luni, 14 noiembrie 2011

Roxana Petrescu. Război între Hidroelectrica şi Camera de Comerţ

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Război între Hidroelectrica şi Camera de Comerţ

Forţa majoră de la Hidroelectrica îi supără pe „băieţii deştepţi“

astăzi, 12:58 Autor: Roxana Petrescu
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, spune că va menţine situaţia de forţă majoră activată în luna septembrie deşi compania de stat susţine că la cererea unor companii afectate de diminuarea cantităţilor de energie ieftină primite, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a retras în mod "abuziv şi nelegal" avizul de existenţă a forţei majore.
Pe lista acestor companii se numără, potrivit unor surse din Hidroelectrica, Energy Holding şi elveţienii la Alpiq, care împreună au cumpărat anul trecut 30% din producţia Hidroelectrica. Comparativ cu ultimul preţ cu care s-a închis un contract de vânzare a energiei electrice pe platforma contractelor bilaterale a bursei de energie OPCOM, preţurile la care Energy Holding şi Alpiq luau energie hidro anul trecut erau cu 46% mai mici.
Filmul evenimentelor
La finalul lunii septembrie, din cauza secetei instalate care a dus la reducerea producţiei de energie hidro, Hidroelectrica a cerut activarea clauzei de forţă majoră pentru toate cele 41 de contracte directe prin care compania vinde circa 70% din producţia totală de energie electrică.
Avizul de forţă majoră a fost eliberat de CCIR, cererea Hidroelectrica pentru activarea acestei clauze fiind bazată pe date oficiale privind seceta de anul acesta.
Fără activarea acestei clauze Hidroelectrica ar fi fost nevoită să-şi îndeplinească toate obligaţiile contractuale deşi producţia de energie nu i-ar fi permis acest lucru, compania fiind condamnată la pierderi majore prin achiziţia energiei lipsă de la producătorii termo la preţuri mult mai mari.
După activarea acestei clauze, Hidroelectrica dă numai atât cât poate pe aceste contracte directe, clienţii săi fiind obligaţi să-şi asigure necesarul din alte surse.
Energy Holding şi Alpiq vor energia ieftină
Această situaţie i-a deranjat pe abonaţii la energia ieftină ai Hidroelectrica care au depus o cerere la CCIR, potrivit Hidroelectrica, pentru retragerea avizului de forţă majoră care i-a permis companiei activarea acestei clauze din contractele directe.
"Pentru a putea rezolva favorabil în numai 24 de ore cererea depusă de o anumită companie, biroul de conducere al CCIR a depăşit orice limită şi a invocat drept motiv pentru retragerea avizului faptul că directorul Direcţiei Drept şi Legislaţie a CCIR nu avea drept de semnătură", spun reprezentanţii Hidroelectrica.
Potrivit unor surse din Hidroelectrica, au fost mai multe companii care au depus astfel de cereri, printre care se numără Energy Holding, firmă pusă pe picioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, şi elveţienii de la Alpiq, care anul trecut au cumpărat în mod direct peste 20% din energia produsă de companie.
Contractele directe cu Hidroelectrica sunt cele care se află la baza afacerilor de sute de milioane de euro derulate de aceste companii.
Reprezentanţii Energy Holding nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei şi nici cei ai Camerei de Comerţ. Pe site-ul CCIR nu există niciun comunicat de presă pe tema retragerii avizului de forţă majoră acordat Hidroelectrica.
Menţinerea clauzei
"Conducerea Hidroelectrica a depus o plângere prealabilă împotriva rezoluţiei Biroului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) prin care s-a dispus în mod nelegal şi abuziv retragerea avizului de existenţă a cazului de forţă majoră eliberat de CCIR. De asemenea, conducerea companiei a depus la Curtea de Apel de pe lângă Tribunalul Bucureşti o cerere de suspendare a executării rezoluţiei biroului de conducere al CCIR, prin care a fost declarat nul avizul de existenţă a cazului de forţă majoră eliberat în 27 septembrie pe baza situaţiei obiective generate de existenţa secetei excesive şi a hidraulicităţii extrem de reduse", mai spun reprezentanţii Hidroelectrica.
În 2003, când România a fost afectată de una dintre cele mai cumplite secete înregistrate vreodată, Hidroelectrica nu a activat clauza de forţă majoră, compania raportând la finalul anului pierderi de circa 100 de milioane de euro din faptul că şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale deşi producţia de energie nu-i permitea acest lucru.
Astfel, consiliul de administraţie al Hidroelectrica a decis menţinerea situaţiei de forţă majoră până la data în care condiţiile hidrologice se vor modifica în ciuda retragerii avizului din partea CCIR.

Niciun comentariu: