duminică, 1 ianuarie 2012

Lista conducatorilor de agentii cu sustinere politica

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Politica | Editie online
30.12.2011

Romania Curata.
Lista conducatorilor de agentii cu sustinere politica

de Adrian Popescu 
Pe vremea comunismului, pentru a accede in functii in aparatul de stat, era obligatoriu sa fii membru PCR. Dupa 22 de ani de democratie, se pare ca in societatea romaneasca nimic nu s-a schimbat. Daca vrei sa conduci o institutie publica trebuie neaparat sa ai carnet la unul din partidele aflate la putere. Romania Curata a realizat o radiografie a 50 de agentii si institutii publice mai putin vizibile si a descoperit ca, in aproape jumatate din cazuri, conducatorii autoritatilor publice detin functii in cadrul partidelor aflate la putere: PDL si UDMR, iar UNPR vine tare din urma.


Institutii controlate de PDL

Fosta mare atleta Doina Melinte ocupa functia de presedinte al Agentiei Nationale de Sport si Tineret. Melinte este un vechi membru al PDL, ea participand la alegerile parlamentare din 2008 pentru Camera Deputatilor, in colegiul Uninominal 10 din Bacau.

La Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) presedinte este Aurel Popa, membru al PDL Bihor. A fost numit in functie in octombrie 2009, in acelasi timp cu nominalizarea lui Daniel Florea (membru PDL sector 3 Bucuresti) pentru postul de vicepresedinte al AVAS. Ultimul a fost consilierul lui Radu Berceanu, pe vremea cand acesta conducea Ministerul Transporturilor, şi a candidat în 2008 pentru un post de senator în Constanţa. Cat de potrivita este numirea lui Aurel Popa in fruntea AVAS s-a vazut recent cand fiul acestuia a fost arestat si trimis in judecata pentru trafic de droguri.

Cristina Traila, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) este un vechi militant al PDL. Detalii despre activitatea politica a acesteia aflam din CV-ul postat pe site-ul partidului: dupa anul 2006 a fost pe rand membru fondator al PDL, secretar al Consiliului Reprezentanţilor Naţionali al PLD, vicepreşedinte al PDL - filiala Sector 5 Bucureşti, vicepreşedinte al PDL - filiala Sector 5 Bucureşti, Coordonator al Comisiei de Justiţie a PDL, membru al Biroului tehnic al Comisiilor de Specialitate ale PDL.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (institutie aflata in subordinea Ministerului de Interne) este Mircea Matei, care este si vicepresedinte al Filialei PDL Sector 5 Bucuresti. Inainte de a fi numit la ANRSCUP, el a ocupat postul de director la ITM Bihor, fiind secretarul general al PDL Bihor.

Elvira Rodica Andronescu, fost consilier judetean PDL in judetul Alba, a fost numita, in noiembrie 2011, de premierul Emil Boc in functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, post ramas vacant din luna octombrie, dupa demiterea lui Silviu Bian, arestat pentru  luare de mita. Potrivit declaratiei de interese, Elvira Rodica Andronescu a lucrat la Ispectoratul Scolar Judetean Alba, fiind si presedinta Organizatiei Judetene a Femeilor din PDL Alba.

Presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, Ioan Cristian Haiduc este in acelasi timp si presedintele filialei Campia Turzii a PDL si vicepresedinte al PDL Cluj. Cristian Haiduc are o avere importanta:  sase terenuri in judetul Cluj, o casa de vacanta in comuna Ciurila (Cluj) si un spatiu comercial in orasul Campia Turzii, doua autoturisme, opt conturi bancare cu 280.000 lei si 2.500 euro, actionar la cinci companii: Indagra Transilvania SRL, Gossner SRL (Campia Turzii), Gossner Club SRL (Campia Turzii), Depagro Transilvania SRL (comuna Tritenii de Jos, judetul Cluj), Old Mob SRL.

La Constanta, majoritatea institutiilor si companiilor din domeniul maritim sunt controlate de PDL. Astfel, la Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile director este Valentin Zeicu (PDL), iar la Autoritatea Navala Romana director este Paul Branza (vicepresedintele PD-L Constanta).

Si la Autoritatea Rutiera Romana director general este tot un PDL-ist, Coman Florian. El a fost numit in aceasta functie in octombrie 2010, de actualul minsitru al Transporturilor, Anca Boagiu. Unul din avantajele lui Coman Florian este ca ocupa functia de prim-vicepresedinte al organizatiei judetene Mures a PDL.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor este condusa de Constantin Cerbulescu, care este si vicepresedinte PDL organizatia sector 3 Bucuresti.

De asemenea, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Mihai Gavril Vadan, este si secretar general al PDL Dambovita.

Intrat in constiinta publica dupa ce a fost atacat cu pietre si alergat de cateva zeci de participanti la mitingul din Piata Victoriei din mai 2010, Marcel Hoara ocupa un loc caldut la Agentia Romana pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale, fiind si unul dintre cei mai activi membrii ai Filialei Gorj a PDL. Pe langa salariul de presedinte, Marcel Hoara este membru in Consiliul de Administratie de la Cuprumin, membru in AGA a Compet, CA al Complexului Energetic Rovinari, presedinte al CA al Complexului Energetic Craiova, administrator special la Uzina Mecanica Sadu.

Eugen Tomac, un tanar de perspectiva de numai 30 de ani, conduce din ianuarie 2010 Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, instituţie cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru. La prima vedere pare o poveste de succes. Nascut in Basarabia, a absolvit in 2003 Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, fiind preocupat de soarta romanilor din diaspora. Din CV-ul sau aflam insa ca este prim-vicepresedinte al Organizatiei PDL pentru Romanii din Strainatate, iar in perioada 2006-2009 a fost consilierul lui Traian Basescu, in cadrul Administratiei Prezidentiale, pentru relaţiile cu românii de pretutindeni. În 2008, a candidat din partea PDL la alegerile parlamentare, în circumscripţia 43 pentru românii din diaspora, colegiul 2, pentru funcţia de deputat.

UDMR si aparatul central de stat

Cu exceptia unor  perioade scurte, UDMR s-a aflat aproape mereu la guvernare, fiind cel mai longeviv partid din Romania din acest punct de vedere. In consecinta, UDMR a reusit sa isi plaseze oamenii in cadrul unor institutii centrale ale statului.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului este condusa Abos Gabriel, membru UDMR. El a fost numit in functie in august 2011, la propunerea colegului sau de partid Laszlo Borbely, ministrul Mediului. Abos Gabriel l-a inlocuit pe Nagy Iosif, tot membru UDMR, gasit vinovat pentru ca România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon. In 2010, Abos Gabriel a fost comisar general adjunct la Garda Nationala de Mediu, indeplinind si functia de consilier la Directia de Dezvoltare a Consiliului Judetean Harghita.

Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare il are ca director general pe Lukacs Vilmos, numit la inceputul anului de ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Lukacs Vilmos indeplineste si alte functii: consilier judetean din partea UDMR in CJ Harghita, iar in CV-ul sau apare ca director general adjunct la Compania Nationala de Investitii.

Tot Laszlo Borbely l-a numit si pe David Csaba in functia de presedinte al Agentiei Nationala Apele Romane. Acesta detine concomitent si calitatea de consilier local din partea UDMR la Consiliul Local Targu-Mures. Potrivit declaratiei de avere, David Csaba este actionar la doua companii cu domeniul de activitate “constructii hidrotehnice”- Hidroplast SRL si DDP Hidro SRL. Presa a relatat ca Hidroplast a primit in anul 2009 contracte de la Directia Apelor Mures, institutie condusa atunci tocmai de David Csaba.

La Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproducere in Zootehnie director general este Andrei Kocsis. Acesta a fost pana in octombrie 2010 presedintele UDMR Bistrita-Nasaud, fiind nevoit sa renunte la functia politica, pentru a nu intra incompatibilitate cu postul de la ANARZ.

UDMR a reusit sa-l impuna, in decembrie 2010, la sefia Inspectoratului de Stat in Constructii pe Mihai Takacs, ce anterior ocupase, tot din partea Unniunii, functiile de consilier local in orasul Jimbolia, iar din martie 2010 secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.

In urma negocierilor cu PDL, UDMR mai controleaza Editura Didactica si Pedagogica, unde director este Dane Karoly Andras.
UNPR, mai slab reprezentat

Sustinator puternic al guvernului Emil Boc, UNPR pare a nu fi avut timpul necesar sa isi impuna oamenii in schema aparatului de stat. Totusi, in ianuarie 2010, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea l-a numit in functia de director general al Agentiei Nationale pentru Locuinte pe Iftimie Nicorici Marian. Acesta a mentionat in declaratia de interese ca este seful Departamentului de Infrastructura din UNPR.

Niciun comentariu: