ([2001 AR], pag. 6). Deci,  proiectul, sub forma cunoscută astăzi, datează din 2001.

Datorită apariţiei Legii minelor nr. 61 în martie 1998, Minvest trebuia să primească, fără concurs public de oferte (art. 46)  o licenţă de exploatare cu care să continue exploatarea la mina veche din masivul Cetate. Cu această ocazie este introdusă în joc compania RMGC (deci Gabriel), fără concurs public de oferte, şi anume:
În 21 decembrie 1998, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM pe scurt)  eliberează Licenţa de exploatare nr. 47 (valabilă 20 de ani minimum) pentru Minvest ca titular, prin art. 46 din legea minelor 61/1998, să exploateze în continuare  mina veche a statului, şi pentru RMGC ca afiliat,  să exploreze  (contrar Legii minelor 61/1998, care zice că licenţele de exploatare/explorare sunt exclusive) pe acelaşi perimetru;  Licenţa 47 este aprobată de Guvern prin HG nr. 458 din 10.06.1999; ea avea  perimetrul de 1200 ha, orientat est-vest, şi conţinea Gura Roşiei.
În 2000, conform înţelegerilor prealabile, Licenţa 47 de exploatare  a fost   transferată lui RMGC ca titular  să exploreze pentru proiectul său, Minvest rămânând afiliat, ca să exploateze  mai departe mina veche. Se pune întrebarea cine a luat aurul rezultat din exploatare după 2000, Minvest sau titularul ?
Perimetrul Licenţei  47 a fost modificat de ANRM prin acte adiţionale, contrar legilor minelor 61/1998  şi  85/2003, în folosul RMGC, de 3 ori:  a fost mărit în 29.10.1999 la 2122 ha, a fost mărit în 2001 la 4282 ha, adică la toată suprafaţa comunei Roşia Montană (16 sate), a fost micşorat în 2004 la 2388 ha, şi este orientat nord-sud (s-a ajuns astfel  la situaţia absurdă – şi ilegală credem - că perimetrul Licenţei 47 nu mai conţine din 2004 uzina de prelucrare din Gura Roşiei, folosită de Minvest până în 2006,  când exploatarea  veche a  fost închisă).

RMGC afirmă în mod fals  în documentele sale  că Licenţa 47 de exploatare  este pentru proiectul său gigantic (Licenţa 47 era pentru mina veche a statului şi este ţinută activă încă de ANRM pentru interesul lui Gabriel, deşi ea trebuia să fie anulată, deoarece mina veche a fost închisă în 2006).
Această confuzie, foarte subtilă, creată de „ingineria” cu licenţa de exploatare mixtă (cu titular şi afiliat, de exploatare şi de explorare), a folosit în primul rând lui Gabriel, care s-a lăudat  pe site-ul  său că are deja  licenţa de exploatare pentru proiect,  contribuind astfel  implicit la creşterea  valorii acţiunilor sale la bursă – scopul declarat al tuturor acţiunilor lui Gabriel.
Deci, RMGC nu are licenţă de exploatare pentru proiect (nu este titularul unei licenţe nici de explorare, nici de exploatare pentru proiectul său)!  RMGC nu este deci titularul  proiectului Roşia Montană, cum fals se spune, este doar autorul proiectului Roşia Montană.

Să reamintim  aici opinia noastră  că  RMGC nici nu poate să obţină legal o licenţă de exploatare pentru proiectul Roşia Montană,  cel puţin din următorul motiv: Art. 11 din legea minelor 85/2003, valabilă astăzi,  nu permite acest lucru:
Art. 11, (1) :   „Efectuarea de activităţi miniere pe terenurile pe care sunt amplasate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale,...., precum  şi instituirea dreptului de servitute pentru activităţi miniere pe astfel de terenuri sunt strict interzise.”
           (2): „ Excepţiile de la prevederile alin. (1) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, cu avizul autorităţilor competente în domeniu şi cu stabilirea de despăgubiri şi alte măsuri compensatorii.”
Ori la Roşia Montană, „cea mai vestită aşezare şi exploatare minieră a lumii vechi” (conform acad. Răzvan Teodorescu, fost ministru al culturii),  există monumente istorice şi situri arheologice de interes deosebit, protejate de legea 5/2000.
De aceea  RMGC încearcă pe toate căile să obţină de la Ministerul Culturii descărcarea de sarcină arheologică a masivului Cîrnic, un pilon  important al proiectului său, adică anularea “interesului deosebit” al său. Nu mai amintim aici detaliile numeroaselor  “bătălii” ale  societăţii civile pentru salvarea Cîrnicului de la distrugere.

În mod normal (legal), RMGC trebuia să obţină,  prin concurs public de oferte, o licenţă de explorare (care  este valabilă 5 ani plus maximum încă 3 ani), după care să ceară o licenţă de exploatare, care este valabilă 20 de ani.

Există de mult timp  ipoteza că  RMGC (Gabriel)  „face săpături după bani”, nu după aur , adică  afacerea ar fi  planificată să dureze mult timp pentru că s-ar urmări obţinerea de bani, nu exploatarea aurului!
- O primă dovadă ar fi faptul că i s-a permis să exploreze  pe baza   unei  licenţe de exploatare, valabilă 20 de ani (că nu şi-a luat o licenţă de explorare, valabilă maximum 8 ani).
- O a doua dovadă  ar fi capitalul social mic iniţial  al RMGC, cu care nu se putea face mare lucru.
Aşa se face că RMGC explorează la Roşia Montană de peste 13 ani, pe  baza Licenţei 47, dar nu are bani nici astăzi să treacă la exploatare (detalii în secţiunea 3).

Vom urmări  în continuare evoluţia  în timp a celor două companii pe acţiuni, Gabriel (din Canada) şi subsidiara (filiala) sa RMGC (din România) - care deseori sunt confundate în privinţa autorului proiectului Roşia Montană.  Teoretic (oficial), autorul proiectului este RMGC (Gabriel Jersey + Minvest), practic autorul  proiectului este Gabriel;  iar rolul lui Gabriel Jersey este de interfaţă între Gabriel şi Minvest. Ne întrebăm care  din cele două companii Gabriel, Gabriel Jersey are  oare răspunderea juridică ?  De ce oare s-a făcut  un mariaj în trei şi nu un mariaj în doi ?

2. Gabriel - companie canadiană pe acţiuni, cotată la bursă

Gabriel a fost înregistrată în Registrul Companiilor la 28 mai 1996, în Canada, şi a fost cotată la bursă pe seama proiectului Roşia Montană (cu sprijinul statului român ?).

Rapoartele anuale [1997 AR] – [2010 AR]  ale lui Gabriel  către acţionari au fost publicate pe site-ul companiei,  HYPERLINK "http://www.gabrielresources.com" www.gabrielresources.com. Ele sunt elaborate în primăvara anului următor celui analizat.  Datorită acestor rapoarte anuale şi a altor documente de pe site-ul lui Gabriel, am aflat informaţii de interes despre evoluţia proiectului Roşia Montană şi a altor proiecte (a se vedea studiile [ASE 3] şi [ASE 5]).

Primul raport anual al lui Gabriel  [1997 AR]  este pe anul 1997, şi cuprinde activitatea  companiei pe perioada 28 mai 1996 - 31 decembrie 1996 şi tot anul 1997.

Obiectul principal de activitate al lui Gabriel este achiziţia, explorarea şi dezvoltarea proiectelor de metale preţioase localizate în România:
- [2010 AR], pag.32: “The Company has one operating segment: the acquisition, exploration and development of precious metal projects located in Romania”.
- [2011 SQ]  Raportul lui Gabriel pe trimestrul 2, anul 2011, pag.1: “Gabriel is a Canadian-listed resource company engaged in the exploration and development of mineral properties in Romania.”

Să observăm că Gabriel (care are proiecte doar în România !) nu are ca obiect de activitate “exploatarea”, de aceea credem că, dacă prin absurd va primi aprobarea de la Guvern pentru proiectul Roşia Montană (adică licenţă de exploatare şi acord de mediu),  şi deci va trebui să treacă la construcţia minelor şi la exploatare, atunci va vinde afacerea.

Să observăm  acum care au fost investiţiile lui Gabriel  (a se vedea [ASE 3]). De exemplu, în anul 2010,  investiţiile în explorare şi dezvoltare  au fost următoarele (exprimate în CAD = dolar canadian) ([2010 FQ], pag. 15) :

- Finance and administration………………………………8.889.000  
- External communication………………………………..10.088.000
      (Media advertising )
- Legal …………………………………………………….6.021.000
      (Angajarea   new legal firm Tuca Zbarcea and Associates)
- Permitting………………………………………………..2.215.000
- Community development………………………………..5.384.000
      (to support the local community)
- Project management and engineering…………………...7.805.000
      (TAC process)
- Exploration Roşia Montană……………………………….846.000
- Exploration Bucium………………………………………..  –
- Exploration Băişoara ….………………………………..   116.000
- Capitalized depreciation and disposals…………………(1.278.000)
- Stock based compensation……………………………   (2.668.000)
- Decrease (increase) in resettlement liabilities…………….756.000
---------------------------------------------------------------------------------------
 Total exploration and development expenditures       38.174.000   CAD

 unde Costuri de dezvoltare (development expenditures) constau în: Geosciences and technical consulting; Samplers, miners and surveying; Metallurgical testing; Project management and overhead (engineering); Travel; Feasibility study; Depreciation; Development; Amortization; Community development; Permitting; Finance and administration; Legal.

Se observă că investiţiile în explorare sunt foarte mici  faţă de restul investiţiilor, iar că restul investiţiilor sunt numai parţial  făcute în România (a se vedea  [ASE 3]).

Să  mai observăm că  nu sunt separate   costurile pe fiecare subsidiară a lui Gabriel; ne-ar interesa costurile subsidiarei (filialei) RMGC,  pentru a le putea compara cu costurile RMGC declarate în România.

Gabriel este o societate pe acţiuni şi, compania fiind cotată la bursă, preţul acţiunilor variază (după cum se vede în tabelul următor).
Printr-o campanie publicitară  agresivă în România, prin intermediul filialei RMGC, şi mici acţiuni locale de capacitare a bunăvoinţei localnicilor de la Roşia Montană, promovate cu sârg de media românească, Gabriel a obţinut următoarele sume de bani (exprimate în CAD) prin emisiunea de acţiuni  (conform Rapoartelor sale anuale [1997 AR] - [2010 AR]):


Anul    Număr de acţiuni                Capital social subscris  (CAD)          Valoare
             (Common shares                                                                               actiune (CAD)
           issued and outstanding)                                    (Amount)                   (in medie)
================================================================
1996                        1.040.478                                                   21.816           0,02097 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1997 Actiuni noi:  22.827.857      Majorare capital cu:        6.496.041           0,28456    
1997  Total            23.868.335      Total                               6.517.857             
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1998  Actiuni noi:   9.988.000      Majorare capital cu:        6.893.848           0,69021
1998  Total            33.856.335      Total                              13.411.705             
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1999  Actiuni noi:  20.151.493     Majorare capital cu:      13.644.700           0,67711
1999  Total            54.007.828     Total                             27.056.405           
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
2000  Actiuni noi:  21.536.833     Majorare capital cu:     17.754.627            0,82438
2000   Total            75.544.661     Total                             44.811.032           
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2001  Actiuni noi: 19.766.293     Majorare capital cu:      46.430.439            2,34897
2001  Total            95.310.954     Total                             91.241.471           
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2002  Actiuni noi: 19.250.891     Majorare capital cu:     64.124.522             3,33099
2002  Total          114.561.845     Total                           155.365.993           
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2003  Actiuni noi: 16.230.460     Majorare capital cu:     45.733.157             2,81774
2003   Total         130.792.305     Total                           201.099.150           
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2004   Actiuni noi: 15.620.561    Majorare capital cu:     26.058.579             1,66822
2004   Total          146.412.866    Total                           227.157.729           
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2005  Actiuni noi:  30.660.970    Majorare capital cu:     57.829.220             1,88608
2005  Total          177.073.836     Total                          284.986.949           
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2006  Actiuni noi:  33.817.164    Majorare capiatl cu:  100.457.000              2,97059
2006  Total           210.891.000    Total                          385.444.000         
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2007  Actiuni noi:  44.007.000    Majorare capital cu:   172.833.000             3,92740
2007  Total           254.898.000   Total                           558.277.000         
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2008  Actiuni noi:       551.000    Majorare capital cu:      1.775.000              3,22141
2008  Total           255.449.000    Total                         560.052.000             
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2009  Actiuni noi:  83.751.000     Majorare capital cu: 173.429.000              2,07077
2009  Total           339.200.000     Total                         733.481.000         
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2010  Actiuni noi:    8.983.000    Majorare capital cu:    28.462.000              3,16843
2010   Total          348.183.000    Total                          761.943.000  

Deci, în perioada 1996-2010, Gabriel a obţinut prin emisia de acţiuni circa 750 milioane USD. În fiecare an, din activitatea curentă , Gabriel a  înregistrat  pierderi.

Se observă, din calculele noastre (în roşu), cum au evoluat numărul de acţiuni noi şi valoarea  lor
de-a lungul timpului. Orice gest făcut de oficialii de la Bucureşti legat de proiectul Roşia Montană (proiectul adiacent Bucium se desfăşoară în totala lipsă de interes a presei)  a influenţat şi  influenţează preţul acţiunilor Gabriel la bursă !

Pentru  a construi minele prevăzute acum în proiectul Roşia Montană, a fost estimată în final suma de 876.000.000 USD (253 milioane USD  în 2001  ([2001 AR], pag. 6), 437 milioane USD  în 2002  ([2002 AR], pag. 10), 638 milioane USD  în 2006  ([2005 AR], pag. 14), 876 milioane USD în 2009  ([2008 AR], pag. 3)). Dacă  se adăugă  şi  alte cheltuieli adiacente, costul  demarării proiectului se ridică astăzi  la un miliard de USD:
[2010 AR], pag. 6: “ The cost to complete the Project was estimated at US$876 million based on a revised cost estimate in March 2009. To complete the development of the Project, the Company will need financing of apagroximately US$1 billion, to fund capital costs of US$876 million plus working capital, interest, financing and corporate costs estimated at US$124 million.”

“Marele investitor” Gabriel nu  a avut şi  nu are nici astăzi, după 15 ani de când tot explorează şi emite acţiuni cotate la  bursă,  banii necesari să treacă la construcţia  minelor prevăzute în proiect şi deci la exploatarea nouă de la Roşia Montană:
- [2010  FQ], pag. 26: “While Gabriel has sufficient financial resources to fund its current permitting activities, it does not have the financial resources to complete the permitting process, acquire all necessary surface rights, or construct the mine at Rosia Montana. “
- [2011 SQ]  Gabriel Resources Ltd. Interim Consolidated Financial Statements (Unaudited) For the period ended June 30, 2011, pag. 6: “ As at June 30, 2011 the Group (i.e. the Company and its subsidiary companies  n.n.)  had no sources of operating cash flows and does not have sufficient cash to fund the development of the Project and therefore will require additional funding which, if not raised, would result in the curtailment of activities and Project delays.”).

În  [2004 AR] Raportul  anual  Gabriel pe 2004, partea a II-a,  intitulat „2004 Management’s Discussion and Analysis, Consolidated Financial Statements”, pag. 9 - 14, sunt prezentate 6 pagini  de riscuri şi incertitudini   pentru proiectul Roşia Montană.  Dintre acestea, amintim:
- Gabriel are experienţă limitată în exploatare („Gabriel has limited experience in placing resource properties into production”) (pag. 12).
- Gabriel este în competiţie cu alte companii miniere,  care au resurse financiare şi tehnice substanţial mai mari pentru achiziţia de concesiuni minerale, precum şi pentru recrutarea şi reţinerea unui  personal calificat şi cu experienţă în industria minieră. Nu   poate fi sigur că va  continua să atragă şi să reţină funcţionari  buni şi cu experienţă („ Gabriel competes with other mining companies that have substantially greater financial and technical resources  for the acquisition of mineral concessions as for the recruitment and retention of qualified employees with technical skills and experience in the mining industry. There can be no assurance that we will continue to attract and retain skilled and experienced employees.”) (pag. 12).
- Rezervele  estimate prezentate nu trebuie interpretate ca asiguratoare pentru viaţa minei  sau pentru profitabilitatea operaţiilor viitoare („The estimated reserves described herein should not be interpreted as asssurances of mine life or of the profitability of future operations.”)(pag. 13).
- Gradul de mineralizare ce va fi găsit când se va trece la exploatare poate să difere de cel indicat de rezultatele forărilor şi aceste diferenţe ar putea fi substanţiale. („...the grade of mineralization ultimately mined may differ from that indicated by drilling results and such differences could be material.”)(pag.13)
- Funcţie de preţul aurului sau al altor minerale produse, Gabriel poate decide că nu este practic să înceapă sau să continue producţia comercială. („Depending on the price of gold or other minerals produced, Gabriel may determine that it is impractical to commence or to continue commercial production.”) (pag.13,14) 

Observaţie importantă.
Să remarcăm că în raportul auditorului independent PricewaterhouseCoopers LLP din [2010 AR],  pag. 19,  există  îndoieli în legătură cu abilitatea lui Gabriel de a continua să opereze:  
“Independent Auditor’s Report
Emphasis of Matter
Without qualifying our opinion, we draw attention to Note 1 in the financial statements which indicates that Gabriel Resources Ltd. incurred a net loss of $22.7 million during the year ended December 31, 2010. This condition, along with other matters as set forth in  Note 1, indicate the existence of a material uncertainty that may cast significant doubt about Gabriel Resources Ltd.’s ability to continue as a going concern.
PricewaterhouseCoopers LLP  Chartered Accountants, Licensed Public Accountants
Toronto, Ontario Canada March 8, 2011”

Aflăm din [1999 AR], pag. 20, care erau subsidiarele lui Gabriel la acea dată:
- Gabriel Resources (Jersey) Limited („Gabriel Jersey”)  100% -owned
- Rosia Montana Gold Corporation S.A. („RMGC”)          80% -owned
- Castle Europa Ltd. („Castle Europa”)                                   100% -owned
-  Deva Gold S.A. („Deva Gold”)                                              60%-owned.

Şi aflăm  din [2010 AR], pag. 24, care sunt subsidiarele lui Gabriel la această dată:

-Gabriel Resources (Barbados) Ltd. 100%-owned
-Gabriel Resources (Netherlands) B.V. 100%-owned
-RM Gold (Services) Limited1 100%-owned
-Gabriel Resources (Jersey) Ltd. 100%-owned
-Roşia Montană Gold Corporation S.A. 80.46%-owned
-Rom Aur SRL 100%-owned
-Gabriel Finance SA 99.91%-owned
-RM Gold (Services) Limited.    (During December 2010 the Company incorporated a UK based wholly owned subsidiary, RM Gold (Services) Limited. The purpose of this subsidiary is to provide management and administrative services to the Company and its subsidiaries commencing in January 2011).

S-ar putea ca toate aceste subsidiare  să trăiască,  indirect, de pe urma Roşiei Montane  (a  emiterii de acţiuni pe seama Roşiei Montane).

Nu cunoaştem cine sunt acţionarii fondatori ai lui Gabriel,  dar foarte probabil este că Vasile Timiş, zis Frank,  a fost unul din ei  (el nu mai este acţionar din 2003, dar a rămas consultant !).
În timp,  cu ocazia majorărilor de capital făcute prin emisia de noi acţiuni, numărul acţionarilor companiei Gabriel  a crescut. Astăzi, printre acţionarii lui Gabriel se numără:
-  toţi acţionarii lui Gabriel  Jersey, care au devenit acţionari ai lui Gabriel  prin “preluare inversă”;
 - Paulson & Co.,  Electrum Strategic Holdings  şi Newmont   (“Gabriel Resources anunţa la sfârşitul anului 2009 că Paulson & Co. şi Electrum Strategic Holdings deţin câte 18% din acţiuni, urmate de Newmont Mining Corp (SUA), unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, şi BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group (BSG), cu 9% din tiluri . BSG îşi poate dubla numărul de acţiuni deţinute prin exercitarea, până la sfârşitul acestui an, a unei opţiuni care i-ar asigura lui Steinmetz 16% din capitalul Gabriel Resources, diminuând în acelaşi timp participaţiile Paulson & Co., Electrum şi Newmont la 17%, 17% şi, respectiv, 14%. “ (Vlad Popescu,  HYPERLINK "mailto:vlad.popescu@mediafax.ro" vlad.popescu@mediafax.ro)
- companiile româneşti Cartel Bau şi Comat Trading au devenit acţionari ai Gabriel în decembrie 2009, prin schimbarea acţiunilor lor deţinute la RMGC cu acţiuni Gabriel.

Ar fi interesant de ştiut care sunt toţi acţionarii  din România ai lui Gabriel, ca să vedem dacă este vreo legătură cu campania agresivă  în favoarea proiectului.

3. RMGC - societate românească  mixtă pe acţiuni

RMGC a fost  constituită  la   25.08.1997  sub numele de Euro Gold.  Durata de funcţionare a fost iniţial de 25 de ani, ulterior a devenit nedeterminată.

Obiectul principal de activitate al RMGC a fost:
- în 2000 (iniţial nu ştim, căci nu există documente publice)  (Act constitutiv, MO Partea a IV-a, Anul X, Nr.3865, 18 decembrie 2000, pag. 1-6) : “cercetare şi explorarea resurselor minerale, prin foraje şi utilizare de lucrări specifice şi echipamente de minerit şi geologice (CAEN 7420 ...).”
- în 2002 (Act adiţional Nr. 5 la actul constitutiv, MO Partea a IV-a, Nr. 1465, 15 august 2002, pag. 12-13): “cercetare şi exploatare a resurselor minerale, prin foraje şi utilizarea de lucrări specifice şi echipamente de minerit şi geologice (CAEN 7420 ...).”
- în 2003 (Act adiţional Nr. 1 de modificare a actului constitutiv, MO Partea a IV-a, Nr. 1718, 18 iulie 2003, pag.7-8): “Obiectul principal  de activitate  este 1320 - extracţia şi prepararea minereurilor neferoase şi rare (exclusiv minereurile radioactive).”
Să observăm că, în urma modificărilor efectuate,  obiectul principal de activitate al  companiei RMGC nu mai coincide cu obiectul principal  de activitate al companiei Gabriel, a cărei subsidiară este !

RMGC este o societate pe acţiuni, cu acţiuni nominative, de valoare fixă: 14.324 lei = 1,43 RON.

3.1 Capitalul iniţial (în 1997)
    
La 25.07.1997, acţionarii fondatori  ai RMGC erau   în număr de 5 (deoarece 5 era numărul minim de acţionari cerut de Legea 31/1990 la acea dată):  Gabriel Jersey, Minvest,  Foricon, Cartel Bau, Comat Trading.

Deoarece nici Gabriel, nici Minvest nu au avut bani, capitalul social subscris iniţial  a fost   mic, de 3.939.100.000 lei  (= 550.000 USD, unde 1 USD=7.162 lei), reprezentând 275.000 acţiuni nominative a 14.324 lei fiecare, astfel: 
- Gabriel Jersey vine  cu capitalul  aproape de minimumul cerut de legea investiţiilor străine (350.000 USD), anume : 357.500 USD în numerar (obţinuţi din emisia de acţiuni a lui Gabriel (Canada))  pentru  178.750 acţiuni, reprezentând 65 %,
- Minvest participă cu echivalentul a  92.950 acţiuni, reprezentând 33,8 %, aport  în natură  (3 birouri  (50 mp) la etajul 1 în sediul central, 556 mp din totalul de 758 mp în clădirea laborator, o balanţă microanalitică, 2 cuptoare şi un spectrofotometru) evaluat  la 1.331.415.800 lei = 185.900 USD);
- cele  3 societăţi  Foricon, Cartel Bau şi Comat Trading  au  câte 1.100 acţiuni, reprezentând  câte 0,4 %.

Situaţia era deci iniţial următoarea:     

Acţionar           Gabriel J.                 Minvest             Foricon        Cartel Bau           Comat             Total
 RMGC:                                                                                                                                                 RMGC
===============================================================================
- Total
acţiuni                 178.750                    92.950                1.100              1.100               1.100              275.000
iniţiale                                                                                                                                                        x
25.07.1997                                       (în  natură)                                                                                    14.324
                                                                                                                                                           lei/acţiune
-Total
capital           2.560.415.000          1.331.415.800     15.756.400     15.756.400    15.756.400   3.939.100.000
social                      lei =                             lei =                    lei=                  lei=             lei =                     lei=
subscris            357.500                   185.900                    2.200              2.200           2.200                 550.000
iniţial                     USD                      USD                      USD               USD             USD                     USD
25.07.1997       (65 %)                  (33,8 %)             (0,4 %)            (0,4 %)              (0,4 %)             (100 %)     

(Sentinţa civilă nr. 629/SC/1997 din 13 august 1997, Monitorul Oficial Partea a IV-a, Nr. 3290 (1998), pag. 11; Act adiţional la actul constitutiv, MO Partea a IV-a, Anul 178 (XX),  Nr. 1386,  31 martie 2010, pag. 17-20).

3.2 Mecanismul  de lucru al RMGC

 “Schema“ de lucru  a RMGC  se găseşte ascunsă  în următoarele rânduri (sublinierile ne aparţin) (Actul adiţional nr. 3 la contractul şi statutul Euro Gold,  MO partea IV, Nr. 3290/1998, pag. 11-13):
..................
“Prin urmare, prin constituirea societăţii, investiţia necesară prospectării, explorării şi realizării studiului de prefezabilitate al perimetrelor de exploatare ce fac obiectul activităţilor desfăşurate de societate va fi finanţată integral de GABRIEL RESOURCES CANADA prin intermediul filialei sale GABRIEL RESOURCES LTD din Marea Britanie, care a suportat şi costurile anterioare consituirii SOCIETĂŢII încă de la data semnării contractului de cooperare în 4 septembrie 1995 dintre Regia Autonomă a Cuprului Deva şi GABRIEL (Jersey n.a.), în care se stipula că orice cheltuială făcută de GABRIEL (Jersey n.a.) până la consituirea SOCIETĂŢII MIXTE va fi considerată/acceptată drept o cheltuială anticipată şi va fi cuprinsă în patrimoniul societăţii cu dreptul lui GABRIEL (Jersey n.a.) de a o recupera integral o dată cu finalizarea fazei I a proiectului. ...... 
     Faza I cuprinde programul de cercetare, explorare geologică şi studiul de prefezabilitate care vor determina dacă se va trece la faza II.
     Faza II este studiul de fezabilitate, cuprinzând indisarea reţelelor de forare, calcularea rezervelor minerale la standardul internaţional din industria minieră, de preparare şi recuperare, analizele metodologice, analizele de preparare laborator şi pilot, studiul economic făcut pe baza calculării rezervelor şi recuperarea mineralelor, care vor atesta eficienţa şi viabilitatea proiectului pentru trecerea la faza III.
     Faza III cuprinde finanţarea proiectului, proiectarea, dezvoltarea şi construcţia infrastructurilor tehnice, comerciale, economice necesare în producţie..
...   Regia se obligă, conform Legii Minelor, să obţină licenţele de explorare şi exploatre pentru perimetrele care fac obiectul acestei societăţi. Regia se obligă să transfere societăţii aceste licenţe de explorare, dezvoltare şi exploatare în termen de 7 zile lucrătoare de la obţinerea lor.
...   Regia se obligă (ea însăşi ori o filială a sa) ca la primirea unei notificări în scris din partea lui GABRIEL (Jersey n.a.), care să confirme că studiul de fezabilitate este pozitiv şi eficient, să înceteze toate activităţile din perimetrele de exploatare Roşia Montană şi să mute toate echipamentele de pe acest perimetru pe cheltuiala sa.
...  După  finalizarea unui studiu de prefezabilitate, finanţarea tuturor costurilor necesare fazelor II şi III  (aşa cum sunt definite) ale Proiectului va fi realizată de GABRIEL ( Jersey n.a).  Totuşi, toţi acţionarii Societăţii sunt obligaţi să participe la finanţare în mod proporţional cu cota lor parte de capital social al societăţii.
... Toate costurile generate de GABRIEL (Jersey n.a.) în numele celorlalţi acţionari ca urmare a art. 6.8 şi 6.9 vor fi purtătoare de dobândă după cum urmează: ....
În termen de 30 de zile  de când GABRIEL  (Jersey  n.a.) va publica şi va notifica în scris EURO GOLD  RESOURCES şi acţionarilor săi, la finalizarea primului studiu de prefezabilitate al EURO GOLD RESOURCES, ca o compensare obligatorie faţă de GABRIEL (Jersey n.a.) pentru finaţarea tuturor costurilor anticipate şi prezente de îndeplinire a proiectului în timp optim, va subscrie şi garanta în mod obligatoriu emiterea de noi acţiuni (capital social) fără nici un cost suplimentar pentru GABRIEL (Jersey), astfel încât la termenul de 30 de zile după finalizarea acestei emisiuni (studiu de prefezabilitate), GABRIEL (Jersey n.a.)  va deţine 80 % din capitalul social al EURO GOLD RESOURCES şi ceilalţi acţionari vor deţine împreună nu mai mult de
20 % din capitalul social al EURO GOLD RESOURCES....”

Observaţie.
În Actul constitutiv din  21.07.2000,  MO Partea a IV-a, Anul X, Nr. 3865, 18 decembrie 2000, pag. 1-6  (dar poate şi mai  devreme), la Capitolul 14 „Dizolvarea şi lichidarea societăţii”, stă scris:
„14.2 Acţionarii convin ca nici unul dintre ei să nu ceară şi/sau să nu susţină, direct sau indirect,  în cadrul Societăţii sau în afara ei, dizolvarea Societăţii în cazul în care se constată  o micşorare a capitalului social, indiferent de nivelul reducerii, decât după momentul începerii producţiei comerciale, dacă va fi cazul.”
Iar la Capitolul 15 „Dispute între acţionari”,  se spune că disputele nesoluţionate se vor înainta spre soluţionare Centrului Internaţional de Arbitraj al Camerei Economice Federale a Austriei din Viena.

Apreciem că mecanismul   de lucru al RMGC   are în vedere “schema”  şi observaţia de mai sus, şi  că este următorul:

- RMGC  este o societate pe acţiuni, în care Gabriel Jersey  având majoritate, decide totul.  RMGC cheltuie bani după cum vrea Gabriel Jersey pentru proiectul Roşia Montană, proiectul Bucium  şi mai nou proiectul Băişoara (pe relaţii guvernamentale, pe  licenţa de exploatare  la Roşia Montană, licenţa de explorare  la Bucium,  taxe, impozite, etc.,  pe explorări,  pe descărcări de sarcină arheologică,  sponsorizări,  sprijin logistic acordat  “Grupului independent de monitorizare”, achiziţii  de case la Roşia Montană, reclame în media,  avocaţi, etc.);  dar RMGC nu are bani  de cheltuit, capitalul social fiind mic. Atunci,
-  RMGC  împrumută cu dobândă  bani  de la Gabriel  Jersey, acţionarul majoritar;  la rândul său, Gabriel Jersey  ia banii de la  compania părinte, Gabriel din Canada;  Gabriel  din Canada nu are nici ea bani  (merge pe pierderi în fiecare an – a se vedea rapoartele anuale ale lui Gabriel)   dar îi obţine prin  emisia de acţiuni, cotate la bursă, pe seama  aurului de la Roşia Montană şi Bucium;  deci RMGC, făcând împrumuturi de la Gabriel Jersey,  face datorii la Gabriel Jersey (creanţe);
- când datoriile RMGC devin prea mari (raportul  Activ Net/Capital social  scade sub 0,5, unde Activul Net = totalul activelor - totalul datoriilor) Legea 31/1990  a societăţilor comerciale cu modificările ei obligă  RMGC, prin art. 153 EMBED Equation.3  , la:   reîntregirea capitalului prin emisia de acţiuni, reducerea lui la valoarea rămasă sau dizolvarea Societăţii. Nu se pune problema dizolvarii  RMGC (am văzut că acţionarii nu au voie să ceară   dizolvarea)  şi  se decide continuarea activităţii.  RMGC face  atunci  majorare de capital social, încălcând astfel art. 153 EMBED Equation.3  .
- Majorarea de capital  pe care o face RMGC este  egală cu datoria (sau o parte din datorie) la Gabriel Jersey  plus  suma  ce va fi plătită de investitorii minoritari (Minvest şi cele 3 companii mici) ca să-şi menţină procentele de participare în afacere. Astfel,
         -  Gabriel Jersey nu plăteşte nimic („fără  nici un cost suplimentar pentru Gabriel”), partea sa  fiind  acoperită  prin conversia creaţelor (datoriile lui RMGC la Gabriel Jersey) în acţiuni RMGC;
         -  Minvest şi ceilalţi  acţionari minoritari  primesc  dreptul de subscriere la un  număr de acţiuni  RMGC care să nu modifice procentele lor de participare la RMGC;  şi pentru că nu au bani să subscrie (şi este prevăzut în actul constitutiv (ulterior înfiinţării) că procentele lor nu pot scădea), sunt împrumutaţi  tot de către Gabriel Jersey cu bani, fără dobândă, cu obligaţia să restituie aceşti bani când  producţia va începe la Roşia Montană  şi RMGC va distribui dividende.

Observaţii.
0) Banii de la Gabriel ajung   la Gabriel Jersey în două moduri: direct  şi indirect. Modul indirect este următorul: Gabriel  (direct)  Gabriel Jersey  (prin împrumut cu dobândă) RMGC  (prin conversia  creanţelor în acţiuni RMGC) Gabriel Jersey.
1) Gabriel  Jersey face  două feluri de împrumuturi:  împrumut  cu dobândă  către RMGC şi  împrumut  fără dobândă către acţionarii minoritari (Minvest şi ceilalţi) (a se vedea şi [2009 FR], pag. 43).
2) Returnarea împrumutului cu dobândă  de la Gabriel Jersey se face   prin conversia sa (parţială)  în acţiuni RMGC în contul lui Gabriel Jersey, de unde interesul ca această conversie să se facă cât mai târziu, deci ca majorarea de capital să se facă cât mai târziu?!  Care sunt oare sumele totale împrumutate de Gabriel Jersey lui RMGC?  Oare cât a câştigat Gabriel Jersey din dobândă?  Cine plăteşte dobânda, RMGC (deci şi Minvest !) sau  Gabriel Jersey  ?
3)  De ce  face RMGC  împrumut  cu dobândă, urmat  la  mult timp de majorare de capital, şi nu se face direct majorare de capital ?  Miza este dobânda ? Atunci  aceasta ar fi a  treia dovadă că Gabriel „face săpături după bani” !?
4) Compania Gabriel Resources (Jersey) Limited din Marea Britanie este numită în documentele RMGC drept “Gabriel”, adică exact cum compania Gabriel Resources Ltd. din Canada este numită în  documentele sale: tot „Gabriel”.  Astfel, „ingineria” celor două  companii  „Gabriel” se adaugă „ingineriei” cu licenţa de exploatare mixtă  (simultan şi de exploatare şi de explorare). 

Mecanismul a fost aplicat întocmai începând cu a doua majorare de capital din cele trei majorări de capital care au avut loc până acum  la RMGC (în 1999, 2004 şi 2009), şi anume:

3.2.1    Prima majorare de capital: în 1999

Conform înţelegerilor, Gabriel (Jersey)  face cheltuielile   pentru proiect  de la 4 septembrie 1995 până la înfiinţarea RMGC şi  ele « vor fi considerate drept o cheltuială anticipată şi va fi cuprinsă în patrimoniul societăţii cu dreptul lui Gabriel  de a o recupera integral o dată cu finalizarea fazei I a proiectului. » (Act adiţional nr. 3 la contractul şi statutul  Euro Gold, MO Partea a IV-a,  Nr. 3290/1998, pag. 11-13) .
RMGC propune în 1999  majorarea capitalului  cu 2.954.325.000 lei (=171.963,038 USD, unde  1 USD=17.180 lei), adică  206.250 acţiuni noi,  acordate toate, prin înţelegerea prealabilă,   lui Gabriel Jersey.  Rezultă că participarea lui Gabriel Jersey creşte de la 65 % la 80 %, a lui Minvest scade  de la  33,8 % la 19,31 %, iar a celorlalte 3 companii  mici scade de la 0,4 %  la 0,23 % fiecare.

Situaţia este deci următoarea:

Acţionar           Gabriel J.                 Minvest             Foricon        Cartel Bau           Comat                Total
RMGC:                                                                                                                                                     RMGC
=================================================================================
- Total
acţiuni                 178.750                    92.950                1.100              1.100               1.100              275.000
iniţiale                   (65 %)                   (33,8 %)             (0,4 %)            (0,4 %)            (0,4 %)               x
 25.07.1997                                     (în  natură)                                                                                    14.324
                                                                                                                                                           lei/acţiune
- Total
capital           2.560.415.000          1.331.415.800       15.756.400    15.756.400  15.756.400    3.939.100.000
social                      lei                               lei=                        lei =             lei =           lei =                      lei=
subscris         =357.500                    185.900                       2.200            2.200          2.200                550.000
25.07.1997             USD                         USD                        USD             USD           USD                    USD
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Acţiuni                206.250                          -                      -                       -                   -                      206.250
noi                      (~creanţe)
11.11.1999     

Majorare        2.954.325.000                                                                                                        2.954.325.000  
de capital                  lei=                                                                                                                              lei=
                       171.963,038                                                                                                          171.963,038
                                   USD                                                                                                                      USD
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Total                 385.000                    92.950                1.100               1.100              1.100               481.250
acţiuni                                                                                                                                                              x
11.11.1999                                                                                                                                               14.324
                                                                                                                                                           lei/acţiune
- Total                                                                                                                                                     
capital           5.514.740.000         1.331.415.800   15.756.400     15.756.400   15.756.400   6.893.425.000
social                      lei=                               lei =              lei=                   lei=          lei=                        lei=
subscris        529.463,038               185.900               2.200             2.200              2.200         721.963,038   
11.11.1999           USD                        USD                USD               USD                USD                     USD
                             (80 %)               (19,31 %)              (0,23 %)             (0,23 %)        (0,23 %)            (100%)

(Act constitutiv, MO Partea a IV-a, Anul X,  Nr. 3865,  18 decembrie 2000,  pag. 1-6; Act adiţional la actul constitutiv, MO Partea a IV-a, Anul 178 (XX),  Nr. 1386, 31 martie 2010, pag. 17-20.)

Observaţie.
După această modificare a  participaţiilor,  care a avut loc în 1999, s-a luat hotărârea  în RMGC ca procentele să nu mai poată fi modificate:
- Act constitutiv, MO Partea a IV-a, Anul X, Nr. 3865, 18 decembrie 2000, pag. 1-6:
„7.7 În nici un caz partea de capital social pe care o deţine MINVEST (19,31 %) nu va putea fi redusă ca efect al unei majorări de capital la care MINVEST nu subscrie.”
- Hotărârea Nr. 15 din 15 decembrie 2000, MO Partea a IV-a, Anul XI- Nr. 528, 16 martie 2001, pag. 4: „Modificarea art. 7.7 din actul constitutiv după cum urmează: „În nici un caz cotele de capital social deţinute în prezent de către Minvest, Cartel Bau, Foricon  şi Comat Trading nu vor putea fi reduse ca efect al unei majorări ulterioare de capital la care aceştia nu subscriu.”

3.2.2   A doua majorare de capital: în 2004

În urma cheltuielilor mai mari  următoare făcute de RMGC în contul proiectului, cu bani împrumutaţi de la Gabriel Jersey (Gabriel), datoriile RMGC cresc şi   raportul  Activ Net/Capital social  scade sub 0,5  prevăzut de Legea 31/1990. Se votează  în unanimitate  continuarea activităţii şi remedierea situaţiei   prin  majorarea capitalului,  cu 143.302.008.596 lei (= 4.856.049,08 USD, unde 1 USD=29.510 lei) , echivalentul a   10.004.329  acţiuni noi. Capitalul social subscris al RMGC  ajunge acum la 150.195.433.596 lei  = ~ 5.578.012 USD, iar numărul total al acţiunilor RMGC ajunge la 10.485.579, a câte 14.324 lei/acţiune fiecare.

Cei patru acţionari minoritari nu au bani pentru majorarea de capital, aşa că Gabriel Jersey a împrumutat, fără dobândă,  971.000 USD (mai exact 971.210,39 USD) celor  patru acţionari minoritari  ai RMGC (Minvest şi cele 3 companii private) pentru a-şi achita contribuţia la mărirea de capital, urmând a returna banii  lui Gabriel Jersey când  producţia va începe şi vor primi dividende  de la RMGC: 2009 Financial Report FINAL.pdf, pag. 46   (sau [2007 AR], pag. 24):
„In December 2004, the Company loaned a total of Us$971 thousand to the four minority shareholders of RMGC who held  an aggregate of 20% of the shares of RMGC, to facilitate a statutory requirement to increase RMGC’s total share capital… The loans are non-interest bearing and are to be repaid as and when RMGC distributes dividends to its shareholders.”
 Minvest a împrumutat  937.911,83 USD  de la  Gabriel Jersey (Gabriel); Minvest rămâne astfel  pe hârtie cu participarea la RMGC de  19,31%, dar ea a scăzut, practic, la 0,89% (=92.950  x 100 / 10.485.579),  din cauza datoriei la Gabriel Jersey.

Situaţia  este prezentată în tabelul  următor la pag. 15.

3.2.3  A treia majorare de capital: în 2009

În urma cheltuielilor şi mai mari următoare făcute de RMGC în contul proiectului, cu bani împrumutaţi de la Gabriel Jersey, datoriile RMGC cresc şi din nou  raportul  Activ Net/Capital social  scade sub 0,5  prevăzut de Legea 31/1990.
La data de 16.10.2009, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA pe scurt) a hotărât majorarea capitalului social al RMGC  cu  597.679.993 RON (= 202.603.387,42 USD, unde
1 USD=2,95 RON), prin emiterea a 417.958.037 acţiuni noi, cu valoare nominală de 1,43 RON fiecare, anume:  334.366.386 acţiuni  pentru  Gabriel Jersey (din conversia creanţelor), 80.725.658 acţiuni pentru Minvest şi câte   955.331 acţiuni  pentru Foricon, Cartel Bau şi  Comat Trading - un  numar de acţiuni care să nu modifice cotele lor de participare la RMGC. Dându-şi seama, probabil, abia acum, de  dezavantajul mecanismului majorării de capital  practicat de RMGC, de data aceasta nu se mai votează în unanimitate, ci  cu majoritate de 80,46 %   (Minvest şi încă una din cele trei companii mici s-au opus majorării !).





                                                   

Acţionar           Gabriel J.                Minvest             Foricon        Cartel Bau           Comat            Total
 RMGC:                                                                                                                                                 RMGC
================================================================================
- Total                 385.000                    92.950                1.100               1.100              1.100               481.250
acţiuni                                                  (natură)                                                                                              x
11.11.1999                                                                                                                                               14.324

- Total                                                                                                                                                        
capital           5.514.740.000         1.331.415.800   15.756.400     15.756.400     15.756.400      6.893.425.000
social                      lei =                              lei =              lei =                  lei=                lei=                      lei=
subscris          529.463,038                185.900               2.200               2.200         2.200                 ~ 721.963 
11.11.1999              USD                         USD                 USD                USD           USD                        USD
                               (80%)                 (19,31%)              (0,23%)             (0,23%)        (0,23%)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Acţiuni             8.003.462               1.932.266              22.867             22.867            22.867          10.004.329
noi                      (creanţe)                 (prin                   (prin                  (prin             (prin                             x
13.12.2004                                    împrumut)             împrumut)     împrumut)     împrumut)         14.324
                                                                                                                                                            lei/actiune
Majorare      114.641.589.688    27.677.778.184  327.546.908   327.546.908  327.546.908  143.302.008.596
de capital              lei=                         lei=                    lei=                 lei=            lei=                              lei=
                      3.884.838,69           937.911,83          11.099,52        11.099,52     11.099,52          ~ 4.856.049
13.12.2004          USD                       USD                        USD            USD              USD                      USD
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Total              8.388.462              2.025.216               23.967             23.967             23.967         10.485.579
 acţiuni                                                                                                                                                            x
14.324
                                                                                                                                                           lei/acţiune
- Total     120.156.329.688    29.009.193.984     343.303.308    343.303.308  343.303.308  150.195.433.596
capital                 lei=                       lei=               lei=                        lei=             lei=                            lei=
social         11.995.500                  2.896.059           34.273           34.273          34.273                   14.994.378
subscris          RON=                        RON=              RON=           RON=          RON=                         RON=
13.12.2004  4.414.301,69       1.123.811,83       13.299,52         13.299,52      13.299,52               ~  5.578.012
                            USD                 USD                USD                 USD              USD                               USD
                       (80 %)                 (19,31 %)                (0,23 %)         (0.23 %)        (0.23 %)                 (100 %)
                                                   (0,89 %)

(Hotărârea AGA din 13 dec. 2004, MO Partea a IV-a, Anul 172 (XIV),  Nr. 3860, 16 decembrie 2004, pag. 12-13; Act adiţional  nr. 14 de modificare a actului constitutiv, MO Partea a IV-a,  Anul 172 (XIV), Nr. 3919,  22 decembrie 2004, pag. 15-16; Act adiţional nr. 1 la actul constitutiv, MO Partea a IV-a, Anul 178 (XX),  Nr. 1386, 31 martie 2010, pag. 17-20.)

Majorarea de capital din 2009 a fost contestată în instanţă ca fiind ilegală, cerându-se dizolvarea RMGC. Acţiunea a fost retrasă,  pentru a preîntâmpina respingerea sa din cauza lipsei de „interes”. Avocatul prof.univ.dr. Gheorghe Piperea susţine în Cotidianul.ro din 5 august 2011 că "Societatea comercială RMGC nu mai există de drept din decembrie 2009".

Deoarece prin modificarea din 2006 a Legii 31/1990 numărul  minim al acţionarilor a scăzut  de la 5 la 2,  Comat şi Cartel Bau vând dreptul lor la noi acţiuni  lui Gabriel Jersey,  îşi vând acţiunile lor vechi (de fapt, fac schimb de acţiuni  RMGC cu  acţiuni Gabriel !) şi se retrag  din RMGC:  
[2010 AR], pag. 28: “During 2009, the Company received a formal offer to purchase the shares held in RMGC by two of its non-controlling shareholders, each of whom owned 23,967 common shares in RMGC representing each 0.23% of its share capital. The Company responded to the offer of the non-controlling shareholders and purchased 47,934 common shares of RMGC held by these two non-controlling shareholders for 222,708 common shares of the Company and US$0.8 million in cash. Upon completion of this transaction, the outstanding indebtedness of the two non-controlling shareholders of $23,000 was deemed to be paid in full. As a result of these transactions, the Company’s ownership interest in RMGC increased from 80% to 80.46%.”
Notă.  Compania acţionar COMAT  Trading s-a retras din RMGC la 10.12.2009, iar compania acţionar CARTEL BAU s-a retras din RMGC la 22.12.2009. (Act adiţional nr. 1 la actul constitutiv, MO Partea a IV-a, Nr. 1386/31 martie 2010,  pag. 17-20).

Deci, din 22.12.2009, RMGC mai are doar trei acţionari: Gabriel 80,46 %, Minvest 19,31 %, Foricon 0,23 %.

Capitalul social subscris al RMGC ajunge, în urma majorării din 2009, la 612.674.374 RON = ~208.181.400 USD, iar numărul total al acţiunilor ajunge la 428.443.616, a câte 1,43 RON fiecare.

Regăsim mecanismul aplicat în anul 2009 în ([2009 FR] pag. 43) (unde  $ semnifică dolar canadian):
“The Company is required to fund 100% of all expenditures related to the exploration and development of these properties and holds a preferential right to recover all funding plus interest (other than on non-interest bearing loans) from future cash flows, prior to the minority shareholders receiving dividends. … In December 2009, in order to replenish the net asset position of RMGC in accordance with Romanian Fiscal Code, the shareholders of RMGC contributed $216 million to the share capital of RMGC. The share capital increase was accomplished by converting $174 million of debt in RMGC to equity. The remaining $42 million was funded through a contribution provided to minority shareholders in the form of a non-interest bearing loan to fund their respective pro-rata contributions.”

Astfel, Gabriel Jersey a mai  împrumutat 40 milioane USD (mai exact 39.594.513,31 USD) celor  doi acţionari minoritari ai RMGC   (Minvest  şi   Foricon)  pentru a-şi  achita  partea care le revine din mărirea de capital a RMGC, urmând a returna împrumutul când RMGC va da dividende ([2009 FR], pag. 46): “In 2009, the Company loaned a further Us$40 million to the remaining two minority shareholders of RMGC to facilitate another statutory share capital increase in RMGC… The loans are non-interest bearing and are to be repaid as and when RMGC distributes dividends to its shareholders “.

Gabriel Jersey a împrumutat deci Minvest   cu  39.131.420,66 USD. Minvest rămâne astfel  pe hârtie cu participarea la RMGC de  19,31 %, dar ea a scăzut practic  acum la 0,02 % (=92.950  x 100 / 428.443.616), din cauza datoriei  cumulate  totale  la Gabriel  Jersey de  40.069.332,49 USD  (= 937.911,83 (în 2004) + 39.131.420,66 (în 2009)).

Situaţia  este deci următoarea:

Acţionar   Gabriel  J.  Minvest Foricon Cartel Bau Comat Total
RMGC:                                                                                                                                                    RMGC
=================================================================================
- Total    8.388.462  2.025.216  23.967 23.967  23.967 10.485.579
acţiuni                                                                                                                                                             x
13.12.2004                                                                                                                                               14.324
                                                                                                                                                           lei/acţiune                                                                                                                                                              
- Total
capital       120.156.329.688   29.009.193.984    343.303.308   343.303.308   343.303.308  150.195.433.596
social                      lei=                        lei=                  lei=             lei=                lei=                           lei=
subscris      11.995.500             2.896.059                  34.273            34.273           34.273           14.994.377,97
13.12.2004         RON=                 RON=                  RON=             RON=              RON=                    RON=
                    4.414.301,69           1.123.811,83       13.299,52     13.299,52      13.299,52               ~ 5.578.012
                           USD                     USD                  USD               USD                USD                            USD
                         (80%)                 (19,31%)              (0,23%)             (0,23%)        (0,23%)               (100%)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Acţiuni               + 23.967                                                                                          - 23.967                          0
+ cumpărate     (de la                                                                                               (retragere)
- vândute           Comat)
10.12.2009
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Acţiuni         336.277.048            80.725.658             955.331                 -                      -              417.958.037
noi                         =                         (prin                  (prin                                                                               x
16.12.2009          955.331             împrumut)        împrumut)                                                       1.43 RON
                        (de la Comat)
                        +  955.331
                  (de la Cartel Bau)
                  + 334.366.386
                           (creanţe)
Majorare  480.876.178,64        115.437.690,94        1.366.123,33          -                       -             597.679.993
de capital            RON=                 RON=                     RON=                                                            RON=
              163.008.874,11         39.131.420,66          463.092,65                                                 ~ 202.603.387
                    USD                            USD                              USD                                                             USD
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Actiuni              + 23.967                                                                    - 23.967                                                0
+ cumparate     (de la                                                                         (retragere)
- vandute           Cartel Bau)
22.12.2009
===============================================================================
- Total             344.713.444            82.750.874          979.298              -                           -         428.443.616
actiuni                                                                                                                                                         x
22.12.2009                                                                                                                                      4.13 RON

- Total            492.940.224,92     118.333.749,82     1.400.396,14       -                           -     612.674.370,88
capital                 RON=                       RON=               RON=                                                          RON=
social         167.423.175,80                                                                                                       
subscris          USD +                                                                                                                                
22.12.2009   68.545,62 RON=
                    ~ 167.449.775             ~ 40.255.232       ~ 476.392                                              ~208.181.400
                            USD                             USD              USD                                                             USD
                       (80,4570%)                 (19,3142%)        (0,2285%)       -                            -            (100%)
                                                   (0,02%)

(Hotărâre AGA din 16 oct. 2009, MO Partea a IV-a, Anul 177 (XIX),  Nr. 5870,  16 noiembrie 2009, pag. 6-7;  Hotărâre a consiliului de administraţie din 16.12.2009, MO Partea a IV-a, Anul 178 (XX),  Nr. 355, 16 februarie 2010,  pag. 24-26; Act adiţional  nr. 1 la actul constitutiv, MO Partea a IV-a, Anul 178 (XX),  Nr. 1386,  31 martie 2010, pag. 17-20.)
3.2.4  Rezumatul majorărilor de capital din 1999, 2004 şi 2009 şi datoria totală a Minvest

Rezumatul acţiunilor şi a capitalulului  social rezultate  în urma majorărilor de capital  este următorul:

Acţionar           Gabriel  J.                Minvest             Foricon        Cartel Bau           Comat              Total
RMGC:                                                                                                                                                   RMGC
===============================================================================
- Total
acţiuni                 178.750                    92.950                1.100              1.100               1.100              275.000
iniţiale                                                                                                                                                             x     
25.07.1997                                     (în  natură)                                                                                    14.324
                                                                                                                                                           lei/acţiune
- Total
capital           2.560.415.000          1.331.415.800       15.756.400    15.756.400  15.756.400    3.939.100.000
social                      lei=                               lei =               lei=                   lei=            lei=                       lei   =
subscris         357.500  USD          185.900 USD        2.200 USD   2.200 USD     2.200 USD    550.000 USD
iniţial
25.07.1997         (65%)                   (33,8%)             (0,4%)            (0,4%)              (0,4%)                (100%)          
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Total                 385.000                    92.950                1.100               1.100              1.100               481.250
acţiuni                                                                                                                                                              x
11.11.1999                                                                                                                                              14.324
(după prima majorare de capital)                                                                                                 lei/acţiune
- Total
capital           5.514.740.000         1.331.415.800     15.756.400     15.756.400   15.756.400     6.893.425.000
social                      lei =                              lei=                   lei=             lei =         lei=                             lei=
subscris        ~ 529.463 USD     185.900 USD          2.200 USD   2.200 USD      2.200 USD   ~ 721.963 USD   
11.11.1999          (80 %)                (19,31 %)             (0,23 %)            (0,23 %)       (0,23 %)            (100 %)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Total              8.388.462              2.025.216               23.967             23.967             23.967         10.485.579
acţiuni                                                                                                                                                             x
13.12.2004                                                                                                                                              14.324
(după a doua majorare de capital)                                                                                                lei/acţiune
                                                                                                                                                          =1,43 RON
- Total                                                                                                                                                         
capital         120.156.329.688    29.009.193.984     343.303.308    343.303.308  343.303.308  150.195.433.596
social                   lei=                           lei=               lei=                      lei=             lei=                           lei=
subscris        11.995.500                  2.896.059           34.273           34.273          34.273                  14.994.378
13.12.2004        RON=                      RON=             RON=              RON=           RON=                      RON =
                    ~ 4.414.302 USD  ~1.123.812 USD  ~13.300 USD   ~13.300 USD ~13.300 USD   ~ 5.578.012 USD
                        (80 %)                 (19,31 %)           (0,23 %)         (0.23 %)        (0.23 %)                   (100 %)
                                                     (0,89 %)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Total             344.713.444            82.750.874          979.298              -                           -               428.443.616
actiuni                                                                                                                                                                x
22.12.2009                                                                                                                                                      1,43
(după a treia majorare de capital)                                                                                                 RON/acţiune
- Total       
capital              492.940.225            118.333.750      1.400.396            -                           -            612.674.371
social                 RON=                       RON=             RON=                                                              RON =
subscris         ~167.449.775 USD   ~40.255.232 USD ~476.392 USD                                        ~208.181.400  USD
22.12.2009         (80,46 %)            (19,31 %)             (0,23 %)                                                             (100 %)
                                                       (0,02%) 

Datoria  cumulată  totală a Minvest la Gabriel Jersey este  foarte mare, de   40.069.332,49 USD (= 937.911,83 (în 2004) + 39.131.420,66 (în 2009)), ţinând cont că proiectul nu a fost aprobat şi

că  în principal  RMGC a  făcut doar explorări.
Toate aceste datorii  se constituie, în opinia noastră, în presiuni asupra  factorilor de decizie  din România pentru ca proiectul  Roşia Montană să fie aprobat, ceea ce ni se pare inacceptabil.

3.3 RMGC mai are în prezent (din 22 iulie 2011) doar doi acţionari 

În iulie 2011, probabil  speriat de perspectiva unei noi majorări de capital  în 2011, care implică noi aporturi în numerar, şi ştiind că are deja datorii la Gabriel Jersey în urma împrumuturilor din 2004 şi 2009,  acţionarul  Foricon  s-a retras din RMGC,  prin vânzarea acţiunilor sale lui Gabriel Jersey. Astfel, din iulie 2011, RMGC mai are doar doi acţionari: Gabriel Jersey  80,69 % şi Minvest 19,31 %. Gabriel Jersey are drept de pre-emţiune asupra acţiunilor lui Minvest:
[2011 SQ], pag. 1: „In July 2011 the Company’s ownership interest in the Project increased from 80.46% to 80.69% through the acquisition from Foricon S.A. of all of its shares in Rosia Montana Gold Corporation (“RMGC”), the beneficial owner of the Project, for a net cash consideration of US$1.15 million. Minvest S.A., a Romanian state-owned mining company, holds the remaining 19.31% interest in RMGC. Gabriel holds the pre-emptive right to acquire the non-controlling interest of Minvest.”

Situaţia este deci următoarea:

Acţionar:           Gabriel   J.             Minvest             Foricon        Cartel Bau           Comat               Total
RMGC                                                                                                                                                    RMGC
====================================================================================
- Total             344.713.444            82.750.874          979.298              -                           -               428.443.616
acţiuni                                                                                                                                                                  x
22.12.2009                                                                                                                                              1,43 RON
                                                                                                                                                                             
- Total      
capital             492.940.224,92     118.333.749,82     1.400.396,14       -                           -               612.674.371
social                 RON=                       RON=              RON=                                                                   RON=
subscris        ~ 167.449.775             ~ 40.255.232             ~476.392                                               ~ 208.181.400    
22.12.2009         USD                              USD                       USD                                                                  USD
                       (80,4570%)                 (19,3142%)        (0,2285%)       -                            -                         (100%)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Acţiuni              + 979.298                                          - 979.298                                                                           0
+ cumpărate     (de la                                                 (retragere)
- vândute           Foricon)
22.07.2011
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Total             345.692.742            82.750.874           -                       -                           -                428.443.616
acţiuni                                                                                                                                                                 x
22.07.2011                                                                                                                                             1,43 RON
                                                                                                                                
- Total  
capital          494.340.621,06        118.333.749,82      -                        -                           -               612.674.371
social                 RON=                             RON=                                                                                  RON=
subscris           ~ 167.926.167              ~40.255.232                                                                      ~ 208.181.400
22.07.2011            USD                              USD                                                                                           USD
                       (80,6855 %)                (19,3142 %)        -                          -                            -              (100 % ?)

(Act constitutiv din 22.07.2011, pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri; Hotărârea AGA Nr. 1 din 22.07.2011, MO Partea a IV-a, Anul 179 (XXI), Nr. 3377,  6 sept. 2011, pag. 29-30)
3.4  O nouă majorare de capital aşteptată  în 2011:  dar surpriză,
 se decide o  reducere de capital

În toamna lui 2010, cu ocazia bilanţului pe 2009, administratorii RMGC au constatat, credem din nou, deteriorarea activului net al societăţii sub limita legală şi au convocat  Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA pe scurt)  pe 14 decembrie 2010, pentru a decide soarta societăţii: fie continuarea activităţii, fie dizolvarea.
AGEA din 14 decembrie 2010  „a luat act de raportul cu privire la situaţia patrimonială a societăţii, a decis continuarea activităţii şi a împuternicit consiliul de administraţie să analizeze opţiunile de remediere a situaţiei, necesar a fi implementate până la data de 31.12.2011”. (Hotărârea nr. 1/14 decembrie 2010, MO Partea a IV-a, Anul 179 (XXI), Nr. 92, 11 ianuarie 2011, pag. 8-9)
AGEA din 13 oct. 2011, spre surpriza  noastră, aprobă  “reducerea capitalului social al Societăţii cu suma de 252.781.733,44 lei (din aportul în numerar), de la valoarea de 612.674.370,88 lei la valoarea de 359.892.637,44 lei, prin reducerea valorii nominale a acţiunilor de la 1,43 lei la 0,84 lei. Reducerea de capital se va face în temeiul art. 153 EMBED Equation.3   al Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, având în vedere pierderile constatate prin aprobarea situaţiilor financiare ale anului 2009 şi care nu au putut fi acoperite din rezerve...”
(Hotărârea  AGA  NR. 1 din 13.10.2011, MO Partea a IV-a, Anul 179 (XXI), Nr. 3968, 25 octombrie 2011, pag.23)
Conform art. 208 din Legea 31, „reducerea capitalului social va putea fi făcută numai după  trecerea a două luni din ziua în care hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a”, deci la 25 decembrie 2011.

Situaţia va fi   deci următoarea  (considerând 1 USD=2,95 RON) :

Acţionar:           Gabriel   J.             Minvest             Foricon        Cartel Bau           Comat               Total
RMGC                                                                                                                                                    RMGC
====================================================================================
- Total             345.692.742            82.750.874           -                       -                           -                428.443.616
acţiuni                                                                                                                                                                 x
22.07.2011                                                                                                                                             1,43 RON
                                                                                                                                
- Total  
capital          494.340.621,06        118.333.749,82      -                        -                           -               612.674.371
social                 RON=                             RON=                                                                                  RON=
subscris           ~ 167.926.167              ~40.255.232                                                                      ~ 208.181.400
22.07.2011            USD                              USD                                                                                           USD
                       (80,6855 %)                (19,3142 %)        -                          -                            -              (100 % )
====================================================================================
- Total             345.692.742            82.750.874           -                       -                           -                428.443.616
acţiuni                                                                                                                                                                 x
25.12.2011                                                                                                                                           0,84 RON

- Total  
capital          290.381.903,28        69.510.734,16      -                        -                        -               359.892.637,44
social                 RON=                             RON=                                                                                      RON=
(după reducere)  ~ 98.434.543              ~23.562.961                                                                    ~ 121.997.504
25.12.2011            USD                              USD                                                                                        USD
                       (80,6855 %)                (19,3142 %)        -                          -                            -              (100 % )
====================================================================================
„Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, compania a raportat pierderi de 162,8 milioane lei în 2009. Anul următor, pierderile companiei s-au ridicat la 165,4 milioane lei”(Andreea Ofiţeru,  Adevărul, 26 oct. 2011)

Să observăm că deşi se pomeneşte de aportul în numerar, s-a redus şi aportul în natură, iniţial, al Minvest. Dacă s-ar reduce strict doar aportul în numerar, atunci capitalul Minvest ar fi de
69.565.574,66 RON, iar capitalul social total al RMGC ar fi de 359.947.477,94 RON, după calculele noastre.

Deci,  pentru a mări raportul Activ Net/Capital social,  care scăzuse sub 0,5 din cauza datoriilor RMGC, s-a hotărât  micşorarea numitorului, deci a capitalului social, prin micşorarea valorii acţiunilor. Numărătorul raportului rămânând neschimbat, asta înseamnă că  pierderile  şi  deci şi datoriile  RMGC la Gabriel Jersey  vor rămâne   aceleaşi,  deci dobânda va curge mai departe, ceea ce considerăm că este în avantajul lui Gabriel Jersey.  Dar capitalul social fiind şi mai mic acum, de doar 121.997.504 USD, perspectiva realizării proiectului s-a îndepărtat.
Este greu de precizat semnificaţia acestei decizii neobişnuite. Este oare  începutul  sfârşitului ? 

3.5   Noi majorări de capital la orizont,  dacă se aprobă proiectul Roşia Montană

Capitalul social al RMGC  este în prezent  de circa 200 milioane USD,  după trei majorări de capital, după cum am văzut (fără a socoti reducerea ce va fi făcută). Pentru demararea  proiectului Roşia Montană  (construcţia minelor)  (dacă va fi aprobat de Guvern, prin absurd) ar fi necesară însă suma de un miliard USD.

Deci nici acum, după atâta timp de la înfiinţare, RMGC nu are bani să realizeze, de fapt, proiectul. Despre ce “mare investitor” vorbim atunci ?
„ Capitalul societăţii va trebui să fie suficient pentru exploatarea  concesiunii....”  spunea foarte clar Legea minelor din anul 1924 şi chiar în formulările generale, vagi  din  articolele 58, 59, 60, 61  din Normele pentru aplicarea Legii minelor  nr. 85/2003 se  vorbeşte despre necesitatea unei  capacităţi financiare  şi tehnice a  candidaţilor la o concesiune minieră.

Ne reamintim atunci  întrebarea fundamentală: cum de s-a asociat statul român, prin compania Minvest, cu datorii la stat, cu o companie junior, fără experienţă în minerit şi fără bani ?

Având în vedere că pentru demararea proiectului Roşia Montană  ar fi necesară suma de un miliard USD şi presupunând că Gabriel ar reuşi să atragă aceste fonduri,  va fi nevoie de noi majorări de capital la RMGC, prin care să  fie  încorporate aceste fonduri. Putem spune de pe acum că 19,31% din această sumă  de 1 miliard USD (adică 193.100.000 USD) va trebui suportată de Minvest, şi deci Minvest se va împrumuta din nou  la Gabriel  Jersey?

Dar totul va lua mult timp şi deci, dacă prin absurd mâine ar fi aprobat proiectul,  lipsa banilor va produce întârzieri mari până la construcţia minelor, construcţie care va dura circa doi ani de zile. Şi de la producţia primului gram de aur până la obţinerea de dividende de către Minvest vor mai trece 12 ani  (pay back-ul pentru România calculat de noi) şi, din primele dividende, Minvest va trebui să achite mai întâi datoriile pe care le are deja  şi le va face pe viitor la Gabriel Jersey şi abia apoi va putea să-şi achite datoriile pe care le are şi le va acumula la stat;  şi abia după aceea  vor putea  vorbi de profit. Pretenţia RMGC  că demararea proiectului ar fi utilă la depăşirea crizei actuale  din România este deci  ridicolă !

3.6 Cheltuieli nejustificat de mari ale RMGC (Gabriel Jersey) cu proiectul

Gabriel (Canada), prin subsidiara Gabriel Jersey (Marea Britanie), care deţine pachetul majoritar de acţiuni în RMGC, decide  cheltuieli nejustificat de mari,  în opinia noastră, pentru RMGC, cheltuieli la care statul român (prin compania cu datorii la stat Minvest)  este obligat să participe  cu cota sa parte.
Ilustrăm acest lucru cu bugetul RMGC din 2010, aşa cum apare el în  Hotărârea Nr. 1 din data de 14 decembrie 2010 a Adunării Generale Ordinare a acţionarilor RMGC, MO Partea a IV-a,  Anul 179 (XXI)-Nr. 92, 11 ianuarie 2011, pag. 5-6:

Departament                                                  Buget 2010          Previziune 2010
                                                                           (CAD)                       (CAD)
========================================================
Administrativ                                                    2.792.000             1.883.000
Financiar                                                           1.826.000             1.615.000
HR                                                                     3.558.000             1.594.000
IT                                                                          969.000                564.000
Comunicare                                                     7.993.000             7.535.000
Juridic                                                              6.773.000             4.081.000
Relaţii guvernamentale                                  2.506.000             1.880.000
Management                                                     1.178.000                 921.000
Mediu                                                                2.123.000                526.000
Patrimoniu                                                    11.268.000             1.317.000    
Programe sociale                                                 739.000                498.000
Relaţii comunitare                                          7.216.000             2.608.000
Avize/autorizaţii                                               1.234.000                413.000
Proiectare tehnică                                             1.142.000                315.0 00
Protecţia muncii                                                  462.000                 240.000
Explorare Roşia Montană                                 1.190.000                975.000
Explorare Băişoara                                             178.000                 199.000
Investiţii-administrative                                   2.365.000                150.000
Plăţi penalităţi Piatra Albă/Recea                                   0               131.000
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Total operaţiuni                                            55.510.000           27.445.000
------------------------------------------------------------------------------------------------
Cheltuieli de capital     
Clădiri şi terenuri pentru proiect                10.000.000                           0
Site-uri de strămutare        
Management de proiecte/administrative           1.319.000             1.288.000
Recea - Alba Iulia                                             6.581.000                188.000
Noua Roşia Montană                                        6.900.000                121.000
Proiect industrial
Management de proiect                               19.188.000              6.341.000
Achiziţie echipament minier                                         0              2.872 .000
Transport şi depozitare echipament minier     1.555.000              2.716.000
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Total cheltuieli de capital                             45.542.000            13.527.000
===========================================================
Total buget                                                  101.052.000            40.972.000
Observăm că cheltuielile cu explorările, care sunt obiectul de activitate al RMGC, sunt nesemnificative faţă de restul cheltuielilor. De ce se mai face oare explorare la Roşia Montană, după atâţia ani?
Ce să însemne cheltuielile cu “relaţii guvernamentale”? Dar  cheltuielile cu ” relaţii comunitare”?
Ce să însemne cheltuielile imense pentru „patrimoniu”, când proiectul nu a fost aprobat?  Să însemne oare „sprijin logistic”  pentru ca proiectul să fie aprobat?  Ce să însemne cheltuielile imense cu “managementul de proiect” ? 
Ce rost au cheltuielile imense cu „clădiri şi terenuri pentru proiect”, cu complexele de locuinţe „Recea-Alba Iulia” şi „Noua Roşia Montană”, când proiectul nu este  aprobat? De ce au fost cumpărate casele locuitorilor din zona proiectului, dacă proiectul nu a fost aprobat?  RMGC trebuia să facă ante-contracte de cumpărare, care să intre în vigoare  la data  aprobării eventuale a proiectului.

Toate aceste cheltuieli  foarte mari, nejustificate în opinia noastră, se constituie în presiuni asupra populaţiei locale şi asupra factorilor de decizie pentru ca proiectul  Roşia Montană să fie aprobat, ceea ce ni se pare inacceptabil.

Să mai observăm că unele din aceste cheltuieli  ascund sponsorizările făcute de RMGC, care sunt interzise  pentru Minvest, companie a statului,  cu mari datorii către stat (de 12.668.972 RON în 2011)! Unde sunt  prinse cheltuielile cu  reclamele de la televiziuni ?

Observaţie importantă.
Dacă ne uităm la cheltuielile pe 2010 (de exemplu)  ale companiei Gabriel (prezentate în secţiunea 2) şi ale companiei RMGC (prezentate mai sus),  apar multe semne de întrebare, deoarece în cheltuielile lui Gabriel  nu apar separate cheltuielile făcute în România , prin RMGC, de restul cheltuielilor companiei Gabriel  (cheltuieli proprii ale lui Gabriel şi ale subsidiarelor sale din afara României).   De ce, de exemplu,  cheltuielile la capitolul:
- „juridic” sunt de 6.021.000 CAD la Gabriel  şi de 6.773.000 CAD  la RMGC ?
-  „explorare Roşia Montană” sunt de 846.000 CAD la Gabriel şi de 1.190.000 CAD la RMGC ?
- „explorare Băişoara” sunt de 116.000 CAD  la Gabriel şi 178.000 CAD la RMGC ?
- “Project management and engineering” la Gabriel sunt  de  7.805.000 CAD şi “management de proiect” la RMGC sunt de 19.188.000 CAD ?
Se poate naşte suspiciunea, în aceste condiţii,  că  de exemplu cheltuieli proprii ale companiei Gabriel  sunt trecute ca cheltuieli ale RMGC,  pe care statul român  le va deconta  în proporţie de 19,31%.  De aceea, în opinia noastră,  o analiză în paralel  a  cheltuielilor companiei  Gabriel în România (prin subsidiara sa RMGC) versus cheltuielile  companiei RMGC aşa cum apar ele în documente, făcută de către organele competente ale statului, se impune de urgenţă.

4. Rezumat  şi concluzii

Afacerea Roşia Montană a fost premeditată, „în alb”,  la 4 septembrie 1995.
A  urmat   formarea companiilor  „gemene” Gabriel şi Gabriel Jersey în 28 mai 1996,  cotarea la bursă a lui Gabriel şi emisia primelor acţiuni. Gabriel Jersey a devenit subsidiara lui Gabriel  şi a format în 1997, împreună cu compania de stat (cu mari datorii la stat) Minvest, compania  mixtă pe acţiuni RMGC, cu un capital social  iniţial de doar  550.000 USD.
RMGC (=Gabriel Jersey + Minvest) este  deci un mariaj în trei, „terţul interesat” fiind Gabriel.
Rodul principal al asocierii în RMGC   este  proiectul minier gigantic (proiectul depăşeşte în dimensiuni suma exploatărilor aurifere cu cianuri din toată Europa)  de la Roşia Montană, definitivat în 2001, şi promovat agresiv în media până astăzi.

Sub eticheta “proiectul Roşia Montană“ s-au aflat pe rând mai multe “proiecte”, din ce în ce mai mari, plecând de la  prelucrarea sterilelor din iazul de decantare  şi ajungând până  la  exploatarea în patru cariere  deschise în masivele Cetate, Cîrnic, Orlea şi Jig-Văidoaia a 13 milioane tone de minereu anual (de 33 ori mai mult ca în exploatarea veche (mină)  a statului  în carieră deschisă în masivul Cetate), timp de 16-17 ani.

Afacerea a fost cuplată pe existenţa minei mici a statului în masivul Cetate (400.000 tone minereu anual),  mină nerentabilă, exploatată de Minvest  încă din 1970. În loc să i se dea lui RMGC o licenţă de explorare pe un anume perimetru, că dorea să exploreze,   şi lui Minvest să i se dea o licenţă de exploatare pe perimetrul vechi, că trebuia să continue exploatarea la mina veche, autorităţile române, în dispreţul legii minelor, acordă  Licenţa de exploatare nr.  47/1999 ambilor, pe perimetrul vechi: lui Minvest ca  titular, să exploateze, şi lui RMGC ca afiliat, să exploreze. În 2000, Licenţa  de exploatare este transferată lui RMGC ca titular, să exploreze,  Minvest rămânând afiliat, ca să exploateze. Tot în dispreţul legii minelor, perimetrul Licenţei 47 a fost  modificat  de ANRM  după dorinţa lui Gabriel. În plus, se afirmă, fals, peste tot,  că  Licenţa de exploatare 47  este licenţa de exploatare pentru proiectul Roşia Montană.   Licenţa 47 este ţinută activă încă de ANRM pentru interesul lui Gabriel, deşi ea trebuia să fie anulată, deoarece mina  mică, veche, a fost închisă în 2006. Să observăm că poate,  la preţul de acum al aurului,  mina veche ar fi devenit rentabilă şi ar fi trebuit să fie redeschisă!

RMGC nu are (încă, din fericire !) licenţa de exploatare pentru proiect, dar se comportă de parcă o are! RMGC nu este deci titularul  proiectului Roşia Montană, cum fals  se spune, este doar autorul proiectului Roşia Montană, deoarece nu deţine  (şi sperăm să nu obţină) o licenţă de exploatare pentru proiect.

Mai mult, în opinia noastră,  RMGC nici nu poate obţine legal o licenţă de exploatare pentru proiect, cel puţin deoarece art. 11 din Legea minelor  85/2003 interzice operaţii miniere la Roşia Montană, datorită importanţei deosebite a sitului arheologic de acolo.

Autorul proiectului Roşia Montană este deci, teoretic, RMGC (Gabriel Jersey + Minvest), practic este Gabriel, cea cotată la bursă.
RMGC este subsidiară,  în proporţie acum de 80,69 %, a companiei Gabriel. Să observăm că astăzi obiectul principal de activitate al  companiei RMGC nu mai coincide cu obiectul principal  de activitate al companiei Gabriel, a cărei subsidiară (filială) este !

Există ipoteza că  RMGC (Gabriel)  „ face săpături după bani”, nu după aur, adică  afacerea ar fi  planificată să dureze mult timp pentru că s-ar urmări obţinerea de bani, nu exploatarea aurului! Am găsit trei dovezi care ar demonstra acest lucru.

Mecanismul  de lucru al RMGC, prin care banii de la Gabriel  ajung indirect la subsidiara  sa Gabriel Jersey, este cel al împrumutului de bani cu dobândă de la Gabriel Jersey către RMGC,  ca să facă cheltuielile, urmat de majorările de capital ale RMGC (1999, 2004, 2009), cu conversia în acţiuni RMGC  în contul lui Gabriel Jersey a creanţelor deţinute de RMGC la Gabriel Jersey şi cu plata de către acţionarii  minoritari  a cotei parte din majorare prin împrumuturi fără dobândă  tot de la Gabriel  Jersey (2004, 2009). Care este  oare  suma obţinută de Gabriel Jersey (Gabriel)  din dobânda la împrumuturile sale  către RMGC ?

Minvest a participat iniţial la RMGC cu 185.900 USD reprezentând participarea sa în natură,  în rest nu a mai dat practic nici un ban, conform înţelegerilor iniţiale:  contribuţiile următoare, rezultate din majorările de capital din 2004 şi 2009, au fost efectuate “în numerar de Gabriel (Jersey n.a.), în numele şi pe seama Minvest”, după semnarea unor acorduri de împrumut  fără dobândă  ale Minvest de la Gabriel Jersey. De aceea spunem că practic, cota Minvest în RMGC mai este de doar 0,02 % !  Datoria  cumulată  totală a Minvest la Gabriel  Jersey este foarte mare, de  40.069.332,49 USD, ţinând cont că proiectul nu a fost aprobat şi  că în principal  RMGC a  făcut doar explorări.
Nu cunoaştem cum participă Minvest la achitarea dobânzii datorate împrumuturilor făcute de RMGC de la Gabriel Jersey !

Dacă ne uităm la cheltuielile pe 2010 (de exemplu)  ale companiei Gabriel şi ale companiei RMGC,  apar multe semne de întrebare, deoarece în cheltuielile lui Gabriel nu apar defalcate (separate) cheltuielile făcute în România de restul cheltuielilor companiei Gabriel. Se poate naşte suspiciunea, în aceste condiţii,  că  de exemplu cheltuieli proprii ale companiei Gabriel  sunt trecute ca cheltuieli ale RMGC,  pe care statul român  le va deconta  în proporţie de 19,31%.  De aceea, în opinia noastră,  o analiză  în paralel  a  cheltuielilor companiei  Gabriel în România versus cheltuielile  companiei RMGC, făcută de către organele competente ale statului, se impune de urgenţă.

Capitalul social iniţial (în 1997) al RMGC  era de  numai 550.000 USD. El  a fost majorat la   circa  721.963 USD  în 1999,  apoi  la 5.578.012 USD în 2004 şi la 208.181.400  USD în 2009.
Costul construcţiei  celor patru mine prevăzute în proiectul definitivat în 2001 a fost  succesiv de:
253 milioane USD  în 2001, 437 milioane USD  în 2002, 638 milioane USD  în 2006,
876 milioane USD în 2009, iar acum  se vehiculează de către Gabriel suma de 1 miliard USD.

Se observă deci cum capitalul social al RMGC a fost în permanenţă insuficient de-a lungul timpului  pentru demararea proiectului, adică pentru construcţia minelor prevăzute în proiect.
Aceasta în paralel cu observaţia că  chiar Gabriel a declarat tot timpul, inclusiv în 2011,  că nu are bani suficienţi pentru demararea proiectului.

După trei majorări de capital  social, în octombrie 2011 RMGC decide să facă o reducere de capital  social,  prin reducerea valorii nominale a acţiunilor de la 1,43 lei la 0,84 lei. Astfel, capitalul social va scădea de la  circa 208.181.400 USD la circa 121.997.504 USD, deci la
 58,74 % din valoarea anterioară.

Să remarcăm că în raportul auditorului independent PricewaterhouseCoopers LLP din [2010 AR],  pag. 19,  există  îndoieli în legătură cu abilitatea lui Gabriel de a continua să opereze.  

Domnul Preşedinte Traian Băsescu spunea recent că proiectul trenează de atâta timp din cauza laşităţii oamenilor politici,  neştiind  că proiectul trenează din lipsa de bani a investitorului  şi eventual  din lipsa de interes a investitorului (s-ar putea ca Gabriel  să „facă săpături după bani”, nu după aur !). 

Să amintim aici de celebra Lege a minelor din anul 1924, care la art. 32 spunea precis:
„ Capitalul societăţii va trebui să fie suficient pentru exploatarea  concesiunii....”
spre deosebire de  formulările generale, vagi din Normele pentru aplicarea Legii minelor  nr. 85/2003,  privitoare la capacitatea financiară şi tehnică  a  candidaţilor la o concesiune minieră (a se vedea studiul [ASE 4]).

O întrebare fundamentală rămâne deci fără răspuns până astăzi: cum de s-a asociat statul român, prin compania Minvest,  cu mari datorii la stat, cu o companie junior, fără experienţă în minerit şi fără bani ?

RMGC nu are  deci bani să facă construcţia minelor din proiectul său şi să înceapă exploatarea, după 14 ani  de la  înfiinţarea sa, dar aruncă cu promisiuni în dreapta şi în stânga  legate de nişte beneficii (total exagerate)  pe care le-ar obţine România dacă ar  implementa  proiectul  său gigantic şi distructiv. Ca să nu mai vorbim şi de numărul  locurilor de muncă ce ar fi create  prin proiectul său, număr  (total exagerat)  pe care-l vehiculează  agresiv în toată  media. Amintim că mina Martha din oraşelul Waihi din Noua Zeelandă,  exploatată de compania americană Newmont  (acţionar la Gabriel),  are 92 locuri de muncă directe şi a creat încă 43 locuri de muncă indirecte  din cele circa 1226 locuri de muncă în total, adică 7,5%, şi că legăturile minei Martha cu economia locală sunt relativ slabe (  HYPERLINK "http://www.marthamine.co.nz/" http://www.marthamine.co.nz/ economics & employment: NZIER Report March 2005).

Gabriel  nu are bani proprii, obţinuţi din activităţi miniere precedente, să-i dea subsidiarei Gabriel Jersey, ci obţine banii   din emisia de acţiuni la bursa din Toronto pe seama aurului potenţial  de la Roşia Montană, în timp ce  statul român, proprietarul  aurului de la Roşia Montană (şi partenerul lui Gabriel Jersey în RMGC prin intermediul lui Minvest) nu câştigă nimic din cotarea la bursă pe seama aurului său.
Deci, asocierea Gabriel Jersey - Minvest  (în cadrul RMGC), unde Gabriel Jersey  primeşte bani de la  compania-părinte Gabriel, cotată la bursă pe seama Roşiei Montane, în timp ce  Minvest  nu primeşte bani şi  i se impune câţi  bani să  achite,  fiind acţionar minoritar, este extrem de păguboasă pentru statul român, proprietarul resurselor minerale ale subsolului prin Constituţie (a se vedea  şi  [ASE 6]). Statul este  deci captiv la Roşia Montană !

Acţiunile RMGC au valoare fixă, pe când acţiunile Gabriel au valoare variabilă,  datorită cotării la bursă,  şi valoarea lor a crescut  în timp pe seama faimei Roşiei Montane.
Deci, a avea acţiuni la RMGC este mult mai puţin rentabil decât a avea acţiuni la Gabriel. Aşa se explică probabil de ce, în decembrie 2009,  cele două companii COMAT  Trading şi Cartel Bau  îşi schimbă acţiunile pe care le aveau la RMGC cu acţiuni Gabriel, retrăgându-se din  RMGC.
Din iulie 2011, singurul partener al lui Gabriel Jersey  în RMGC a rămas  Minvest. Ce se va întâmpla în viitor?  Va deveni şi Minvest acţionar al  companiei Gabriel, prin schimbarea acţiunilor sale la RMGC  cu acţiuni Gabriel şi astfel RMGC se va dizolva?  Să ne amintim aici   de prevederea  curioasă din statutul RMGC că acţionarii RMGC nu pot cere dizolvarea Societăţii “decât după momentul începerii producţiei comerciale, dacă va fi cazul.”
Şi dacă RMGC se dizolvă după începerea producţiei, cine mai continuă producţia?

Numărul acţionarilor companiei RMGC a fost iniţial 5  (cât cerea Legea 31 din 1990), apoi a scăzut  în iulie 2011 la 2 (Gabriel Jersey şi Minvest), după ce aceeaşi lege 31 a fost modificată în 2006;  nu s-a făcut subscripţie publică niciodată la RMGC cu ocazia majorărilor de capital.
Numărul acţionarilor companiei Gabriel, cotată la bursă, a crescut cu fiecare emisie de noi acţiuni, urmare a subscripţiilor publice prin care s-au făcut majorările de capital; astfel, printre acţionarii lui Gabriel  se află  (din 2004) şi compania minieră americană Newmont.
Să observăm aici că vechea Lege a minelor din 1924, la art. 33, spunea un lucru foarte bun legat de
majorările de capital, spre deosebire de Legea  31 din 1990 a societăţilor comerciale (cu toate modificările ei), şi anume că:
“ La constituirea societăţilor anonime române, statutele vor trebui să respecte următoarele principii: ....
c) La sporiri de capital, numai 70% din spor  se va da vechilor acţionari; echivalentul salariului pe un an, însă cel mult până la 10% se va rezerva funcţionarilor şi lucrătorilor întreprinderii în aceleaşi condiţiuni ca şi vechilor acţionari; restul va fi distribuit la acţionarii noui, dându-se preferinţă subscriitorilor cu sume mici. Subscripţiunile vor fi publice;...”

Gabriel a câştigat  prin emisia de acţiuni  în perioada  1996 – 2010  circa 750 milioane  USD,  valoarea de start din 1996 fiind de 21.816  USD, după cum rezultă din Rapoartele sale anuale. 
RMGC  se laudă că  a investit în România  400 milioane USD, dar capitalul său social este astăzi de doar 200 milioane USD.  Deci, a investit RMGC sau Gabriel ? Să observăm că dacă RMGC  este cea care a investit (cheltuit)  cele 400 milioane USD, cu rost sau fără rost,  în România,  atunci Minvest trebuie să achite 19,31%, adică circa  80 milioane USD.  Dacă Gabriel  a  investit cele 400 milioane USD, cum credem,  atunci  Minvest trebuie să achite circa 100 milioane USD.  Oricum, unde sunt  milioanele de dolari diferenţă până la 750 milioane USD ?  Este  investiţia cu dobândă ?

Să observăm că Minvest are datorii  la stat de 12.668.972 RON în 2011. Mai are şi datorii la Gabriel Jersey de 40.069.332 USD, în urma majorărilor de capital din 2004 şi 2009  şi aceste datorii urmează să crescă pe viitor, cu procentul de 19,31 % din următoarele majorări de capital inevitabile. Deci, deşi participarea Minvest (deci a statului român)  la RMGC este mică, de doar 19,31 % pe hârtie (în dauna interesului naţional),   statul nu este capabil să facă faţă  cheltuielilor mari stabilite de Gabriel Jersey (Gabriel), acţionarul majoritar. Iar pretenţia RMGC  că demararea proiectului ar fi utilă la depăşirea crizei actuale  din România este  ridicolă.

Dacă Minvest ar fi fost acţionarul majoritar în RMGC, atunci  cheltuielile  pregătitoare ar fi fost cu siguranţă mult mai mici (fără sponsorizări, cheltuieli guvernamentale şi cheltuieli cu  patrimoniul, etc.), dar  statul român  tot nu  ar fi făcut faţă cheltuielilor  unui proiect aşa de mare.

Deci, un stat cu resurse minerale pe care vrea să le exploateze,  dar care  nu are bani,  cum este cazul României acum,   nu se poate angaja într-o societate mixtă cum este RMGC  şi
într-un proiect gigantic, pentru că nu poate face faţă cheltuielilor.
Să observăm  că nici concesionarea către o companie privată  (străină) (posibilă prin legea minelor)  nu este în interesul  naţional, datorită redevenţei fixe de doar 4% din valoare.
Evident, soluţia optimă (în interesul naţional),  în cazul în care există o companie de stat  puternică (din punct de vedere tehnic şi financiar),  este  concesionarea către  aceasta,   pe  proiecte rezonabile [ASE 6].
Altfel, soluţia nu este “concesionarea” exploatării, ci “acordul de împărţire a producţiei” (Production Sharing Agreement, PSA pe scurt, introdus în Indonezia în 1966 pentru petrol)  între stat (ANRM, guvern)  şi  compania privată (străină), cum a propus Academia Română. 
În PSA,  după modelul arendei din agricultură, contractorul  “operează pe riscul şi cheltuiala sa, şi primeşte o cotă specificată din producţie ca recompensă. Astfel, diferenţa principală faţă de concesiune este  proprietatea resursei minerale. Dacă sub concesiune tot petrolul brut produs aparţine contractorului, sub PSA el este în proprietatea guvernului gazdă, şi cota din producţie alocată contractorului poate fi privită ca plată sau compensaţie pentru riscul asumat şi pentru serviciile oferite.” (“Production-Sharing Agreements: An Economic Analysis”, de Kirsten Bindemann, de la Oxford Institute for Energy Studies, Octombrie 1999,   pag. 9, 10)
Să observăm că  în perioada  1990-1995,  în România, regimul juridic de punere în valoare a petrolului a fost  PSA-ul, nu concesionarea  (a se vedea de exemplu  ‘Contractul de explorare şi împărţire a producţiei’  încheiat la 6 august 1992  (H.G. 570/1992)  între Rompetrol S.A. şi companiile  Enterprise Oil Exploration Limited  şi Canadianoxy (Romania) Ltd.  – actualmente  între ANRM. şi  Sterling Resources Ltd. – contract  desecretizat în 2009  şi aflat   pe site-ul ANRM ( HYPERLINK "http://www.namr.ro" www.namr.ro). Din acest contract,  vedem că la împărţirea producţiei de ţiţei brut statul   avea 45 % şi companiile străine   aveau 55  % (Art. XII, pag. 28)).

De ce a fost  oare legiferat regimul  unic al concesiunilor, excluzându-se astfel  PSA-ul,  pentru petrol  în 1995,  pentru aur şi alte resurse minerale în 1998?

Dacă ne uităm cui a folosit  şi foloseşte  încă  crearea  companiei mixte RMGC,  ce observăm ?
- a folosit companiei Gabriel, nou creată în 1996, care nu avea experienţă în minerit, şi acum se poate lăuda că a explorat în România timp de 14 ani (dacă socotim din 1997),
- a folosit acţionarilor fondatori ai lui Gabriel, că preţul unei acţiuni Gabriel a crescut foarte mult în timp, pe seama  Roşiei Montane,
- a folosit  conducerii lui Gabriel  (preşedinte,  directori şi ofiţeri), care s-a tot schimbat în timp, că au stat pe lefuri bune pe seama Roşiei Montane  timp de 14 ani (Vasile Frank Timiş a primit 2 milioane CAD la plecarea  sa de la Gabriel la 16 mai 2003 ([2003 AR], pag. 33) ) ,
- a folosit (ca un fel de „poliţă de asigurare”) funcţionarilor din  Minvest, că deşi societatea a fost şi este cu mari datorii la stat, nu a fost lichidată în toţi aceşti ani, fiind  angrenată în RMGC.
Cine a pierdut prin crearea RMGC ? Exact locuitorii Roşiei Montane, a căror comunitate a fost distrusă deja, deşi se spune că proiectul RMGC va salva zona. Şi a pierdut statul român, care nu mai poate să gestioneze liber resursele minerale de la Roşia Montană, fiind captiv în afacerea Roşia Montană (datorită crizei mondiale, preţul aurului a crescut foarte mult şi exploatările statului, închise  în 2006 şi dezafectate, ca să facă loc  noilor exploatări gigant, ar fi devenit mai mult ca sigur profitabile   acum [ASE 6]).
Cine va câştiga dacă se va realiza proiectul RMGC? Compania Gabriel.
Cine va pierde dacă se va realiza proiectul RMGC?  Statul român, adică noi toţi.

Concluzia este una singură: statul este ţinut captiv la Roşia Montană  de către Gabriel, prin RMGC, şi trebuie eliberat.

Gabriel se întreba, în [2003 AR],  pag. 23:  “Nu este clar ce paşi ar putea face Primul Ministru sau Guvernul României ca să se opună dezvoltării proiectului.” (It is not clear what steps the Prime Minister or the Romanian Government could take to oppose the development of the Project.)

Nouă ne este clar ce  poate face.   O soluţie  este  dizolvarea (judiciară a) companiei  RMGC şi/sau  a companiei Minvest.

Bibliografie

Materiale de pe site-ul companiei  Gabriel Resources Ltd.  (Gabriel)  HYPERLINK "http://www.gabrielresources.com" www.gabrielresources.com:
[1997 AR]  Gabriel Resources Ltd.  1997 Annual Report
[1998 AR]  Gabriel Resources Ltd.  1998 Annual Report
[1999 AR]  Gabriel Resources Ltd.  1999 Annual Report
[2000 AR]  Gabriel Resources Ltd.   2000 Annual Report
[2001 AR]  Gabriel Resources Ltd.   2001 Annual Report
[2002 AR]  Gabriel Resources Ltd.   2002 Annual Report
[2003 AR]  Gabriel Resources Ltd.   2003 Annual Report
[2004 AR]  Gabriel Resources Ltd.   2004 Annual Report
[2005 AR]  Gabriel Resources Ltd.   2005 Annual Report
[2006 AR]  Gabriel Resources Ltd.   2006 Annual Report
[2007 AR]  Gabriel Resources Ltd.   2007 Annual Report
[2008 AR]  Gabriel Resources Ltd.   2008 Annual Report
[2008 FR]   2008 Financial Report
[2009 AR]  Gabriel Resources Ltd.   2009 Annual Report
[2009 FR]     2009 Financial Report
[2010 AR]  Gabriel Resources Ltd.   2010 Annual Report

[2009 FQR]  2009 Fourth Quarter Report
[2009  CFS]  Gabriel Resources Ltd. Consolidated Financial Statements for 2008, 2009
[2010 FQ]  Gabriel Resources Ltd.   Management’s Discussion & Analysis Fourth Quarter and Full
                   Year 2010
[2011 SQ]  Gabriel Resources Ltd.   Management’s Discussion & Analysis Second Quarter 2011

Documente ale companiei  RMGC (fosta Euro Gold)  publicate în Monitorul Oficial Partea a IV-a:
- Sentinţa civilă nr. 629/SC/1997 din 13 august 1997, MO Partea a IV-a, Nr. 3290 (1998)
- Act adiţional nr. 3 la contractul şi statutul  Euro Gold, MO Partea a IV-a,  Nr. 3290/1998
- Act aditional nr. 9 la contractul şi  statutul Euro gold, MO Partea a IV-a, Nr. 1262/2000
- Actul constitutiv din  21.07.2000,  MO Partea a IV-a, Anul X, Nr. 3865, 18 decembrie 2000
- Hotărârea Nr. 15 din 15 decembrie 2000, MO Partea a IV-a, Anul XI- Nr. 528, 16 martie 2001
- Act adiţional Nr. 5 la actul constitutiv, MO Partea a IV-a, Nr. 1465, 15 august 2002
- Act adiţional Nr. 1 de modificare a actului constitutiv, MO Partea a IV-a, Nr. 1718, 18 iulie 2003
- Hotărârea AGEA din 13 dec. 2004, MO Partea a IV-a, Anul 172 (XIV),  Nr. 3860, 16 decembrie 2004
- Act adiţional  nr. 14 de modificare a actului constitutiv, MO Partea a IV-a,  Anul 172 (XIV), Nr. 3919,  22 decembrie 2004
- Hotărâre AGEA din 16 oct. 2009, MO Partea a IV-a, Anul 177 (XIX),  Nr. 5870,  16 noiembrie 2009
- Hotărâre a consiliului de administraţie din 16.12.2009, MO Partea a IV-a, Anul 178 (XX),  Nr. 355, 16 februarie 2010
- Act adiţional nr. 1  la actul constitutiv, MO Partea a IV-a, Anul 178 (XX),  Nr. 1386,  31 martie 2010
- Hotărârea Nr. 1 din data de 14 decembrie 2010 a Adunării Generale Ordinare a acţionarilor RMGC, MO Partea a IV-a,  Anul 179 (XXI)-Nr. 92, 11 ianuarie 2011
- Hotărârea AGEA Nr. 1 din 22.07.2011, MO Partea a IV-a, Anul 179 (XXI), Nr. 3377,  6 septembrie 2011
- Hotărârea  AGEA NR. 1 din 13.10.2011, MO Partea a IV-a, Anul 179 (XXI), Nr. 3968, 25 octombrie 2011

Studii elaborate de comisii ale Grupului pentru salvarea Rosiei Montane din Academia de Studii Economice:
[ASE 1] Raportul comisiei  din Academia de Studii Economice, Bucuresti  privitor la probleme
        economice, financiare, sociale, de mediu  şi de durabilitate  ale proiectului  minier Rosia
        Montana, 29 mai 2003,  HYPERLINK "http://www.acad.ro" www.acad.ro
[ASE 2] Adevărul despre proiectul Roşia Montană, 16 iulie 2010, Cotidianul
[ASE 3] Calul troian la Roşia Montană, 12 aprilie 2011, Cotidianul
[ASE 4] Legea minelor din 1924 vs. legile postdecembriste  şi afacerea Roşia Montană, 10 aprilie 
              2011,  Cotidianul
[ASE 5] Istoria proiectului Roşia Montană  (şi a altor proiecte din Apuseni), 26 august 2011,
              Cotidianul
[ASE 6] Aurul trebuie şi poate să rămână în România,  27 august 2011, Cotidianul
    
Alte materiale
- Anunţ publicitar RAC Deva, Adevărul, 5 sept. 1995
- Contract de societate, proiect, 3.06.1997,  pe site-ul Ministerului Economiei,  Comerţului şi Mediului de afaceri
- Production-Sharing Agreements: An Economic Analysis”, de Kirsten Bindemann, de la Oxford Institute for Energy Studies, Octombrie 1999.
-NZIER Report March 2005,  HYPERLINK "http://www.marthamine.co.nz/" http://www.marthamine.co.nz/ economics & employment
- Act constitutiv din 22.07.2011,  pe site-ul  HYPERLINK "http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-10038888-ministerul-economiei-publicat-contractul-rosia-montana.htm" Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri
- Gheorghe Piperea, "Societatea comercială RMGC nu mai există de drept din decembrie 2009",
+  HYPERLINK "http://www.Cotidianul.ro" www.Cotidianul.ro , 5 august 2011 
-  Andreea Ofiţeru, “Canadienii de la Roşia Montană reduc capitalul social”, Adevărul, 26 oct. 2011.
                                                           
8 noiembrie 2011
                                                      
Grupul pentru salvarea Roşiei Montane  din Academia de Studii Economice

Prof.univ.dr. Constantin Apostol
Prof.univ.dr. Nicoale Dardac
Lector univ.dr. Claudiu Herteliu
Prof.univ.dr. Afrodita Iorgulescu
Prof.univ.dr. Alexandru Isaic-Maniu
Ec. ing. Gheorghe Manea, colaborator extern
Prof.univ.dr. Niculae Mihăiţă
Prof.univ.dr. Bogdan Negrea
Prof.univ.dr. Puiu Nistoreanu
Prof.univ.dr. Gheorghe Săndulescu-Mincu, colaborator extern
Prof.univ.dr. Emil Scarlat
Prof.univ.dr. Alexandru Taşnadi






Niciun comentariu: