duminică, 29 ianuarie 2012

Stoparea distrugerii patrimoniului național din Basarabia

(doc) Solicită intervenția urgentă a Guvernului pentru a stopa distrugerea patrimoniului național
Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Solicită intervenția urgentă a Guvernului pentru a stopa distrugerea patrimoniului național
Consiliului National pentru Participare (CNP), de comun acord cu Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova (AIRM), solicită Guvernului să intervină în problematica distrugerii patrimoniului național.

"Daca ritmurile de demolari și deteriorari ale monumentelor istorice vor fi pastrate în continuare și nu vor fi intreprinse masuri pentru a stopa acest proces, riscam sa pierdem nucleul istoric al Chisinaului, precum si monumentele de arhitectura de categorie nationala de pe tot teritoriul tarii. Luând in considerare gravitatea situatiei si complexitatea factorilor care au condus la cresterea numarului de distrugeri ai patrimoniului arhitectural, Consiliul National pentru Participare, prin demersul din 22 iunie 2011, s-a adresat Guvernului Republicii Moldova cu solicitarea de a intreprinde actiunile necesare ce se impun pentru a stopa fenomenul de demolare si degradare a patrimoniului arhitectural istoric", se spune într-un comunicat remis presei.

În scrisoarea publică, semnatarii îl atenționează pe prim-ministru că în ultimele zile, Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor – "una din putinele institutii care depune eforturi importante si ia atitudine publica pentru stoparea degradarii si demolarii monumentelor arhitecturale", este ținta unor atacuri din partea Ministrului Culturii, Boris Focșa, care pericliteaza buna activitate a Agentiei.

Potrivit sursei, asupra Agentiei se exercita presiuni și controale nejustificate, care ar putea fi indreptate spre reducerea la tacere a acestei institutii și intimidare a angajaților.

Niciun comentariu: