Am publicat în Asymetria, la anul 2006, cartea integrala a domnului Mihai Buracu, fost deșținut politic.
Bibliografie pentru președinţii lipsiţi de argumente, ca Telente, ”banditul” din Baltă, evocat în Balada lui Miron Paraschivescu. Bibliografie pentru preşedinţii care au nevoie de Comisii şi de Rapoarte pentru a şti dacă sistemul comunist se cuvine a fi condamnat, în parte sau în totalitate.
M-am întrebat, încă o dată, de unde blestemul care a căzut asupra României, de a se fi pricopsit în ultima jumătate de veac doar cu preşedinţi care citesc rapoartele altora.
O fi citit Ion Iliescu vreo carte despre lagarele morţii din România? Lagăre inventate şi organizate de colegii săi mai vârstnici. Vladimir Tismăneanu, de va vrea sa facă o carte de dialoguri cu Traian Basescu, după modelul celei cu Iliescu, ar putea să-l întrebe dacă i-or fi cazut în mînă preşedintelui iubit scrierile lui Soljeniţin, Paul Goma sau chiar Belu Silber.
Şi să-i ceară să le comenteze pentru cei prezenţi şi cei viitori. Aducere aminte, necesară campaniei de pregătiri pentru viitoarele alegeri.
Dan Culcer (2006)
Despre Mihai Buracu (1930-2011)
Necrolog publicat de www.fenomenulpitesti.ro, site specializat în cercetarea subiectului.« Se anunţă cu adâncă tristeţe trecerea la Domnul a fostului deţinut politic Mihai Buracu (81 de ani). Fiul unui preot militar, fost deputat şi senator din partea Partidului Naţional Ţărănesc, s-a născut la Drobeta Turnu Severin pe 24 ianuarie 1930. A urmat Liceul „Negru Vodă” din Făgăraş şi Liceul „Traian Doda” din Caransebeş, unde s-a încadrat în Frăţia de Cruce, motiv pentru care a fost arestat la 7 iunie 1949. Deşi a fost condamnat la 2 ani de închisoare corecţională, a stat închis vreme de 5 ani, pedeapsa fiindu-i prelungită cu două internări administrative. A trecut prin închisorile Târgşor, Peninsula, Poarta Albă, Jilava, Piteşti, Bicaz, Borzeşti şi Oneşti. A fost torturat în Piteşti într-unul din ultimele loturi, începând cu luna martie 1951, şi a cunoscut ororile blasfemiilor de Paşti. Experienţa l-a marcat atât de mult, încât i-a albit părul într-o singură noapte.
Cu mari eforturi, a absolvit Facultatea de Filologie ca şef de promoţie, la fără frecvenţă. A lucrat ca profesor suplinitor de limba română, dar a fost nevoit să fie şi bibliotecar, zilier pe şantiere, încărcător şi descărcător de lemne. A fost şicanat şi urmărit de Securitate multă vreme după ieşirea din închisoare, primind interdicţia de a publica (scria poezii şi texte literare) şi de a deţine o maşină de scris. Mihai Buracu a fost senator de Mehedinţi din partea Convenţiei Democrate din România în legislatura 1992-1996. Parte din mărturia sa despre Piteşti, extrem de profundă şi de bine scrisă, este disponibilă în revista Asymetria.
Rugăciunile noastre se îndreaptă spre bunul Dumnezeu, ca să-l primească pe Mihai Buracu alături de cei drepţi şi să-i întărească pe toţi cei dragi ai lui. Dumnezeu să-l odihnească în pace!»
http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=49
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu